Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Cinsleri

Hangi Köpek Türlerinin Genetik Rahatsızlıkları Vardır?

DNA yapısının mutasyona uğraması nedeniyle ortaya çıkan genetik hastalıklar insanlar yanı sıra hayvanlarda da görülür. Genetik hastalık görülen hayvan türleri arasında köpekler de vardır. Bu hastalıklar köpeklerin yaşam standartlarını düşürmekte aynı zamanda da hayatı tehlike oluşturacak durumlara neden olmaktadır.

Köpeklerde görülen genetik hastalıkların asıl nedeni ise yanlış çiftleştirmedir. Köpek sahiplenmeyi düşünen ve köpeklerle ilgilenen kişiler ise hangi köpek türlerinin genetik hastalıkları vardır? Sorusunun doğru cevabını öğrenmek isterler. Genetik rahatsızlık görülen köpek türleri şunlardır;

  • Golden Retriever
  • Cavalier King Charles
  • Pomeranian
  • Toy Poodle
  • Cocker Spaniel
  • Kurt Köpeği
  • Yorkshire Terrier
  • Labrador Retriever
  • Beagle

Bu köpek türlerinin hangi genetik hastalıklara yatkın oldukları öğrenilerek sahiplenilmesi gerekir. Ayrıca köpek ırklarının sağlıklı olabilmeleri için genleriyle oynanmayacak şekilde üretimlerinin yapılması sağlanmalıdır.

Hangi Köpek Türlerinin Genetik Rahatsızlıkları Vardır?
Hangi Köpek Türlerinin Genetik Rahatsızlıkları Vardır?

Golden Retriever

Genetik rahatsızlığa sahip köpek ırkları arasında İskoçya asıllı Golden Retriever köpek ırkı bulunur. Bu ırktaki köpeklerde yaygın görülen genetik hastalıklar deri alerjileri, kalça displazisi, hypotiroidizm, lenf kanseri, fibroma ve burun tümörleri yer alır.

Golden Retriever köpek ırklarında kalça displazisi genellikle akraba köpekler ile çiftleşme nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalığın erken dönemde tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde köpeğin yürüyüşünde bozukluğa neden olabilir. Deri alerjilerinin sık görülmesinde bu köpeklerin sürekli yalanmalarının etkisi vardır. Ayrıca alerjinin engellenmesi için Golden Retriever köpeklerin gıda ürünlerine özen gösterilmesi gerekir.

Cavalier King Charles

Cavalier King Charles genetik hastalıkların görüldüğü köpek ırklarından bir tanesidir. Bu ırka mensup köpeklerde görülen hastalıklar kalp yetmezliği, katarakt, kalça displazisi, chiari malformasyonu, görme ve işitme bozukluklarıdır. Bu genetik hastalıklardan en tehlikesi ise kalp yetmezliğidir. Cavalier King Charles ırkındaki köpekler genç yaşlarda kalp yetmezliği nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Kalp yetmezliğine karşın erken önlem için bu ırkın sık sık EKG çekiminin yaptırılması gerekir.

Cavalier King Charles ırkı köpeklerin bu genetik rahatsızlıkların büyük bir bölümünü aynı anda taşımaları mümkündür. Bu da ırkın ölüm oranını yüksek olmasını ve yaşam sürelerinin kısa olmasına neden olur. Küçük köpek türleri arasında yer alan Cavalier King Charles köpekleri 9-14 yıl arasında yaşam sürebilirler. Yaşamlarının uzunluğu hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi sayesinde mümkün olur.

Pomeranian

Genetik hastalığa yatkın olacak köpek türleri arasında Pomeranian köpekleri de bulunur. Pomeranya isimli bölgede ortaya çıkan ve oranın ismini alan bu köpeklerde görülen genetik rahatsızlıkların isimleri şunlardır;

  • Alopecia X
  • Diz kapağı çıkığı
  • Sinüs sendromu
  • Alerji
  • Epilepsi
  • Hipoglisemi
  • Tiroid bozuklukları
  • Göz rahatsızlıkları

Küçük köpek türlerinden Pomeranian köpekler kontrolsüz üretim nedeniyle bu hastalıkları edinirler. Tam bir kucak köpeği olan Pomeranian’ların genetik rahatsızlıklarının zamanında veteriner kontrolleri sayesinde tespit edilmesi ve yaşam standartlarının yapılan tedavilerle artırılması için çalışılmalıdır.

Hangi Köpek Türlerinin Genetik Rahatsızlıkları Vardır?
Hangi Köpek Türlerinin Genetik Rahatsızlıkları Vardır?

Toy Poodle

Gen havuzunun yanlış çiftleştirmeler nedeniyle daralması sonucunda genetik hastalıklara yakalan köpek cinsleri arasında Toy Poodle köpeklerine de rastlanır. Bu köpekler apartmanda beslemeye uygun olmaları ve sevimli görünüşleri sayesinde Türkiye’de beslemek içni tercih edilen köpek cinsleri arasında bulunur. Bu ırktaki köpeği sahiplenin kişilerin köpekleri beslerken karşılaşabilecekleri genetik hastalıklar Addison hastalığı, epilepsi (sara) ve hipotiroidizm isimli hastalıklardır.

Addison hastalığı köpeklerin böbrek rahatsızlığı yaşamasına neden olur. Bu nedenle de yaşam kaliteleri düşer. Epilepsi hastalığı ise Toy poodler’ların sık sık nöbet geçirmelerine neden olur ve köpeğin zarar görmemesi adına nöbetlerde doğru müdahalenin yapılması gerekir. Hipotiroidizm rahatsızlığı ise bu ırktaki köpeklerin kilo almasına, tüy dökme sorunu yaşamalarına ve deri sorunları yaşamalarına neden olur .

Cocker Spaniel

Cocker Spaniel köpekler insanlar tarafından av ve evcil hayvan olarak beslenen ırklar arasındadır. Bu köpek ırkı genetik hastalıkların görülme riskinin yüksek olduğu köpek ırklardandır. Bu cinsteki köpeklerin yaşadıkları genetik hastalıkları karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları ve a vitamini eksikliğidir. Bu köpekler kalp ve karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle hayatlarını kaybedebilmektedir. Ayrıca yaşadıkları A vitamini eksikliği köpeklerin deri hastalıklarına yakalanmasına neden olur. Bundan dolayı da Cocker ırkı köpekler derilerindeki problemlerle baş etmek zorunda kalırlar.

Kurt Köpeği

Genetik hastalığa sahip olan köpek türleri arasında Kurt Köpeği de bulunur. Alman Çoban Köpeği olarak da bilinen bu köpekler aortik stenoz, kalça displazisi, deri tümörü ve dirsek displazisi rahatsızlıklarına yakalanabilirler. Aortik stenoz rahatsızlığına sahip olan köpeklerde aort damarı işlevini yerine getiremez hale gelir ve köpeğin rahat yaşam sürmesini engeller. Dirsek ve kalça displazisi rahatsızlıkları ise köpeklerin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Bu rahatsızlıklara sahip köpeklerin hastalıktan kurtulması yapılacak cerrahi müdahale ile mümkün olur.

Yorkshire Terrier

İnsanlar tarafından beslenmek için tercih edilen küçük köpek ırkları arasında yer alan Yorkshier Terrier köpekleri genetik hastalık taşıyan köpeklerdir. Bu cinsteki köpeklerde görülen genetik hastalık ise karaciğer yetmezliğidir. Karaciğerin görevini yerine getirememesi nedeniyle bu köpeklerde büyüme, bayılma ve kusma gibi sorunlar yaşanır. Yorkshire Terrier köpeklerinde sıklıkla görülen bu hastalığın tedavisi mümkündür. Böylelikle köpeklerin uzun yıllar yaşam sürmesi sağlanabilir.

Labrador Retriever

Genetik rahatsızlık yaşayan köpekler arasında Labrador Retriever isimli köpek ırklarını da görmek mümkündür. Bu ırktaki köpekler obezite rahatsızlığına sıklıkla yakalanırlar çünkü bu ırktaki köpeklerin vücutları yağlanmaya müsaittir. Bu nedenle Labrador Retriever köpeklerini sahiplenen kişilerin köpeklerin beslenmesine dikkat etmeleri ve egzersiz yapmalarını sağlamaları gerekir.

Beagle

Genetik hastalık taşıyan köpek türleri arasında bulunan Beagle köpekleri epilepsi hastalığına yatkındırlar. Bu hastalık sayesinde beyin deformasyonu yaşarlar. Epilepsi rahatsızlığının bu köpeklerde tedavi edilmesi mümkün değildir. Veteriner tarafından yapılan tedaviler sayesinde nöbet geçirme oranının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılır. Bu cinsteki köpekler epilepsi nöbetlerini genellikle 6 ay ile 3 yıl aralığında yaşarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.