Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Ateşi Evde Nasıl Düşürebiliriz?

Köpek sahiplerinin karşı karşıya kaldıklarında panikledikleri durumlardan biri ateş yükselmesidir. Köpekleri ateşi yükseldiğinde sahipleri ne yapacaklarını bilemezler. İlk olarak köpeklerin ateş değerleriyle ilgili bilgi edinmelidirler.

Yersiz paniğe kapılmamak için bilgi edinimi önemli. Bununla beraber endişeyle birlikte ilaç kullanımına başvururlar. Ancak bu da önerilmez. Zira köpeğin ateşlenmesinin nedeni bilinmediği için bilinçsizce ilaç kullanımı kesinlikle önerilmez.

İlaç kullanımı sadece veteriner hekimin reçete ettiği hallerde kullanılabilir. Köpek sahipleri köpeklere ateşi evde nasıl düşürebiliriz? Sorusunun yanıtını bilmelidirler. Böylece köpeğe ilk müdahale yapılmış olur. Ancak; tabi ki mutlaka köpeğin bir veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerekir.

Köpeklerde Ateşi Evde Nasıl Düşürebiliriz?
Köpeklerde Ateşi Evde Nasıl Düşürebiliriz?

Köpeğin Ateşlendiği Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin ateşlerinin yükseldiği nasıl anlaşılır konusu da köpek sahiplerinin sıklıkla sordukları sorulardan biri. Köpekler ateşlendiklerinde ateşle beraber birçok belirti gösterebilirler. Ateşin yükselmesiyle birlikte hayvan uykulu bir hal alır. İsteksiz görünür ve daha az hareket eder. Yüksek ateş köpekte titremeye neden olur. Titremeler nöbetler halinde de seyredebilir. Nöbet geçirme durumunda zaman kaybedilmeden veteriner hekime gidilmelidir.

Köpeklerde Ateşlenmenin Diğer Belirtileri

Köpekler ateşlendiklerinde başka belirtilerde gösterebilirler.

  • Yüksek vücut ısısı
  • Burun akıntısı
  • Kalp atışları normalden daha hızlıdır.
  • Nefes alışları
  • Öksürük

Bu belirtiler bazı köpeklerde birçok belirti görülebilirken bazılarında sadece bir belirti görülebilir.

Ilık Suyla Banyo

Köpeğin ateşinin düşürülmesi için en etkili yöntemlerden biri ılık suyla banyo yaptırılmasıdır. Ilık su köpeğin vücut ısısının düşmesine yardım eder. Ateşi önemli ölçüde azaltır. Ancak; ılık su olması oldukça önemli. Direkt soğuk suyla yaptırılan banyolar hastalığı tetiklerler. Su kontrol edildikten sonra banyo yaptırılmalıdır. Bu banyo sırasında çok oyalanılmamalıdır. Banyo sonrasında köpeğin güzelce kurulanması da çok önemli. Köpeğin ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Bir havlu yardımıyla ya da kurutma makinesiyle kurulanabilir.

Sıvı İhtiyacı

Köpeğin ateşlenmesiyle birlikte sıvı ihtiyacı artacaktır. Bu ihtiyacın karşılanması gerekir. Bununla beraber bol sıvı tüketimi ateşin düşmesini hızlandırır. Köpeğin su kabındaki su sık sık yenilenmelidir. Su içmesi için köpeğin teşvik edilmesi önerilir. Su kabı önüne konularak su içmesi sağlanmalıdır. Ateş yükseldiğinde vücut susuz kalırsa bu durum çok ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirir. Eğer yapılan bütün çabalara rağmen hayvan su içmiyorsa vakit kaybedilmeden veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekim köpeğin su ihtiyacı için ona serum bağlayacaktır. Böylece vücudun su ihtiyacı karşılanır.

Kompres Uygulaması

Köpeklerin ateşinin düşürülmesi için önerilen yöntemlerden biridir. Soğuk kompres uygulaması hayvanın ateşini düşürebilir. Bunun için hayvanın patilerine uygulanabilir. Aynı zamanda kulaklarına da uygulanabilir. Sıklıkla bu uygulama yapılırsa ateşte düşüler başlar.

Veteriner Yardımı

  • Köpekte ateş hissedildiğinde yukarıda bahsedilen uygulamalar öneriliyor. Bunlar denenerek ateş düşürülmeye çalışılır. Ancak; eğer ateş düşürülemiyorsa daha fazla vakit kaydedilmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Zira ilk olarak köpeğin ateşinin ölçülmesi gerekiyor.
  • Köpeklerde ateş ölçümü sadece rektum yoluyla yapılabiliyor. Dolayısıyla ateşin ölçülmesi köpeği rahatsız edecek buna tepkiler verecek, kaçmak isteyecektir.
  • Veteriner kliniğinde ateş ölçümü profesyonelce yapılacaktır. Aksi halde evde bunun yapılabilmesi neredeyse imkansızdır.
  • Genellikle köpeklerde 40 derece ateş kritik eşiktir. Yani bir köpeğin ateşi 40 dereceye varmışsa bu acil müdahale gerektirir.
  • Veteriner hekim bu durumda hemen müdahale ederek ateşi düşürmek için gerekli tedavileri uygulamaya başlar.
  • Ateş düşürüldükten sonra detaylı bir muayene yapılır.
  • Köpeğin geçmişi hakkında bilgi alış verişinde bulunulur. Söz gelimi; köpeğin daha önce geçirdiği rahatsızlıklar, varsa hastalığı ya da ilaç kullanımı gibi bilgiler oldukça önemli. Muayene sonrası kan ve idrar tahlili yapılır. Bu tetkikler sonucu ateşin yükselmesinin altında yatan neden tespit edilir.
  • Teşhis sonrasında veteriner hekim gerekli tedaviyi uygular. Eğer gerekli görülürse köpek bir ya da iki gece veteriner de kalabilir. Bu köpeğin ateşinin düşmesine bağlıdır.

Köpeklerde Ateş Nedenleri?

Enfeksiyonlar yüksek ateşe neden olur. Mantar, bakteri ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlarla ateş yükselir. Aşılama sonrasında ateş yükselmesi sıklıkla görülür. Her bir aşının belirli yan etkileri vardır. Bazı aşıların belirtileri arasında yüksek ateş mevcut. Dolayısıyla aşıdan sonra ateş yükselebilir. Ancak; aşılamadan 48 saat sonrasında köpeğin vücut ısısı normale dönmeye başlar. Yani bu yüksek ateş geçici bir durumdur.

  • Alerjik reaksiyon olarak ateş yükselmesi yaşanabilir.
  • Metabolik bazı hastalıklar ateşe sebebiyet verirler.
  • Bazı ilaçların kullanımları ateş yükselmesinde etkili.
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar köpeklerin ateşlenmesine neden olur.

Bunların yanı sıra; tümörler, toksinler sayılabilir. Ateşin yükselme sebebi ancak muayene ve tetkikler sonrası belirlenebilir. Yani veteriner hekime başvurulması şarttır. Ateşin sebebi tespit edildikten sonra veteriner hekim gerekli tedaviyi uygular.

Köpeklerde Ateşi Evde Nasıl Düşürebiliriz?
Köpeklerde Ateşi Evde Nasıl Düşürebiliriz?

Köpeklerde Ateş Tehlikeli Mi?

Köpeklerin vücut ısıları insanlarınki gibi değildir. Köpeklerin vücut ısıları insanların vücut ısılarından yüksektir. Köpek sahipleri onlara dokunduğunda onların sıcak olması normaldir. Dolayısıyla her an panik yapmak yersiz. İnsanların vücut ısıları 36-37 derece iken köpeklerin vücut ısıları 38,3 ile 39,2 derece arasındadır. Bu nedenle köpeğe dokunulduğunda bu ısı farkı hemen hissedilir.

Vücut ısıları 39,4 derecenin üzerine çıktığı anda ciddiye alınmalıdır. Yüksek ateş köpeklerde pek çok sağlık sorunun habercisi olabilir. Bununla beraber ateş düşürülmezse sonuçları ölümcül olabilir. Bu noktada köpek sahipleri köpeklerinde fark edilir bir ateş yükselmesiyle karşı karşıya kaldıklarında ilk olarak sakin kalmalıdırlar.

Yukarıda önerilen uygulamalar belli bir süre için denemelidir. Eğer ciddi bir durum yoksa bu uygulamalar sayesinde ateşin önemli ölçüde azaldığı görülür. Ancak; bu uygulamaların hiç biri işe yaramıyorsa o halde harekete geçilmelidir. En yakın veteriner kliniğine başvurulmalıdır. Veteriner kliniğinde gerekli müdahaleler yapılarak yüksek ateş düşürülür. Yüksek ateş köpekler için her zaman tehlike arz eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.