Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Görülen Parazit Türleri

Onlar; bazen evimizin neşe kaynağı, bazen çocukların en iyi oyun arkadaşı, bazen iyi birer koruma, bazen de sadık bir dost. Tabii ki bütün bu özelliklerin tümünü taşıyan canlılar elbette köpekler. Tıpkı insanlar gibi onların da duyguları, alışkanlıkları ve kendilerine özgü yaşam biçimi var. Köpeklerin önemli bir avantajı bulundukları her ortamı etkilemeleridir.

Çünkü insanlarla en uyumlu ve en iyi şekilde ayak uyduran canlılardan birisidir. Fakat köpekler de tıpkı insanlar gibi bazen çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşabilir veya hastalanabilirler. Bunların büyük çoğunluğu beslenme alışkanlıkları veya dış etkenler sonucunda görülür.

Dış etkenler sonucunda köpeklerde en çok görülen problemlerin başında parazitler geliyor. Parazitlerin ise; en başta yoğun bir şekilde tüy dökülmesi olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olduğu biliniyor. Peki, parazit nedir ve türleri nelerdir? Köpeklerde görülen parazit türleri hangileridir?

Köpeklerde Görülen Parazit Türleri
Köpeklerde Görülen Parazit Türleri

Parazit Nedir?

Bir başka canlıdan faydalanarak yaşayan ve faydalandığı canlıya bağımlı bir şekilde yaşayan organizmadır parazit. Genel olarak iç parazit ve dış parazit olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. İki tür de kedi ve köpeklerde yoğun biçimde görülen parazit türleridir.

İç Parazit: Hayvanların içinde yaşayan ve çoğunlukla hayvanların kanlarıyla beslenen parazitlerdir. Bu parazitler beslenme bozukluğu, anemi, kansızlık gibi pek çok fizyolojik problemlere neden olur.

Dış Parazit: Vücudun dış kısmında yaşayan parazitlerdir. Hayvanın kanı, tüyü, derisi ve kılları ile beslenirler. Kaşıntı, alerji gibi problemlere sebep olurlar.

Köpeklerde Görülen Parazit Türleri Hangileridir?

Köpeklerde görülen parazit türleri; iç ve dış parazit dışında birçok farlı türde olabilir.

Diğer parazit türleri şunlardır:

Pireler

Kedi ve köpeklerde; iç ve dış parazitten sonra en sık görülen parazit türü pirelerdir. Kolayca bulaşması sebebiyle, eğer gerekli önlemler alınmazsa başa çıkılamaz bir hal alabilir. Pireler için alınabilecek önlemlerin başında ilaçlama geliyor. Uzman bir veteriner hekimle görüşerek, köpeğinize uygun pire ilacını temin ederek, belirli aralıklarla uygulamanızda fayda var.

Evinizde beslediğiniz hayvanlarınızdan pireleri uzak tutmanın bir diğer yöntemi ise; tedavilerinin eş zamanlı olarak, yani aynı dönemde yapılmasıdır. Hayvanlar arasında kolayca bulaşabilmesi sebebiyle, bir tanesinin tedavisinin gecikmesi ya da aksaması, bütün diğer hayvanların etkilenmesine neden olur.

Keneler

Memeli hayvanlarda sıklıkla görülen parazit türlerinden birisidir. Diğer parazit türlerine göre, kısmen daha sıradandır. Fakat bunun yanında dünyanın hemen her bölgesinde farklı türleri bulunur. Yıl içinde bazı dönemlerde bulaşma hızı oldukça yüksek seviyelere çıkar. Larva, nimf ve erişkin dönem olmak üzere üç farklı yaşam formları mevcuttur. Kenelerin yol açtığı hastalıklar ise sinir felci, kırım kongo kanamalı hastalık, Tularemi ve bunlara benzer hastalıklardır. Kenelerden korunmak için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  • Köpeğinizi kamp, avlanma, yürüyüş gibi kenelerin aktif olarak bulunduğu ortamlardan uzak tutun.
  • Köpeğinizin; at, koyun, keçi gibi ahır veya çiftlik hayvanlarıyla temasını engelleyin
  • Bahçenizde ki çalılıklar ve yabani otlar gibi kenelerin yoğun şekilde bulunduğu ortamları yok edin.

Sivri Sinekler

Hem insanlara hem de hayvanlara en çok zarar veren parazit türlerinden birisidir. Çeşitli hastalıklara yol açmasının yanı sıra, insan ve hayvan sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Nemli ve sıcak ortamlarda rahatlıkla üreyebilen parazitlerdir. Sivrisinekler; alerjik reaksiyon, kaşıntı, deri hastalıkları ve sıtma gibi birçok önemli hastalığa neden olabilir. Bu nedenle sivrisineklerden korunmak için köpeğinizin bakım ve temizliğini düzenli olarak yapmanızda ve ihmal etmemenizde fayda var.

Kalp Kurdu

Köpeklerde görülen bir diğer parazit türü de kalp kurdudur. Bunun yanı sıra en ölümcül ve en tehlikeli parazit türlerinden birisidir. Köpeğin kalbine yerleşerek, belirli bir süre sonra kalp kaslarının zayıflamasına ve doğal olarak kalp yetmezliğine, hatta ölüme neden olur. Sivrisinekler aracılığı ile ve kan yoluyla kalbe kadar ulaşan parazitlerdendir.

Bu nedenle özellikle sivrisineklerden mümkün olduğunca korunmak büyük önem taşır. Bu türde ki parazitleri öldürmek, hayvanın damarlarında tıkanmaya sebep olacağı için, böyle durumlarda son karar sahibine bırakılır.

Kancalı Kurtlar

Kanca şeklinde ki diş yapısı sayesinde hayvanların bağırsak duvarına tutunur ve burada kolaylıkla yaşarlar. Köpeklerde görülen bir diğer parazit türlerindendir. İç kanama, bağırsak kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara neden olurlar.

Eğer köpeğiniz iştahsızsa, sürekli kusuyorsa, karnında şişlik varsa, dışkısında akıntı varsa acilen veterinere başvuru yapılmalı ve gereken tedaviye hemen başlanmalıdır. Çünkü bu tip belirtiler; kancalı kurtların bulaşma riskinin çok yüksek olduğu belirtilerdir.

Köpeklerde Görülen Parazit Türleri
Köpeklerde Görülen Parazit Türleri

Yuvarlak Kurtlar

Ülkemizde yaşayan hemen her köpek cinsinde görülebilen bir parazit türüdür. Bulaşma şiddetine göre ölümcül olma riski taşırlar. Anne sütün sebebiyle; neredeyse tüm yavru köpeklerde görülebilir. İshal, karında şişlik ve kusma gibi belirtilere sahiptir.

Bu durumu göz önünde bulundurarak; ilk aşılamalar yapılmadan önce bu parazitlerin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli ve ondan sonra aşılama yapılmalıdır. Belirtilerden herhangi birisini veya birkaçını göstermesi durumunda, köpeğinizi vakit kaybetmeden bir veterinere muayene ettirmeniz gerekir. Ayrıca veterinere giderken, bir miktar dışkı da götürmeniz, teşhis ve tedaviyi kolaylaştırır.

Yassı Kurtlar

Köpeklerde görülen parazit türlerinin sonuncusu da yassı kurtlardır. Bu parazitlerin larvaları ve yumurtaları hem soğuk havaya hem de zorlu çevre koşullarına karşı oldukça dirençlidir. Bu sebeple sokaktan köpeğinize bulaşma ihtimali çok yüksektir.

Diğer parazitler ve kurt türlerinde olduğu gibi karın bölgesinde şişlik, ishal, kusma, iştahsızlık, dışkıda akıntı veya kan gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilerin görülmesi halinde, köpeğinizi veterinere götürmeniz en doğru ve en sağlıklı uygulama olur. Aynı şekilde veterinere bir miktar dışkıyla gitmek teşhis ve tedaviyi kolaylaştıran bir faktördür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.