Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Akvaryumun Kralı: Discus Balığı

Discus balıkları hassas, narin ve oldukça gösterişli balıklardır. Akvaryumun kralı: discus balığı ana vatanı Güney Amerikadır ve bu balıklar bir chiclid ( çiklet ) türüdür. Normal yaşamları Amazon’un sığ suları olan bu balıklar büyük gruplar halinde yaşarlar. Bu sebeple de akvaryumda grup olarak yaşamak onları mutlu edecektir. Discus balıkları biçimi ve renkleri sayesinde göz alıcı görünürler. Bu cins balıklar diğer balıkların arasında en gösterişli olanlarıdır.

Çok zeki balıklardır ve sahiplerini kolaylıkla tanıyabilirler. 7-8 ayın sonunda elinizden korkmadan yem yemeye bile başlayabilirler. Bu balıklar sudaki ısı değişimini hemen hissederler. Bu nedenle çoğu kişi discus balığının bakımının zor olduğunu düşünebilir. Ancak su ısısını sabit bir derecede tuttuğunuzda, ihtiyaçlarını anladığınızda ve suyunu bol bol değiştirdiğinizde hastalanma riskini azaltmış olursunuz.

Akvaryumun kralı: discus balığı profesyonel bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu yüzden ilk defa akvaryum kuracak kişiler tarafından tercih edilmemesi daha doğru olacaktır. Discus balıkları barışçıl balık türleridir ancak yumurtlama dönemlerinde oldukça agresifleşirler.

Akvaryumun Kralı: Discus Balığı
Akvaryumun Kralı: Discus Balığı

Discus Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı

4-5 adet alınmış discus balıkları, ilk alındıkları zaman 50×50 cm boyutunda olan bir akvaryumda 1 sene kadar bakılabilir. 1 senenin sonunda akvaryumun büyütülmesi gerekir. Akvaryumun kralı: discus balığı akvaryumun her bölümünü kullanır. Bu yüzden onları izlemek oldukça zevklidir. Bu balıklar akvaryumun camına dokunulmasından hiç hoşlanmazlar dokunulduğu zaman da strese girerler.

Akvaryumdaki su ısısı değişiminde renkleri kaybolur ve griye dönerler. Discus balıkları 26-30 derece arasındaki yüksek sıcaklığı severler. Bitkiler bu balıkların stresini azaltacaktır. Kütük ve köklerin arasında kaybolmayı severler. Başka türdeki balıklarla yaşamaktan pek hoşlanmazlar. Küçük neon ve tetra gibi balıkları yutarlar.

Kendi boyutlarında olan bir türle de agresifleşirler. Bu yüzden discus balıkları için dekorasyonun sade olması daha uygun olacaktır. Keskin ve sivri uçları olan dekorasyon ögeleri kullanılmamalıdır. Akvaryumun tabanında kumu bakteri üretmeyen ve iri taneli kum türü kullanılabilir. Quartz parçaları uygun olacaktır.

Discus Balığı Akvaryumda Hangi Bitkilerle Yaşayabilir?

Discus balıkları etçil olduklarından dolayı bitkilere zarar vermezler. Onların yaşadığı sıcaklıkta yaşayabilen bütün bitki türleriyle beraber bakıla-bilirler. Akvaryumun kralı: discus balığı anubias, echinodorus ve crypto gibi sert yapraklı bitkilerle yaşayabilirler.

Discus Balığı Hangi Balık Türüyle Yaşayabilir?

Bir akvaryumun içerisinde aynı tür, birbirlerinden farklı renklerde olan discus balıkları besleyebilirsiniz. Discus cinsi balıklar yalnızlığı sevmezler. Bir akvaryumun içerisinde en az 6 tane balık bakmanız gerekecektir. Discus balıkları çok sakin balık türleridir ve bu sebeple akvaryuma farklı türden balık almak istediğinizde alacağınız balığın sakin olduğundan emin olmalısınız.

Discus Akvaryumunda olabilecek diğer balık türleri ise; Melek BalığıTetra türleri ( yutamayacakları boylarda olmalı ) , Ramirezi , Tetrazon , Kiraz Barb, sert olmayan çöpçü balıkları , vatozlar  gibi türlerle beraber beslenebilirler ancak discus balığı sadece kendi türü ile beslenmesi daha sağlıklı ve daha doğru olacaktır .

Çok hızlı hareket eden balıklar discus balığınızı korkutabilir. Akvaryumun suyunu sürekli olarak değiştireceğiniz için bu değişime dayanıklı olacak bir balık türü tercih etmelisiniz. Discus balıkları ile su salyangozları aynı akvaryumu paylaşabilirler. su değişimlerinde mutlaka dinlendirilmiş su ile bu değişimi yapmalı ve hiç bir zaman %100 değişim yapılmamalıdır mümkünse dinlendirilmiş su akvaryum su sıcaklığına yakın sıcaklık seviyesinde olsun .

Discus Balıklarının Beslenmesi

Discus balıkları özel bakım isteyen balık türleridir. Bundan dolayı onlara taze ya da dondurulmuş olan balık yemleri verilir. Kıyılmış koyun yüreği de uzmanlara göre discus balıklarına yem olarak verilebilir. Tetra discus colour ve tetra discus energy gibi yemlerde bu balıkların beslenmesine yardımcı olacaktır. Bu yemleri Evcilmarketim’den temin edebilirsiniz .  Discus cinsi balıklara gün içerisinde 2-3 defa yem verilmelidir. Yem miktarı ayarlanarak aşırı beslenme yapılmamasına dikkat edilmelidir .

Aksi halde yemler balıklara fazla gelecek ve sizin de üstte kalan yemleri toplamanız gerekecektir. Discus cinsi balıklar hastalıklara çok yatkın balıklardır. En ufak değişimler bile balıkların hastalanmasına ve ölmesine sebep olacaktır. Discus balıkları fazla ışık ve yüksek ses sevmezler. Bu yüzden akvaryumun sakin bir odada olması daha iyi olacaktır. Discus balıklarını rahatsız edecek durumlar ortaya çıkmadıkça uzun süre yaşayabilirler.

Akvaryumun Kralı: Discus Balığı
Akvaryumun Kralı: Discus Balığı

Discus Balıklarının Hastalandığı Nasıl Anlaşılır?

Akvaryumdaki ani ısı değişimleri discus balığının hastalanmasına sebep olabilir. Ayrıca akvaryuma yeni almış olduğunuz balıktaki hastalık yüzünde discus cinsi balığınız hastalanmış olabilir. Hastalığın etkilerine göre balığınızı uygun ilaçlarla tedavi ettirmeniz gerekir. Discus balıklarına özgü kafada delik isimli bir hastalık türü vardır. Bu hastalığın belirtileri iştahsızlık, jelimsi dışkı ve renkte kararma şeklinde gözükebilir. Parazitlerle alakalı bir hastalıktır. Bunu önlemenin en doğru yolu sürekli su değişimleridir.

Discus balığının hasta olduğunu anlayacağınız belirtiler şunlardır:

  • Beyaz ya da farklı renklerde kabartılar
  • Gözlerinin önüne inen perde
  • Olması gerektiğinden daha az hareket
  • Az yem yeme
  • Kuyruklarında ve yüzgeçlerinde parçalanmalar
  • Renk değişimi
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Pulların gerilmesi

Discus Balıklarının Üremesi

Discus cinsi balıkları sadece bu konuda uzman olan kişiler çoğaltabilir. Discus balığı üretmek için öncelik olarak doğru anaç discus balığı seçmeniz gerekir. Anaç discus balığı seçiminde türünün özelliklerine en uygun olanı seçilmelidir. Discus balık türleri genel ortamda çiftleşmeyi sevmezler. Bu yüzden çiftleşecek olan balıkları ayrı bir alana almak gerekir. Yumurtlamaya hazır olan discus balıkları yumurtalarını bırakmak için aktif bir yuva hazırlamaya başlar. Bir discus balığı ortalama olarak 200 adet yumurta bırakabilir. Discuslar 1 erkek 1 dişi olarak eş tutarak ürerler bazı diğer akvaryum balıkları gibi 1 erkek bir kaç fazla dişi ile eşleşmez .

Erkek discus balıkları çiftleşme dönemlerinde bellerindeki yüzgeçlerin uzunluğuna göre seçilirler. Yumurtaların mayalanması gerekir. Bırakılan yumurtalar 1. günün sonunda beyaza dönmüş olurlar. Discusların yumurta bırakması için akvaryumun içinde hunisi olması gerekir dişi discus yumurtalarını bu huniye yapıştıracaktır, üreme döneminde akvaryumda başka balık olmamalıdır yumurtalara zarar verebilirler . Akvaryumdaki suyun bir miktarı her gün değiştirilmeli ve oksijenle zenginleştirilmelidir. Hem çiftleşen balıklar için hem de yumurtalar için bu durum oldukça önemlidir. Yumurtaların olduğu akvaryuma geniş yapraklı canlı bitkiler konulmalıdır.

Yavru Discus Balıklarının Beslenmesi

Yavru discus balıkları yem olarak anne ve babalarının yüzgeçlerinde bulunan maddelerle beslenirler. Yaklaşık olarak 4 ile 6 gün içerisinde yavru balıklar normal besin tüketmeye başlayabilirler. Yavru discus balıklarının 3 hafta kadar ayrı akvaryumda yaşamaları gerekir. Çift olan discus balıkları partnerlerine sadık kalırlar ve başka balıklarla çiftleşmezler. Yavru discus balıkları 1.5 yaşlarına geldiklerinde çiftleşme yaşına gelmiş sayılırlar.

 

diskus balığı

Discus Balığı Türleri ve Renkleri

Discus balıklarının birbirlerinden çok farklı renkleri ve desenleri mevcuttur bunlardan bazıları;

Mavi Akrep Discus  – Blue Scorpion Diskus

Bu tür adındanda anlaşılacağı üzere mavi renklere sahip bir discus türüdür parlak ve daha soft mavi renkleri vardır .

Red Discus – Kırmızı Discus

Kırmızı rengiyle göz kamaştırıcı güzelliğe sahip bir discus türüdür .

Albino Golden Discus – Beyaz Altın Diskus

Açık sarı ve altın sarısı renkleriyle gövde altından beyaza doğru açılan renk geçişi ile parlak pullarıyla göz kamaştıran bir discus ırkıdır .

Albino Leopar Discus – Leopar Desenli Diskus

 

Leopar deseni gibi pul yapısına sahip bu Diskus türü kırmızı, sarı ve beyaz renklerde olabilmektedir adındanda anlaşılacağı üzere Leopar gibi desenli bir görüntüye sahiptir .

Discus Balıklarının anlaşabildiği türler

Discus akvaryumların vazgeçilmezlerinden biri neon tetradır ve bu familyadan tetrazon türü ilede anlaşmaları yüksektir, Melek Balıklarıda su değerleri ve beslenme tarzları ile yakınlık gösterdiği için iyi uyum sağlarlar, Malavi Çikletleri ile aynı akvaryumda olmazlar .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.