Evcil Marketim
Akvaryum

Akvaryum İçin Canlı Bitkiler

Akvaryumlarda profesyonel bakımlar istemeyen, aynı zamanda görünüşleriyle sizleri her daim tatmin edecek bazı bitkilerden bulunuyor. Bu bitkileri istediğiniz tatlı su akvaryumunda kolayca yetiştirebilir, çoğaltabilirsiniz, hatta başka akvaryumu olan kişilere de oldukça rahat bir biçimde verebiliyorsunuz.

Öncelikli olarak bu bitki türlerini bilmek, ardından da bu bitki türleri için doğru akvaryumlar ve gerekli bilgileri bilmek gerekiyor. Akvaryumunuz adına canlı bitkiler seçmek ilk bakışta, petshoptan bir aksesuarı satın almak kadar basit görünebiliyor. Fakat seçilebilecek çok sayıda çeşitli canlı akvaryum bitkisi mevcut ve kullanılacak akvaryum bitkilerinin her birinin bakımları için kendine has bazı gereksinimleri vardır.

Bu nedenle akvaryumunuzu bitkilerle süslemeden hemen önce, neden onu istediğinizi, hangi tiplerin tankınıza en iyi biçimde uyacağını ve onlara nasıl bakacağınızı düşünebilmek için birkaç dakikanızı ayırmalısınız. Peki, akvaryum için canlı bitkiler nelerdir?

Akvaryum İçin Canlı Bitkiler
Akvaryum İçin Canlı Bitkiler

Akvaryumlarda Neden Canlı Bitkiler Kullanılmalıdır?

Akvaryumda canlı bitkiler çeşitli faydaları sağlayabilir, fakat yine de bunları nasıl kullanmayı istediğinizi ve nedenini düşünmeniz mutlaka gereklidir. Canlı bitkilerin sizlerin akvaryumunuzda sağladığı faydaları bilmek işlerinizi kolaylaştırır. Canlı akvaryumdaki bitkiler; balıklarınız adına karbondioksit solunabilir ve oksijene dönüştürür.

Bu canlı bitkiler nitratları ve diğer tüm kimyasal atık ürünlerini kullanırlar, bu sayede balıkları su kolonundan uzaklaştırırlar. Tank suyunuzu, tankın yeterince havalanmasına yardımcı olan oksijen ile doyururlar. Doğal bir biçimde görünüm elde etme şansına rahatlıkla sahip olursunuz.

Akvaryumlarda Kullanılacak Canlı Bitkiler Nelerdir?

Akvaryumda canlı bitki kullanmak önemlidir.

Kullanılacak bitkileri ise;

  • Elodea Densa
  • Java Fern
  • Anubias Türleri
  • Moss Türleri
  • Bacopa Caroliniana şeklinde sıralamak mümkündür.

Elodea Densa

Bu bitki ”acaba akvaryum için bitki alsam bakabilir miyim?” diye soracak herkesin ilk seçeceği bitkilerden olabiliyor. Çünkü o denli kolay büyür ki ne özel toprağa ihtiyaç duyarlar ne oksijene ne de çok güçlü bir ışığa. Aynı zamanda sudaki nitratı emmesi ile birlikte su değerlerinizi oldukça iyi biçimde düzenliyor. Gübre gördüğü gibi emiyor. Hatta bu bitkileri bakımları çok zor olan bitkilerin yanına koyarsanız onlar ile adeta bir gübre yarışına girip diğer türlerin bile büyümesini yavaşlatabiliyor.

Sürgün ile çoğalırlar. Normal ampul ışığının altında bir pet şişeye koyduğunuzda ortalama olarak iki hafta içerisinde yeni sürgününü görebilmeniz mümkün oluyor. Kuma dikmenize de gerek yoktur, yalnızca bir taşa sabitleyerek bırakın ve çoğalsınlar. Sıcak suyu pek sevmiyorlar. Hatta Alaska’da bile tatlı su göllerinde istilacı gözüyle bakılıyorlar.

Java Fern

Java Fern akvaryumlar için en sık bilinen canlı bitkilerim başında geliyor. Herhalde Java Fern’in bu deli meşhur olmasının yanı da oldukça dayanıklı bitkiler olması. O denli dayanıklıdır ki, ölmesi adına adeta çaba göstermeniz gerekiyor. Bu bitkiler Rizomlarla çoğalıyor. Yani arkasına bir baktığınızda ufak ufak çoğalmış olduklarını görebilmeniz mümkündür. Onları biraz büyüdükten sonra koparmanız yeterli oluyor.

Yine bu bitkiler de ekstra gübre, oksijen ve aynı zamanda güçlü ışık istemiyor. Odadaki ampulle gayet sağlıklı oluyor. Eğer akvaryumunuzda ışık varsa onu var olan bir köke sabitleyerek bir ay içerisinde onu sararak çoğalmasını izlemelisiniz. Çürümeye başladığı zaman endişe etmenize gerek yoktur. Bir miktar temiz su, bir miktar gübre ve ışıkla çürümekte olan yapraklar hızlı bir biçimde düzeliyor.

Akvaryum İçin Canlı Bitkiler
Akvaryum İçin Canlı Bitkiler

Anubias Türleri

Anubiasların pek çok türü bulunuyor. Petite, nana, barteri vb. diye bu türleri sıralamak mümkün oluyor. Fakat her birinin ihtiyacı ortaktır. Daha doğrusu bu bitkiler ihtiyaçları olmayan maddeler bakımından birbirlerine oldukça benziyorlar. Çünkü yine diğer bitkilerde olduğu gibi bu bitlilerin de ne gübre ne oksijen ne de ışık gibi ihtiyaçları oluyor. Hatta bu tür bitkiler loş ışığı daha çok seviyorlar.

Rizomla çoğalırlar. Bu nedenle eğer toprağa dikmeye karar verdiyseniz çok dikkat etmelisiniz. Söz konusu olan bu rizom su yüzeyinde kalmalıdır. Bir köke ya da taşa bağlayabiliyorsunuz. Geniş ya da koyu renkli olan yaprakları ile dikkat çekiyorlar. Bu bitkiye bakıldığı zaman oldukça yavaş şekilde çoğalan bir tür olduğunu söylememiz mümkündür. Fakat uzun süre sağlıklı bir şekilde kalırlar ve sizleri hiç üzmezler.

Moss Türleri

Türkçe ifadesiyle yosundur. Ama o bilinen yosunlardan değildir, tam tersi biçimde görsel olarak sizleri oldukça mutlu edecek bir yosun türüdür. En popüleri de Java Moss olarak bilinir ve ülkemizde bitkili akvaryumlarda en sık kullanılan yosun türüdür. Karidesler gibi çeşitli yosun yiyici türler içinse sağlam bir besin kaynağı olarak bilinir.

Bir tele sarıp cama, tabana zemin gibi kullanılır ya da taşa köke sarıp onun üstünü kapatarak hoş bir görünümü de oluşturabilirsiniz. Pek fazla ihtiyacı yoktur fakat akvaryumunuzda yosunlanma gibi bir problem varsa ilk olarak bu türlerin etrafını saracaklardır.

Bacopa Caroliniana

Aşk merdiveni olarak biliniyor. Saydığımız beş bitki arasından en çok ışığa gereksinimler duyan bitki budur. Fakat bu ışık ihtiyacının meyvesi sizi çok mutlu edecektir. Işığa doğru büyüyerek rengi kırmızı tonlarına dönüşünce hatta su yüzeyinde mor renkli bir çiçek açınca eliniz fotoğraf makinesinden hiç ayrılmayacak. Işıksız ve besinsiz yaşarlar. Fakat keyif vermesi adına ışık bazı durumlarda gereklidir. İhtiyaçlarını tamamladıktan sonra akvaryumunuzun bir köşesini adeta bir orman gibi sarıp renklendirir.

Ortak Bakım Tavsiyeleri Nelerdir?

Tüm canlılar gibi bu bitkilerin de ihtiyaçları vardır. Fakat bu tip bitkiler diğerlerine oranla bakıldığında çok daha az bakım istedikleri için sizler bu bitkileri kolayca büyütebilirsiniz. Su sıcaklığınız ortalama 23 derece olursa, haftada bir kez sıvı gübre gibi kullanın, günlük ortalama beş saat civarı aydınlatmasını sağlayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.