Evcil Marketim
Kedi

Amerikan Bobtail Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Amerikan Kedisi

Amerikan Bobtail kedisinin neslini devam ettirdiği yer Kuzey Amerika’dır. Kısa sürede tüm dünyaya yayılarak popüler bir kedi ırkı olmayı başarmıştır. 1989 yılında ABD Merkezli Uluslar arası Kedi Birliği tarafından American Bobtail ismiyle ün kazanmıştır. Ülkemizde de tanınmaya başlayan bu kedi cinsi görünümüyle kendisini sevdiriyor.

American Bobtail kedisi ve özellikleri. – YouTube

Amerikan Bobtail Kedisi Fiziksel Özellikleri

Fiziksel özellikleriyle ilgi gören bir kedi ırkıdır. Farklı fiziksel özellikleriyle dikkat çekerek Türkiye’ de kısa sürede hayvan severlerin beğenisin kazanmıştır. Yavru dönemlerinden yetişkinliğe geçiş evreleri yavaştır. Bir Amerikan bobtail kedisinin gelişimini tamamlaması yaklaşık olarak üç yılı bulabilir. Eğer iyi bakılırlar ve gereken özen gösterilirse bu kedi ırkı 20 yıla kadar yaşayabilir.

Yer yer uzunlu kısalı tüy yapısı vardır. Tüy renkleri değişebilir. Beyaz renkli, kahverengi-siyah renkli, kahverengi-gri renkli, gri-siyah renkli, dalgalı gri-beyaz renkli olabilirler.

  • İri yapılı vücut kıvrımları vardır.
  • Dolgun ve çıkıntılı ağız yapısı dikkat çeker.
  • Diğer kedi ırklarının kuyruklarına oranla oldukça kısa bir kuyruk yapısına sahiptir. Bu küçük kuyruğuyla oldukça sevimli olup kalın ve bol tüylüdür.
  • Göz yapısı olarak siyam kedi ırkına benzese de göz yapısının farklı özellikleri vardır.

Ortalama ağırlıkları 4 ile 7 kilo arasındadır. Bu onların ideal kilolarıdır. Ancak; Amerikan Bobtail kedisi kilo almaya eğilimli bir ırktır. Bu kediler 7 kiloya kadar ulaşabilirler. Bu da onların farklı sağlık sorunları yaşamalarına neden olabilir.

İlginizi Çekebilecek Sibirya Kedisi Özellikleri İçin Tıklayın

Böyle bir sorunla karşı karşıya gelinmemesi için sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Konuya ilişkin veteriner hekime de danışılabilir. Bu özellikleriyle hayvan severlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Amerikan Bobtail Kedisi Karakter Özellikleri

Amerikan Bobtail Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
Amerikan Bobtail Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

İlk dikkat çeken özelliği uysallığıdır. Fiziksel Olarak ne kadar asi bir görünüme sahip olsa da o görünümünün aksine sakin mizaçlıdır.

Sahibini hemen kabullenir ve sahibine büyük bir bağlılık gösterir. Bu bağlılık sebebiyle Sahibinin her sözünü dinler ve onun komutlarını alır.

Konuşkan olduğu söylenemez. Yalnızca belli durumlarda miyavlar. Sahibinden mama istediğinde, sevilmeye ihtiyaç duyduğunda ya da her hangi bir sorunu olduğunda miyavlar. Onun bu sakinliği ve sessizliği için endişelenmeye gerek yoktur. Zira, bu onun normal halidir.

Oyunculuğu dikkat çeker. Gününün büyük bir kısmını oyun oynayarak geçirebilir. Yumaklar, toplar, ona özel oyuncaklarla kendi kendine eğlenebilir. Yaşadığı yerde diğer evcil hayvanlar varsa oyunlarına onları da katar. Genel olarak diğer evcil hayvanlarla arası oldukça iyidir. İlk kez karşılaştığı diğer evcil hayvanlarla tanışıp kaynaşması uzun sürmez. Kısa sürede onları kabullenir ve sever.

Avcı özelliği taşır. Gözleri keskindir. Küçücük böcekleri ya da hareket halindeki nesneleri hemen fark ederek avlanma pozisyonu alır. Kuvvetli refleksleriyle harekete geçer. Güçlü kas yapısı sayesinde hareket kabiliyeti yüksektir. Yüksek mesafelere bile bir hamlede zıplayabilir.

Sahibi ve diğer ev halkıyla yan yana olmaktan keyif alır. Yalnız kalmayı sevmez. Uzun süre yalnız kalması durumunda strese girebilir. Suyla arası iyi değildir. Bu nedenle banyo yapmaktan hoşlanmaz. Banyo onu korkutur.

Zekidir. Eğitimlerini hızlı bir şekilde alır. Aldığı eğitimleri de hemen hayata geçirir. Özellikle tuvalet eğitimi gibi alınması zorunlu eğitimlerinde sahiplerin yormazlar. Kısa sürede eğitimlerini alırlar. Çocuklu ailelerin besleyebileceği bir kedi ırkıdır. Çocukları sever. Onlara karşı naif ve sabırlıdır.

Amerikan Bobtail Kedisi Bakımı

Amerikan Bobtail Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
Amerikan Bobtail Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Amerikan bobtail kedisi özellikleri ve bakımı açısından özen gerektiren bir kedi ırkıdır. Bu kedi ırkı özenle bakılırsa hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilir.

Bakımında ilk dikkat edilmesi gereken hususlardan biri temizliktir. Amerikan bobtail kedilerinin yerleri, yatakları, mama, su ve kum kapları düzenli olarak temizlenmelidir. Böylece kediyi bakteri gibi olumsuz faktörlerden korumak mümkün olur.

Sevgi bağı kuvvetli bir kedi ırkı olduğu için ilgisizlik onun stres yaşamasına neden olur. Böyle olumsuz durumların yaşanmaması için ona ihtiyacı olan sevginin gösterilmesi önemli.

Diğer önemli husus ise kulak temizliğidir. Kulaklarının haftada bir kez temizlenmesi gerekir. Elbette bu temizlik işleminin çok dikkatli yapılması gerekir. Yanlış ürünler ve yanlış hareketler kedinin sağlığına zarar verebilir. Bunun için kulaklar, yumuşak nemli bir bez yardımıyla çok yavaş ve naif hareketlerle temizlenmelidir. Eğer bu işlem için endişe ediliyorsa bu konuda veteriner hekimden destek alınması gerekir. Böylece kulak temizleme işlemi profesyonel bir şekilde yapılabilir.

Göz sağlına da dikkat edilmelidir. Bunun için gözlerin etrafı silinmelidir. Bu işlemin de nemli ve yumuşak bir bezle bastırmadan yavaş hareketlerle silinmelidir. Böylece Amerikan Bobtail kedisinin gözleri enfeksiyonlara karşı korunur. Önemli bir hususun belirtilmesi gerekir. Nemli bezle bir göz silindikten sonra aynı nemli bez diğer göze uygulanmamalıdır. Bunun için başka temiz bir bez alınarak diğer göz silinmelidir. Aynı zamanda olabilecek göz hastalıkları risklerini de önüne geçilir.

Genel olarak sağlıklı bir kedi ırkı olmakla birlikte bazı hastalıklara yatkınlık gösterebilir. Bunlardan biri kalça displazisidir. Dolayısıyla bu kedi edinildikten sonra sahibini düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürülmesi gerekir. Bunun yanı sıra aşı takvimine de dikkat edilmelidir.

Amerikan Bobtail Kedisi Beslenme

Amerikan bobtail kedisi ve bakımı denilince beslenme konusunu da özen isteyen bir husus. Kedinin sağlıklı bir beslenme düzeni olmalıdır. Yavru iken günde üç kez beslenebilir. Bu onun gelişimi için gereklidir. Yetişkinlikte günde iki kez beslenmesi yeterlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kedi Aşı Fiyatları (patigen.com)

Mama seçimi de özen ister. Bazı markaların mamaları kedilerin günlük vitamin, mineral ve protein ihtiyacını karşılayabilmektedir. Bu tür mamaları seçmek doğru olur. Mama alırken mamaların içeriğine bakılmalıdır. Mama markalar konusunda veterinerden tavsiye alınabilir. Doğru mama seçimleriyle kedinin sağlıklı beslenmesi sağlanmalıdır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.