Evcil Marketim
Köpek CinsleriKöpek

İngiliz Staff

İngiliz Staff yani tam adıyla Stafforshire Bull Terrier ilk başta dövüş köpeği olarak üretilmiş ve yetiştirilmiştir. Sonrasında köpek dövüşlerinin yasaklanması ile birlikte şimdiki halini almıştır. İngiliz asıllı Stafforshire güçlü çenesi ile ön plandadır. Ufak tefek fakat kaslı yapısıyla en hızlı köpek türlerinden birdir. Görünüşü sebebiyle kimi zaman Pitbull köpekleriyle karıştırılmaktadır.

İngiliz Staff Yavrusu  satın almak için sayfamızın sağ altındaki iletişim kısmından arayarak yada WhatsApp mesaj kısmından iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz .

İngiliz Staffordshire Bull Terrier Vücut Yapısı

Kökeni: İngiltere

Karakteri: Sevgi dolu, itaatkâr, güçlü

Gövde: Orta, kaslı

Tüy Rengi: Siyah, Açık kahve, beyaz, mavi

Kürk Yapısı: Kısa, ince, sık

Kuyruk: Kuyruksuz

İngiliz Staff Özellikleri ve Bakımı
İngiliz Staff Özellikleri ve Bakımı

İngiliz Staffordshire Bull Terrier Karakteri ve Özellikleri

Görüntüleri itibariyle vahşi ve saldırgan bir havaya sahiptirler. Fakat aslında sevecen, yumuşacık bir kalbe sahiptirler. Çocuklarla anlaşabilen ve zarar vermeyen sayılı köpek türlerinden biridir. Aile ferdidir. Neşeli, sevecen ve oyuncu bir mizaha sahiptirler bu sebeple oyun oynarken ufak şakalar yapılmasına neden olabilirler.

Dış görünüşü sebebiyle Pitbull ırkı ile sıklıkla karıştırılmaktadır. İngiliz Staff, Pitbull’a nazaran daha sıcakkanlı, sosyal ve heyecanlıdır. Yeni insanlarla tanışmaya bayılırlar. Küçük çocuklara karşı inanılmaz derecede sabırlılardır. Küçük bir çocuk yanlışlıkla canını yakarsa tepki vermez beklerler. Bu sebeple iyi bir bebek bakıcısıdırlar. İngiliz Staff’lar çok zeki ve çok inatçıdır.

İnatçı yapıları eğitim sürecini zora sokmaktadır. Kendi doğruları olan bir köpek türü olduğu için eğitim sıkı olmalı ve bol tekrardan oluşmalıdır. Yoksa kendi bildiği gibi davranmaya ve itaatsizlik göstermeye devam edecektir. Doğru eğitim verildiği takdirde sorgulanamaz bir itaate sahiptirler. Kaslı yapısı sayesinde sportif, hızlı, çevik, korkusuz ve hareketlidirler.

Meraklı bir yapıya sahiptirler bu sebeple başlarını belaya sokma eğilimi gösterirler. Bu durum küçük yaştan itibaren tasmaya alıştırmak ve tasmasız başıboş bırakmayarak bertaraf edilebilir. Güçlü çene kaslarına sahiptirler.

Bu durum oyuncaklarının parçalanmasına neden olabilir. Staffordshire Bull Terrier’in her gün egzersiz yapması gerekir. Her gün en az yarım saat dışarı çıkarılması durumunda apartman yaşamına uyum sağlayabilir.

Staffordshire Bull Terrier Bakımı

Bakımı basit köpek ırklarındandır. Tüylerinin kısa olması sebebiyle her gün taranması gerekmez. Hafta da bir taramak yeterlidir. Ancak tüylerinin parlak görünmesi için gün aşırı nemli bir bez ile silinmesi iyi olacaktır. Banyo yaptırılacağı zaman suyun çok soğuk veya sıcak değil, ılık olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Enfeksiyon kapmaması için tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Kulaklarının büyük olması sebebiyle kir ve toz birikmesi yaşanır. Kulaklarının düzenli olarak nemli bir bezle silinmesi gerekir. Düzenli ve kaliteli mama ile düzenli aşılama ile sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Staffordshire Bull Terrier Vücut Yapısı

Staffordshire Bull Terrier küçük ile orta boy arasında bulunan bir köpek ırkıdır. Kısa ve düz tüylere sahiptir. Kuyruğu yoktur. Vücudu oldukça kaslıdır. Boyutuna istinaden çevikliği ve hızı insanı şaşırtacak ölçüdedir. Çene yapısı kuvvetlidir. Kafatası düzdür. Göz yapısı yuvarlaktır.

Gözleri genellikle kahverengi tonlardadır. Burnu siyah ve kısadır. Boyu kısadır. Yanaklarında belirgin kaslar mevcuttur. Tüyleri parlak, kısa, sık ve ince yapılıdır. Çoğunlukla beyaz üzerine kahve, mavi ve siyah tonlarında bulunan tüy tabakası mevcuttur.

Staffordshire Bull Terrier Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Staffordshire Bull Terrier cinsi köpekler ile iyi anlaşamaz. Özellikle kendi türünden köpekler gördüğü zaman aşırı tepki verebilir. Bu aşılabilir bir tepkidir. Ufak yaştan itibaren sosyal bir köpek olarak yetiştirilip eğitilmesi durumunda aynı ev içerisinde başka köpeklerle bile birlikte yaşayabilir.

Staffordshire Bull Terrier cinsi çocuklar ile iyi anlaşmakta ve çocuklara asla zarar vermemektedir. Hatta özellikle küçük çocuklara karşı aşırı sabırlıdırlar. Köpek ırkları arasında ‘’bebek bakıcısı’’ unvanı ile anılırlar.

Bilinçli olarak kötülük yapmazlar ancak kendini sevdirmek için çocukların üzerine atladığında çocukların devrilmesine neden olabilirler. Sahibine bağlı, aile ferdi köpek ırkıdır. Çocuklu bir aile Staffordshire Bull Terrier cinsi köpek sahiplenecek ise yavru iken sahiplenilmesi tavsiye edilir.

Staffordshire Bull Terrier Sağlık Durumu ve Kalıtsal Hastalıkları

Staffordshire Bull Terrier ırkının da diğer köpek ırkları gibi bazı kalıtsal hastalıkları mevcuttur. Bu rahatsızlıklar düzenli veteriner kontrolü, düzenli ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve bolca verilecek sevgi ile engellenebilir.

Kalça Diplazisi: Uyluk kemiğinin kalça kemiğine iyice oturmaması sonucunca ortaya çıkar. Bazı köpeklerde ağrı ve topallama ile kendini gösterirken bazılarında ise hiçbir belirtiye rastlanmaz.

Katarakt: Genellikle 1 ile 2 yaş arasında görülür. Nadir de olsa ileri ki yaşlarda körlüğe sebebiyet verebilir.

Hipotiroidizm: Tiroid hormonlarının düşük üretilmesiyle ortaya çıkar. Tespiti zordur. Belirtileri arasında göz akıntısı, halsizlik ve soluk almada sıkıntı görülmektedir. Hipotiroit tanısı konulan köpeğin yaşamı boyunca her gün tiroit hapı tüketmesi gerekir.

Hemeralopia: Gündüz körlüğüdür. Sekiz haftalık yavru köpeklerde bile kolayca fark edilebilmektedir. En yaygın belirtisi yavru köpekler sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesidir. Güneş çıktığında sersemleyip tökezleyen yavru gece olduğunda herhangi bir sorun olmadan yürüyebilmektedir. Bu hastalıkta tedavi için erken teşhis önemlidir.

İngiliz Staff Özellikleri ve Bakımı
İngiliz Staff Özellikleri ve Bakımı

Staffordshire Bull Terrier Eğitilebilir Mi?

Staffordshire Bull Terrier ırkı en zeki fakat en inatçı köpek ırklarından biridir. Zeki olduğu için kendisine söylenen her şeyi anlar fakat inatçı olması sebebiyle sadece canı isterse yapar. Sıkı bir eğitim ve bol tekrar ile söylenen her komutu yerine getirebilir hale gelir. Fakat asla öğrendiğini düşünerek eğitimlere ara vermemelisiniz.

Aksi takdirde eski haline döner ve inatçılığına devam eder. Bu nedenle eğitimlere günlük rutin halinde düzenli olarak devam edilmelidir. Sosyalleşmek de eğitimlere dahildir. Sosyalleşmez ise diğer köpek türlerine saldırma ihtimali ortaya çıkar. Bu sebeple en sağlıklısı küçük yaşlardan itibaren diğer köpeklerle beraber olmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.