Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı

Köpeklerin yaşadıkları rahatsızlıklardan biri olan epilepsi (sara) hastalığı sahiplerini endişelendiren bir hastalıktır. Köpeklerde epilepsi (sara) hastalığı fark edildiği anda veteriner hekimden yardım alınması gerekiyor. Bu hastalık hakkında bilgi edinmek ve tanımak çok önemli.

Bilindiği gibi bazı hayvan ırkları bazı hastalıklara daha yatkındır. Beagle, Spaniel Cocker, Alman Çoban Köpeği, Poodle(Kaniş), Belçika Tervuren ırkları epilepsi hastalığına en yakın ırklar olarak biliniyor. Ancak; bu yatkınlığın olması o ırka mensup her köpeğin epilepsi hastası olacağı anlamına gelmez.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı Nedir?

Köpeklerde epilepsi (sara) hastalığı; nöbetler şeklinde kendini gösteren, kaslarda kasılmalarla devam eden beyin hastalığına verilen isimdir. Bu sağlık sorunu köpek sahipleri için oldukça endişe vericidir.

Zira bu nöbetlerin ne şiddette olacağı, ne zaman geleceği ve ne şekilde seyredeceği belli değildir. Meydana gelen nöbetin şiddetine göre köpeğin yaşamı için bir tehlike oluşturabilir. Bununla beraber köpeğin yaşam kalitesinin önemli ölçüde etkiler. Genel olarak başka bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı
Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı Nedenleri

Köpeklerde epilepsi hastalığı pek çok nedenle ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

  • Beyin yangısı
  • Gençlik hastalığı
  • Dejeneratif beyin hastalıkları
  • Sistemik mantar enfeksiyonları
  • Tümörler
  • Kuduz
  • Karaciğer hastalıkları
  • Kafatası içinde su toplanması
  • Böbrek yetmezliği
  • Kalsiyum noksanlığı
  • Zehirlenmeler
  • Sistemik vaskülitis
  • Kafa travmaları
  • Beyin apseleri
  • Kafatası kemiği hastalıkları

Tüm bunlara bağlı olarak epilepsi rahatsızlığı görülür.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığının 1.Evre Belirtileri

Epilepsi hastalığının ilk evresinde belirtiler daha hafiftir. Bu belirtiler nöbetin yani sara krizinin hemen öncesinde görülen belirtilerdir. Hayvan huysuzlanmaya başlar. İnler ve kendine saklanacak bir yer aramaya başlar. Bu davranış değişimleri görüldüğünde nöbetin başlayacağı anlaşılır.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığının 2.Evre Belirtileri

İkinci evre ise genel olarak birkaç dakika sürer. Ancak; bazen bu süre uzayabilir. İkinci evre asıl kriz dönemidir. Bu evrede bilinç kaybolmaya başlar. Kaslar istemsizce gerilir ve istemsiz bir şekilde hareket eder. Aşırı salya akıntıları başlar.

İdrar ya da dışkı kaçırma görülebilir. Çırpınmalar ve tepkiler ortaya çıkar. Bazen tüm bu belirtiler çok hafif bir şekilde görülebiliyorken bazen çok şiddetli de olabilirler. İkinci evre denilen bu süreç gün içinde birden fazla kez olabilir.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığının 3.Evre Belirtileri

Köpeklerde epilepsi hastalığının 3.evre belirtileri ise nöbet sonrası süreçtir. Nöbet sona erdikten sonra yarım saten daha az süren bir süreci kapsar. Hayvan halsizleşir. Hemen yerinden kalkamaz. Kalması zorlaşır. Desteğe ihtiyaç duyar.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Bu sağlık sorunun teşhisinde en önemli husus köpek sahibin vereceği bilgilerdir. Yani köpek sahibi, nöbet atlatmış olan köpeği hakkında net bilgiler vermelidir. Böylece bu nöbetin epilepsi nöbeti olup olmadığı anlaşılır.

Bunun dışında kafa röntgenleri, elektro ensefalografisi denen beyin elektrosu, beyin omurilik sıvısı tahlili, bilgisayarlı tomografi MR, kan, idrar ve dışkı tahlili yapılır. Bu tetkik ve tahliller sonrasında uzman veteriner hekim tarafından köpek sahibine bilgi verilir. Epilepsi tanısı konmuşsa bu hastalığın nedenleri hakkında bilgi paylaşımında bulunulur.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı için Hangi Tedaviler Uygulanıyor?

Epilepsi hastalığı için tedavi hastalığın nedeniyle bağlantılıdır. Dolayısıyla ilk olarak epilepsi hastalığının altında yatan rahatsızlık tespit edilir. Eğer bu hastalığın nedeni teşhis edilirse öncelikle bu hastalık için tedavi uygulanır.

Epilepsiye neden olan hastalık tedavi edildiğinde epilepsi hastalığının da önüne geçilmiş olur. Bu hastalık için uygun bir tedavi şekli belirlenerek yola devam edilir.

Koruyucu tedaviler uygulanır. Koruyucu tedavilerde köpek sahiplerine bir hayli görev düşer. Epilepsi hastalığının seyrinin kontrol altına alınması ve hastalığın önüne geçilmesi için bu çok önemlidir.

  • Şeker, sigara dumanı, böcek ilaçları, egzoz dumanı gibi maddelerde uzak tutulması önerilir.
  • Köpeğe düzenli egzersiz yaptırılması gerekir. Bu onun kaslarının rahatlamasını sağlar.
  • Parazit tedavisi kontrol edilir. Eğer bu tedavi düzenli değilse bunun için bir takvim oluşturulur.

Hayvanın stresten tamamen uzaklaşması sağlanır. Stres ve üzüntü epilepsi rahatsızlığını tetikler. Buna bağlı olarak nöbetler şiddetlenebilir ve sıklaşabilir. Bu nedenle köpek mümkün olduğunca mutlu bir ev ortamında olmalıdır. Vitamin takviyesi yararlı olacaktır. Bunun için uzman veteriner hekim, B1,B6,C ve B5 vitamin reçete eder. Bu vitaminler düzenli bir şekilde köpeğe verilerek tedaviye destek olunur.

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı
Köpeklerde Epilepsi (Sara) Hastalığı

Köpekler Epilepsi (Sara) Nöbeti Geçirdiğinde Ne Yapılmalı?

Köpek sara krizine girdiğinde ilk olarak sakin kalınması gerekiyor Köpeğin bu krizi atlatması için yardım ihtiyacı olacak. Bu yüzden köpeğin sahibi sakin olmalı ve köpeğin krizi zarar görmeden atlatmasına yardım etmelidir.

  • Öncelikle köpek geniş bir alana getirilir.
  • Çevrede ona zarar verebilecek sert ve sivri eşya ve nesneler ortadan kaldırılmalıdır. Hayvan istemsiz çırpınışları sırasında bu eşyalar yüzünden zarar görebilir.
  • Köpeğin başının altınsa bir yastık konmalıdır. Böylece burnunun ve kafasını yere çarpması önlenir.
  • Nöbet sırasında köpeğin nefes alması zorlaşabilir. Bunun için temiz bir bez ya da havlu çene arasına konur. Böylece hayvan rahatça nefes alabilir.
  • Epilepsi nöbet süresine dikkat edilir. Zira veteriner hekime bu konuda bilgi verilmesi gerekir. Tedavi sürecinde nöbet sürelerinin de önemi vardır. Bununla beraber nöbet süresi iki ya da üç dakikadan daha uzun sürüyorsa daha fazla zaman kaybedilmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
  • Kriz sona erdikten sonra köpek yalnız bırakılmamalıdır. Krizi tekrar edebilir. Bununla beraber hayvanın kendine geldiğinde yanında sahibini görmesi onu rahatlatır.
  • Epilepsi köpeklerde ciddi bir rahatsızlıktır. Bu hastalığı yaşayan köpeklerin uzun sürelerle evde yalnız kalmaları önerilmez. Mümkün olduğunca köpeğin yanında olunması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.