Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Pati Yaralanmaları

Hayvan sahiplerinin köpeklerde pati yaralanmaları konusunda merak ettikleri pek çok husus var. Pati yaralanmaları hafife alınmayacak kadar önemli bir konudur. Bu nedenle köpek sahiplerinin bu konuda bilgi edinmeleri oldukça önemli. Böylece onlara doğru şekilde müdahale edilmesi mümkün olur.

Köpeklerde Pati Yaralanmaları Tehlikeli Mi?

Sevimli can dostları köpekler çeşitli nedenlerle patilerini yaralayabilirler. Her yaralanma gibi pati yaralanmaları da önemsenmesi gereken rahatsızlıklardır. Yaralanmanın nedeninin bilinmesi gerekiyor. Zira bu birçok nedenden kaynaklanabilir. Patideki yaranın durumuna göre bir tedavi şekli belirlenir. Ancak; ihmal edilen ve önemsenmeyen bu yaralar çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Köpek sahipleri patiye baksalar da bazı riskleri göremeyebilirler. Söz gelimi; patiye bir cisim batmış ve içeride kalmış olabilir. Bu durumda ödem gibi enfeksiyon gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınır. Yine fark edilemeyen bir sorundan dolayı patinin bir bölümünün kaybedilmesi gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu nedenle bu tür pati yaralanmalarında mutlaka veteriner hekim muayenesi gerekir.

Köpeklerde Pati Yaralanmaları
Köpeklerde Pati Yaralanmaları

Köpeklerde Pati Yaralanmalarının Belirtileri

Köpeklerde pati yaralanmaları bazen kolay kolay anlaşılmayabilir. Köpek sahipleri köpeklerinin patilerine baktıklarında hiçbir sorun göremeyebilirler. Bazı belirtiler çok dikkatli bakılmadıkça fark edilmeyebilir. Bazen de belli başlı belirtiler gözlenmesi mümkün olur.

  • Koyu renk tabanlar görülür. Bu belirti çok belli olmaz. Ancak; dikkatli bakılırsa fark edilebilir ya da veteriner hekim tarafından görülebilir.
  • Patide su kabarcıklarına benzer halkalar ya da kırmızı noktalar meydana gelir.
  • Patide kanama meydana gelebilir. Kanamalar az ya da çok görülebilir.
  • Köpek sürekli olarak patisini yalar ya da ısırır.
  • Patinin diğer patilerden daha büyük olduğu gözlemlenir. Bunun nedeni patinin yaralanmasıyla birlikte şişmesidir.
  • Köpeğin yürümesinde topallama başlar.
  • Yürümek istemez ya da yürürken korkar.
  • Patinin bir bölümünde kayıplar görülebilir.

Bu belirtiler görüldüğünde hemen müdahale edilmesi gerekir. Yara küçükse evde tedavi edilebilir. Yara merhemleri, gazlı bez gibi tıbbi ürünlerle yara sarılabilir. Ancak; daha derin yaralar ve gözler görülemeyen durumlar için veteriner müdahalesi gerekebilir. Büyük ve derin yaralar da daha profesyonel müdahale yapılmalıdır. Bu da ancak uzman bir veteriner hekim tarafından yapılabilir.

Köpeklerde Pati Yaralanmalarının Nedenleri

Köpeklerde pati yaralanmaları birçok nedenden kaynaklanabilir. Yaranın nedeni önemlidir. Zira ona göre bir tedavi uygulanır. Öncelikle köpeklerin patilerinde yaralanmaların nelerden kaynaklanabileceği bilinmelidir.

Yanma Nedeniyle Yaralanma

Köpekler günün her saatinde dışarıya çıkmak isteyebilirler. Özellikle tuvalet ihtiyacının karşılanması için dışarıya çıkmaları gerekiyor. Yaz aylarında özellikle öğle saatlerinde asfalt ya da beton aşırı derecede kızar. Köpeklerin patileri her ne kadar sert bir yapıya sahip olsa da bu ısı karşısında zarar görür. Bu da köpeklerin patilerinde ciddi yanıklara neden olabilir.

Yanıklar yanmayla birlikte onların ağrı hissetmesine de neden olur. Bu durumda veteriner hekim öncelikle yanık tedavisi uygulayabilir. Böylece köpeğin yanıktan dolayı duyduğu acı hafifletilir. Belli bir süre uygun tedavi uygulanarak pati iyileştirilir.

Travma Nedeniyle Oluşan Yaralar

Yürüyüşler sırasında cam ya da kesici bir nesneye basması durumunda patide kesilmeler nedeniyle patide yaralar oluşabilir. Bu tür yaralanmalarda profesyonel müdahale gerekir. Kesiğin derinliğine göre uygulanacak tedavi şekil de değişir. Eğer çok derin bir kesik varsa dikiş atılması gerekir. Daha küçük kesiklerde ise ilaç sürülerek pati sarılabilir. Bununla beraber kesiklerde patinin içinde nesne parçası kalabilir. Bu surumda patide şişme, ödem ve enfeksiyon gibi sorunlara yol açar. Bu sorunlar daha ciddi sağlık problemlerine yol açacağı için mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.

Aşınma Nedeniyle Yaralanmalar

Patilerdeki aşınma yararlanmalarla sonuçlanabilir. Köpekler sürekli olarak beton gibi sert zeminlerde yürüyorsa bu zaman içinde partilerde ciddi aşınmalara yol açar. Aşınan pati tabanı yere temas ettikçe yararlanma riski daha da artar. Eğer gözden kaçarsa açılan yaraların büyüme riski de mevcut. Bunun takiben köpeğin acısı ve ağrısı da artacaktır. Pati aşınmaları için de veteriner muayenesi gereklidir.

Köpeklerde Pati Yaralanmaları
Köpeklerde Pati Yaralanmaları

Köpeklerde Pati Yaralanmaları Tedavisi

Köpeklerin patilerinde oluşan yaralar önemsenmesi gereken sağlık sorunlarıdır. Köpeğin patisinde yara görüldüğü an vakit kaybedilmeden uzman hekimden yardım alınması gerekiyor. Uzman veteriner hekim ayrıntılı bir muayene edilmelidir. Veteriner hekim yaranın nedenine bağlı olarak gerekli tedaviyi uygular. Bu durumda veteriner tedaviyle ilgili bilgi paylaşacaktır. Bu durum köpek sahibinin veterinerin talimatlarına uyması oldukça önemli.

  • Köpeğin patisi yaralandığında şu adımlar izlenmelidir.
  • İlk olarak köpeğin patisi ılık suyla güzelce temizlenir. Böylece köpeğin yaralanmadan dolayı duyduğu yanma hissini ve acıyı azaltır.
  • Yaranın etrafındaki kıllar tıraş edilir. Böylece yaranın etrafı açılır ve yarayı görüp tedavi etmek kolaylaşır.
  • Gazlı bir bez antiseptiğe batırılır ve yara dezenfekte edilir. Elbette bu dezenfekte işlemi için kullanılacak ürünün köpek sağlığı üzerindeki etkisi bilinmelidir. Köpeklerin cildinin Ph değeri insanlardan farklıdır. Yanlış ürün kullanımlarında patiye zarar gelebilir. Bu nedenle köpeklerde kullanımında bir sakınca olmayacak ürünler tercih edilmelidir.

Köpeklerde Pati Yaralanmalarına Cerrahi Müdahale

Pati yaralanmalarının genel durumuna ve muayene sonucuna göre cerrahi müdahale yapılabilir. Söz gelimi; dikiş gerektiren yararlar ya da patinin içinde her hangi bir cisim kalması durumlarında cerrahi müdahale yapılır.

Cerrahi müdahale sonrasında pati sarılacaktır. Köpeğin sargısına zarar vermemesi için büyük olasılıkla köpeğe yakalık takılır. İyileşmenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için köpeğin sargıya temas etmemesi sağlanmalıdır.

Bununla beraber o bölgenin temizliği de ayrı bir önem taşır. Bu nedenle köpeğin yattığı yer temiz tutulmalı ve evde varsa diğer hayvanlarla teması önlenmelidir.

Cerrahi müdahale sonrasında kanama ya da benzeri bir olumsuzluk görülürse hemen veteriner hekimle iletişime geçilmelidir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.