Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Yaygın Köpek Hastalıkları

Evlerinde köpek besleyen kişilerin yaygın köpek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu sayede köpeklerin yaşayabilecekleri hastalıklar durumunda erken tanı ve tedavileri mümkün olur. Köpeklerde en yaygın görülen hastalıklar arasında enfeksiyon, kulak iltihabı, uyuz, iç parazit, eklem iltihabı, parvovirüs ve gençlik hastalıkları yer alır. Bu hastalıkların nedenleri ve belirtilerinin köpek sahipleri tarafından bilinmesi gerekir. Böylelikle zamanında veterinere götürülerek köpeklerin kısa sürede iyileşmeleri ve daha uzun yıllar yaşamaları sağlanabilir.

Yaygın Köpek Hastalıkları
Yaygın Köpek Hastalıkları

Köpek Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Köpek hastalıkları belirtileri yaşanan hastalıklara bağlı olarak görülür. Ancak köpeklerin rahatsızlığının olduğunu en net şekilde ortaya koyan birtakım belirtiler de vardır. Bu belirtilerden en önemlileri ateş ve kusmadır. Ateş ve kusma hemen her köpek hastalığında görülür. Kusma olayının günde bir kere yaşanması normalken birden fazla yaşanması durumunda hastalıktan şüphelenmek gerekir. Bu durumda köpek sahiplerinin en yakın veterinere hayvanlarını götürmeleri gerekir.

Köpeklerde ateş ve kusma dışında görülen hastalık belirtileri arasında ishal, durgunluk, öksürme, agresiflik, yeme bozuklukları, öksürük, kaşıntı, sarılık, topallama ve sık idrara çıkma bulunur. Bu durumlarda karşılaşan kişilerin köpeklerini birkaç saat veya gün içinde takip etmeleri gerekir. Düzelmenin olmaması durumunda veteriner kontrolüne götürmek köpek sağlığı açısından son derece önemlidir.

Köpeklerde Enfeksiyona Ne İyi Gelir?

Yaygın görülen köpek hastalıkları arasında ilk sırayı enfeksiyonlar yer alır. Köpekler yaşam süreleri boyunca sık sık enfeksiyon yaşarlar. Bu enfeksiyonlar bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonları şeklinde görülebilir. Ayrıca köpeklerin çeşitli uzuvlarında da enfeksiyonun görülmesi mümkündür. Özellikle yaralar ve tahriş olmuş yerler enfeksiyonun hızla yayılmasını sağlayabilirler.

Enfeksiyonların tedavi edilmesinde köpeklerde görülen enfeksiyonun hangi türde olduğunun teşhisi önemlidir. Bu sayede tedavi aşamasına geçilebilir. Hastalığın teşhisi veterinerler tarafından yapılır ve veterinerler köpeklerin sahiplerine tedavi için gerekli bilgileri verirler. Enfeksiyonların tedavisinde yaygın olarak aşılama ve ilaçlı tedavi kullanılır.

Köpeklerde Kulak İltihabı Neden Olur?

Köpeklerin en önemli organları arasında kulakları yer alır. İşitme yanı sıra denge mekanizması olarak kullanılan kulakları çeşitli sebeplerden iltihaplanabilir. Bu da köpeklerin hayat kalitesinin bozulmasına neden olur. Kulak iltihabının bilenen pek çok nedeni vardır. Bu nedenler arasında alerji, kulağa su kaçması, kulağa alınan darbeler, hormonal sorunlar ve yabancı cisimlerdir. Alerjiler iltihabın en önemli nedenidir. Köpeklerin kulakları çevrede bulunan tozlar veya yiyecekler sebebiyle alerji olur. Alerji kaşıntıya neden olacağı için sürekli kaşınan kulaklar zaman içinde enfeksiyona yakalanarak sorunların yaşanmasına neden olabilir.

Köpeklerin sürekli yıkanmaları ve yüzmeleri kulak iltihabının ortaya çıkma oranını artırır. Kulağa su kaçması durumunda dış kulak hastalıklarına yakalanmaları mümkündür. Bu hastalığın ilerlemesi ve etkileri sayesinde iltihap yaşanır. İltihabın diğer nedeni ise kulağa darbe alınmasıdır. Darbeler köpekte travmaya neden olur ve bu nedenle köpekler kulaklarını sıklıkla kaşırlar. Bu kaşınmaya bağlı olarak da enfeksiyon ortaya çıkar. Köpeklerin kulaklarına gitmemesi gereken yabancı cisimlerin gitmesi zaman içerisinde kulağın iltihabına neden olur. Bu nedenle sahiplerinin yabancı cisim konusunda dikkatli olması gerekir.

Köpeklerde Gençlik Hastalıkları

Köpeklerin yaygın yakalandığı hastalıklar arasında gençlik hastalıkları bulunur. Bu hastalık viral hastalık çeşitleri arasında bulunur ve bulaşıcıdır. Hastalığın gelişimi ishal ve kötü öksürük şeklinde görülür. Bu hastalık hem yavru köpeklerde hem de yetişkin olan köpeklerde görülür. Gençlik hastalığının pek çok belirtisi vardır. Bu nedenle bazı durumlarda teşhis edilmesi zor olur. Hastalığın teşhis edilememesi durumunda köpeğin felç olması ve ölmesiyle sonuçlanabilir.

Köpeklerin ölümüne neden olabilen gençlik hastalıklarının belirtileri şunlardır;

  • Öksürük
  • İshal
  • Yüksek ateş
  • İştah kaybı
  • Sindirim problemleri
  • Hapşırma
  • Solunum problemleri
  • Sinir problemleri
  • Göz rahatsızlığı

Bu belirtilere sahip hastalığın bulaşması ise gençlik hastalığına yakalanan bir köpekle doğrudan temas edilmesiyle olur. Aynı kaptan yemek yenmesi de hastalığın bulaşma şekillerindendir. Gençlik hastalığı aşısı ile bu hastalığın bulaşması engellenebilir. Bu aşının yavru köpeklere yapılması gerekir.

Yaygın Köpek Hastalıkları
Yaygın Köpek Hastalıkları

Köpeklerde Uyuz

Uyuz köpeklerde görülen parazit ve deri rahatsızlıkları arasında yer alır. Çok yaygın olarak görülen bu hastalık akar isimli parazitin cilde bulaşması nedeniyle ortaya çıkar. Uyuz köpeklerde iki şekilde görülür. Bunlardan birincisi uyuz hastalığı bulunan bir köpekle temas etmedir. Bu uyuza sarcoptic uyuz ismi verilir.

İkinci tür ise genetik sorunlar ve bağışıklık sistemi kaynaklı ortaya çıkan uyuzdur. Bu uyuz ise demodectic uyuz olarak anılır. Uyuzun belirtileri deride kaşıntı veya tüy dökme şeklindedir. Uyuzun tedavisi için amitrazlı solüsyonlar veya şampuanlar kullanılarak köpeğin yıkanmasıyla yapılır. Bu yıkama uyuz belirtileri ortadan kalkana kadar devam eder.

Köpeklerde İç Parazit

İç parazit sıkça görülen köpek hastalıkları arasında bulunur. Bu hastalık köpeğin bozulmuş gıdaları, çiğ etleri ve az pişmiş yiyecekleri tüketmesi gibi nedenlerle ortaya çıkar. Bu gıdaların tüketimiyle köpeğin bağırsaklarında tenya, kıl kurdu, askrit ismi verilen bir parazitler oluşur. Bu parazitler arasında en yaygın görüleni ise tenyadır. Bu parazit köpeğin beslendiği gıdaları tüketerek gelişir. Bu parazit özellikle yavru köpeklerde görüldüğünde köpeklerin ölüme neden olabilir.

Köpeklerde görülen iç parazit rahatsızlığının belirtileri arasında ise karın şişliği, gaz çıkarma, kilo, kaybı, ishal ve kanlı ishal yer alır. Bu belirtilerin sürekli yaşanması durumunda veterinere götürülmesi gerekir. Veteriner aşı veya hap sayesinde parazitin yok edilmesi için tedavi uygular. Bu parazit sıkça ortaya çıkabildiği için köpeğin aşılamasının sıklıkla yapılması gerekebilir.

Köpeklerde Eklem İltihabı

Eklem iltihabı köpeklerde yaygın görülen ve tehlikeli olan hastalıklardandır. Özellikle yaşlı olan köpeklerde görülür. Hastalığın nedenleri arasında hareketsizlik ve fazla kilo yer alabilir. Bu hastalık sebebiyle köpeklerde dirsekler ve kalçalarda bozulmalar olur. Bu da köpeğin hareket problemleri yaşamasına neden olur. Ayrıca köpeğin ağrı yaşamasını sağlar. Bu nedenle eklem iltihabı görülen köpeklerin yaşam kalitesinin artırılması için egzersiz, masaj, temizlik, düzenli beslenme ve uykularına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca ağrıların dindirilmesi ve iltihabın giderilmesi için veteriner tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir.

Köpeklerde Parvovirüs

Köpeklerde yaygın görülen hastalıkların sonuncusu ise parvovirüs ismi verilen hastalıktır. Bu hastalık kanlı ishal olarak bilenen viral bir hastalıktır. Bulaşıcı olan hastalıklar arasında bulunan parvovirüs özellikle kirli ortamlarda yaşamayı sevdiği için köpeğe bulaşır. Ölümcül hastalıklar arasında yer alan parvovirüs yavru köpeklerde çok etkili görülmektedir.

Parvovirüs belirtileri arasında ise kilo kaybı, kanlı ishal, yüksek ateş, kusma ve uyuklama vardır. Viral olduğu için kesin tedavisi yoktur. Ancak rahatsızlığın etkisinin azaltılması ve nüksetmesinin önlenmesi için çalışmalar yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.