Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Nörolojik Hastalıklar 

Köpeklerde nörolojik hastalıklar meydana gelebiliyor. Köpekler de yürümekte güçlük çekebiliyor. Evcil hayvanlarda insanlar gibi beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarına maruz kalabiliyor. Nörolojik Hastalıkların köpekler de görülme olasılığı vardır.

Nörolojik Hastalıkların en sık beliren belirtileri topallama, kas atrofisi, görme bozuklukları, denge bozuklukları, ekstremite zayıflığı, parazit ya da hareket eksikliği, bilişsel olarak düşüşün meydana gelmesi, demans dahil olmak üzere davranışsal değişiklikler nörolojik hastalıkların belirtileri arasında yer alıyor.

Evcil hayranınızda bu belirtilerden herhangi biri varsa veteriner hekim ile görüşmeniz gerekiyor. Evcil hayvanınızın tanısının konulması ardından medikal ya da cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Medikal Olarak Tedavi Edilebilen Durumlar

köpeğiniz her zaman ki gibi normal hareketler sergilemiyorsa, karmaşık nöbetler geçiriyorsa mutlaka veteriner hekime götürmeniz gerekiyor. Medikal tedavi gerektiren hastalık durumları polinöropati ya da polimiyozit, myastenia gravis, optik nevrit gibi hastalıklar immun aracılı olan hastalıklardır. Köpeğinizin karışık nöbetler geçirmesi de medikal olarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Beyin ve omuriliğin iltihaplı hastalıkları da medikal olarak tedavi ediliyor bu hastalıklar ise meningo ensefalit, omurga fıtıkları, beyin ve omuriliğin bulaşıcı olan hastalıklarıdır. İnme ve metabolik hastalıklar ameliyata gerek kalmadan yalnızca medikal bir şekilde yani ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir.

Medikal Olarak Tedavi Edilebilen Durumlar
Medikal Olarak Tedavi Edilebilen Durumlar

Nöroşirurjik Durumlar

Köpeklerin bazı hastalıkları ilaç ile tedavi edilemez. Bazı durumlarda medikal müdahale yetersiz kalabiliyor. Disk hastalığı, beyin tümörleri, doğuştan gelen bazı hastalıklar bu hastalıklara konjenital hastalıklar ismi veriliyor.

Wobler sendromu, Beyincik sarkması, beyincik fıtığı diğer cerrahi ismi ile chiari sendromu, hidrosefali, omurgada meydana gelen çıkıklar ve kırıklar. Nörolojik servis randevuları için veteriner klinikleri sürekli olarak hizmet veriyor. İnsan veya hayvan fark etmeksizin; yaşı, ırkı, cinsi, cinsiyeti, türü ne olursa olsun hepsinde bazen nörolojik problemler karşınıza çıkabiliyor.

Evinize yeni bir evcil hayvan aldığınızda ya da diğer evcil hayvanınızın kardeşlerinden bir tanesi yemine ulaşmakta güçlük çekiyorsa, diğer canlılar ile kendisi arasında bariz bir şekilde gelişim farkı görülüyorsa, temel eğitimleri alamadığını ya da görme problemleri yaşadığını fark ediyorsanız hemen bir veterinere hekime başvurmanız gerekiyor.

Nöroşirurjik Durumlar
Nöroşirurjik Durumlar

Hayvanlarda Doğustan Meydana Gelen Nörolojik Hastalıklar

Hayvanlarınızda doğuştan meydana gelen bazı nörolojik hastalıklar olabilir. Bu hastalıklar bir süre sonra sinir sistemini de etkiler. Bunlara erken bir zamanda müdahale edilmediği halde geri dönüşümü olamayan bir şekilde zihinsel ve fiziksel hasarlar meydana gelebilir.

Bazı köpek ırklarında ( Daschund, Basset, Poodle, Hound, Beagle, Alman Kurdu, Labrador, Weimeriner, vb ) daha fazla olarak görülen disk fıtıkları, sırt ve bel ağrılarına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra hareketlerde dengesizliğe, ani olarak meydana gelen felçlere neden oluyor. Hayvanlarınızda bu ağrı olması, hareketlerde azalmaya neden plabiliyorken eskiden yapmış olduğu kıvrak hareketleri yapamamaya da neden oluyor.

İdrar kaçırma, sakin yerleri daha fazla tercih etme, iştahta azalma gibi şeyleri sizlere de yansıtabiliyor. Daha fazla ilerleyen hastalık durumunda ise, ayaklarını kullanamaz hale gelir. Buna benzer olaylar karşısında acil müdahale gerekir. Doktorun isteyeceği nörolojik muayene ve tetkikler ile doğru bir tanı konulduktan sonra tedavi edilebilir.

Hayvanlarda Doğustan Meydana Gelen Nörolojik Hastalıklar
Hayvanlarda Doğustan Meydana Gelen Nörolojik Hastalıklar

Bir Köpekte Felç Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde 5 farklı şekilde inme gözlemleniyor. Denge kaybı. Köpekler felç geçirmeden günler ya da saatler önce kendini hasta, halsiz hissedebilir. Ya da tamamen normal de hissedebilir.

İnme bir anda meydana gelen bir problemdir. Köpeğinizin bütün hareketleri normaldir ancak çember çizerek yürüyor ve geziyorsa bir sorun belirtisidir. Garip göz hareketleri varsa, vücut kontrolünde bir kayıp meydana geldiyse, letarji ya da bayılma oluyorsa bu köpeklerin felç geçirebileceği anlamına geliyor.

Bu gibi durumlarda bir an önce bir veteriner hekim ile görüşüp hayvanınızı kliniğe götürmelisiniz. Nörolojik olan problemlerin belirtileri nelerdir sorusunun cevabı şu şekilde olabilir; kısmi veya tam felç geçirme durumu, kas güçsüzlüğü, kısmi olarak ya da tam olarak duyu kaybının gerçekleşmesi, açıklanamayan ağrılar, azaltılmış uyanıklık, nöbetler.

Bir Köpekte Felç Belirtileri Nelerdir?
Bir Köpekte Felç Belirtileri Nelerdir?

Beynin Normal Aktivitesinin Bozulması

Sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite olur ve beynin normal fonksiyonları ve aktivitesinde bozulmalar meydana gelir. Bu hastalık kendisini epileptik nöbetler ile gösterir.

Nöbet esnasında köpeğiniz yere yığılır, çırpınmalar, kasılmalar meydana gelir. Bunun yanı sıra ağızda salya birikir, idrar ve dışkı kaçırma gibi durumlar da gözlenir. Hastanın bilinci yerinde değildir.

Nöbet esnasında köpeğin dilinin içeriye doğru kaçması ve soluk borusunu da tıkaması söz konusu olabilir. Bu durum ölümcüldür. Epilepsi olan köpeğin herhangi bir nöbet esnasında yalnız olması risk içerir. Hayvanın açısından hiç iyi bir durum olmaz. Fizyolojik bir değişikliğe sebebiyet vermediği için rutin kontroller esnasında tanı konulması oldukça zordur.

Beynin Normal Aktivitesinin Bozulması
Beynin Normal Aktivitesinin Bozulması

Epilepsi Krizi Geçiren Hayvan

Epilepsi krizi geçiren bir köpeğe acil bir şekilde müdahale edilmesi oldukça önemli bir durumudur. Kriz esnasında dil geriye doğru kaçarak soluk borusunu tıkayabilir. Dilin soluk borusunu tıkaması da boğulmaya neden olur. Bu gibi durumlarda dil dışarıya çıkarılmalıdır. Çırpınmalar sırasında hayvanın zarar görmemesi için etrafta bulunan sert cisimler uzaklaştırılmalıdır. Yastık ya da battaniye gibi yumuşak eşyalar ile köpeğin etrafı sarılmalıdır. Ortamın aşırı derecede aydınlık olmamasına özen göstermelisiniz.

Köpekler Ve Nörolojik Hastalıklar

Epilepsi Krizi Geçiren Hayvan
Epilepsi Krizi Geçiren Hayvan

Köpekler de birtakım nörolojik bozukluklardan etkilenebiliyor. Nörolojik bozukluklar beyinin ve vücudu saran sinirlerin hasar görüp bu durumdan etkilenmesidir. Hastalık yavaş yavaş etkisini gösterir. Bacağın zayıf kalmasına neden olur daha sonra ise ayağa kalkamama gibi durumlar meydana gelir. Düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirirseniz hastalığın ilerlemesine engel olabilirsiniz. Eğer köpeğinizde yürümekte zorluk varsa bu sinirsel bir problem olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.