Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Parazit Ve Tedavi Süreci

Köpeklerin rutin aşılarının yapılmaması sonucu iç ve dış parazitler sebebi ile sorun yaşaması olasıdır. Köpekleriniz için yaptıracağınız aşı sizleri ve köpeğinizi korur. Parazitler; iç ve dış parazitler olarak ayrılır. Tedavilerde de bu ayrım mevcuttur ve köpeğinize iç dış parazit tedavisi uygulamanız gerekir. 45 günlük yavru bir köpek iç ve dış köpeklerde parazit tedavisine sahip olmalıdır.

Köpeklerde Parazit Neden Olur?

Köpeklerde parazit oluşumu farklı faktörlere bağlı olarak gelişir. Hayvan dışkıları ve temas ettiği diğer materyaller ile temas etmesi ile köpeğinize bulaşan parazitler, genellikle ortak yaşam alanına sahip olan hayvanlardan bulaşır. Bunun yanı sıra çiğ tavuk ve et ürünleri de özellikle yaz aylarında kısa sürede bozulmaya gireceğinden köpeklerde parazit oluşumu hızlanır. Köpeklerde parazit oluşumu taşıyıcı hayvanlardan; karasinek, sivrisinek, kene, bit ve pire gibi parazitlerden hızla bulaşır. Köpeklerde parazit oluşmaması adına muhakkak aşılama yapılmalıdır.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde yavru ve yetişkin olarak köpeklerde parazit belirtileri olur. Özellikle genel görülen belirtilerde veteriner hekime gitmeniz büyük önem taşımaktadır. Parazitler köpeğinizin huzursuz olmasına hatta daha ileri boyutta ölümcül olan kanlı ishale yakalanmasına neden olur. Hastalıkların köpeklerin bağışıklık sistemini çökerttiği unutulmamalı ve acil olarak müdahale edilmelidir.

İç parazit belirtileri;

  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • İshal parazit ve tedavi süreci
  • Kanlı ishal
  • Anemi
  • Gaz sorunu
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık

Bu belirtiler oluştuğunda veterinere gitmeli, köpeğinizin hangi parazitler nedeni ile hasta olduğu teşhis edilmelidir. Tedaviye başlayarak köpeğinizi hemen koruma altına alabilirsiniz. İç köpeklerde parazit semptomlarında görülen gaz sorunu, karnında yer alan anormal şişkinlikten kaynaklanmaktadır. Bu durum köpeğinizin kabız olmasına da neden olabilir. Kanlı ishal ise istenmeyen durumlar arasındadır. Köpeğinizin parazit sorunu nedeni ile kanlı ishal olması hayati risk taşıdığı anlamına gelir. İyileşme süreci bu aşamada oldukça zordur.

Köpeklerde Parazit Ve Tedavi Süreci
Köpeklerde Parazit Ve Tedavi Süreci

Köpeklerde İç Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

Köpeklere rutin olarak uygulanması gereken aşılar arasında iç parazit aşısı vardır. Tablet ya da enjeksiyon yöntemi ile yapılan aşılamada kist hidatit için koruma sağlar. İç parazit aşıları aynı zamanda nematod, sestod nedeni ile oluşan karma enfeksiyonların tedavisi için de önemlidir. Kancalı kurt, kamçı kurdu, sestod ve daha birçok enfeksiyona karşı 3 aylık koruma sağlar. İç parazit aşıları 3 ayda bir olmak üzere tekrarlanmalıdır.

İç parazit aşıları yavru köpekler için 6 haftalık olduğunda başlar. 2–3 haftada bir 4 kere tekrar edilmelidir. Ömür boyu 2 ayda bir, bu iç parazit aşılarını tekrarlamak tam koruma sağlar. İç parazit aşısı dışında sizlerin koruma yöntemleri de önemlidir. Dış alanda gezdirme esnasında bilmediğiniz noktalara çok fazla bırakmamanız, yaşam alanını temiz tutmanız ve beslenmesini uygun düzende sağlamanız önemlidir.

Köpeklerde Dış Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

Dış parazit aşıları da rutin aşılar arasındadır. Ense damlası olarak verilen dış parazit ilacı; kene, bit, pire ve diğer parazitlerin köpeğinizden uzak durmasını sağlar. Kene ve pireler özellikle yaz aylarında enfeksiyonu yayma konusunda etkilidir. Bu enfeksiyonların zamanla mantar, egzama, uyuz gibi daha önemli cilt problemlerine dönüşmesi ise istenmeyen durumlar arasındadır. 2 ay koruma sağlayan ense damlasının etkili olması adına muhakkak veteriner hekim tarafından uygulanması ya da veteriner tarafından verilen ense damlasının uygulanması gerekir.

Köpeklerde Dış Parazit Aşısı Nelerdir?

Köpeklere uygulanan dış parazit aşısı enjeksiyon halinde veteriner tarafından uygulanabildiği gibi, solüsyon ya da ense damlası olarak da kullanılır. Veteriner hekiminize danışarak bu uygulamayı yaptırmanız önemlidir. Ense damlası uygulanması basit bir ilaçtır. Bu yönüyle önemli değilmiş gibi birçok yerde satılmaktadır. Kullanım süresi geçmiş, üretimi yasak olan ense damlalarının düşük fiyatta satılıyor olmasına aldanmamak gerekir. Köpeğinizin zehirlenmesi gibi bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Veteriner tarafından uygulanan dış parazit her zaman hekim kontrolünde olduğu için daha güvenilirdir.

Köpeklerde Parazit Aşısı Olmazsa Ne Olur?

Köpeklerde aşılama düzenli ve rutin olarak devam ettirilmelidir. Aşıların olmaması birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkarır. İç ve dış parazitlerin köpeğinizi hem içten hem de dıştan bitirmesine, bağışıklığını yok etmesine neden olan en tehlikeli mikroorganizmalardır. Bu yönüyle parazit ve tedavi süreci aşısı olarak mutlaka iç ve dış kürleri yapılmalıdır. Aksi halde ishal, kanlı ishal, deri lezyonu sebebi ile uyuz gibi ciddi hastalıkların yaşanmasına neden olur.

Köpeklerde Parazit Ve Tedavi Süreci
Köpeklerde Parazit Ve Tedavi Süreci

Köpeklerden İnsana Parazit Bulaşır Mı?

Parazitler dışkı yoluyla atılan larvaların, farklı besinlere bulaşması sonucu insanların yemesi ile bulaşır. Bu durumda köpeklerde yer alan parazitlerin insanlara bulaşmasını önlemek adına alınan sebze ve meyvelerin yıkanması, köpeğe düzenli aşı yapılması gerekir.

Köpeklerde Parazit Olması Durumunda Nasıl Bir Tedavi Yöntemi İzlenmelidir?

Köpeğin parazit ve tedavi süreci aşısı olmaması sadece kendisine değil, çevresindeki diğer hayvanlara ve sizlere zarar verir. Hayvanlarla ortak taşıdığımız bazı mikroplar vardır. Bu mikropların özellikle çocuklara zarar vermesi muhtemel olduğu gibi insanların da can dostlarına bulaştırabileceği mikroplar aynı şekilde zarar verir.

Bu nedenle kendinizi ihmal etmediğiniz gibi köpeğinizi de ihmal etmemeniz, onun hayatını riske atmamanız gerekir. Piyasada yer alan ense damlaları veteriner kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Yaz ayında kullanacağınız dış parazit ense damlası 1 ay kadar koruma sağlar.

Bu enfeksiyon durumuna ya da hava sıcaklığına göre belirlenir. Ense damlası uyguladıktan sonra köpeğinizin su ile temas etmemesi yani yıkanmaması gerekir. Çiftleşmesi muhtemel erkek köpeklerin mide ve bağırsak parazitleri nedeni ile hastalanması dikkat edilmesi gereken durumlar arasındadır.

Dış parazit ve tedavi süreci için kene tasması kullanımı yaygındır. Tek başına kene tasması yeterli olmayıp, ense damlası ya da enjeksiyon olarak ayda 1 kez uygulanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.