Evcil Marketim
Köpek BakımıKöpekKöpek EğitimiKöpek Sağlığı

Köpekler Sahiplerini Anlayabilir Mi? (Köpeğinizin Gözünden)

Birbirinizi sahiplendiğiniz can dostunuzun sizi anladığını bilmek oldukça mutluluk vericidir. Bunun için birbirinize alışmanız, onun her hareketini gözlemlemeniz ve yakın bir bağ kurmanız oldukça önemlidir. Köpeklerin iç dünyası tahmininizden oldukça farklıdır. Onunla birlikte yaşamayı istemeniz halinde ömür boyu size dostluk yapacak ve size oldukça sadık kalacaktır. Peki, köpekler sahiplerini anlayabilir mi?

Köpekler Sahiplerini Anlayabilir Mi? (Köpeğinizin Gözünden)
Köpekler Sahiplerini Anlayabilir Mi? (Köpeğinizin Gözünden)

Köpeklerde Kulak İltihabı Neden Olur?

Köpeklerde görülen kulak iltihapları oldukça önemlidir. Genç köpeklerde sorun haline gelebilen kulak iltihapları dış kulak, iç ve orta kulak iltihabı olarak kendisini gösterir. Köpeğin kulağında görülen akıntı siyah ya da koyu kahverengi şeklinde olur. Köpeklerde görülen dış kulak iltihabında sarı, kırmızı ya da kahverengi akıntılar oluşur. Bunun nedenleri farklıdır ve hemen tedavisi gerekir, köpekler sahiplerini anlayabilir mi?​​​​​​​

Kulak iltihabı nedenleri;
Alerji
Sık banyonun köpekler sahipleri tarafından yapılması
Yüzme
Bakteriyel

Bu nedenlerden dolayı köpeğinizin kulağında iltihaplanma oluşur. Kulak iltihabı; ağır koku, ağrı, sürekli baş sallama ve kulakların sıcak olması şeklinde semptomlar gösterir. Dış kulak iltihabı sorunları bazen kronik olabilir ve operasyon gerektirebilir. Tedavi yapılması oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde kulak temizleme losyonu ya da antibiyotik uygulaması yapılır. Dış kulak iltihabının tedavi edilmemesi sonucu köpeğinizde iç kulak ve orta kulak iltihabı ilerler.

Köpeklerde Gençlik Hastalıkları

Yavru ve yetişkin köpeklerde öksürme ya da ishal semptomları gösteren ciddi bir viral hastalıktır. Felç ve zatürre gibi köpekler sahipleri ölümcül hastalıkların yaşanmasına sebep olabilir. Tanı koymanın zorlaştığı bu hastalığın bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler; kusma, ateş, alerjik reaksiyonlar, depresyon, uyuma, göz problemleri, deri ve sinir problemleri gibi durumlardır. Enfekte köpeklerde solunum yoluyla bulaşan, idrar, kan ya da tükürük gibi bazı maddelerle temas etme, ortak beslenme araçlarının kullanımı sonucu hızlı bir şekilde bulaşır. Köpeklerde gençlik hastalıklarını önlemenin en iyi yolu aşılamadır. Bu nedenle sahiplendiğiniz köpeği ya da tedavisini üstlendiğiniz sokakta yaşayan dostlarınızı aşılayarak koruyabilirsiniz. 6–8 haftalık olan köpeklerde başlanan aşılama, 7–9 haftalık olduğunda gençlik hastalığı aşısı ile devam eder. 11–13 haftalık iken aşı tekrar yapılır. Veteriner hekim kontrolünde muhakkak aşıların yapılması önemlidir. Peki, köpekler sahiplerini anlayabilir mi?​​​​​​​

Köpeklerde Uyuz

Köpeklerde görülen uyuz hastalığının arka planında mantar enfeksiyonları vardır. İyileşmeyen ve tedavi edilmeyen ileri derece mantar enfeksiyonu kısa sürede deri hastalıklarına yol açar. Uyuz köpeklerin derisinden kalınlaşmaya, pullanmaya, deri döküntülerine ve yaralara yol açar. İnatçı olarak tabir edilen hastalıklar arasındadır. Tedavi edilmemesi halinde köpeklerin bağışıklığının düşmesine akabinde sindirim sorunlarına kadar yol açar. Mikroorganizmaların beslenme alanı bulduğu uyuz olan bölgeler hızlı bir şekilde tahrip edilir. Tedaviye özel şampuanlar ile yıkanarak başlanır. Düzenli bakım, sevgi ve tedavi ile zaman alsa da can dostunuzu kurtarmanız büyük mutluluk yaratır. Yaz aylarında yoğun görünen uyuz vakalarında sizlerin dikkati sonucu her yıl can dostları tedavi ile kurtarılmaktadır.

Köpekler Sahiplerini Anlayabilir Mi? (Köpeğinizin Gözünden)
Köpekler Sahiplerini Anlayabilir Mi? (Köpeğinizin Gözünden)

Köpeklerde İç Parazit

Köpeklerde bazı ortak kullanım alanları, aşının yapılmaması nedeni ile iç ve dış parazit semptomları görülür. Parazitler nedeni ile kısa sürede bulaşan ve hayvanlarda ölümcül sonuçlar doğurabilen iç parazitlerin acil olarak önlenmesi adına tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde kanlı ishal gibi belirtiler hızlı şekilde ilerler ve köpeğiniz için ciddi durumlara neden olur. İç ve dış parazitler için tedavi yöntemleri vardır. Dış parazit tedavisinde ense damlası kullanılır ve 2 ayda bir tekrar edilir. İç parazit aşıları da sürekli tekrar isteyen ve enjeksiyon olarak yapılabilen bir tedavidir. İç ve dış parazit koruması adına öncelikle aşı takvimine uymak gereklidir. Veteriner hekim kontrollerini aksatmayarak, can dostlarınızın sağlığını kontrol altına alabilirsiniz.

Köpeklerde Eklem İltihabı

Köpeklerin yetişkinlik döneminde sıklıkla karşılaştığı hastalıklar arasında eklem iltihabı bulunur. Kemikler arasında bulunan kıkırdak hasarı nedeni ile kemiğin korumasız olması sonucu çıkıntı oluşur. Eklem sıvısının incelmesi, kemiklerin ekleme yerleşerek baskı oluşturması köpeklerde hareketin zorlaşmasına neden olur. Eklemlerde oluşan zorlama ise eklem ve bağ dokularında zedelenmeye, dolayısıyla iltihaba yol açar. Köpeklerde oluşan topallama bundan kaynaklıdır. Tedavisine köpekler sahipleri veteriner hekim kontrolünde yapılması gerekir. Tedavide ilk olarak ağrı giderilir. İltihabı iyileştirecek nitelikte ilaçlar ile köpeğin rahatlaması hedeflenir. Tedavisi tam olarak hastalığı ortadan kaldırmaz ancak ağrıları hafifletir. Peki, köpekler sahiplerini anlayabilir mi?​​​​​​​

Köpeklerde Parvovirüs

Kanlı ishal olarak bilinen bu hastalık köpekler için bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Virüs nedeni ile köpeklerde şiddetli olarak kusma, kanlı dışkılama, ateş ve uyuklama semptomları görülür. Bu virüs öncelikle insanlara bulaşmaz. Köpeklerin dışkılarından bulaşır. Dışkı ile temas halinde hızla yayılır ve oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kedilerde ve köpeklerde görülen bu virüs için geliştirilmiş bir tedavi yoktur. Terapi ve ikincil bakterilerin yok edilmesi amaçlı yapılan tedaviler ile iyileşme sağlanabilir.

Bu hastalığın tedavisi oldukça zordur, köpeklerde parvovirüs oluşmaması adına aşılama oldukça önemlidir. Parvo virüs taşıyıcısı köpeğin tedavi sürecinde diğer hayvanlardan uzak kalması ve çamaşır suyu ile tüm kullandığı materyallerin temizlenmesi gerekir. Hijyen, sevgi ve özel bakım ile iyileşen birçok köpek vardır. Köpeklerin yoğun olduğu ortamlarda, özellikle dışarı gezmelerinde, mümkün mertebe köpek dışkılarından köpeğinizi uzak tutmalısınız. Ortak mama ve su kapları kullanmamaya özen göstermeniz bu virüsün bulaşmaması adına önemlidir.

Aynı zamanda kanlı ishale yol açan diğer parazit hastalıklarından korunmasını sağlamak adına, düzenli olarak iç ve dış parazit aşılarını yaptırmalısınız. Parazitlerin neden olduğu birçok hastalık sonucu ciddi hastalıklar oluşabiliyor. Veteriner hekime geç kalmadan başvurmak, parvovirüs hastalığını iyileştirmek adına oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde kullanılan karma ilaçlar ve köpekler sahipleri veteriner hekimin uygulayacağı tedavi programı ile köpeğinizin eski sağlığına kavuşması olasıdır. Bu süreçte hijyen ve izole ortam sizlere yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.