Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklere Hangi Durumlarda Röntgen Ve Ultrason Çekilir?

Can dostlarınızın bazı durumlarda röntgeninin çekilmesi, ileride daha fazla sorunla karşılaşılmaması ve tanı konulması adına önemli işlemlerdir. Hastalık ya da yaralanma sonucunda köpeğinizin vücudunda bazı sorunlar oluşabilir. Hangi hastalığın ya da yaralanmanın olduğunu anlamak için röntgen çekilmesi, sorunun tespit edilerek hemen tedaviye başlanması önemlidir. İnsanlarda olduğu gibi köpeğinizin de vücudu komplikedir.

Köpeklerde El İle Muayene Yapılabilir Mi?

Elle yapılan muayenenin dışında röntgen ile tespit edilen birçok durum bulunur. Görünümde bir şey olmaması köpeğinizin ciddi sorunlar yaşamadığı anlamına gelmez. Yanlış bir tedavinin uygulanması ise vücudunda kırık ve çatlak olan köpeğiniz için başka sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Kırık ya da çıkık boyutunu anlamak tedaviye başlamak ve tedavi yöntemini belirlemek adına önemlidir. Bunun dışında bazı darbeler sonucu yumuşak doku zedelenmesi oluşabilir. İç organlarda hastalık oluşması, kalp problemleri ve kırık sorunları için röntgen cihazları kullanılmalıdır. Peki, köpeklere hangi durumlarda röntgen ve ultrason çekilir?

Köpeklerde Röntgen ve Ultrason Muayene Teknikleri

Köpeklerde hastalığın tanısı için muayene yapılmalıdır. Muayene sonucunda ise röntgen ve ultrason çekilmesi gerekir. Sadece muayene ile tanı koymak mümkün değildir. Ultrason ise yardımcı bir muayene yöntemidir. Röntgen olmadan tek başına kullanıldığında hastalıkların teşhisi için yeterli olmaz.

Röntgende ise vücutta oluşan;

  • Kırık
  • Çatlak
  • İç kanama
  • Çıkık
  • Organ yaralanmaları
  • Kalp sorunları

Bunun gibi birçok hastalığın tespitinde önemli bir yere sahiptir. Ultrasonun çalışma prensibinde; ses dalgalarının organlara ya da dokuya çarpıp görüntü oluşturmasına dayalıdır. Görüntü ile vücutta yabancı cisim, yaralanma tespit edilir. Peki, köpeklere hangi durumlarda röntgen ve ultrason çekilir?

Köpeklere Hangi Durumlarda Röntgen Ve Ultrason Çekilir?
Köpeklere Hangi Durumlarda Röntgen Ve Ultrason Çekilir?

Ultrason ve Röntgen Çekilirken Ne Yapılmalı?

Ultrason ve röntgen çekilirken köpeğinize su içirmemelisiniz, yemek yememesi gereken köpeğinize idrar yaptırmamanız ultrason için önemlidir. Doğru teşhis için ultrason çekilirken röntgen de çekilmelidir. Köpeğiniz gün içerisinde farkında olmasanız da bazı yabancı cisimleri yutabilir. Bu cisimler köpeğinize ve organlarına zarar verebilir. Öncelikle böylesi durumlarda köpeğinizin beslenmesini izlemelisiniz. Bazı hastalıklar belirtileri ile kendisini gösterebilir. Peki, köpeklere hangi durumlarda röntgen ve ultrason çekilir?

Hangi Durumlarda Köpekler İçin Röntgen Gerekir?

Köpeğinizin röntgeninin çekilmesi için muayene edilmesi adına Veteriner Hekim tarafından kontrolü gerekir. Hekim tarafından talep edilen ultrason ve röntgen ile köpeğinizin gerçek sorunu ortaya çıkar. Köpek sahiplerinin bu anlamda gözlemlerini doktora bildirmesi yapılacak işlemler için fikir verir.

Köpeğinizde;

  • İshal
  • Kusma
  • Halsizlik
  • Beslenme bozukluğu
  • Hareketsizlik
  • Sürekli havlama

Bu tür sorunlarda köpeğinizin canını acıtan bir şeylerin olduğu sinyalini alabilirsiniz. Köpeğinizin günlük normal rutininden farklı davranması sorun olduğunun işaretidir. Hemen bir Veteriner Hekime giderek sorunu anlamak adına talep edeceği testleri, röntgen ve ultrasonu çektirmelisiniz.

Köpeklerde Hastalık Teşhisinde Yapılan Uygulamalar

Köpeklerde ortaya çıkan hastalıkların tedavisi muhakkak hemen yapılmalıdır. Birçok sorun sizlerin gözlemlerinizi iletmeniz sonucu doktor kontrolünde yapılacak işlemlerle gerçekleşir. Hastalığın teşhisinde kullanılan yöntemler özel cihazlarla ve testlerle yapılır.

Teşhiste;

  • Röntgen
  • Ultrason
  • Renkli doppler
  • EKG
  • Endoskopi
  • MR
  • Tomografi

Bu işlemler ile köpeğinizin tüm sorunları ortaya çıkar. Radyasyon nedeniyle köpeklerin zarar görmemesi adına geliştirilen bazı düşük radyasyon içerikli cihazlar, röntgen işlemlerinde kullanılıyor. Tüm işlemleri yaparak hastalığı teşhis edilen köpeğin tedavi sürecine başlanır. Peki, hangi cihazlarla köpeklere hangi durumlarda röntgen ve ultrason çekilir?

Köpekler İçin Röntgen Cihazları Yenilendi

Radyasyonun insanlar ve hayvanlar için zararı büyüktür. Bu nedenle radyasyon oranı düşük teknolojik röntgen cihazları kullanılarak zarar azaltılıyor. Yüksek frekansta çalışan cihazlarda düşük oranda radyasyon kullanılıyor. Röntgen filmleri ise dijital ortama aktarılarak çevreye duyarlı bir görüntüleme işlemi gerçekleştiriliyor.

Dijital Röntgenlerin Köpeklere Faydası nedir?

Dijital röntgen sisteminde fosfor plaka kullanılarak çekilen görüntülerin ayarı bilgisayar yardımıyla yapılabiliyor. Böylelikle tekrarlanan röntgen çekimlerine gerek kalmıyor. Uzun yıllar saklanan bilgiler sayesinde e-posta, CD ya da DVD olarak saklanabiliyor. Röntgen çekimlerinin tekrarlanması köpeklerin huzursuzluğunu artıran bir uygulamadır. Bu nedenle tek çekim sonrasında köpeğiniz derin bir nefes alır.

Kırık ve Çıkıklarda Röntgen Çekimi

Köpeklerin bazen trafik kazası, darp ya da bir yerde sıkışması nedeniyle kırıklara maruz kalması muhtemeldir. Vücut içerisinde olan kırıklar fark edilmezse köpeğe ciddi oranda acı verir. Köpeğinizin iç organlarına zarar vererek; enfeksiyon, iç kanama ya da yumuşak doku zedelenmesine yol açar.

Yanlış kaynayan kırıklar ise köpeğinizin gelecek yaşamında hareketini kısıtlar. Bu durumun tespit edilmesi için farkına vardığınız anda Veteriner Hekime başvurmanız gerekir. Röntgen tespitinde görünen kırıklar için öncelikle boyut tespit edilir. Küçük ya da büyük çapta kırıklar için operasyon gerekebilir. Görünen kırıklar için bazen alçı uygulaması ile sorun çözülür.

Kalp İle İlgili Sorunlarda Röntgen

Kalp sorunu sadece insanlarda değil, köpeklerde de yaşanan sorunlardır. Kalp büyümesi, kalp ritminde bozukluk ya da diğer problemlerin tespitinde EKG kullanılmalıdır. Kalp, enerjik olan köpekler için sürekli sağlıklı kalması gereken hayati bir organdır. Dolayısıyla kalbinin sorunsuz çalışması, hareketini kısıtlamadan sağlıklı yaşaması için önemlidir.

Köpeklere Hangi Durumlarda Röntgen Ve Ultrason Çekilir?
Köpeklere Hangi Durumlarda Röntgen Ve Ultrason Çekilir?

Köpeklerde Röntgen ve Tomografinin Amacı

Veteriner Hekimler tarafından toraks gibi hastalıkların tanısında kullandıkları radyografi yöntemi yetersiz olabiliyor. Tam teşhis için tomografi kesin teşhis için önemlidir. Cihazların geliştirilmesi ile köpeklerde bulunan hastalıkların tanı ve tedavi süreci daha olumlu yönde ilerlemektedir. Göğüs boşluğunda, karın boşluğunda bulunan patolojinin farkına varılması adına kullanılan bir yöntemdir.

Anormal kitlelerin tespiti, ultrason sonucu görülen şüpheli patolojinin tespiti için kesin sonuç verir. Aynı zamanda orta kulakta yer alan iç kemikler, yumuşak doku, sinüs, vestibular gibi hastalıkların teşhisinde kullanılan yöntemler arasındadır. Röntgen çekiminde tespit edilen; çatlak, tümör, kist, flap, bağırsakta bulunan yabancı cisim, üreme, böbrekte kum ve taş gibi elle muayene ile tespit edilemeyen birçok sorun tespit edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.