Evcil Marketim
Kuş

Kuşlar Neden Kusar?

Kusma sorunu, pek çok evcil kuşta rastlanan bir sorun olmakla beraber bazen çok basit bir sorundan kaynaklanabilir. Ancak bazı durumlarda ise sorun hayati durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle kuşlar neden kusar? Sorusu hiçbir zaman hafife alınmamalı ve hayvanın sağlığı için sebebinin ne olduğu detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

Eşini Beslemek Amacıyla Kusuyor Olabilir

Bazı durumlarda kuşların kusma sebebi yavrusunu ya da eşini beslemek gibi son derece sıradan ve hatta içgüdüsel bir sebep olabilir. Bu durumda elbette endişe etmeye gerek yoktur zira evcil olsun ya da olmasın tüm kuşlar bu amaçla kusar. Özellikle erkek kuşlar, belirli bir olgunluk seviyesine ulaştıktan sonra tek yaşamaya devam ediyorsa eşini besleme arzusuyla kafesindeki belirli yerlere yemleri kusabilecektir.

Bu içgüdüsel bir davranış olmakla beraber erkek kuşun bir eş istediği manasına da gelir. Yani kafesin çeşitli yerlerinde erkek kuş tarafından kusulmuş yem birikintileri sıklıkla görülüyorsa kısa süre içerisinde kafese bir dişi kuş getirmekte yarar vardır. Ancak dişi olan kuşun fazla yaşlı olmamasına özen gösterilmelidir.

Kuşlar Neden Kusar?
Kuşlar Neden Kusar?

Tüy Değiştirme Dönemi

Muhabbet kuşları için tüylerin yenilenme evresi her zaman için sancılı geçen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde kuşlarda yem tüketimi de belirgin şekilde artacaktır. Yem tüketiminin aşırı artması durumunda muhabbet kuşunun kusması da doğal bir sonuçtur. Elbette bu gibi durumlara karşı yapılabilecek çok da fazla bir şey yoktur. Yem tüketimini hayvanın yemesi gereken kadar ayarlamak bu dönemde daha makul olabilir. Bu sayede en azından daha az kusması sağlanabilecektir.

Kuşlar Çok Çabuk Hastalanabilir

Unutulmamalıdır ki muhabbet kuşları kendi doğal ortamlarında yaşamamaktadır. Durum böyle olunca da kafese atıldıktan kısa bir süre sonra hastalanması an meselesidir. Muhabbet kuşlarının hastalanmasının hemen ardından görülen ilk belirli de pek çok zaman kusmadır. Bu gibi hallerde kuşlar kusarken dışarı asidik bir sıvı da atacaktır. Böyle hallerde kuşların üzerindeki kırgınlık dikkat çekici düzeyde artacaktır. En nihayetinde kuşun iştahı da bitme derecesinde azalacaktır.

Enfeksiyonun Büyümesi Mümkündür

İştahı azalan kuşun vücuduna yayılan enfeksiyonun büyümesi de muhtemeldir. Elbette bu durum her kuşta görülecek diye bir kaide yoktur. Ancak yeni ortamına alışmaya henüz başlamış bir kuşta da bu gibi hallerin görülmesine hazır olmakta yarar vardır. Bu gibi hallerin çözümü kuşa ılık bir suyla banyo yaptırmak olabilir. Bu sayede kuşun kusmasının ardından üzerindeki kötü koku ve pislik de atılacak, kuş daha rahat edecektir. Kuşlar ilgiye ihtiyaç duyan hayvanlar olduğundan ötürü yalnız kalmaması ve kuşla ilgilenilmesi de iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Son olarak kuşların kafesinin yerini değiştirmek de iyileşme süreci açısından son derece yararlı olabilir.

Beyin Sarsıntısı İhtimali Değerlendirilmeli

Bazı durumlarda kuşların kusma sebebi beyin sarsıntısı da olabilir. Beyin sarsıntısı neredeyse her zaman alınan bir darbeden kaynaklanmaktadır. Kafes içerisinde bu darbenin alınması pek mümkün olmasa dahi muhabbet kuşu kafes dışına çıktıktan sonra uçtuğu sırada bir yere kafasını çarpması beyin sarsıntısı sorunu yaşamasına sebep olabilir. Bu gibi hallerde kuşlarda titreme de görülebilir. Bu durumun ne var ki geri dönüşü çok zordur. Kısa bir süre sonra kuş yeme ve içmeden kesilecek, daha da fazla acı çekmeye başlayacaktır.

Beyin Sarsıntısı Durumunda Ne Yapılmalı?

Bu gibi hallerde kuşun yaşaması için yeni yollar denemek acı çekmesine sebep olacağından uyutulması da gerekebilir. Ancak bu gibi durumlar geri dönüşü olmadığından dolayı muhakkak veterinerden onay alınması gerekmektedir. Sorun pek çok zaman tam olarak kestirilemeyeceğinden ötürü veteriner hekim kontrolünde B vitamini ve antibiyotik takviyesi de uygulanabilir.

Aynı zamanda bu durumlarda kuşun yeni darbeler almasının engellenmesi için kafesinden 10-15 gün kadar çıkarılmaması da gerekecektir. Beyin sarsıntısı durumunda da kusma son derece sık karşılaşılan bir belirti olarak dikkat çeker. Ancak kuşlar neden kusar? Sorusunun cevabı çok nadiren beyin sarsıntısı olmaktadır.

Yorgun Düşen Kuşlarda Kusma

Kuşların kusmasının ardında yatan en önemli ve en sık karşı karşıya kalınan sebeplerden bir tanesi de enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların en sık sebeplerinden bir tanesi çiftleşme sırasında diğer kuşlarda arasında oluşan yakınlıktır. Çiftleşme haricinde kafesteki diğer kuş ile öpüşme benzeri hareketler göstermesi de virüs ve bakterilerin diğer kuşa geçmesine neden olabilir.

İşte bu halde de enfeksiyon ve netice olarak kusma görülmesi mümkün olabilir. Aynı zamanda kuş güç kaybetmiş de olabilir. Bir şekilde güç kaybetmesi bağışıklığının düşmesine neden olacaktır. Daha düşük bir bağışıklık sistemi de elbette enfeksiyonlara davet çıkaracaktır. Bu durumda da kusma görülmesi elbette normaldir.

Kuşlar Neden Kusar?
Kuşlar Neden Kusar?

Kusmanın Sebebi Gayet Basit de Olabilir

Kuşların kusma sebebi bazı durumlarda son derece basit sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeplerden bir tanesi de besin alerjileri ve hazımsızlık durumudur. Özellikle muhabbet kuşları klasik yem haricinde herhangi bir gıda tüketiyorsa yediği herhangi bir şey üzerine zehirlenmesi de olasıdır. Bunun yanı sıra alışkın olmadığı herhangi bir yem ya da besin verildiği zaman her ne kadar zararlı, bozuk vs. olmasa dahi kuşların hazımsızlık çekmesi ya da vücutlarının alışkın olmadığı bir şeye reaksiyon göstermesi de mümkün olabilecektir. Bu gibi durumlarda muhabbet kuşlarının eski beslenme alışkanlıklarına dönmesi gerekecektir. Bu sayede yeniden kusması da engellenebilecektir. Yani kuşlar neden kusar? Sorusunun cevabı gayet basit bir sebep de olabilir.

Özetle Kusma Sebepleri Nelerdir?

Görüldüğü üzere muhabbet kuşları pek çok sebepten ötürü kusabilir.

Bu sebepler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Hazımsızlık ve besin alerjisi,
  • Beyin sarsıntısı,
  • Enfeksiyon,
  • Bağışıklık sisteminin düşmesi,
  • Fazla besin tüketme,
  • Yavrusunu ve eşini besleme isteği

Elbette bunlar haricinde de pek çok sebepten ötürü muhabbet kuşlarında kusma görülebilir. Kuşlar neden kusar? Sorusuna net bir cevap verebilmek için en makul olan bir veteriner hekimden destek almaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.