Evcil Marketim
Kuş

Kuşlar Neden Tek Ayak Üstünde Durur?

Kuşların bacaklara ılık kanı taşıyan arterler, kuşun kalbine daha soğuk kan veren damarlar ile temas halindedir. Atardamarlar damarları ısıtır. Damarlar da atardamarları soğuttuğundan, kuşun ayakları çevre sıcaklığına daha yakındır ve bu nedenle vücut sıcaklığında olsaydı yapacakları kadar ısı kaybetmezler. Ve bir kuş, tek ayak üzerinde durarak, tüysüz uzuvlarından kaybedilen ısı miktarını yarı yarıya azaltır.

Kuşlar Nasıl Tek Ayak Üstünde Durur?

Dinlenirken, destek ayağı ağırlık merkezinin altına yerleştirilir. Bu pozisyon, hem diz hem de eklemlerin yanal bağlarını zorlar, ancak bu bağlar kuşlarda iyi gelişmiştir. Uzun bacaklı kuşların kalça ekleminde, tek ayak üzerinde dinlenirken sabit bir pozisyonu destekleyen uzmanlıklar vardır. Peki, kuşlar neden tek ayaküstünde durur? Çünkü ayakta dururken, vücut üst bacakların arasına iner. Bu, vücudun dengesizliği iletmesini önler ve tek ayak üzerinde dururken vücudu desteksiz tarafa doğru dönmeye karşı dengeler.

Kuşlar Neden Tek Ayak Üstünde Durur
Kuşlar Neden Tek Ayak Üstünde Durur

İki Ayaklı Bir Omurgalıda Dengeyi Koruma

İki Ayaklı Hareket İnsanlarda Ve Kuşlarda Bulunur. İnsanlarda vücut dikey olarak, yani ağırlık çizgisine göre yönlendirilir ve ağırlık merkezi bacakların girdiği yerin yakınında bulunur. Kuşlarda, vücut daha yatay olarak yönlendirilir ve ağırlık merkezî, arka bacakların girdiği yerin arkasında yer alır. Bu, dengeyi korumaya özel talepler getirir.

Kuşların bacakları, ayak parmakları üzerinde yürüdükleri için iki ayaklı insanlardan farklıdır ve insan dizine benzeyen ancak ters açılı bir ayak bileği eklemi vardır. Üst bacak ve alt bacak bir diz eklemi ile birbirine bağlanır. Her iki bacak üzerinde dururken dengeyi korumak için dizler bükülür, bu da diz eklemini ağırlık merkezinin yakınına getirir. Ayaklar ağırlık merkezinin altına yerleştirilir ve bu da vücudun dengeli bir şekilde dengelenmesini sağlar.

Her iki bacak üzerinde dinlenirken, femur neredeyse yatay olarak yönlendirilir. Femurun başka bir istenmeyen yukarı hareketi, kalça ekleminin bağları tarafından mekanik olarak engellenir. Kalça eklemi artık sabit bir pozisyondadır. Dizin yüksek pozisyonu nedeniyle ağırlık merkezi diz altına kayabilir. Bu, vücudun diz ekleminde asılı olduğu anlamına gelir, bu da dengeyi korumak için fazla kas aktivitesine ihtiyaç duymayan çok stabil bir pozisyonla sonuçlanır.

Uzun Bacaklı Kuşlar: Bir “Kilitleme” veya “Koparma” Mekanizması Mı Var?

Leylek, balıkçıl ve flamingo gibi uzun bacaklı kuşlarda (iyi bilinen türleri belirtmek gerekirse) ağırlık merkezi yerden uzaktır. Soru, bu kuşların aşırı dengesizliği önlemek için bacaklarında özel unsurlara sahip olup olmadığıdır. Flamingoların intertarsal eklemlerini uzatılmış pozisyonda bir geçme mekanizması ile “kilitleyebildikleri” söyleniyor. Bu, bu eklemin istenmeyen fleksiyonunu ve dolayısıyla aşırı dengesizliği önlemelidir, örneğin uyku süresince. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, devekuşlarındaki bu yakalama mekanizması doğrulanmıştır. Bununla birlikte, deve kuşu tek ayak üzerinde durmaz ve şu ana kadar diğer uzun bacaklı kuşlarda böyle bir mekanizma olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Tek Ayakta Dururken Dengeyi Korumanın Duyusal Kontrolü

Dengeyi korumak normalde birkaç duyu sistemini içerir: İç kulakta bulunan denge organı, kas ve eklemlerde bulunan derin reseptörler ve ayrıca göz. Kuşlarda, omurganın lumbosakral bölgesinde ek bir denge duyu organı vardır. Bu duyu organı doğrudan bacakların motor sistemine etki eder. Dinlenen kuşlarda motor sistemi üzerinde sadece zayıf bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir, bu nedenle bu organ öncelikle hareket ederken veya yerde dinlenirken kullanılabilir. Başın kuvvetli hareketleriyle tek ayak üzerinde durmak, bu organın işlevi için ağır talepler doğururdu. Dahası, tek ayak üzerinde ve kapalı gözlerle uyurken, bu duyu organı artık dengeyi kontrol etmek için kullanılamaz.

Tek Ayak Üzerinde Durmanın Olası İşlevi

Kuşlar neden tek ayaküstünde durur? Bu soruya dair çok sayıda spekülasyon var, ancak çok az deneysel çalışma veya nicel davranışsal gözlemler var. Flamingo dosyasında birkaç olası işlev yayınlanmıştır. Bazı kuşlarda görülen tek ayak üzerinde tek yarım küre şeklinde uykuya bağımlı olabileceği iddiası son zamanlarda çürütüldü. Son yayınlarda kantitatif gözlemlerle test edilen iki olası işlev ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Termoregülasyon İşlevi

Birçok kuş sırası arasında uyku pozisyonları ve tek ayak üzerinde uyuma durumu ayrıntılı olarak anlatıyoruz. Kuşlar neden tek ayaküstünde durur? Çünkü bu durumda baş genellikle arkadaki tüylere gizlenir. Baş genellikle yer ayağının yanında veya ağırlık merkezinin üzerinde konumlandırılır. Bu, istikrarlı bir dengeyi destekler.

Geri çekilmiş bacak göğüs tüylerinde veya kanat altında gizlidir. Vücudun tüysüz kısımlarını (özellikle alt bacaklar ve gaga) tüylerin içinde gizlemek, uyurken ısı kaybını azaltmak için yararlı bir mekanizmadır. Isı kaybının azaltılması, örneğin tek ayak üzerinde buz üzerinde dururken ördekler.

Kuşlar Neden Tek Ayak Üstünde Durur
Kuşlar Neden Tek Ayak Üstünde Durur

Geri Çekilmiş Bacak Kas Yorgunluğunun Azaltılması

İnsanlar uzun süre ayakta durduklarında vücut ağırlığını tek ayak üzerine koyma eğilimindedir. Bu, tek bacaktaki kas yorgunluğunu azaltmaya yarar. Buna göre kuşlarda tek ayak üzerinde durmak da benzer bir işleve sahip olabilir. Bununla birlikte, bir bacağın geri çekilmesi kas aktivitesine ihtiyaç duyar. Bu, geri çekilmiş bacağı defalarca düşen, istirahat halindeki bir Nil kazının kendi gözlemiyle doğrulanır. Bununla birlikte, başı sırtüstü ve kapalı gözlerle uyurken, bacak sürekli olarak tüylerin içinde gizleniyordu.

Bacağın geri çekilmesinin enerjiye ihtiyacı olduğu, geri çekilmiş ayağını duruş bacağının eklemine sabitleyen Yünlü boyunlu bir leylekle ilgili olağan gözlemleriyle destekleniyor. Halihazırda olduğu gibi geri çekilmiş bacakta kas aktivitesini azaltabilecek yapısal veya fizyolojik mekanizmalara dair bir gösterge yoktur. Uçuş sırasında tek ayaklı duruş sırasında bacaklar tek ayakla benzer şekilde geri çekilir. Kuşların arka ekstremite kaslarının vücuda yakın olduğu (normalde tüylerde gizlidir) ve bu da bacağı kaldırma enerjisini azalttığı dikkate alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.