Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Mantar Hastalığı (Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri)

Köpekler için önemli olan deri tabakasını korumak hastalıklardan korunmak adına önemlidir. Birçok hastalık sebebi ile deride görülen tüy dökülmesi, kızarıklık ve yaralar hastalıkların habercisi olur. Hastalıklara karşı koruma görevine sahip olan deri bazen bu görevini tam olarak yapamayabilir. Deride görülen parazit, ya da köpeklerde mantar türleri gibi hızla yayılan çeşitli mikroorganizmalar nedeni ile köpeklerin derisinde kısa sürede anormal değişiklikler görülür.

Köpeklerin cildinde yer alan mantar türü enfeksiyonları deriye, kıl köklerine hızlıca yerleşir. Nemli, sıcak ortamlarda hızla yayılan mantarlar deriyi istila ederek, derinin farklılaşmasına neden olur. Bağışıklık sistemi düşük, düzensiz beslenme sonucu olan birçok mantar türünde enfeksiyonun bulaşması hızlıdır. Köpeğin yaşam koşulları, ortak kullanım, çiğ beslenme ve besin değeri düşük kalitesiz mamalar nedeni ile mantar enfeksiyonunun yayılması muhtemeldir.

Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde ve köpeklerde mantar hastalığı olan Trichophytosis, cilt hastalıklarının en büyük kaynağıdır. Mantar hastalığı çoğu zaman egzama ile karıştırılabilir. Mantar enfeksiyonu belirtilerinde yer alan tüylerin dökülmesi, kaşınma ve kızarıklık tedavi edilmemesi halinde cildin kuruması, kaşınma kaynaklı yara oluşması, sulanması nedeni ile egzama, uyuz, sedef gibi hastalıklara dönüşür. Egzama, köpeklerde mantar enfeksiyonundan kaynaklanan ileri süreç hastalıklardır denilebilir.

Egzama gibi daha ileri derece hastalığa çevrilen bu durumun tedavisi mantar belirtilerinde uygulanan tedaviden biraz daha yoğundur. İlerlemiş olan mantar enfeksiyonu sonrası oluşan egzama tedavisinde birçok ilaç ve ürün kullanılması gerekebilir. Önemli olan evcil ya da sokakta yaşayan kedinin acil olarak ilk belirtilerde tedavisine başlamaktır. Bağışıklığın düşmesi sonucu kedilerin yaşamlarını sağlıkla sürdürmesi zorlaşır.

Köpeklerde Mantar Hastalığı
Köpeklerde Mantar Hastalığı

Kedi Mantarı İnsana Geçer Mi?

Mantar türlerinin ortaya çıkardığı enfeksiyonlar sadece hayvanlarda ortaya çıkan bir durum değildir. Mantar hastalığı olan kedinize tedavi uygularken eldiven kullanmanız, hastalık evresinde kullandığı bölgeleri dezenfekte etmeniz, yaşam alanınızı sürekli temizlemeniz önemlidir. Çocuğunuzun olması durumunda mantar hastalığı olan kedinizi ayrı bir izole bölmede tutmanız ve teması sağlamamanız önemlidir. Kedi ya da köpeklerde mantar elbette insanlarda da görülen bir hastalık olduğu için bulaşması mümkün bir hastalıktır.

Sizden de evcil hayvanınıza bulaşabilir. Böylesi zor bir durumda sizleri bırakmayan hayvanınızı siz de hastalık nedeni ile yalnız bırakmamalısınız. Yapmanız gereken tedavi sürecinde yanında olmak maske, eldiven kullanarak sürekli kedinizi ve alanınızı temiz tutmaktır. Kullanılan tedavi ilaçları zaten mantarın yayılmasını durdurmak ve bulaşmasını önlemek adına etkili olduğundan tedaviye başladıktan sonra biraz dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Kedi mantarının bulaşmasını önlemek için yapılması gerekenler;

  • Kedinize ait tüm beslenme kaplarını yüksek sıcaklıkta yıkayın dezenfekte edin ve kurulayın
  • Yaş ve kuru mama kaplarını yiyebileceği kadar koyun ve yedikten hemen sonra dezenfekte edin
  • Kedi kumunu sürekli temiz tutun ve kürek yardımıyla dışkısını çöp poşeti ile evden uzaklaştırın
  • Veterinere götürerek tedavi için gerekli tüm test, ilaç, merhem ve şampuan ürünlerini kullanın
  • Kedinizi evde bulunan diğer kedilerden uzak tutun
  • Kremli bölgeyi yalamaması için başına korumalık takın
  • Patilerini sürekli dezenfekte edin köpeklerde mantar hastalığı
  • Tedavi ilaçlarını uygularken eldiven ve maske takın
  • Şampuanı ile yıkadıktan sonra iyice durulayın
  • Yattığı yatağı sürekli temizleyin, mümkünse günlük kullanım için hasta bezi serin ve çöpe atın

Bu detaylardan sonra kedinize sevginizi ve ilginizi göstermeyi ihmal etmeyin. Yapılan araştırmalara göre ilgi ve sevgi görmeyen evcil hayvanların bağışıklığının daha çabuk düştüğü, iyileşme sürecinin uzadığı gözlemlenmiştir. Hastalandığınızda nasıl ilgi görmek istiyorsanız, köpeklerde mantar hastalığı hayvanlar için de durum bu şekildedir. Hastalık sürecinde yanınızda olduğunuz kediniz sizlere daha fazla bağlanacaktır. İyilik meleğini ömür boyu unutmayacak ve ona olan sadakatini sürdürecektir.

Köpeklerde Mantar Hastalığı
Köpeklerde Mantar Hastalığı

Kedilerde Mantar Olan Bölgeye Ne Sürebilirim?

Kedilerde mantarlı bölgenin hangi mantar türüne sahip olduğu önemlidir. Bunun için bir merhem kullanmadan önce yapmanız gereken veteriner hekime gitmek ve test yaptırmaktır. Bazı durumlarda veterinere gitmek birkaç gününüzü alabilir. Öncelikli olarak veterinere gitmeyi ihmal etmemeli, koşullarınıza göre yeni başlayan bir köpeklerde mantar enfeksiyonunu veterinere gidene kadar kontrol altına almak adına sirke veya baticon krem sürerek işe başlayabilirsiniz.

Bölge kurur ve sonrasında etkili olan trivazol krem sürerek veterinere gidene kadar bölgenin yayılması önlenebilir. Mantar enfeksiyonunda olan kedinizin bölgeyi tahrip etmemesi adına krem sonrası başlık takmanız önemlidir. Kremlerin içerisinde yer alan kimyevi maddelerin kediniz tarafından tüketilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra kedinizi temizlemek için kendi kullandığınız bir şampuanla yıkamaya çalışmak ona zarar verir.

Rahatlaması adına sirke ile dezenfekte edebilir ve hemen veterinere götürebilirsiniz. Hayvanların da bir can taşıdığını unutmamalı, çocuğunuzun başına gelen ufak bir sorunda dahi doktora koştuğunuz gibi aynı uygulamayı hayvanınıza da yapmanız gerektiği bilincine sahip olmalısınız.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri Nedir?

Köpeklerde mantar hastalıkları deride gözle görülür bir kal alır. Genellikle tüyleri parçalar halinde dökülmüş, derisi buruşmuş ve kalınlaşmış, pullu, kabuklu ve açık yara halini almış şekilde görülebilir. Bu durumda köpeğin ileri derece uyuza ya da egzamaya dönüşmesi an meselesi olur. Köpeklerde özellikle böylesi durumlarda uzaklaşma, saklanma ve ölümü bekleme gibi depresif davranışlar ortaya çıkabilir.

Canı acıdığı için oldukça agresif olabilir. İnsanlara bu konuda oldukça iş düşmektedir. Tedavisi mümkün olan bir hastalık için can dostlarımızı bırakmamalı ve ölüme terk etmemeliyiz. Veterinere götürerek hızlı bir tedavi sürecine başlanmalıdır. İlerleyen köpeklerde mantar hastalığı enfeksiyonlarında köpeğin öncelikle özel şampuanlarla yıkanması ve derisinin rahatlatılması amaçlanır. Daha sonra tedaviye göre ilaç, merhem uygulaması yapılır. Tedavi süreci hastalığın boyutuna göre zaman alabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.