Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Kene

Yazın gelmesiyle birlikte kene vakalarında da büyük bir artış yaşandı. Keneler hem insanlar hem de hayvanlar için büyük bir tehdit unsurudur. Köpek, kedi, inek gibi hayvanlarda kene çok sık görülür. Özellikle son zamanlarda köpeklerde kene tehlikesi ve vakaları artıyor. Keneler kırsal alanları sever ve buralarda yaşamını sürdürür.

Köpeklerin tüysüz olan kısmına yapışır ve kan emerler. Ayrıca çok sayıda parazitin ve hastalığın evcil hayvana geçmesine neden olurlar. Bazı keneler tehlikesizdir. Zehirli olan keneler ise hayvanın ölümüne neden olur. Bu yüzden zamanında müdahale etmek gerekir. Köpekleri dış parazitlerden korumak için önlem almak ve korunma yollarını bilmek önemlidir.

Köpeklerde Kene
Köpeklerde Kene

Köpekleri Keneden Koruma Yolları Nelerdir?

Kene vakalarını azaltmak için hayvan dostlarımızı ve kendimizi korumamız gerekiyor. Ufak korunma yöntemleri sayesinde kene ile mücadele etmek mümkündür. Peki, bu korunma yolları nelerdir?

Korunma yolları şunlardır:

  • Keneler otlak alanları sever. Bu yüzden köpekleri mümkün olduğunca ormanlık alanlarda gezdirmeyin.
  • Keneye karşı köpekleri ilaçlayın.
  • Köpeğin kulübesinin temiz olmasına dikkat edin. Kulübeyi düzenli olarak ilaçlayın.
  • Köpeğin vücudunu düzenli olarak kontrol edin. Yapışan keneler kolay fark edilmez. Bu yüzden daha dikkatli ve detaylı bir inceleme yapmaya özen gösterin.
  • Köpekte kene mevcutsa kendiniz çıkarmayın. Keneyi çıkarmak için uzman bir veterinere danışın.
  • Kene ısırığında hayvanda görülen belirtileri bilin. Bu vakitten kazanmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kene ilaçları kullanın. Kene spreyi, kene damlası, kene şampuanı gibi alternatifleri değerlendirin.

Keneler tehlikeli parazitlerdir. Vücudun savunma sistemini kısa zaman içinde zayıflatırlar. Ölümcül olan kenelere karşı halkın bilgilendirilmesi gerekir. Hayvanlara yapışan kenelerin en kısa zamanda yok edilmesi hayvanın yararına olacaktır.

Köpeklerde Kene Nasıl Yok Edilir?

Köpeklere yapışan keneyi yok etmenin en doğru yöntemi veterinere gitmektir. Fakat ev ortamında da bazı yöntemler ile bu keneler kolayca yok edilir. Fakat bilinçsiz yapılan uygulamalar hayvanın ölmesine neden olur. Zararsız keneler hayvan için tehlike arz etmez.

Fakat zararlı keneler çok tehlikelidir ve kısa zaman içinde hayvanı öldürür. Keneleri yok etmek için kullanılan kene şampuanları vardır. Kene şampuanları kenenin üzerine sürülür ve keneyi etkisiz hale getirir. Bu tür ürünleri hayvan dostlarınız için tercih edebilirsiniz. Keneleri yok ederken dikkatli davranmak gerekir.

Yanlış yapılan bir hamle kenenin kafasının kopmasına neden olur. Kafası kopan kenedeki zehir daha hızlı vücuda yayılır. Bu yüzden cımbız ile kene çıkartırken kenenin kafasını ve vücudunu tam olarak kavramaya özen gösterin.

Ardından ileri geri hareketler ile keneyi yukarı doğru çekin. Kenenin hiçbir parçasının vücutta kalmaması gerekir. Bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz bu işlemi yapmayın. En kısa zamanda profesyonel bir destek alın. Kene spreyi, vazelin gibi ürünlerde kene ile mücadelede işinize yarayacaktır.

Köpek Kenesi Köpeğe Zarar Verir Mi?

Keneler çok farklı bir anatomik yapıya sahiptir. Köpeği ısırdıkları andan itibaren köpeğe fiziksel ve ruhsal olarak zarar verirler. Bu parazitler zehirli bileşenlerini kana verir. Buda vücudun dengesini bozar. Çok tehlikeli ve bir o kadar da ölümcüldür.

Zehirsiz olanlar köpeğe zarar vermez. Fakat zehirli olanlar Barsak Parazitleri, Kırım Kongo Kanamalı Ateş, Leishmaniosis gibi hastalıklara neden olur. Bu tür parazitlerin vücutta bulunması son derece risklidir.

Köpeklerde Kene Isırması Belirtileri Nelerdir?

Kene ısırığını fark etmek bazen zor olabiliyor. Keneyi erken fark etmek ve müdahale etmek için bazı belirtileri bilmek gerekir. Köpeğin vücudundaki sert cisim veya topak görüntü keneyi işaret eder. Genellikle siyahtır ve baş bölgesini deriye batırmıştır. Genellikle tüysüz alanlara yapışırlar. Köpekte huzursuzluk görülür.

Köpek sürekli ağzını kenenin olduğu yere götürür ve o bölgeyi yalar. Köpekler halsiz ve yorgun bakar. Aynı zamanda hareketlerde de yavaşlama görülür. Yürüyüşte bozulma, topallama gibi eklem sorunları görülür. Keneler çok riskli hastalıkları taşırlar. Bu gibi durumlarda belirtiler daha ağır seyreder. Ateş ve vücutta uyuşukluk görülür. Hayvanın eklemleri şişer ve hayvanda kan ile ilgili bozukluklar görülür.

Köpek Kenesi İnsana Geçer Mi?

Köpek kenesi insana geçer. Hayvanlarla yakın temasta bulunmak havandaki kenenin sizi ısırmasına neden olur. Böylece sizde tehlike altına girmiş olursunuz. Keneyi fark etmek için mutlaka hayvanlarınızın ve kendinizin vücut taramasını düzenli olarak yapın.

Köpeklerde Kene İlacı

Keneler ve pireler taşıyıcı vektörlerdir. Hastalık etkenini hayvanın vücuduna bulaştırır ve onu hasta ederler. Kenelerden ve pirelerden korunmak için çok sayıda ilaç vardır. Kene ilaçları, damlaları, spreyleri kenenin yapışma riskini büyük oranda düşürür. Hayvanı korur. Uygulanması da oldukça pratiktir.

Kene spreyleri hayvanın vücuduna sıkılır ve kenenin hayvana bulaşmasını önler. Kene şampuanları da bu konuda oldukça başarılıdır. Kenenin yorgun düşmesini sağlar. Böylece kene vücuda yapışamaz. Gömüldükleri deriden kolayca çıkarılır.

Köpeklerde Kene
Köpeklerde Kene

Köpekteki Kene Vazelin İle Nasıl Çıkarılır?

Köpekteki keneyi çıkarmak için bazı alternatif yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden biri vazelin ile kene çıkarma yöntemidir. Öncelikle hayvanın vücudunu güzel şekilde inceleyin. Kenenin olduğu alanı belirleyin ve yuvarlak içine alın.

Ardından aldığınız vazelini kenenin tutunduğu bölgeye güzelce sürün. Kalın bir tabaka olması gerekir. Vazelin yağlı bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde bulunan maddeler keneyi etkisiz hale getirmek için kullanılır. Vazelini sürdükten sonra biraz bekleyin. Ardından kenenin nefes alması güçleşir. Nefes alamayan kene başını deriden yavaşça çıkartır.

Cımbız olmadığı durumlarda bu yöntem tercih edilebilir. Fakat cımbız varsa vazelinden sonra, cımbız yardımıyla kenenin çıkarılması daha doğru olur. Cımbızla keneyi tam olarak kavrayın. İleri geri doğru hareket ettirin ve yukarı doğru çekin. Yukarı çekme işlemini dik açıda olacak şekilde yapın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.