Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Kanlı İdrar -Hematüri- Nedenleri ve Tedavisi (Detaylı Anlatım)

Sahiplendiğiniz ve sorumluluk aldığınız köpekleriniz hakkında ne denli bilgiye sahip olursanız, o kadar fazla sağlıklarını koruma altına almış olursunuz. Köpeklerin sağlığı ile ilgili gözlem yaparak onların idrar, beslenme ve dışkı kontrollerine göre fikir edinebilirsiniz. Köpeklerde istenmeyen hastalıklar arasında kanlı ishal vardır. Bu nedenle öncelikle böylesi önemli bir hastalıkla ilgili neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olmanız köpeğinizin hayatını kurtarır.

Köpeklerde Kanlı İdrar -Hematüri- Nedenleri ve Tedavisi (Detaylı Anlatım)
Köpeklerde Kanlı İdrar -Hematüri- Nedenleri ve Tedavisi (Detaylı Anlatım)

Köpeklerde İdrarda Kan Olması Belirtileri

İdrar ya da dışkıda oluşan kan, rengine göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle kırmızı renginde olur ancak bazen farklı renklerde görülmesi de olası bir durumdur. Köpeklerde kan rengi idrar rengi ile birlikte; kahverengi, kırmızı ya da turuncu renkte görülebilir. İdrar rengi değişikliğinde bir gariplik hissetmeniz halinde bunun kan ile gelmesi durumunu aklınızda bulundurmanız gerekir.

Köpeklerde Kanlı İdrar Görülmesi Nedenleri

Köpeğinizin idrarından gelen kan, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle köpeğinizin idrarını ve dışkısını muhakkak gözlemlemeniz ve davranışlarını dikkatle izlemeniz gerekir. Aşağıdaki nedenlerden kaynaklı olarak yaşanması durumunda veteriner hekime gitmeli, istenen testleri yaptırmalısınız.

Köpeklerde kanlı idrar nedenleri;

  • Mesane ve böbrek enfeksiyonu
  • Tümör ve köpeklerde kanlı idrar
  • Zehirlenme
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Östrus dönemi
  • Endokrin hastalığı
  • İlaç kullanımı
  • Mantar
  • Travma
  • Prostat

Bunun gibi birçok hastalık kaynaklı idrarda kan görülmesi mümkündür. Özellikle zehirlenmeler sonrasında en fazla görülen belirtiler arasındadır. Bu nedenlerin kaynağı için detaylı açıklama yapalım.

Köpeklerin Mesane ve Böbrek Enfeksiyonları Nelerdir?

Köpeğinizin kanlı idrar yapmış olmasının altında mesane ve böbrek enfeksiyonları bulunur. Aynı zamanda prostat, üretra enfeksiyonu kaynaklı da olabilir. Fazla ilaç kullanımının böbreklerde bıraktığı tahribat kaynaklı olabildiği gibi köpeğin yaşam koşullarına bağlı olarak da gelişir.

Köpeklerde Mesane ve Böbrek Taşı (Sebepleri Neden Olur?)

Evcil hayvanınızda oluşan kanlı idrar böbreklerde oluşan taş nedeni ile organlara zarar vermesi sonucu oluşur. Kanama oluşarak idrarın kan ile birlikte gelmesine neden olur. Tedavi edilmemesi sonucu köpeğinizin kanamaya bağlı diğer enfeksiyonları kapması muhtemel hale gelir. İdrar yolunda enfeksiyon olması nedeniyle idrarda koku belirtiler arasındadır. Mesane kontrolünde zorlanma, tuvalete çıkamama, sürekli olarak idrar gölgesini yalama gibi durumlar oluşur.

Köpeklerde Tümör

Köpeğinizde kanserli ya da kanserli olmayan köpeklerde kanlı idrar tümörler var olabilir. Bu durum ise köpeğinizin kanlı idrar yapmasına neden olur. Veteriner hekime başvurmanız halinde yapılacak operasyon ile tümörün alınması gerekebilir. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisi uygulanır.

Köpeklerde Kanlı İdrar -Hematüri- Nedenleri ve Tedavisi (Detaylı Anlatım)
Köpeklerde Kanlı İdrar -Hematüri- Nedenleri ve Tedavisi (Detaylı Anlatım)

Köpeklerde Prostat Sebebiyle Kanlı İdrar

Erkek köpeklerde oluşan sorunlar arasında prostat kaynaklı idrarda kanlanma görülmektedir. Prostatın türleri arasında farklı prostat hastalıkları görülür. Köpeklerde görülen kanlı idrar sebepleri arasında bakteriyel enfeksiyonların görülme sıklığı fazladır. Köpeğinizi sahiplenmeden önce bulunduğu şartlar köpeğinizin bu tür hastalıkları yaşaması konusunda olası bir duruma sebebiyet verir.

Bazen barınaktan sahiplendiğiniz köpeklerde kanlı idrar sokaktan ya da diğer koşullarda sahiplendiğiniz can dostunuzun bulunduğu koşullardan bazı bakterileri kapmış olması mümkündür. Yeni yaşamına alıştığında, bakım ve sevgi ile kısa sürede ortadan kalkan bu durum sizleri köpeğinize daha çok bağlayan bir durum olabiliri çünkü köpeğiniz siz onu istediğiniz müddetçe her anınızda yanınızda olacaktır.

Bunlar;

  • İyi huylu prostat hiperplazi
  • Kistik hiperplazi köpeklerde kanlı idrar
  • Skuamöz metaplazi
  • Bakteriyel enfeksiyon
  • Prostat kanseri

Bu prostat türlerinin tespiti için muhakkak veterinere gitmeli ve köpeğiniz için yapılması gereken tüm testleri yaptırmalısınız. Travmatik durumların köpeğinizde bıraktığı etki sebebi ile bu hastalık ortaya çıkmış olabilir. Köpeğinizin köpeklerde kanlı idrar hikâyesini bilmeniz işinize yarayacak bir durumdur. Köpek bakımı yavru ya da yetişkin olmasına göre değişiklik gösterir. Yavru olarak aldığınız köpeğinizin tüm aşılarını takip etmelisiniz. Sizlere veteriner hekim tarafından verilen aşı takvimine uymanız ve kontrol ettirmeniz köpeğinizin bu durumlarla karşılaşmaması adına önemlidir.

Veterinere Ne Zaman Başvurmalıyız?

Veterinere gitmeniz için köpeğinizin hasta olmasını beklememeniz gerekir. Rutin kontrolleri dışında gözlemlediğiniz olağandışı durumlarda da köpeklerde kanlı idrar hemen veterinere götürmeniz oldukça hayati bir durumdur. Kanlı idrar ve dışkılarda köpeğiniz için kısıtlı bir zaman vardır. Hızla ilerleyen hastalıkların tedavisi olmalı ve köpeğiniz için gereken ilaç tedavisini hemen başlatmalısınız. Bazı durumlarda özellikle tümör ile gelişen hastalıklar için operasyon yapılması acil olabilir. Veteriner hekime götürdüğünüz köpeğinizin hikâyesini, geçirdiği operasyon ya da hastalık öyküsünü veterinerinizle paylaşmanız önemlidir.

Mümkünse köpeğinizi tek bir veterinere götürmeli ve durumu hakkında detaylı bilgiye sahip olan veterinerinizle güvenmelisiniz. İlaç tedavileri, operasyon, aşı ya da testlerin yapılması, beslenme önerilerine ve düzenine uymanız genel anlamda hastalıkları kolay atlatması adına önemlidir. Köpeğinize bunları yapmanız tek başına yeterli değildir. Kötü muameleler, bağırma ya da sevgisizlik nedeni ile köpeklerin iyileşme süreçleri uzamaktadır.

Öncelikle köpeğinizi sahiplenirken çok düşünmeli ve ona çocuğunuz gibi bakmalısınız. Terk edilen köpeklerde kanlı idrar görülen hastalıklar zor iyileşmektedir. Alıştığı yaşam koşulunun değişmesi köpekler için ağır travma sebebidir. Dolayısıyla böylesi bir durumun yaşanmaması gerekir. Köpeğinizi iyi tanımalı, veteriner hekime acil durumlarda ulaşabilmelisiniz. Aynı zamanda profesyonellerden alacağınız yardım sonucu oldukça başarılı bir bakım süreci geçireceksiniz. Bağışıklığını koruyarak köpeğinizin bu zorlu süreci kolay, huzurlu ve ağrısız atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Kanlı İdrar Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde kanlı idrar oluşması sonrası bir tedavi uygulanmaz. Hastalık olmadığının bilinmesi öncelikle önemlidir. Kanlı idrarın köpeklerde kanlı idrar halinin neden kaynaklandığı öncelikle tespit edilmelidir. Bu konuda veteriner hekim altında yatan sebepler ile ilgili bazı tetkikler isteyecektir. Testlerin sonucu ise kanlı idrar neden olan durumların gün yüzüne çıkması adına önemli bir adımdır. Sonraki aşama ise yapılması gereken tedavilerdir. Bu tedavilerin yapılması halinde ve sonrasında iyi bir bakım ile köpeğiniz eski haline kavuşabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.