Evcil Marketim
Köpek BakımıKöpek Sağlığı

Köpeklerde Astım ve Kronik Bronşit

Köpek sahiplerinin merak ettikleri hastalıklar arasında astım ve kronik bronşit ilk sıralarda yer alıyor. Ciddi sonuçları olan bu rahatsızlıklar konusunda mutlaka bilgi edinilmelidir. Köpeklerde astım ve kronik bronşit rahatsızlıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardır. Farklı birçok neden bağlı olarak gelişen bu rahatsızlıklar erken teşhisle tedavi şansı yüksek hastalıklardır.

Astım ve kronik bronşit rahatsızlıkları gösterdiği belirtilerle köpeğin yaşam kalitesini düşürür. Köpeğin yaşamındaki tüm alışkanlıklarını olumsuz etkiler. İlerleyen vakalarda ölüm riskiyle karşı karşıya kalınır. Tedavi için geç kalınırsa tedavi oldukça zorlaşmakla birlikte riskler daha da artar.

Tedaviler boyunca köpek sahipleri köpeklerin takip etmeli ve uzman hekimin önerilerin dinlemelidir. Böylece hem tedavi süreci desteklenir hem de tedavinin başarı yüzdesi artar.

Köpeklerde Astım ve Kronik Bronşit
Köpeklerde Astım ve Kronik Bronşit

Köpeklerde Astım Nedir?

Astım, köpeklerde ciddi riskler taşıyan bir sağlık sorunudur. Hayati tehlikeye varan sonuçları vardır. Üst hava yollarının spazmına yol açan ve akciğer bronşlarının mukusla dolmasına neden olan buna bağlı olarak nefes alıp vermeyi engelleyen bir alerjenin solunmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Köpeklerde Astım Belirtileri

Köpeklerde astım ciddi belirtiler gösterir. Elbette belirtilerin şiddeti, semptomları ve süreleri çok değişkendir. Yani her köpekte aynı şekilde seyretmez. Bazı köpeklerde yaşlarına ve ırklarına göre belirtiler daha hafif seyrederken bazılarında çok şiddetli olabilir.

  • Egzersiz intoleransı
  • Solunum zorluğu ve nefes alıp vermede zorluk
  • Hırıltılı solunum
  • Kuru öksürük, sürekli öksürük
  • Ağız kapalı nefes almada zorluk , ağız açık şekilde nefes alma durumu
  • iştahsızlık ve bunu takiben kilo kaybı
  • Mukozalarda soluk renk ve mavi renkte diş etleri

Bu belirtilerin hepsi aynı anda görülmeyebilir. Köpek sahiplerinin, köpeklerinde bu belirtilerden birini görmeleri halinde vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmaları gerekiyor. Böylece hastalık teşhis edilerek hemen tedaviye başlanması mümkün olacaktır.

Köpeklerde Astım Nedenleri

Köpeklerde astımın birçok nedeni mevcut. Yukarıda bahsedildiği gibi köpeklerde astım alerjik olarak şekillenen bir sağlık sorunu. Dolayısıyla alerjik bronşit adıyla da biliniyor. Köpeklerin soluma yoluyla çevrede bulunan bir alerjen sebebiyle üst solunum yollarında iltihaplanma meydana gelir.

  • Hava ve çevre kirliliği
  • Tozlar ve polenler
  • Kimyasal maddeler (Ortamda temizlik ürünlerinin kullanılmasıyla etrafa yayılan keskin kokunun köpek tarafından solunması )
  • Köpeğin yanında deodorant ya da parfüm tür bir maddenin kullanımı
  • Köpeğin bulunduğu ortamda sigara içilmesi
  • Gıdalar içerisinde yer alan boyalar ve koruyucular
  • Stres faktörü

Nedenlere bakıldığında bunların çoğunun insan kaynaklı olduğu görülüyor. Dolayısıyla köpek sahiplerinin bu hususlara dikkat etmeleri son derece önemli. Köpeğin yaşadığı ortamda kullanılan temizlik ürünleri ve kozmetik ürünü olan parfüm gibi ürünlerin kokuları etrafa yayılır. Köpeğin bunları soluması onun bu hastalıkla karşılaşma riskini artırıyor.

Köpeklerde Astım Tedavisi

Köpeklerde astım rahatsızlığı tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak; astımın belirtileri birçok farklı hastalıkla aynıdır. Yani bu belirtilerin astım hastalığının belirtileri olup olmadığının anlaşılması için veteriner hekim muayenesi gerekir. İlk olarak köpek muayene edilir. Gerekli tetkikler gerçekleştirilir. Böylece net olarak bir teşhis konulur. Teşhis konulduktan sonra gereken tedavi uygulanır.

Köpeklerde Kronik Bronşit Nedir?

Köpeğin akciğerlerinde bulunan bronşlarda meydana gelen yangıdır. Akciğer ödemi gelişir. Ciğerde biriken sıvı bronşlarda yoğun enfeksiyonlar meydana gelir. Yani bronşların doku bütünlüğü bozulur.

Sıklıkla üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla ortaya çıkar. Her yaş ve her cins köpekte görülebilir. Ancak; özellikle genç köpeklerde ve 8 yaşından büyük köpeklerde görülür. Zira 8 yaş üstü köpekler yaşlı olarak kabul edilir.

Köpeklerde Kronik Bronşit Belirtileri

Köpeklerde kronik bronşit birçok belirtiyle kendini gösterir. Köpek sahipleri bu belirtileri hemen fark edebilirler.

  • Soluma güçlüğü
  • Öksürük ve uzun süreli öksürük
  • Burun akıntısı
  • Halsizlik
  • Ateş yükselmesi
  • Hareket etmede isteksizlik

Bu belirtilerden biri görüldüğünde hemen veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

Köpeklerde Astım ve Kronik Bronşit
Köpeklerde Astım ve Kronik Bronşit

Köpeklerde Kronik Bronşit Nedenleri?

Köpeklerde bu rahatsızlık bazı nedenlerden kaynaklanır.

Bu nedenler şunlardır;

  • Alerjiler
  • Viral enfeksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Uzun süreli duman soluma
  • Uzun süreli toz soluma
  • Kimyasal madde soluma
  • Uzun süreli soğukta kalma

Tüm bunlar kronik bronşit rahatsızlığına zemin hazırlar. Bununla beraber sigara dumanı da bu hastalığı tetikler.

Köpeklerde Kronik Bronşit Tedavisi

Kronik bronşit için erken teşhis oldukça önemli. Hastalık geç teşhis edildiğinde tedavi zorlaşıyor. Bu nedenle köpek sahiplerinin köpeklerinde bu hastalığın belirtilerinii fark ettikleri an veteriner hekime başvurmalarıdır. Veteriner hekim muayenesi sonrası hekim köpek için bir tedavi planı uygulayacaktır.

Köpeklerde bronşit tedavisinde genellikle bronkodilatör kullanılır. Bu yöntemle köpek daha rahat neden alır. Enfeksiyonla savaşmak adına bazı antibiyotikler kullanılır. Ateş yükseleceği için belli ateş düşürücüler uygulanır. Elbette bu ilaçların kullanımı ve dozları veteriner hekim tarafından belirlenir. Bununla beraber köpeğin yaşı, ırkı, yaşam koşulları, hastalığın seyri göz önüne alınarak bir tedavi planı uygulanır.

Astım ve Kronik Bronşit Hastalıklarının Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde astım ve kronik bronşit rahatsızlıklarının tedavileri mümkün. Tedavi süresince köpek sahiplerinin özenli olmaları son derece önemli. Tedavi süresince köpeğin hastalığını tetikleyecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Söz gelimi; köpeğin bulunduğu ortam hijyenik olmalıdır. Yani tozlardan arındırılmalıdır.

Ara ara havalandırılarak içeriye temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Böylece ortamın havası temizlenmiş olur. Aynı zamanda ortamda parfüm, temizlik malzemesi gibi kimyasal ve koku içeren ürünler kullanılmamalıdır. Veteriner hekimin reçete ettiği ilaçlar varsa bunların kullanımı düzenli olarak ve hekimin önerdiği dozlarda verilmelidir.

Tüm bu hususlara gereken önem verilirse tedavi süreci daha olumlu ilerler. Bununla beraber bu rahatsızlıklar uzman veteriner hekim takibi gerektirir. Dolayısıyla bu süreçte köpeğin veteriner hekim muayeneleri aksatılmamalıdır. Düzenli olarak veteriner hekime götürülmelidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.