Evcil Marketim
KöpekKöpek BakımıKöpek Sağlığı

Köpeklerde Kalp Hastalıkları

İnsanlar tarafından evcil olarak beslenen köpeklerin karşılaştıkları pek çok rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlıklar arasında kalp rahatsızlıklarının yaşanma oranı büyüktür. Kalp rahatsızlıkları kalbin kan dolaşımını yeterince sağlayamaması ve çalışma sorunlarının olması nedeniyle ortaya çıkar. Kalbin hayati bir organ olması sebebiyle ortaya çıkan kalp hastalıklarının erken teşhis edilmesi köpeklerin hayatlarının kurtulmasını sağlar.

Köpeklerde kalp hastalıklarının ortaya çıkmasının nedenleri arasında dengesiz beslenme, yaşın ilerlemesi, parazitler ve enfeksiyonlar gibi farklı nedenleri vardır. Bunun yanı sıra köpeklerin kalp rahatsızlığının ortaya çıkmasında doğum kaynaklı nedenlerde vardır. Bu nedenle köpeklerde kalp hastalıkları doğuştan gelen kalp hastalıkları ve sonradan edinilen kalp hastalıkları olarak ikiye ayrılır.

Köpeklerde Doğuştan Gelen Kalp Hastalıkları

Köpekler bazı semptomlar nedeniyle kalp rahatsızlığına sahip olarak doğabilirler. Doğum sonrası kalp hastalığını ortaya çıkması veterinerlerin kontrolü sayesinde anlaşılabilir çünkü küçük yaşlarda bu rahatsızlığın belirtisi pek olmaz. Köpeklerde doğuştan gelen kalp hastalarının isimleri ise şunlardır;

  • PDA hastalığı
  • Subaortik stenosis hastalığı
  • Pulmonik stenosis hastalığı
Köpeklerde Kalp Hastalıkları
Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Bu hastalıkların köpeklerde doğuştan ortaya çıkma oranı ise %10’dur. Bu hastalıkların belirtilerinin öğrenilmesi ve bu sayede köpeğin sağlık durumu tehdit altına girmeden hastalığın tedavisi için çalışılmaya başlaması gerekir.

PDA Hastalığı

Köpeklerde kalp hastalıkları arasında PDA hastalığı vardır. Bu hastalık patent duktus arteriosus hastalığı olarak da bilinir. Aort damarı ile pulmoner damarı arasındaki bağlantıyı kuran ve kalp tarafından pompalanan kanın akciğer çevresinde akmasını duktus arteriosus sağlar. Doğum gerçekleştiğinde ise duktus arteriosusun kapanması ve böylece aorttan pulmoner damara kan akışının durması gerekir. Ancak bu kapanmanın yaşanmaması nedeniyle kanın damara akmaya devam etmesi PDA hastalığının köpekte ortaya çıkmasına neden olur.

PDA köpekler için hayati tehlike barındıran bir hastalıktır. PDA hastalığının ortaya çıkmasından sonraki süreçte tedavi edilmemesi köpeğin birkaç ay içerisinde ölmesine neden olur. Ancak tedavinin uzman tarafından gerçekleşmesiyle köpek uzun yıllar yaşam sürebilir. Hastalığın tedavisi ameliyatlı ya da ameliyatsız olarak yapılabilmektedir.

Subaortik Stenosis Hastalığı

Köpeklerde doğuştan gelen kalp hastalıklarından ikincisi ise Subaortik Stenosis hastalığıdır. Bu hastalık aynı zamanda köpeklerde görülen en yaygın kalp hastalıklarındandır. Kalpte bulunan aort damarı ile sol karıncık arasında bulunan damarın daralması bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Damar daraldığı için karıncık kan pompalama işlemini daha çok yapmaya başlar. Bu zaman içerisinde karıncığın kalınlaşmaya başlamasına ve kalınlaşma nedeniyle kan alamamasına neden olur. Kan alamadığı içinde işlevini yapamaz hale gelir.

Subaortik Stenosis hastalığı görülen köpeklerde semptoma rastlanmaz. Hastalığın ilerlemesi durumunda kalp kan pompalayamadığı için köpekler hareketsizleşmeye başlar. Genelde sağlıklı olarak görülen köpeklerde birden düşme ve ölme olaylarına rastlanır. Bu hastalık doğuştan geldiği için 6-12 ay içerisinde köpeğin hayatını tehlike altına alır ve ölüm gerçekleşir.

Hastalığın tedavi edilmesi için veterinerler tarafından iki tedavi yöntemi kullanılır. Bunlar açık kalp ameliyatı ve balonla şişirmedir. Bu sayede daralan damar açılarak köpeğin yaşam standardı artırılır. Ayrıca bu tedavilere ek olarak ilaç tedavisi de yapılabilir.

Pulmonik Stenosis Hastalığı

Köpeklerde görülen doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarından diğeri ise Pulmonik Stenosis hastalığıdır. Bu hastalıkta ise Subaortik Stenosis’in aksine sağ karıncık ile pulmoner damar arasındaki daralma vardır. Bu hastalıkta ilerleme çok fazla görülmez. Pulmonik Stenosis bulunan bir köpek bu hastalığı hafif bir şekilde geçirebilir. Ancak hastalığın ağır geçmesi durumunda ise kalp yetersizliği ortaya çıkar. Hastalığın tedavi edilmesi için ise balon yöntemi kullanılarak daralan damar açılır. Hastalık için yapılan bu uygulama %60-%70 oranında iyileşme sağlar.

Sonradan Edinilen Kalp Hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıkları
Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Doğuştan gelen köpeklerde kalp hastalıkları görülme oranı %10 iken sonradan edinilen köpek kalp hastalıklarının görülme oranı %90’dır. Bu hastalıkların geneli ağır gelişir ve kalp hastalıklarına yakalanan köpeklerde bariz belirtiler gözükmez. Ancak köpeklerin kontrol veya farklı tedaviler için veterinerlere götürülmesiyle ortaya çıkar.

Köpeklerde sonradan edinilen kalp hastalıklarının en yaygın görülenlerin isimleri ise şunlardır;

  • Mitral yetersizliği hastalığı
  • Dilate kardiyomiyopati hastalığı
  • Kalp kurdu hastalığı
  • Kalp krizi

Bu hastalıkların köpekte bulunup bulunmadığının anlaşılması aritmi, kalp atışı düzensizlikleri ve üfürüm seslerinin kontrol esnasında anlaşılmasıyla ortaya çıkarılabilir. Böylelikle veterinerler hastalığın artış göstermemesi için tedaviye başlarlar.

Mitral Yetersizliği Hastalığı

Köpeklerde görülen sonradan edinilen kalp hastalıkları arasında mitral yetersizliği yer alır. Bu hastalık mitral regurgitation veya MR olarak da anılır. Köpeğin kalbindeki sol karıncık ve sol kalp kulakçılığı arasında yer alan kapağın bozuk olmasıyla ortaya çıkar. Bu hastalık sonradan ortaya çıkan hastalıklardan en yaygınıdır ve ortaya çıkma oranı %65’tir. Kapakta bozukluğun olması kapağın kapanmamasına ve bu nedenle kanın sol kulakçığa geri dönmesine neden olur. Bundan dolayı da akciğerde pulmoner ödem ve sol karıncıkta büyüme görülür.

Köpeklerde mitral yetersizliğiyle karşılaşan veterinerler ilaç tedavisi uygulayarak kalp hastalığının belirtilerinin artmasına engellerler. Ancak bu hastalığın kesin tedavisi yoktur.

Dilate Kardiyomiyopati Hastalığı

Köpeklerin sonradan yakalandıkları kalp hastalıkları arasında dilate kardiyomiyopati rahatsızlığı da vardır. Bu hastalık ölümcül bir kalp hastalığıdır ve bu hastalığın ortaya çıkmasıyla kalp kasları zayıflar. Kalp kaslarının zayıflaması ise köpeğin ölümüne neden olur. Kısaca DCM olarak ifade edilen bu kalp hastalığı belirti göstermeden ilerleyen hastalıklardandır ve hastalığın kalp yetersizliğine neden olmasıyla birlikte hastalığın teşhisi gerçekleşir. Bir köpekte DCM’nin ilerlediği ve kalp yetersizliğinin başladığı aritmi, karın şişliği, kalp ritmi bozukluğu ve zorlukla soluma gibi belirtilerle anlaşılabilir.

Kalp Kurdu Hastalığı

Köpeklerde sonradan edinilen kalp hastalıkları arasında kalp kurdu veya drofilariasis hastalığına da rastlanır. Bu hastalık köpeklere sivrisinekler vasıtasıyla geçer. Kalp kurdu hastalığına sahip olan bir sivrisineğin larvalarını köpeğin cildine bırakması hastalığın başlamasına sağlar. Larvalar öncelikle köpeğin bedenine girer oradan akciğerlere kadar ulaşır. Akciğerlere ulaşan larvaların kurtçuğa dönüşmesi hem akciğerde hem de kalp damarlarında tıkanıklıklara neden olur.

Damarlarda ve akciğerde yaşanan tıkanıklıklar kalbin işlevini yerine getirememesine neden olur. Bu nedenle de karın şişlikleri ve kuru öksürük gibi belirtiler başlar. Bu belirtilerin sonunda ise kalp yetersizliği ortaya çıkar.

Miyokardial Enfaktüs Hastalığı

Köpeklerde kalp hastalıkları arasında var olan Miyokardial Enfarktüs farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan hastalıktır. Bu hastalığın ortaya çıkması dengesiz beslenme, yaşın ilerlemesi ve enfeksiyonların yaşanması nedeniyle olur. Bu olumsuzlukların yaşanması kornoer arterin tıkanmasını sağlar. Hastalığın tedavi edilmesi kalp kaslarının kuvvetlendirilmesi ve kalp fonksiyonlarının iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca kalp rahatsızlığı nedeniyle köpekte bulunan farklı organların hasar alması önlenmeye çalışılır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.