Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Köpek besleyen ve köpeğinin yavrulamasana karar veren kişiler gebelik belirtilerini bilmelidir. Gebelik belirtilerini erken dönemde fark etmek oluşabilecek komplikasyonları önlemek için çok önemli ve gerekli bir unsur olarak görülmektedir. Hamile köpeklerde fiziksel olarak bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler gebelikten şüphelenmeyi sağlayan belirtilerdir. Peki, köpeklerde hamilelik belirtileri nelerdir? Bir göz atalım.

Köpeklerde hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Köpeğin meme uçlarında şişmeler oluşması
  • Meme uçlarının daha belirgin bir hale gelmesi
  • Köpekte depresyon ve hareketlerde değişiklik
  • Karın bölgesinde gözle görülür derecede şişlik
  • Bir ay sonra köpeklerde hamilelik belirtisi olarak vajinal akıntılar görülebilir
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı, kusma
  • Huzursuzluk

Bu gibi etmenler genellikle fiziksel olarak kolayca fark edilebilecek etmenlerdir. Fakat her belirtileri gösteren köpek hamiledir diyemeyiz. En doğru sonucu almak için bir veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekime gidildiği taktirde daha bilimsel yollardan gebelik araştırılmaktadır. Gebelik tanısı koymak için veteriner hekimin kullandığı birçok tanı yöntemi vardır.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri
Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Tıbbi Yönden Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılıyor?

Köpeklerde hamilelikten şüpheleniyorsa veya hamile kalınması istenmiyorsa veterinere başvurmak gerekebilir. Veterinerde kısırlaştırma gibi işlemlerde yapılabilmektedir. Veteriner köpeklerde hamilelik tanısını uyguladığı bazı yöntemler ile koyabilir. Gebe köpekleri normal köpeklerden ayıran unsur elbette ki hormonlardır. Gebe bir köpekte relaksin düzeyi değerlendirilir. Bu relaksin düzeyi belirlenmesi gebeliğin doğrulanması için gereklidir ve uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.

Bu düzey tam olarak hamileliğin 20. gününden sonra değerlendirilir ve değişiklik göstermeye başlar. Bu yüzden köpeklerde hamilelik 20 günden sonra anlaşılabilmektedir. Veteriner hekim fiziksel olarak köpeğin karnındaki şişlikleri farkeder. Bazı köpeklerde sinirlilik gibi durumlarda fiziksel muayene zor olabilmektedir. Köpeğinizin kilolu olması da fiziksel muayeneyi zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır. Bir diğer belirti uterus da görülen farklarladır. Yani uterusun kalınlaşması denilebilir. Eğer hamilelik 25 günü geçtiyse yavruların kalp hareketlerini duymak mümkündür.

Kalp hareketlerini yani sesini bir steteskop yardımıyla duymak mümkündür. Veteriner hekim steteskop veya ekg cihazı kullanarak gebeliği kesinleştirebilir. En çok kullanılan yöntemlerden biri ise ultrosonografi yöntemidir. Bu sayede gebelik tam olarak kesinleştirilir. Köpeklerde en çok merak edilen hususlardan biri de yavru sayısıdır. Yavru sayılarını veren en etkili yöntem röntgendir. Röntgen sayesinde iskelet yapıları gözle görülebilir ve yavruların sayısı öğrenilebilir. Fakat her zaman olduğu gibi röntgenin yaydığı radyasyondan dolayı çok önerilen bir yöntem değildir. Bazı durumlarda gebeliği olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrı zamanda anne karnındaki yavrularda da radyasyon nedeniyle bazı olumsuzluklar görülebilir.

Köpeklerde Hamileliği Erken Fark etmek Neden Önemlidir?

Bir köpeğiniz varsa ve köpeklerde hamilelik belirtilerini yeterince bilmiyorsanız kötü sonuçlar meydana gelebilir. Erkenden hamileliği fark etmek oluşabilecek riskler için önlem almak demektir. Oluşabilecek komplikasyonlara karşı daha bilgili olmayı ve önlem almayı kolaylaştırır. Sağlıklı bir gebeliğin tamamlanmasını sağlar. Köpeğinize uygun tedavinin ve testlerin yapılmasını sağlar. Düşük, kanama gibi durumlarda tedbirli olmayı sağlar.

Köpeklerin Doğurduğunu Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Köpeğinizin doğurduğunu gösteren bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler doğumun yaklaştığını veya gerçekleştiğini gösteren belirtilerdir. Peki nelerdir? Bir göz atalım.

Doğumun gerçekleştiğini gösteren belirtiler şunlardır:

  • Köpekte telaş ve huzursuzluk
  • Hareketlerde değişiklik
  • Yuvasını kazma isteği
  • Sık sık idrar yapma
  • Soluk alıp vermede hızlanma
  • Vajina bölgesinde renkli akıntı

Bu gibi durumlar mevcut ise köpeğiniz doğum yapıyor demektir. Bu süre zarfında sizin bir şey yapmanıza gerek yok. Dişi bir köpek tek başına doğum yapabilir. Ayrıca kendi göbek bağını da kesebilir. Fakat köpeğinizin uzun süre doğum yapamadığını veya zorlandığını görürseniz bir veteriner hekime danışmak gerekir. Bazı doğumlar da komplikasyonlar gerçekleşebilir. Büyük komplikasyonlar anne ve yavruların hayatını riske atar. Bu yüzden tedbirli olunması gerekir.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri
Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Meme Uçlarındaki Renk Değişikliği Hamilelik Belirtisi Mi?

Köpeklerde meme uçlarında meydana gelen değişiklik hamileliğin fiziksel bir belirtisidir. Bu durumda meme uçları daha şişkindir. Normalde meme ucu pembemsi bir yapıdadır. Meme ucunda koyu pembeleşmeler görülmesi ve giderek koyulaşması hamilelik belirtisi olabilmektedir.

Köpek Hamile Mi Yoksa Kilolu Mu Nerden Anlaşılır?

Hamilelik belirtileri gösteren bir köpekte en önemli ve dikkat edilmesi gereken bir hususta beslenmedir. Çoğu kişi gebeliğin başlarında köpeğin mamasını arttırmanın doğru olduğunu düşünür. Bazı durumlarda fazla beslenmeden kaynaklı olarak köpeğin karın bölgesinde yağlanma ve şişlik görülür. Buda hamilelikten şüphelendiren yanıltıcı bir unsurdur. Fazla kilolu köpeklere hamilelik tanısı koymak zor olabilir. Fiziksel olarak yetersiz kalındığı durumlarda tanı için en doğru yol veterinere gitmektedir. Veterinerde farklı tanı yöntemleri ile kilo ve hamilelik arasındaki fark anlaşılabilmektedir.

Yavru Köpeklerde Hareketlenme

Bu belirti hamileliğin ilerlediği anlamına gelmektedir. Anne karnındaki yavruların son 3 hafta gibi bir zaman diliminde kıpırdanmaları artar. Hatta köpeğin karnına elinizi koyduğunuz taktirde hareketlenmeleri duymanız da mümkündür. Bu hareketlenmeleri her zaman hissetmek mümkün değildir. Bazen hareketlenmeler hissedilmeyebilir. Bu gibi durumlarda endişelenmeyin. Normal durumdur.

Hamilelikte Köpekte İştah Artması

Her köpek hamilelik sürecini farklı yaşayabilir. Hamilelikte köpekte iştah artmasına rastlamak mümkündür. Köpeğin anotomik olarak yapısı değişeceği gibi ruhsal olarak da değişebilir. Sık sık yemek yemek isteyebilir. Bu normal bir durumdur. Beslenme konusunda köpek aç bırakılmamalıdır. Fakat öğünler genellikle az fakat sık şekilde verilmelidir. Köpeğin büyük porsiyonlar tüketmesi onu rahatsız edebilir. Bu dönemlerde köpeklerde yorgunluk ve halsizlik sık derecede görülür. Bu hareketleri uzun zamanlar tekrarlayabilir. Bu dönemde iştah artması ile beraber köpekte sık uyumada gerçekleşir. Kendilerini yorgun ve ağır hissettiklerinden dolayı sık sık uyuyabilirler. Bu süreçte sizlerin de sabırlı olması gerekir. En doğru bilgileri ve yöntemleri veteriner bir hekime danışarak da almak mümkündür.

Hastalık Belirtileri İle Karıştırma

Hamilelikte görülen bazı belirtiler hastalık belirtileri de olabilir. Bu yüzden ikisi karıştırılmamalıdır. En doğru yöntem veteriner başvurmak olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.