Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Depresyon Belirtileri

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da depresyon normal olarak görülebilen beyin fonksiyonudur. Köpeklerde depresyon belirtilerinin farklı nedenleri vardır. Her ne kadar değişik dursa da bu durum köpekler üzerinde de yaşanmaktadır. Bunun için köpek yetkililerinin veya sahiplerinin bu durumu iyice gözlemleyip nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bilgi almaları gerekir.

Kediler ve köpeklerde olduğu gibi birçok hayvanda depresyon görülebilir. Terk edilme duygusundan dolayı depresyon belirtileri görülebilir. Bu süreçte köpeğinize şefkat ve sevgi göstererek bunun üstesinden gelinebilir. Evde köpeğiniz sık sık yalnız kalıyorsa da depresyon riski artar. Bunun için köpek sahibi olmadan önce köpekle ilgili özelliklerin ve yapısının incelenmesi gerekir. Evden biri veya başka bir hayvanınızın ölmesi de köpekleri depresyona sokabilir. Bizler gibi onlarda birer canlı ve onlarında duyguları ve işleyiş tarzı vardır. Bu süreci gözlemleyerek nasıl hareket ettiği incelenmelidir.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri
Köpeklerde Depresyon Belirtileri

Köpeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Bazı hayvanlarda depresyon görülmesi olağandır. Köpeklerde olduğu gibi kediler de depresyon yaşayan canlılardır. Önemli olan bunun altında yatan nedenleri öğrenebilmek ve ona göre bir yöntem belirlemektir.

Depresyon belirtileri şöyledir;

  • Köpeğiniz sürekli uyuyup hareketsiz bir hayat seçmişse; normalde hareketli ve canlı olan köpeğiniz bir anda durgunlaşmışsa ve bu sürekli bir durum halindeyse gözlemlenmelidir.
  • İştah ve beslenmesi yoksa normalden az besin tüketiyorsa da depresyon belirtisi olabilir.
  • Fazla uyuyorsa; gün içinde gereğinden fazla uyuyorsa ve artık çok fazla olmaya başladıysa bu durumun nedeni öğrenmelidir. Depresyon sebebi olabilir.
  • Saldırgan bir tutum sergiliyorsa; etrafındaki her şeye zarar veren, ısıran, koparan ve şiddet yanlısı bir hayvan konumuna gelmişse bu durumun da gözlemlenmesi gerekir. İleride olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden iyi bir şekilde gözlemlenmesi gerekir.
  • Normalde hayvanlar dışarı çıkmayı ve gezmeyi çok sever. Köpeğiniz dışarı çıkmak istemiyorsa depresyona girdiğini gösterebilir.
  • Birinin ölümü insanları olduğu gibi hayvanları da etkilemektedir. Hele ki sevdiği bir kişiyse içine kapanmasına ve depresyona girmesine kadar kötü sonuçlara yol açabilir.
  • Evde fazlaca tek kalıyorlarsa da depresyona yol açabilir.
  • Stres, taşınmak, sevgisizlik, ilgisizlik varsa depresyon belirtisi gösterebilir.

Her köpek cinsinde bu süreç farklı işlemektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için köpeğinizi iyi gözetlemeli ve nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlamalısınız. Bu süreçte köpeğinize yardımcı olarak zor zamanları atlatmasında destek çıkmalısınız. Köpeklerde depresyon belirtilerinin neden oluştuğu ve nasıl çözülebileceği yolları araştırmalıdır.

Köpeklerin Depresyona Girdiğini Nasıl Anlarız

Köpeklerde depresyon belirtilerini araştırarak bunların nasıl çözülebileceğini iyi araştırmanız gerekir.

Depresyon belirtilerini anlamanın bazı ipuçları vardır.

Bu ipuçları şunlardır;

  • Köpeğin davranışındaki farklılıkları gözeterek; sosyal bir köpek kimseden korkmaz ve kaçmaz. Eğer köpeğiniz bir başkasından veya sizden kaçıyorsa ya korkuyor, ya bir sorunu vardır ya da depresyona girmiştir. Bunu öğrenmeniz gerekir. Eskisi gibi canlı ve enerjik değilse depresyonda olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Aktif ve hareketli köpeğinizi varsa bir anda pasif bir durum sergiliyorsa depresyona girmiş olabilir.
  • Tam tersi şekilde köpeğiniz hiç durmadan oradan oraya koşturuyorsa da depresyon belirtisi olabilir.
  • Köpeğiniz çok az ve çok fazla yiyorsa da depresyona girmiş olabilir. Eskiden beslenme düzeni nasılsa bunun tam tersini gözlemlediyseniz eğer depresyona girdiğini anlayabilirsiniz.
  • Bir köpeğin gözlerine bakarak nasıl bir duygu değişimi içerisinde olduğunu anlayabilirsiniz. Beden dili hareketlerinden depresyon anlaşılabilir.
  • Kulak hareketlerinden anlaşılabilir.
  • Patisiyle oynuyorsa veya bir şeyler anlatmak istiyorsa bu yolu deneyebilir. Depresyon belirtisi olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Kediler gibi köpeklerde de vücut dili ve duruşu önemlidir. Kuyrukları ve başlarının duruşuyla bu durumu anlayabilirsiniz.
  • Başını eğiyorsa ve kuyruğunu sallamakta isteksiz bir tavır sergiliyorsa depresyona girdiğini anlayabilirsiniz.
  • Köpekler bir sorunu olduklarında fazlaca tüy kaybederler. Bunu gözlemlemeniz gerekir.

Köpeğinizde depresyon belirtileri varsa öncelikle hasta olup olmadığı bilinmelidir. Beden dili ve rutin zamanlardaki davranışları özellikle dikkatlice izlenmelidir. Bu tür davranışlardan depresif hareketler gösterip göstermediğini anlayabilirsiniz. Depresyon belirtisinin kesinleşmesinden sonra köpeğinize nasıl yaklaşmanız gerektiğini araştırmalısınız.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri
Köpeklerde Depresyon Belirtileri

Depresyona Giren Köpeklere Nasıl Davranmalıyız

Köpeklerde depresyon farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Dış etkenler veya iç etkenlerden dolayı kendini gösterebiliyor. Bu süreçte köpeğinizin her zaman yanında olmalısınız. Onunla kaliteli vakit geçirmelisiniz. Köpeğin bir hareketinde onu ödüllendirerek bu süreçten çıkmasını sağlayabilirsiniz. Şefkatli ve sevgi dolu yaklaşmalısınız. Onu uzun bir süre yalnız bırakmamalısınız. Onunla sürekli dışarı çıkarak sosyalleşmesine yardımcı olmalısınız. Onunla aktiviteler yaparak yalnız olmadığını hissettirmelisiniz. Köpeğinizin size alışmasına izin verin. Yeni sahiplenilen köpekler bulundukları ortamı yadırgayabilir, depresyona girebilirler. Bunun için köpeğinizi yapmak istemedikleri şeye zorlamayı, cezalandırarak yanlış şeylere yönelmesine sebep olmayın.

Köpekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kediler gibi köpekler de sevilen ve sahiplenilen canlılardır. Sahiplerine alışan köpekler hayatı eğlenceli hale getiren hayvanlardır. Köpekler sosyal ve aktif canlılardır. Sadık ev cana yakın canlılardır. Onlarla vakit geçirerek size yakınlaşmasını sağlayın. Köpekler okşanmaktan ve tüyleriyle oynanmasından hoşlanırlar. Size olan yakınlıkları artar. Köpekler herhangi bir şeyi hemen kapabilen canlılardır. Hareketlerle onları eğitebilirsiniz.

Yavru doğan köpekler sağır ve dişsizdirler. Köpekler 150 veya 200 kelime öğrenebilme kapasitesine sahiptirler. Canlılardan 1000 kat daha fazla koku alma yeteneğine sahiptirler. Gözleri kısık bir şekilde renkleri algılayabilirler. Köpeklerin yüz şekillerine bakarak yaşam süresi anlaşılabilir. Çikolata, kafein veya soğan köpekler için zararlıdır. Verilmemesi gerekir.

Köpeklerin Ömrü Ortalama Ne Kadardır

Köpek cinsi, ırkı, boyutu ve yaşam seviyeleri köpeklerin ömrünü etkileyen faktörlerdir. Sağlıklı beslenen, yaşam seviyesi yüksek olan köpekler uzun süre yaşayabiliyorlar. Küçük köpekler 17 veya 20 seneye kadar yaşayabiliyorlar. Büyük köpekler ise 8 veya 11 seneye kadar yaşayabiliyorlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.