Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavi Yöntemleri

İnsanlarda da gözlenebildiği gibi köpekler de bazı besinleri tükettiğinde alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Her köpek farklı besinlere karşı alerjik tepkiler verebilir. Bu durum köpek ırklarına göre farklılık gösterebilir. Gıda alerjilerinin öncelikli nedeni mama içeriği olarak karşımıza çıkar.

Gıda alerjileri, besin maddelerine karşı hassasiyet geliştirmek ile farklı iki konudur. Bu nedenle bu farkı iyi bilmek gerekir. Bu yazıda köpeklerde gıda alerjisi tedavi yöntemleri konusunda detaylı bir bilgi akışı sağlayacağız.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Nasıl Gelişir?

Köpekler, tükettikleri besinlerde bulunan proteinler antijenik özellik gösterdiğinde gıda alerjisini geliştirmeye başlarlar. Bu durumla karşı karşıya kalan glikoprotein yapısı bağışıklık sistemini uyararak alerji ile savaşmaya başlar. Bu şekilde alerjik reaksiyonlar kendini gösterir.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Gıda Alerjisinin Belirtileri Nasıldır?

Her hastalıkta olduğu gibi özellikle alerjiler de belirli reaksiyonlara sebep olarak bulunurlar. Köpekler için bu durum insanlardan pek de farksız sayılmaz.

Gıda alerjisinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Öncelikle kaşıntı, tüylerde dökülme ve kızarıklık gözlenir. Köpekler aşırı kaşıntı durumunda kendilerini ısırabilirler.
  • Deride pullanmalar ve dökülmeler gözlenebilir.
  • Deride açık ya da kabuklaşmış yaralar olabilir.
  • Deride pis ve ağır bir koku gözlenebilir.
  • Köpeğin baş, boyun ve kuyruk kısmında kepekli bir görüntü ve dökülmeler daha fazla gerçekleşebilir.
  • Köpeklerde kusma ve ishal gözlenebilir.

Bu belirtiler dikkate alınıp veteriner hekim desteğine başvurulmadığında ve alerjiye sebep olan gıda maddelerinin tespit edilmemesi sonucunda belirtiler kendini tekrarlayabilir. Gıda alerjisinin önüne geçmenin en kesin yolu alerjiye sebep olan etmenlerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesidir.

Köpeklerde Gıda Hassasiyeti Nedir?

Gıda hassasiyeti ve gıda alerjisi birbirinden farklıdır. Köpekler bir gıdaya karşı hassasiyet gösterdiğinde o besini kusabilir ya da ishal gözlenebilir. Geçici bir durum olabilir. Gıda alerjisinde ise alerji belirtileri sürekli olarak kendini gösterir.

Köpekler Neden Gıda Alerjisi Sorunu Yaşar?

Köpeklerin homeostasisi insanlarda da olabileceği gibi bazı proteinleri tanıyamayabilir. Bağışıklık sistemi tanınmayan proteine karşı savaşmaya başlar. Bu da alerji olarak kendini gösteren durumdur. Köpeklerde, gıda alerjisinin belirtileri kaşıntılar, yaralar, dökülmeler, göz kızarıklığı gibi semptomlarla ortaya çıksa da bu semptomlar başka hastalıkların habercisi de olabilir.

Köpeğinizin huzursuz tavırlarından ve bu tarz belirtilerinden şüphelendiğinizde bireysel olarak tedavi etmeye kalkışmak çok doğru olmaz. Bir veteriner hekimden profesyonel destek olarak teşhis koyulması ve tedavi edilmesi en doğru yoldur. Genel olarak bakıldığında gıda alerjisine sebep olan gıdaları dana eti, tavuk eti, kuzu eti, mısır, soya fasulyesi ve buğday olarak sıralamak mümkün.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavisi Nasıldır?

Veteriner hekim gıda alerjisi durumunda köpeğinizin hangi besinleri tükettiği konusunda sizden detaylı bir bilgi alır. Bu bilgiler ışığında alerjiye sebep olan muhtemel besinlerin çıkarıldığı diyet programı uygulanır. Diyet programının süresi 6 ya da 12 hafta arası değişkenlik gösterir. Diyet programında bir sorun yaşanmadığı takdirde normal beslenme şekli uygulanmaya devam eder.

Reaksiyon gözlendiği durumda besin tespit edilir. Bu tedavi yöntemi eliminasyon testi olarak bilinir. Ayrıca alerjik reaksiyonlar için hidrolize mamaların tüketimi de önerilir. Alerjiler doğru köpek maması tüketilmesi ve doğru ilaç tedavisi uygulanması ile çözülebilir sağlık problemleridir.

Köpeklerde Alerji Problemleri Nasıl Kontrol Edilebilir?

Evcil hayvan sahipleri için evcil hayvanlarının mutlu ve huzurlu olduğu çok kolay anlaşılabilir. Huzursuz tavırları ve belirtileri de çok kolay anlaşılabilir. Köpeklerde alerjilerin genel olarak tüylerde dökülme, vücudun belirli bölgelerinde kaşıntı ve yaralar oluşması, kepekli görüntüler şeklinde belirtiler gösterdiği gözlenir. Bu durumla başa çıkmak için şampuan değişikliğine gidilse de bazı durumlarda bu çözüm işe yaramaz.

Altında yatan sebepler alerji olduğunda köpeklerdeki alerji sorununu kontrol edebilmenin doğru yolu köpek maması ve doğru ilaç kombinasyonları olduğu görülür. Bunlarla beraber beslenme alışkanlığını sağlıklı bir boyutta ilerletmek de alerjik süreçlerin normal bir şekilde atlatılmasına olanak tanır.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavi Yöntemleri

Özgün Protein Nedir?

Özgün proteinler tek kaynaktan elde edilirler. Evcil hayvan mamalarında pek bulunmayan ve benzersiz proteinlere özgün protein adı verilir. Tek kaynaktan elde edildikleri için gıda alerjisi reaksiyon riskini düşüren özelliğe sahiplerdir.

Hidrolize Protein Nedir? Neden Tüketilir?

Hidrolize proteinler bağışıklık sistemi tarafından kolayca fark edilemezler. Bunu sağlayan ise çok küçük parçalara bölünmüş olmalarıdır. Gıda alerjisi problemi yaşayan evcil hayvanlarda hidrolize proteinler içeren mamalar kullanılır. Veteriner hekim, gıda alerjisi sorunlarında genellikle hidrolize protein mamalar önerir.

Köpeklere Uygulanan Barf Diyetinin Detayları Nelerdir?

Barf diyetinde besinler köpeğe çiğ olarak verilirler. Biologically Appropriate Raw Food kelimelerinden meydana gelen Barf diyetinde amaç köpeklerin kendi doğal ortamlarında tüketebildikleri gibi çiğ besinlerle beslenmesidir. Bu şekilde doğal beslenme şekillerine uyum sağlanır. Barf diyeti, besin değeri yüksek gıdalar doğru oranlarda bir araya getirilerek köpeklere uygulanır.

Bu şekilde gıda alerjisi bulunan köpekler için alerji yapan gıdanın dışarıda tutularak hazırlandığı diyette doğal köpek maması yapılmış olur. Yapımı hazır mamalara göre özel bir emek gerektirir. Köpeğin yeterli bir şekilde beslenebilmesi için sebzeler, vitamin ve mineraller, meyveler ile oluşturulan bu mama doğala yakın bir beslenme imkanı sunar.

Barf diyetini hazırlarken %50 kemikli et, %50 kemiksiz et, %20 ek gıdalar (sebze, meyve, yoğurt, vitamin), %10 sakatat kullanmak doğru bir dağılım olur. Köpekler çiğ beslenmeye daha yatkındırlar. Barf diyeti, köpeğin daha keyifli bir şekilde tükettiği mama ritüeli olarak yerini alır. Çiğ beslenme vitamin ve minerallerin korunmasından dolayı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu bağlamda değerlendirmek gerekirse gıda alerjisi ya da gıda hassasiyeti yaşayan köpekler için barf diyeti uygulaması oldukça faydalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.