Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Fip Virüsü Nedir?

Feline İnfecktious Peritonitis (Fip) hastalığı, evcil beslenen kedi ve köpeklerde görülen önemli bir hastalık türüdür. Köpeklerde fip virüsü daha çok yaşı küçük köpeklerde ve kedilerde görülebileceği gibi yetişkinlerde de görülebilecektir. Köpeklerde, fip hastalığı görüldükten sonra ölümcül sonuçların görülme sıklığı daha fazladır. Köpeklerde görülen viral enfeksiyon hastalıkları ile ilişkilidir ve köpek bağırsaklarında oluşan semptomlar ile kendisini göstermektedir. Hastalık hayvanlar üzerinde çok çabuk mutasyona uğrayabilmekte ve ölümcül olabilmektedir. Köpeklerde sık görülün bu hastalığın asıl nedeni henüz tam olarak ortaya konulamamıştır. Çeşitli enfeksiyonlar ile ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde Fip Virüsü Nedir?
Köpeklerde Fip Virüsü Nedir?

Fip Virüsü

Fip virüsü, enfeksiyöz peritoniti olarak adlandırılmakta ve kedi corona virüsü denilen bir virüsten kaynaklanmaktadır. Köpeklerde fip virüsü temas yoluyla bulaşmaktadır. Aynı ortamda birden fazla köpek besleniyor ve bu köpeklerden birisinde fip virüsü görüldüğünde diğerlerine de bulaşma riski çok yüksektir. Fip virüsü çeşitli mutant forma dönüştüğü için birden fazla türde görülebilmektedir. Köpeklerin sağlıklı olabilmesi için veteriner kontrolünden geçirilmesi ve bağışıklıklarını güçlendirecek aşıları düzenli olarak yapılmalıdır.

Hastalık Nedenleri

Köpeklerde fip virüsü viral bir enfeksiyon türüdür ve feline enteric coronavirüs enfeksiyonu ile ilişkilendirilmektedir. Bu hastalığın birden fazla tipi vardır ve bağırsak semptomlarında görülmektedir. Veteriner kontrollerinde, Fip virüs teşhisini koymak oldukça zordur ve tekrarlanabilen bir hastalıktır. Köpeklerde, hastalık nedenleri, bulaşıcılık etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Daha çok temas ve dışkı yoluyla bulaşmaktadır. Birbiri ile oyun oynayan, aynı kaptan yemek yiyen köpeklerde bulaşıcılık daha fazla olacaktır.

Fip Hastalığı Görülme Oranı

Köpeklerle ilgili yapılan veteriner hekim kontrollerinde, çeşitli testler yapılmaktadır. Fip virüsü, zor tespit edilen önemli bir hastalıktır. Evde tek bir köpek besleniyorsa o köpekte fip virüsünün görülme oranı %50 civarındadır. Aynı ortamda birden fazla köpek besleniyorsa, hastalığın bulaşma ve görülme oranı tek yaşayanlara göre %80 – 90 oranındadır ve daha fazladır. Hastalığın görülme oranı, kedi ve köpeklerin yaşam alanlarına, bir arada bulunma durumlarına göre değişmektedir. Hastalığın hiç bulaşmaması ya da bulaşsa bile az etki ile atlatılabilmesi için aşıların düzenli yapılması önemlidir.

Fip Hastalığının Belirtileri

Köpeklerde fip virüsü belirtileri, yetişkin ve yavru köpek türlerine göre farklı belirtilerle ortaya çıkacaktır. Köpek besleyicileri, tüm köpek hastalıkları ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Fip hastalığına yakalanan köpeklerde ortaya çıkan bazı belirtiler şunlardır;

  • İshal,
  • İştah kaybı,
  • Yüksek ateş,
  • Kusma,
  • Zamansız nöbetler,

Köpeklerde, bu belirtilerden birisi görüldüğünde hemen veteriner hekimlerle görüşülmeli ve durum hakkında bilgi alınmalıdır. Veteriner hekimler, köpekleri muayene ederken, kullanmış oldukları özel yöntemler ile fip virüsünü tespit etmeye çalışmaktadır. Fip virüsü ile benzer özellikler taşıyan viral enfeksiyon hastalıkları bulunduğu için tam teşhis koymak zordur. Veteriner hekimler, köpekler üzerinde çeşitli testleri, hastalık belirtileri görüldüğü her zaman yapabilecektir. Elde edilen klinik bulgularına göre çeşitli analizler yapılır ve uygulanacak tedavi yöntemleri belirlenir.

Fip Hastalığı İçin Aşı Yapılması

Daha çok evde beslenen kedilerde de görülen fip virüsü için aşı bulunmakta ve köpekler içinde aşı yapılmaktadır. Fip virüs aşısının, köpekler üzerinde ne kadar etkili olduğu her zaman tartışılmaktadır. Yavru köpeklerin sağlıklı büyüyebilmeleri için çeşitli aşıların zamanında yapılması gerekiyor.

Bu aşılardan bazıları şunlardır;

  • Kuduz aşısı,
  • Kedi, köpek grip aşısı,
  • Fip virüs aşısı,

Fip virüs aşısı, hayvanlara yapılan temel aşılardan birisi değildir. Aşı yapılmadan önce mutlaka veteriner hekim muayenesinin yapılması ve hastalık belirtilerinden bazılarının görülüyor olması gerekiyor. Veteriner hekimler, köpeklerin yaşadıkları ortama ve aynı ortamda bulanan köpek sayısına göre çeşitli analizler ile aşılama işlemlerine gerek olup olmadığına karar verilmektedir.

Fip Hastalığının Teşhis Edilmesi

Fip hastalığı, köpeklerde, birçok hastalığın neden olduğu semptomlar ile ortaya çıktığı için teşhis edilmesi çoğu zaman zordur. Veteriner hekimler, hastalık teşhisi için kan analizlere yapabilmektedir. Ancak yapılan kan analizlerinde de fip virüsünü kesin olarak teşhis etmek mümkün olmayabilmektedir. Fip hastalığı için teşhis konulabilmesi için daha çok göğüs ve karın boşluğunda sıvı toplanması olup olmadığına bakılmaktadır.

Sıvı toplanması varsa veteriner hekimler bunu fip hastalığı olarak değerlendirebilecek ve tedavi yöntemlerine ona göre belirleyebilecektir. Fip hastalığının teşhis edilebilmesi için hastalıktan etkilenmiş olan organdan biyopsi alınması gerekiyor. Biyopsi örneği üzerinde yapılacak inceleme ile kesin teşhis konulabilecektir. Fip hastalığı gizemli bir hastalıktır ve tanısı zor konulmaktadır.

Fip Hastalığı Tedavileri

Fip hastalığı, köpeklerde ve kedilerde çoğu zaman ölümcül olabilmektedir. Fip hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Veteriner hekimler, köpeklerde görülen hastalık etkilerine göre çeşitli ilaç tedavileri uygulamaktadır. İlaç tedavileri ile hastalığın neden olduğu semptomlar durdurulmaya, köpeğin yaşam kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır. Son yıllarda, fip virüsü için çeşitli firmalar aşı çalışmaları yapmış ve çoğu tedavide kullanılmasını sağlamaya başlamıştır. Geliştirilmiş olan aşıların, koruyuculuk ve tedavi edici etkisi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Fip hastalığı köpeklerde çok az görülmekte ve görülen köpeklerde de büyük risk içermektedir.

Köpeklerde Fip Virüsü Nedir?
Köpeklerde Fip Virüsü Nedir?

Diğer Hayvanlar İçin Risk Durumu

Fip virüsü, köpekler ve kediler arasında bulaşıcılığı yüksek olan bir hastalıktır. Fip hastalığına yakalanmış bir köpek ile aynı ortamda bulunan tüm hayvanlar risk altındadır. Hastalığa yakalanan köpekler taşıyıcı olabileceğinden, diğer hayvanlara bulaştırma riski her zaman yüksektir. Hastalık nedeni ile ölen bir köpek ile aynı evde bulunan diğer hayvanlarda da hastalık riski olup olmadığı konusunda, veteriner hekim görüşü alınmalıdır. Veteriner hekimler diğer hayvanlar için risk değerlendirmesi yaparken, yaklaşık üç ay gözlem yapılması gerektiğini belirtmektedir. Evde beslenen köpek fip virüsü nedeniyle ölmüşse, yeni köpek alınması için yaklaşık bir ay beklenilmesi önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.