Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Doğum Süreci Nasıl İlerler?

Köpeklerin doğum süresi hem kendileri hem de sahipleri için oldukça stresli bir dönemi içerir. Bu dönem içerisinde köpeklerinizin başta sağlığı olmak üzere; beslenme, bakım ve psikolojik durumları konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır. Peki, köpeklerde doğum süreci nasıl ilerler? Kısaca bir göz atalım.

Köpeklerde Hamilelik Süresi

Köpeğinizi hamilelik süresi boyunca düzenli olarak muhakkak veteriner kontrollerine götürmeli ve bu süre boyunca sağlıklı olarak bir yol kat etmeyi kendinize hedef belirlemelisiniz. Ortalama olarak köpeklerin hamilelik süreleri 56 ya da 70 gün olarak sürmektedir. Aynı zamanda bu süre zarfında veteriner kontrolü ile köpeğinizin kaç tane yavru köpek sahibi olacağını da öğrenebilirsiniz.

Köpeklerde Doğum Süreci Nasıl İlerler?
Köpeklerde Doğum Süreci Nasıl İlerler?

Köpeklerin Hamilelik Belirtileri Nasıldır?

Bir köpeğin hamile olup olmadığını yalnızca birkaç gözlem ile anlamanız mümkündür. Köpeğinizin hamile olduğundan şüphe duyduğunuz anda onu bir veterinere götürün. Veteriner bu esnada köpeği muayene ederek doğru sonuca ulaşacaktır. Yavru köpeklerin anne karnındaki gelişimi 20. günden itibaren başlamaktadır. Bu sebepten dolayı bazı veteriner kontrollerinde 20 günden önce yapılan muayenelerde köpeklerin hamileliği belli olmamaktadır.

Yavru Köpeklerin Anne Karnındaki Gelişimi

56 ile 70 gün aralığında süren hamilelik sürecinde yavru köpeklerin gelişimi sağlanmaktadır.

Bu gelişmeler ise sırası ile;

  • 20. günde yaklaşık olarak 1 cm boyutlarında olmaya başlar,
  • 22. güne gelindiğinde yavru köpeklerin organlarının oluşumu başlar,
  • 24.günde boyları 1,5- 2 cm arasında büyür,
  • 30. günde büyüme hızı daha hızlı bir şekilde olmaya başlar ve 2,5 ile 3 cm boyutlarına kadar ulaşır,
  • 32. günde fiziksel gelişim başlar ve göz kapakları oluşur,
  • 35. günde boyutu 4,5 ile 5 cm aralığına ulaşır,
  • 48. günde hızlı bir şekilde boyları 8- 9 cm olurken aynı zamanda tüy oluşumu meydana gelmeye başlar

2 aylık sürenin sonunda ise son aşama meydana gelir ve boyutları 16- 17 cm aralığına ulaşarak doğuma hazır hale gelir.

Veterinere Gidilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Eğer ki köpeğinizin hamilelik süresi 70 günü geçti ise bir şeyler kesin yanlış gidiyordur. Böyle bir durumda ya köpek ya da yavrular ile ilgili herhangi bir sorun var demektir.

Aşağıda yer alan durumlarda veterinere başvurmanız gerekmektedir;

  • Doğum esnasında sancıdan kaynaklı doğumun gerçekleşememesi halinde (bu durum yarım saati geçecek şekilde sürerse ise muhakkak veterinere başvurulmalıdır)
  • Köpeğin doğum pozisyonu alınmış fakat 3 saat geçmesine rağmen doğum gerçekleşmemiş ise,
  • Doğum gerçekleşmeden önce muhakkak bir termometre alınmalı ve doğum esnasında anne köpeğin vücut ısısı sürekli kontrol edilmelidir. Eğer ki vücut ısısı 37 derecenin altına düşerse bir veterinere gözükmelidir.

Tüm bunlar ile birlikte anne köpekte kusma ve yoğun olacak bir şekilde kanama meydana gelirse doğum veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.

Evde Doğum Öncesi Alınması Gereken Önlemler

Köpeğinizin doğumunu veteriner yerine kendiniz sağlamak istiyorsanız birkaç şeye dikkat etmelisiniz ve önceden evde bazı imkanları yaratmalısınız. İlk olarak doğum esnasında olası bir karmaşık durum olma ihtimalini göz önüne almalı ve güvenilir bir veterinerin numarasını kendinizde bulundurmalısınız.

Ardından anne köpeğin doğum yapabileceği rahat bir alanı önceden belirmeniz gerekmektedir. Bu esnada rahat edebileceği ve stresten olabildiğince uzak olacağı bir ortam seçilmelidir. Evde doğum konusunda herhangi bir şüpheniz varsa yol yakından uzman bir doktora başvurmalısınız. Şüphesiz ki uzman bir doktor doğumu en iyi şekilde gerçekleştirecektir.

Doğum Sonrası Yavrulama Kutusu

Yavru köpekler için yapılacak kutunun boyutu ilk olarak köpeklerin boyutuna uygun olacak şekilde yapılmalıdır. Bu kutu gözeneksiz bir malzeme olmak ile birlikte kolay bir şekilde temizlenebilmelidir. Kutunun tabanında ısının her daim içeride kalmasını sağlayan malzeme kullanılmalıdır.

Temizlik açısından kolay olabilmesi için ise gazete, havlu veya çarşaf tercih edilmelidir. Yavru köpeğinizin kilosu 15 kg ve üzerinde ise ezilme gibi durumları önlemeyebilmek için tabanda ve kenarlarında 10 ile 15 cm uzunluğunda çubuklar kullanmalısınız.

Doğum Esnasındaki Önemli Faktörler

Yeni doğan köpeklerde yaşanan en büyük sorunlar kolaylıkla vücut ısılarını kaybetmeleri ve susuz kalmalarıdır. Bu sebepten dolayı doğum esnasında ortamın uygun sıcaklıkta ve nemde kalması sağlanmalıdır. Nem oranının %65- 70 civarlarında kalabilmesi için ortamda isterseniz su kabı isterseniz de nemlendirici bulundurabilirsiniz.

Alanı ısıtmak için ise diler ısıtıcı dilerseniz kızılötesi lambası tercih edebilirsiniz. Doğumdan sonraki ilk 4 gün içerisinde ortamın sıcaklığının 29,5 ile 32 derece aralığında kalması gerekmektedir. 7 ile 10 gün aralığında bu sıcaklık 26,7 dereceye, dördüncü haftadan sonra ise 22,2 dereceye adar kademeli bir şekilde düşmelidir.

Köpeği Doğum Yapacağı Yer İle Tanıştırın

Anne köpeğin doğum esnasında rahat ve mutlu olabilmesini sağlamanın en temel yolu, doğumdan önce onu doğum alanı ile tanıştırmaktır. Köpeğinizin bu alanda rahat olacağını ona hissettirmelisiniz. Böylelikle köpek doğum esnasında stres yapmayacak ve doğumu rahat bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır.

Köpeklerde Doğum Süreci Nasıl İlerler?
Köpeklerde Doğum Süreci Nasıl İlerler?

Doğumdan Sonra

İlk üç hafta boyunca yavru köpekler oldukça hassas bir dönemden geçmektedir. Bu sebepten dolayı bu evrede gelişmesi konusunda önemli birkaç noktaya dikkat edilmelidir. Bu evrede ki en büyük risk enfeksiyon ve oksijen eksikliğidir. Böyle bir durumdan kaçınmak için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Doğumdan sonra olabilecek en kısa süre içerisinde yavru köpeklerin annelerini emmeleri sağlamalıdır.

Bu esnada anne köpek tarafından ilk olarak kolostrumu adlı madde üretilir ve yavru köpek anneyi emmeye başladığı ilk anda aslında bunu emmiş olur. (bu maddeyi doğumdan sonraki 12 ile 16 saat aralığında muhakkak almalıdır) Yavru köpeklerin durumlarını ve gelişmelerini takip edebilmek için düzenli aralıklar ile onları tartıp kontrol altında tutmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.