Evcil Marketim
Köpek Bakımı

Köpekler Neden Kokar?

Köpekler evinizin ve hayatınızın bir bireyi olabilir. Sıcakkanlı dostunuzu hayatınıza almak bakımlarıyla alakalı bilgilerin de bilinmesini önemli hale getirir. Bunun için köpeklerinizin neden koktuğunu merak ettiğinizde köpekler neden kokar? Tarzında sorular sorarak cevabını bulmaya çalışmalısınız. Hayvanların kendilerine has deri ve tüy yapıları olması bakımları konusunda bazı detayların farklı olmasını da beraberinde getirir.

Kedilerden farklı olarak kendi kendilerini temizleme dürtü ve becerisine sahip olmadıklarından dolayı koku gibi sorunlarla sık sık karşılaşmanız mümkün hale gelecektir. Nedenini bilmek hem köpeğinizin rahatsız olmasını engeller hem de daha iyi bir yaşam standardı sunmanızda yardımcı olur. Bunun için önlemler almak ve dikkatli olmak gerekir. Ama ilk olarak kokunun neden kaynaklandığını bilmek ve buna göre hareket etmek daha önemlidir.

Köpekler Neden Kokar?
Köpekler Neden Kokar?

Dışkılama Rahatsızlıkları

Köpeğinizin kokusundan rahatsız olduğunuzda ilk olarak aklınıza gelmesi gereken dışkılama yani boşaltımla alakalı bir sorun olup olmadığıdır. Köpeklerin anal kese sorunu nedeniyle kötü koku yayması en sık karşılaşılan hastalıklar arasında bulunur.

Köpeklerde dışkılama ve boşaltımla ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Anüsün yanında yer alan anal keseler dışkılamayı kolay hale getirmek için vardır,
  • Sekresyon sıvısı adıyla anılan bir sıvının bu sırada salgılanması gerekir,
  • Kesenin tıkanması veya sıvının içeride kalması söz konusu olabilir.

Bu durumların yaşanması sonucunda köpekler neden kokar? Sorusu gündeme gelir. Enfeksiyon sayılan durumlarda kaçınılmaz bir şekilde gerçekleşir. Anüsün çevresinde rahatsız edici bazı görüntü ve kokuların oluşması kaçınılmazdır. Bu durumda köpeğinizin bir hekime götürülmesi, veteriner görüşü alınması gerekir. Çünkü müdahale gerektirecek kadar önemli bir hal almış olabilir.

Cilt Sorunları

Köpeklerin ciltleri türlerine da bağlı olarak değişik şekilde görünür ve farklı yapılara sahiptir. Bunun için bakımlarının da farklı olması beklenir. Cilt sorunları insanlarda olduğu gibi yaralara, enfeksiyon veya diğer sorunlara neden olabilir. Böyle olması halinde yapılması gereken cildin zarar görmesinden kaynaklanan hasarı gidermektir. Köpeğinizin de kendini daha iyi hissetmesini sağlayacak krem ve tedavi uygulanması kokunun da ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Diş ve Ağız Hastalıkları

Köpeğinizin ağız ve diş yapısına dikkat etmek hem beslenmesi hem de sağlığı açısından gereklidir. Köpekler neden kokar? Diye merak edenlerin dışkı sorunları kadar ağız sağlığı seçeneğini de net şekilde değerlendirmesi önerilir. Köpeğinizin ağız çevresinde bazı yaralar oluşabilir. Bu bazen yememesi gereken bir şeyi yemeye çalışırken olabileceği gibi bazen de enfeksiyona dayalı olarak gelişebilir. Bunun yanında köpeğinizin dişlerinde çürümeler de oluşabilir. Çürük ve ağızdaki sorunlar köpeğinizin beslenmesini de olumsuz etkileyeceğinden yaşam kalitesini düşürecek kadar önemli bir seviyeye gelebilir. Koku da bu durumların yanında dışarıdan fark edilen farklı bir sonuç olacaktır. Köpeğinizin ağız bakımına özen göstermeniz ve çürük konusunda dikkatli olmanız gerekir. Kokunun giderilmesi açısından da gerekli bir detaydır.

Fazla Yıkanan Köpekler

Bilinen aksine köpeklerinizi temiz olsun diye sık sık yıkamak onlara yarardan daha çok zarar verir. Kedilerden farklı şekilde kendi kendilerini temizleyemeyen köpekleri yıkayarak temiz olmasını isteyen sahipleri bazen bunu fazla yaparak köpeklerinin cildine zarar verir. Köpeklerin ciltlerini koruyan bir yapı tabakaları vardır. Bu yapının yok olması durumunda köpeğinizin cildi daha hassas ve korumasız bir hal alır. Zorunlu durumlar dışında köpeklerin ortalama 3 ayda bir yıkanması önerilir. Sık yıkanan köpeklerin cildinde bu koruyucu tabakanın yok olmasından kaynaklanan bazı kokular olabilir. Kokuların giderilmesi için veteriner desteği de alabilirsiniz.

Köpek Kıyafetlerini Yanlış Kullanmak

Köpeklerinizin hem daha iyi hem de sıcak şekilde yaşamasını istediğinizde köpek kıyafetleri kullanmanız önerilir. Köpek kıyafetlerini seçerken köpeğinizin cildinin hava almasını engelleyen veya malzemesinde plastik, zararlı madde karışımı olan içerikler tercih etmemelisiniz. Hava almayan cilt sorunu köpekler neden kokar? Sorusuna neden olabilir. Köpeğinizin kokması halinde kıyafetleri kontrol etmeli ve gerekli olduğunda değiştirmelisiniz.

Köpekler Neden Kokar?
Köpekler Neden Kokar?

Kulak Hastalıkları

Köpek cinsine bağlı olarak özellikle de uzun kulaklı köpeklerin sık sık kulak rahatsızlıkları yaşadıkları gözlemlenir. Kulaklarının enfeksiyon kapması bir köpeğin farklı ve rahatsız edici şekilde kokmasına neden olabilir. Kulakları uzun veya kısa fark etmeksizin köpeklerinizi düzenli şekilde veteriner kontrolüne götürmeniz bu tarz sorunların ortaya çıkmasını engeller. Düzenli şekilde kulağını temizlemek de köpeğinizin daha iyi kokmasına olanak tanır.

Gaz Sorunu ve Koku

Köpeğinizin gaz yaptığında rahatsız olduğunu veya kokusunun kötü olduğunu fark ederseniz sindirim sistemiyle alakalı bir sorun olduğundan şüphelenmelisiniz. Fark etmeden bir hastalık meydana gelmiş olabilir. Kısa süreli bir enfeksiyon veya sindirimde olmaması gereken bir cisme karşı tepki de oluşmuş olabilir. Bu durumların tamamı olasılık dahilinde olabileceğinden veteriner gözetiminde kontrol yapılması en doğrusu olacaktır. Veteriner kötü kokunun da eşlik ettiği tabloya karşılık nedenini bularak tedaviye başlayacaktır. Bunun için alışılagelmiş bir durumun dışında gaz ve koku sorunu olduğunu fark ettiğinizde gözlemlemeye başlamalısınız.

Nasıl Engellenir?

Kokunun nedeni kadar nasıl engelleneceği de merak edilen bir başka detaydır. Ayda veya iki ayda bir yıkanması durumunda veteriner farklı bir öneride bulunmadığında köpeğiniz için yeterli olacaktır. Dişlerine özen göstermeli ve çürükler konusunda dikkatli olmalısınız. Aynı zamanda köpeğinizin zaman zaman ağzını da yaralara karşı kontrol etmelisiniz. Köpeğinizin kürklü kıllarını günlük şekilde fırçalamalısınız.

Fırçalama işlemi köpeğinizin bakteri üretmesine engel olur. Aynı zamanda rahatlayacaktır. Dışarı çıktığında bile kürküne yapışacak bazı bakteriler kötü kokmasında rol oynayabilir. Genel sağlık durumu için kontrol ettirmek için düzenli veteriner ayarlamaları yapmak ve önerileri aksatmamak da gerekir. Köpeğinizin kokusu çevreyi rahatsız ederken kokuya neden olan durum kendisini rahatsız ediyor olduğundan nedeni bulmak önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.