Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Karma Aşı Gereklimi?

Kedilerin hastalıklara karşı dirençli olmasını ve korunmasını sağlayabilmek için kedi aşılarının yaptırılması gerekiyor. Yavru kedilerin, bağışıklık sistemleri daha zayıftır ve hastalığa yakalanma riski yüksektir. Kedilerde, viral enfeksiyon hastalıklarının görülme orana her zaman yüksektir. Kedilerde karma aşı yapıldığı zaman birçok hastalığa karşı koruma tedbiri alınmış olacaktır. Kedi sahipleri, kediler için zorunlu olan aşı türlerinin önemi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aşılar, tüm canlılarda büyük öneme sahiptir ve hastalıklara karşı koruma sağlayacaktır.

Kedilerde Karma Aşı Gereklimi?
Kedilerde Karma Aşı Gereklimi?

Kedi Aşı Çeşitleri

Kedilere aşılar, çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için yapılmaktadır. Yavru kedilere, gerekli aşılar belirlenen aşı takvimine göre düzenli olarak yapılmaktadır.

Kedilere yapılan aşı türleri şunlardır;

  • Kedi iç parazit aşısı,
  • Kedi dış parazit aşısı,
  • Kedi karma aşısı,
  • Kedi lösemi aşısı,
  • Kedi kuduz aşısı,

Kedilerde karma aşı kediler için gerekli olan 3 temel aşıdan birisidir. Karma aşı, lösemi aşısı ve kuduz aşısı, genel aşılardır. Kedi iç parazit ve dış parazit aşıları ise tedavi yöntemi aşıları olarak yapılmaktadır. Temel aşılar belirli yaş dönemlerinde yapılırken, iç parazit ve dış parazit aşıları, hayatları boyunca tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Parazit aşılarının yapılabilmesi için yavru kedilerin en az 1,5 – 2 aylık olmaları gerekiyor. Parazit hastalıkları tüm kediler için tehlikeli olduğundan, yetişkin kedilere de muayene sonrasında yapılabilmektedir.

Kedi Karma Aşısı

İnsanlar, bebeklerin çeşitli hastalıklara karşı korunabilmesi için karma aşı yaptırmaktadır. Kedilerde karma aşı bulunmakta ve 2 aylık olan yavru kedilere yapılmaktadır. Kediler için karma aşı yaptırılması gerekiyor mu? Sorusu için kedilere yapılacak en önemli aşı türü olarak cevap verilebilmektedir. Kedilere yapılacak her aşının kaç doz ve ne kadar zaman aralıklarla yapılacağı belirlenmiştir. Karma aşılar, kedilerde deri altına yapılmakta ve aşı öncesinde parazit tedavileri tamamlanmış olmalıdır. Parazit tedavisinden hemen sonra yapılan ilk aşıdır.

Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?

Kedilerde karma aşı 1,5 – 2 aylık olduktan ve parazit tedavisi tamamlandıktan sonra ilk dozu yapılır. İkinci doz ise ilk aşıdan 21 gün sonra yapılır. Yavru kediler 16 haftalık olduğunda üçüncü doz karma aşı yapılacaktır. Kediler yaşını doldurduktan sonra yılda bir defa karma aşı olmaya devam ederler. Tüm aşılama sürecini veterinerler takip eder ve kedi sahiplerini bu konuda bilgilendirirler. Aşı sonrasında yavru kedilerde, kısa süreli bazı yan etkiler görülebilir ancak bunların etkisi çabuk geçecektir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar için tıklayın

Karma Aşının Faydaları

Canlılar için çeşitli aşılar geliştirilmiştir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de önemli hastalıklara karşı karma aşı yapılmaktadır.

Kedilere yapılan karma aşıların koruma sağladığı hastalık türlerinden bazıları şunlardır;

  • Kedi gribi,
  • Kedi nezlesi,
  • Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu,
  • Kedi gençlik hastalığı,

Kedi üst solunum yolu enfeksiyonu ve diğer hastalıklar için karma aşı yapılmadığında ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığında, kedilerde hastalığın ölümle sonuçlanabileceği bilinmelidir. Aşıları düzenli olarak yapılan kedilerin bağışıklık sistemi daha güçlü olacak ve hastalıklara kolay kolay yakalanmayacaktır. Kedilerde görülen çeşitli enfeksiyon hastalıkları bulaşıcı olduğu için yapılacak karma aşı, hastalığın bulaşmasını da önlemiş olacaktır.

Gerekliliklerine Göre Kedi Aşıları

Kedilere yapılacak olan aşı türleri, gerekliliklerine göre 3’e ayrılmakta ve kedinin yaşadığı bölgeye, hastalık türlerine göre mutlaka yapılması gereken ya da önerilmeyen aşılar olarak sıralanmaktadır.

Gerekliliklerine göre aşı sınıflamaları şöyledir;

  • Çekirdek aşılar,
  • Karma aşı,
  • Kuduz aşısı,
  • Çekirdek olmayan aşılar,
  • Lösemi aşısı,
  • Fıv aşısı,
  • Bordetalla aşısı,
  • Chlamydia aşısı,
  • Önerilmeyen aşılar,

Önerilmeyen aşılar, bilimsel olarak kanıtlanmamış olan aşı türleridir. Çekirdek aşılar mutlaka yapılması gereken aşılardır ve ciddi sağlık problemlerine karşı koruma sağlamaktadır. Çekirdek olmayan aşılar ise kedilerin bulunduğu bölgeye, görülen hastalıkların sıklık durumuna göre yapılmasına karar verilen aşılardır.

Kedilerde Karma Aşı Gereklimi?
Kedilerde Karma Aşı Gereklimi?

Kedi Gençlik Hastalığı

Kedilerde en bulaşıcı hastalık türlerinden birisi kedi gençlik hastalığıdır. Yavru kedilerin, parvovirisün neden olduğu gençlik hastalığına karşı korunabilmesi için karma aşı yapılması gerekiyor. Her kedi yaşamı boyunca gençlik hastalığına neden olan virüse en az bir defa maruz kalmaktadır. 3 -5 aylık kedilerde, gençlik hastalığı ölüme neden olabilmektedir. Bunun için yapılacak olan karma aşı kedileri, hastalığa karşı koruyacaktır.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Korunma

Kedilerde, üst solunum yolu hastalıkları, viral enfeksiyon türleri arasında değerlendirilmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüs Calicivirus türüdür. Üst solunum yolu enfeksiyonları, burun tıkanıklığı, hapşırma, göz ve burunda akındı şeklinde görülmektedir. Bazı kedilerde, diş etlerinde ve damakta kanamalı yaralar görülebilmektedir. Aşırı tükürük salgılandığı için başka kedilere bulaşma riski yüksektir.

Üst solunum yolu hastalıklarına karşı en iyi koruma yöntemi, karma aşının yaptırılmasıdır. Karma aşı, virüsün kedi vücuduna girmesini önleyecektir. Virüsün etkileri, genç kedilerden daha fazla görülmektedir. Evinde kedi besleyenler, yavru kedilerin tüm aşı takvimini baştan beri takip ettiklerinde ve aşılarını yaptırdıklarında, hastalığa yakalanma riskini düşürmüş olacaklardır.

Kedi Aşı Takvimi

Kedilerin sağlığı için veterinerler ile sürekli iletişim halinde olunması gerekiyor. Kedilerde aşı takvimi 7. Hafta ile 13. Hafta arasında belirlenmiştir. 13. Haftadan sonra kedilerin yıllık yaptırması gereken aşı türleri de bulunmaktadır. Kedi aşı takvimine göre 7. Hafta parazit tedavisi, 8. Hafta 1. Karma aşı, 9. Hafta kedi lösemi aşısı, 11. Hafta 2 karma aşı, 12. Hafta 2. Lösemi aşısı, 13. Hafta kuduz aşısı ve parazit tedavileri şeklindedir. Kedilerin muayenelerini yapan veteriner hekimler, kedi aşı takvimi ile bilgilendirme yapacak ve aşı takvimi oluşturacaktır. Karma aşı her kedi için yapılması gereken en önemli aşılar arasında yer almaktadır. Karma aşı gereklidir ve mutlaka yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.