Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Halsizlik Nedenleri

Kedilerde halsizlik, birçok hastalığın habercisi olabilir. Kedilerinizin halsiz olduğunu gördüğünüz zaman direk paniklemenize gerek yoktur. Çünkü halsizlik, kedinize hasta gözüyle bakmanız için yeterli olmaz. Halsizliğin yanında seyreden diğer belirtileri gözlemleyerek kedinizin durumunu tespit edebilirsiniz. Peki, kedilerde halsizlik nedenleri nelerdir? Bu nedenleri bilmeniz size ne gibi avantajlar sağlar?

Psikolojik Nedenler

Kedilerde halsizliğin temel nedenlerinden biri de psikolojidir. Eğer kedinizin psikolojisi bozulursa ilk göstereceği belirti, halsizliktir. Ancak bunun yanında iştahsızlıkta görülmektedir. Psikolojileri bozulduğunda bu iki durum dışında pek fazla belirti göstermezler. Kediler, insanla oldukça fazla samimi olan canlılardandır.

Kedilerin psikolojik olarak etkilenmelerine neden olan durumlar şunlardır:

  • İlgisiz kaldıklarında
  • Ortam değişikliği yaşadıklarında
  • Sahiplerinden ayrıldıklarında
  • Yuva değişikliği yaşadıklarında
  • Sert tavırlarla karşılaştıklarında
  • Aile değişikliği yaşadıklarında

Bu durumlar sonucunda kedinizin psikolojisi bozulabilir. Bu tür durumlarda ise kendilerini halsiz hissederler. Bu halsizlikten dolayı da mamalarını yemezler. Kedinizin halsiz ve iştahsız olmasını istemiyorsanız, psikolojilerini bozacak bir durum yaşamalarına izin vermemeniz gerekir. Kediler, ilgi görmekten ve sürekli olarak sevilmekten hoşlanırlar.

Bu nedenle onlara her zaman ilgili davranmalısınız. Böylece psikolojilerinin bozulmasını engelleyebilirsiniz. Onları mutlu edecek aktiviteleri yapmalısınız. Bu sayede size olan sevgilerini ve bağlılıklarını artırabilirsiniz. Yaşadıkları ortamda onlara sevildiğini hissettirmeniz, psikolojik sorunlarla karşılaşmamalarını sağlar.

Kedilerde Halsizlik Nedenleri
Kedilerde Halsizlik Nedenleri

Beslenme Problemleri Veya Değişiklikleri

Kediler, mama değişikliği yapılmasını kolay kolay sevmezler. Bu nedenle mamalarını sık sık değiştirmeniz, halsizlik yaşamalarına neden olur. Özellikle de evde beslenen kediler mama değişikliği konusunda oldukça hassastırlar. Mama değişikliği yaptığınız zaman kedileriniz ilk günlerde bu mamaları yemezler. Mama yemedikleri için de halsizlik yaşamaya başlarlar. Bu halsizlik, kedinizin aynı zamanda mutsuz olmasına da neden olabilir.

Mama değişikliği yapmadan önce iyi düşünmeniz gerekir. Kediler yeni mamalarına alışmakta zorluk yaşarlar. Bu zorluk dönemlerinde ise ilk gösterdikleri belirti, halsizliktir. Halsizlikle baş edebilmeleri için de mama yemeleri gerekir. Mama değişikliğinin yanında beslenme problemleri de halsizlik yaşanmasına neden olur. Kalitesiz ve bozulmuş mamalar, sindirim sistemlerini etkiler. Buna bağlı olarak da iştahsız ve halsiz olurlar.

Kızgınlık Dönemi

Kedilerde kızgınlık dönemi demek, çiftleşme dönemi demektir. Kızgınlık döneminde meydana gelen halsizlik, genellikle dişi kedilerdedir. Kediler, kızgınlık dönemine girdikleri zaman farklı davranışlar sergilemeye başlarlar. Bu davranışlar sonucunda halsizlik meydana gelmektedir. Davranışlarında olan değişimler ise hormonlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Kızgınlık döneminde görülen halsizlik, son derece olağandır.

Kediniz bu dönemde ise halsizliğinden tedirgin olmanıza gerek yoktur. Kızgınlık dönemini atlattıklarında üzerlerinde bulunan halsizlikte kendiliğinden gidecektir. Bu süreç esnasında kedinize müdahalelerde bulunmamanız gerekir. Çünkü kızgınlık döneminde yaşadıkları değişimlerin onları etkilemeleri gayet normaldir.

Parazitler

Kedilerinizin parazit muayenelerini düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Parazitler, kedilerinizin yaşamını olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Ancak evde kedi bakımı yapan çoğu kişi parazit sorununu göz ardı etmektedirler. Özellikle de yavru kedilerde meydana gelen parazitlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Parazit bulunan kedilerde halsizlik meydana gelir. Yavru kedilerin 2. aylarında parazitler oluşmaya başlar.

Bu parazitlerden bir an evvel kurtulmanız gerekir. Bunun için de veteriner hekimden yardım almalısınız. Kedinizin parazit muayenesini düzenli olarak yaptırdığınızda böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Parazitli kediler, hem iştahsız hem de halsiz olurlar. Kedinizdeki halsizliğe anlam veremiyorsanız parazit muayenesini yaptırmayı atlamamalısınız. Parazitlerden kurtuldukları anda halsizlik sorunundan da kurtulabilirler.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kediler yaşamları boyunca farklı sindirim sistemi hastalıkları ile karşı karşıya kalabilirler. Yaşanan sindirim bozukları mide, karaciğer ve bağırsak gibi organları olumsuz etkilemektedir. Sindirim sisteminde yaşanan sorunlar birçok farklı belirtinin yaşanmasına da neden olur. Ancak hemen hemen her sindirim sistemi hastalığında halsizlik görülmektedir. Bu halsizliğin derecesi ise hastalığın şiddetine göre farklılık gösterebilir.

Kedinizi halsiz gördüğünüz zaman direk sindirim sistemi hastalıklarından birine yakalandığını düşünmeniz yanlış olur. Çünkü bu hastalıklara yakalandıklarında daha keskin belirtiler gösterebilirler. Halsizlik sadece bu belirtilerden biridir. Kedinizi halsiz bir şekilde gördüğünüz zaman bu duruma neyin sebep olduğunu iyi tespit etmeniz önemlidir. Çünkü halsizliğe neden olan sebebi ortadan kaldırmanız gerekir.

Kedilerde Halsizlik Nedenleri
Kedilerde Halsizlik Nedenleri

Ağız Ve Diş Problemleri

Kedilerin mama yiyebilmeleri için ağız ve diş sağlıklarının yerinde olması gerekir. Ağız ve diş sağlığı yerinde olmayan kediler, düzenli bir şekilde beslenemezler. Bu düzensizlik ise iştahsız olmalarına neden olur. İştahsızlıkla beraber halsizlikte meydana gelir. Diş hastalıkları, ağızda oluşan yaralar, diş eti hastalıkları ve dilde oluşan yaralardan dolayı kediler halsiz olabilirler.

Kedilerinizin ağız ve diş sağlığına önem vermeniz gerekir. Düzenli olarak veterinere götürüp tüm kontrollerini yaptırmalısınız. Ayrıca kedinizin ağız ve diş temizliğini sürekli olarak yerine getirmeniz gerekir. Böylece ileride oluşacak ağız ve diş problemlerine engel olabilirsiniz.

Tümörler

Kediler belli bir yaşa geldikten sonra birtakım tümörlerle karşı karşıya kalabilirler. Bu tümörlerin bazıları iyi huyluyken bazıları ise kötü huyludur. Tümör hastalığına yakalanan kediler, ilk zamanlarda net belirtiler vermezler. Ancak zamanla tümörün belirtileri meydana gelir. Bu belirtiler arasında da halsizlik bulunmaktadır. Tümör hastalıklarından kaynaklanan halsizlik durumları, diğer halsizliklerden farklıdır.

Çünkü kediniz bu nedenden dolayı halsiz olduğunda aşırı derecede kötü bir hale gelebilir. Bu tür halsizlik çoğu zaman tümör ya da kanser hastalıklarından dolayı oluşur. Eğer kedinizde aşırı derecede halsizlik var ise bunu ciddiye almanız gerekir. Tümör ya da kanser durumu ilerlemeden veteriner hekime gitmeniz ve kedinizi en kısa sürede iyileştirmeniz gerekir.

Organ Ve Doku Hastalıkları

Kedilerde organ ve doku hastalıkları meydana geldiğinde de halsizlik görülmektedir. Bu hastalıklar, çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Kediler, organ ve dokularına gelen zarardan dolayı da halsiz tavırlar sergilemeye başlarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.