Evcil Marketim
Kedi BakımıKedi Sağlığı

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonları dişi kedilerde erkeklere göre daha çok görülmektedir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri değişkenlik gösterir. İdrar yolu enfeksiyonu sorunlarında kedinin yaşı oldukça önemlidir. Kedinizde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlamanız için dikkat etmeniz gereken en önemli şey idrarını yaparken rahatsızlık yaşayıp yaşamadığıdır.

İdrar yolu rahatsızlıklarında genellikle idrarı yaparken batma ve yanma hissi görülür. Kediler normal hayatlarında oldukça sessiz canlılardır. Bu yüzden kedinizde enfeksiyon olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Kediniz idrarını yapmaya gittiğinde eğer yüksek sesler çıkarıyorsa idrar yollarında enfeksiyon olduğunu anlayabilirsiniz.

Bir diğer enfeksiyon belirtisi ise kedinizin idrarını yaptığı kumu ne sıklıkla kullanıyor olduğudur. Eğer kedinizde idrar yolu enfeksiyonu varsa kumunu normalden daha fazla kullanır. Kediler problemli olan bölgelerini yalama eğiliminde olurlar. Bu şekilde hem kendilerini temizlerler hem de ağrılarını azaltmaya çalışırlar. Bu sebeple kediniz eğer genital bölgesini gereğinden fazla yalıyorsa idrar yolu enfeksiyonu olmuş demektir.

Ekstra Görülen İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri

Belirtmiş olduğumuz gibi kedilerde belirtiler farklı şekillerde görülebilmektedir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri bir diğeri de kedinizin idrarını kumunun dışına yapmasıdır. Bu davranış normal olarak görülmemelidir. Kedinizin idrarının normalinden çok daha koyu olması ve ağır kokulu olması da başka bir belirtidir.

İdrar yollarında enfeksiyon problemi olan kediler kendini oldukça keyifsiz hisseder. Bununla beraber bulantı, kusma ve iştahsızlık da yaşayabilir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan bazı kediler rahatsız oldukları için yalnız kalmak ister. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız zaman mutlaka veterinere başvurmanız gerekir.

Bu şekilde veteriner kedinize ilaç tedavisi uygulayacak ve kedinizin şikayetlerini ortadan kaldıracak. Tespiti ve tedavisi yapılmayan idrar yolu enfeksiyonları böbrek iltihabına yol açabilir. Enfeksiyon böbreklerin çalışmasını engelleyerek daha kötü rahatsızlıklara yol açacaktır.

Kedilerde Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Kedinizde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlamanız aslında çok da zor değildir. Yaygın olarak görülen kedilerde idrar yolu enfeksiyon belirtileri dikkat ederseniz kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir:

  • İdrar yapamama
  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken ağrı ve ses yükselmesi
  • Kanlı idrar
  • Karın şişliği
  • Çok su içme
  • Kusma
  • Kum kabı dışına idrar yapma

İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri

Kediler hassas hayvanlardır. Hassas oldukları için stres onlara zarar vererek sağlık durumlarını olumsuz etkileyecektir. Kedilerde stres ilk olarak idrar yollarına yansıyarak, idrar yolu enfeksiyonu olmalarına neden olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu aşırı kilolu ve fiziksel aktivite yaşamayan kedilerde de sık görülür.

Kedide taş oluşumu ve diyabet rahatsızlığı varsa eğer idrar yolu enfeksiyonu olma olasılığı oldukça yüksektir. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için yapmanız gereken en önemli şey kedinizin vakit geçirdiği yerlerin hijyenik olmasını sağlamanızdır. Kedinizin suyunu sürekli olarak değiştirmeniz de oldukça önemli bir etkendir.

Kedinize az az yemek vermeniz daha doğru bir hareket olacaktır. Verdiğiniz yemeklerin kuru ve yaş olarak orantılı şekilde verilmesi kedinizin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri oldukça rahatsız edici ve ağrılı bir durumdur. Kediler köpeklere göre daha az su tüketimi yaptıkları için idrarları daha yoğun olur. Kediler idrara çok fazla çıkmadıkları için bakteri oluşumuna daha fazla açıktırlar.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu kısa bir süre içerisinde tedavi edilmesi gereken bir hastalık türüdür. İdrar yolu enfeksiyonu iyi bir gözlemle tedavi edilmelidir. Kedilerde en çok görülen hastalıklardan biri idrar yolu enfeksiyonudur.

Köpekler idrarını tutamadığı için idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilir. Ancak kediler köpeklere göre daha farklı oldukları için idrar yolu enfeksiyonu olup olmadıklarını belirlemek oldukça zordur. Kediler tuvaletlerini gizleyerek yaptıkları için enfeksiyon olduklarını anlamak zordur.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Besinlerin Önemi

Bazı besinlerden bulunan mineraller kedilerde taş oluşumuna sebep olur. Oluşan bu taşlar yüzünden kedilerde idrar yolu enfeksiyonu sorunları yaşanır. Kedilerde idrar seviyesi orta derecede asi-diktir.

Kedilerde pH değerinin dengede olması idrar yollarında herhangi bir enfeksiyon yaşanmaması demektir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavilerinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedaviyle beraber mamada değişim tamamlayıcı bir yem ve vitamin takviyesi yapılır.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Kedilerin sağlığı açısından beslenmesi oldukça önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında mama seçimi çok önemlidir. Kısır erkek kedilerde enfeksiyon görülme ihtimali çok fazladır. Bu yüzden kısır erkek kediler özel mamalarla beslenmelidir. Kedilerde az su tüketimi nedeni ile mesanede taş oluşur. Mama idrarda bulunan pH ve asit değerini etkiler. Bazı kedi mamalarında bulunan kalsiyum, magnezyum ve fosfor idrarda kristal oluşumuna sebep olur. İdrar yolu enfeksiyonunu engellemek için kullandığınız mamaya dikkat etmelisiniz.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Kedilerin tuvalet eğitimi köpeklere oranla daha kolaydır. Kediler içgüdüsel olarak dışkılarını toprağa yaptıkları için alacağınız kedi kumuna kolaylıkla alışacaklardır. Bu durumda sizin yapmanız gereken şey dışkı kabını sürekli olarak temizlemektir. Sürekli olarak kakaları temizlemek hastalıkları engellemek açısından oldukça önemlidir.

Kedi kumları emici bir özelliğe sahip oldukları için belirli bir zaman kötü kokuyu emecektir. Kedi kumu koku yapmaya başladığı zaman değiştirmeniz doğru olacaktır. Kedinin kumunu evin sessiz sakin bir köşesine koymanız kedinizin tuvaletini daha kolay yapmasını sağlayacaktır. Kedi kumu ve mama kabı birbirlerinden uzak yerlerde bulunmalıdır.

Açık veya kapalı tuvalet kabı kedinizin isteği üzerine değişkenlik gösterebilir. Eğer kediniz tüm bunlara rağmen tuvalet alışkanlığı edinmiyorsa aklınıza ilk olarak kedinizin hasta olup olmadığı gelmelidir. Böyle bir durumda kedinizi veterinere götürerek ne gibi bir rahatsızlığı olduğunu öğrenebilirsiniz. Tedavinin ardından kediniz kolaylıkla tuvaletini kumuna yapacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.