Evcil Marketim
KediKedi BakımıKedi EğitimiKedi Sağlığı

Kedilerde Diyabet

Diyabetin bir diğer adı şeker hastalığıdır. İnsanlarda sık olarak görülen bu hastalık Kedilerde de oldukça sık rastlanıyor. Vücudun yeteri kadar insülin hormonunu salgılamaması ya da üretilen insüline cevap vermemesi durumunda meydana gelen bir tür hastalıktır. İnsülin, pankreas tarafından salgılanan bir hormonun adıdır.

Bu hormon kan şekerinin glikoz düzenlemesine olanak sağlar. Glikoz kedilerin yemiş oldukları mamalar ve besinler sayesinde vücutta ki hücrelere enerji verir. Diyabet yönetilebilen bir hastalık çeşididir.

Kedilerde yaygın olarak görülen iki tür diyabet vardır. Bunlardan ilki tip 1 yani insülin üretimi eksikliği, tip 2 hormona yetersiz bir şekilde yanıt veren insülin üretiminde bozukluğun meydana gelmesi. İlk tip insülin eksikliği kedilerin vücudu yeteri kadar insülin üretemediğinde meydana gelir.

İkinci tip diyabet ise yani tip 2 diyabet, kedilerin vücudu insüline cevap vermediği ya da veremediği durumlar da ortaya çıkan bir hastalıktır. Kedilerde diyabet ciddi bir hastalıktır ancak tedavi de edilebilir.

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

Kedilerde en fazla görülen belirtiler arasında polidipsi adı verilen susuzluk artışı meydana gelir. Bunun yanı sıra poliüri olarak tanımlanan fazla oranda idrara çıkma durumu bulunuyor. Kedilerde şeker hastalıklarının temeli bu şekildedir. Bunun yanı sıra diğer belirtileri de bulunuyor. Kedilerde diyabet hastalığının oluşup oluşmadığını anlamak adına kedinizi sıkı bir gözetim altına almanız gerekiyor.

Kediler de idrara yolu enfeksiyonları meydana geliyorsa bu bir diyabet hastası olduğunun belirtisi olabilir. İştahta değişim yani fazla yemek yerken az yemeye başladıysa ya da az yemek yerken fazla yemek yemeye başladıysa bu da bir tür diyabet belirtisi olabilir. Su tüketiminde aşırı miktarda susuzluğun oluşması ya da artıştır.

Fazla miktarda idrara çıkma durumu, kedi kumu kabı dışında ki herhangi bir alana idrar yapma, alışılmadık bir nefes kokusu, kilo kaybı gibi belirtiler diyabet hastalığının belirtileri olabilir. Bu gibi durumlarda veterinere başvurmanız da fayda var.

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

Kedilerde Şeker Hastalığının Nedenleri?

Hemen hemen her hastalığın bir nedeni olsa da diyabetin kesin olarak bilinen bir nedeni yoktur. Çoğunlukla pankreas hastalıkları, bazı ilaçlar ve pankreasta yer alan anormal protein birikintileri bu hastalığın temel nedenleri olabiliyor.

Şeker hastalığının gelişiminde en önemli olan etkenler arasında obezite yer alıyor. Obezite erkek kedilerde daha fazla gözüküyorken dişi olan kedilerde obezite olma riski daha azdır. Obezite yaşlı Kedilerde de bulunuyor.

Kedilerde Şeker Hastalığının Nedenleri?
Kedilerde Şeker Hastalığının Nedenleri?

Kedilerde Şeker Hastalığı Teşhisi

Diyabet hastalığının düzgün ve doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için veteriner hekim tarafından güzel ve hijyenik bir klinikte hasta olan kedi hakkında bilgi toplanmalı, fiziksel bir muayene yapılmalı ve son olarak kan ve idrara tahlillerinin yapılıp kontrol edilmesi gerekiyor.

Kedileriniz anormal olan herhangi bir tavır ya da davranır sergiliyorsa derhal bir veteriner hekim kontrolüne götürmeniz gerekiyor. Şeker hastası olan bir kedi tedavi edilmez ve kedi ile ilgilenilmez ise, nörolojik bozukluklar ve böbrek hastalıkları da meydana gelir. Bunun yanı sıra metabolik hastalıklara sahip olma riskleri de bir hayli artar.

Kedilerde Şeker Hastalığı Teşhisi
Kedilerde Şeker Hastalığı Teşhisi

Kedilerde Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığına yakalanmış olan her kedi, uygulanmış olan tedavi türlerine farklı şekiller de tepkiler gösterebiliyor. Diyabet tedavisi, hastalıkta rastlanan belirtilerin ne kadar şiddetli olduğuna ve tedaviyi karmaşık hale getirebilecek başka sağlık sorunlarının olup olmadığına göre farklılık gösteriyor. Bazı Kediler de tedavi süreci biraz daha fazla olabiliyor.

İlk tanının konulmasının ardından kan şekeri seviyesini düzeltmek için bir kaç gün kadar hastane koşullarında yoğun bakımda tedavi altında olması gerekiyor. İlk defa tanı konulan kediler, yüksek lifli diyete ve oral ilaçlara olumlu bir şekilde yanıt verebiliyor. Pek çok kedi de, kan glikozunun yeterli düzeyde düzenlenmesi amacı ile insülin tedavisinin uygulanması gerekiyor.

Kedi Sağlık İçerikleri İçin Tıklayın

Evcil olan kedilerinizin insülin enjeksiyonlarını veteriner kontrolü olmak şartı ile kiloya bağlı olarak belli aralıklar ile birlikte siz yapabilirsiniz. Veteriner hekim, kediniz için evde glikoz testlerinin nasıl yapıldığını sizlere gösterebilir.

Veteriner hekimin önerisi, kedi insülininin her gün aynı saatte doğru ve düzgün bir beslenmenin ardından ilaçları ile birlikte kediye verilmesi oldukça önemli olan bir konudur. Bu durum kanda artan besin maddelerinin en yüksek seviyesine denk gelmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra bu yöntem şeker seviyelerinin çok yüksek ya da çok düşük olma olasılığını düşürüyor.

Kedilerde Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde Şeker Hastalığı Nedir?

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de ve diğer hayvanlarda da vücut enerjiye ihtiyaç duyar bu ihtiyaç ise glikoz formundaki şekerden sağlanır. Fakat kanda bulunan glikozun hücrelere girebilmesi için pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu kilit bir göreve sahip olmalıdır. İnsülin hormonu hücrelere bağlanır bu şekilde glikozun emilimi sağlanır.

Kedilerde Şeker Hastalığı Nedir?
Kedilerde Şeker Hastalığı Nedir?

Kediler Doğuştan Şeker Hastası Olabilir Mi?

Kedilerde diyabet denilen şeker hastalığı çok nadir olarak meydana geliyor. Bununla birlikte tip 1 diyabet formunda bu hastalığı görebilmek mümkün. Tip 1 diyabet kedilerde pankreasın vücudun ihtiyaç duyduğu oranda insülin üretememesi olayıdır. Bir kaç faktör sonucun da bu hastalık ortaya çıkabilir.

Diyabet hastalığının nedeni kesin bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Kedilerde meydana gelen tip 1 diyabet hastalığı sonradan olabildiği gibi doğuştan da gelebilen bir tür hastalıktır. Bu nedenden ötürü kediler yakından ilgilenilmesi gereken hayvanlardır. Diyabet ve şeker hastalığı belirtilerinin kesin olarak bilinmesi gerekiliyor. Kedi sahibi olan bireyler bu tür hastalıklara dikkat etmeli.

Kediler Doğuştan Şeker Hastası Olabilir Mi?
Kediler Doğuştan Şeker Hastası Olabilir Mi?

Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kedilerde Şeker Hastalığı kontrol edilebilen ve bu şekilde yönetilebilen bir hastalıktır. Kedilerde bu hastalık tedavi edilmezse ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bunun sonucunda ise kediler hayatlarını da kaybedebilirler.

Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.