Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedileri Sıcak Tutmak İçin Ne Yapabiliriz?

Kış mevsimi geldiğinde en fazla yaptığımız aktivitelerden biri kahvemizi veya çayımızı battaniyenin altında içerek bir şeylerle uğraşmak oluyor. Vücudumuz kışın doğal olarak sıcak bir ortama ihtiyaç duyuyor. Sıcak içeceklere yönelirken daha çok sıcak yemekleri tercih ediyoruz.

İnsan derisi ince olduğu için genellikle 22-25 derecedeki sıcaklığın altında üşümeye başlar. Bu nedenle kış aylarında daha sıkı giysiler giyerek derimizi örter, vücudumuzdaki ısının belli bir sıcaklıkta kalmasını sağlarız. İnsanlar vücudunu soğukta giysilerle korurken hayvanların da giysiye ihtiyacı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Hayvanların derileri insanlara göre daha kalın olduğu için belki de üşümediklerini düşündük. Kalın postları olan hayvanları biliyoruz. Kutuplarda bulunan kutup ayılarının, kurtların post kalınlığı -40 derecelerde bile bu hayvanları sıcak tutmaya yetiyor. Peki ya derileri daha ince olup kış aylarında sokaklarda kalan hayvanlar kendilerini nasıl sıcak tutabilirler? Günlük hayatta en çok karşılaştığımız hayvanlardan olan kediler de üşür mü?

Kedileri Sıcak Tutmak İçin Ne Yapabiliriz?
Kedileri Sıcak Tutmak İçin Ne Yapabiliriz?

Kediler Soğukta Üşür Mü?

Ülkemizde soğuk kış aylarında kedi ve köpekler başta olmak üzere binlerce hayvanın dışarda kaldıklarını görebiliyoruz. Köpeklerin kürkleri kedilere nispeten daha kalın olduğu için daha düşük sıcaklıklarda kendilerini sıcak tutabiliyorlar. Kedilerin kürkleri ve üzerinde bulunan tüyleri olsa da belli bir sıcaklığın altında üşümelerine engel olamazlar. Bu nedenle hastalanmamaları için kedileri sıcak tutmak gerekiyor.

Kediler Kaç Derecede Üşür?

Dünyada birçok kedi cinsi olduğu için üşümelerine neden olacak sıcaklıklar da farklıdır. Norveç Orman Kedisi ile Sibirya Kedisi cinsinin soğuğa karşı dayanma dereceleri kürkleri daha kalın olduğundan çok daha düşüktür. Ancak genel olarak bakıldığında 0 derecenin altındaki sıcaklıklar kediler için tehlikelidir. Evinizde beslediğiniz bir kediniz varsa eğer, kedinizi beslediğiniz yerin 0 derecenin üstünde olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle kedinizin bulunduğu zemin genellikle soğuk olabiliyor. Zeminin üzerinde bir halınızın olmasına özen gösterin. Kedilerin vücut sıcaklıkları türden türe farklılık gösterse de ortalama olarak 38.9 derecedir. Vücut sıcaklıkları 37.8 derecenin altında olan kedilerin hipotermi geçirme riski yüksektir.

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Sokakta veya evinizde bulunan kedi veya kedilerin 0 derecenin altındaki bir ortamda hipotermi geçirme olasılığı yüksektir. Onların sıcak olmaları ve karınlarının tok olmaları bizim için her zaman önem teşkil etmelidir. Kediler üşüdüklerinde hem vücutları farklı tepkiler vermekte hem de farklı hareketler sergilemektedir. Kedinizin üşüdüğünü anlamanız için vücutlarındaki değişimleri ve hareketleri izlemeniz gerekir. Aksi halde üşüyen bir kediyi anlamanız mümkün olmayabilir.

Kedilerin üşüdüklerini gösteren belirtiler şunlardır:

  • Titremeleri
  • Tüylerinin kabarması
  • Sıcak bir yer arama istekleri
  • Burun, kulak, pati ve kuyruk uçlarının soğuk olması
  • Hareketsiz olmaları

Eğer bu tepkileri gösteriyorsa kedinizin üşüdüğünü anlayabilirsiniz. Bu şekilde üşüyen bir kedinizi fark edip, ona sıcak bir ortam kurarak ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Titremeleri

Kedinizin bulunduğu ortamda üşüdüğünü anlamanızın başlıca belirtilerinden biri titremesidir. Tabii ki her titreme üşüdüğünü göstermez. Vücudundaki çeşitli ağrıların veya anksiyete belirtisi de olabilir. Bu durumda kedinizi iyi gözlemlemeniz gerekecek. Aynı anda hem titreyip hem de kesik kesik nefes alıyorsa kediniz ya stres altındadır ya da üşüyordur. Eğer kediniz titremenin yanında yemek yemeyi ve kendini yalamayı da bıraktıysa hipotermi geçiriyor olabilir. Bu durumda acilen veterinerinize götürmelisiniz.

Tüylerinin Kabarması

Kedinizin üşüdüğünün bir diğer belirtisi ise tüylerinin kabarmasıdır. Ancak tabii ki her tüyünü kabarttığında üşüyor diyemeyiz. Kediniz patileri üzerinde iken tüyleri kabarıyorsa bu tehdit altında olduğunu gösterir. Eğer kediniz tüyleri kabarıkken, sırtını kamburlaştırıyorsa ve yere daha yakın duruyor ise bu üşüdüğü anlamına gelir. Bu hareketi yapmasının nedeni üşüdüğünden dolayı ısısını dengede sağlamayı istemesindendir.

Sıcak Bir Yer Arama İstekleri

Kediniz üşüyorsa aslında ilk yapmak isteyeceği şey sıcak bir yere sığınmak olacaktır. Kendisini sıcak tutmak için battaniyenize, yorgan altına veya kalorifere yakın bir yere sokulabilir. Elbette çoğu kediler özellikle yanınıza sokulmayı severler. Bunların bir üşüme belirtisi olup olmadığını anlamanız için hareketlerini takip etmelisiniz.

Sokakta olan minik dostlarımız bu tür olanaklara sahip olmadıklarından rüzgarın daha az olduğu yerlere saklanmak isteyeceklerdir. Kedilerin apartmanlara ve araba altlarına hatta maalesef araba motorlarına girme nedenleri üşümeleridir.

Kedileri Sıcak Tutmak İçin Ne Yapabiliriz?
Kedileri Sıcak Tutmak İçin Ne Yapabiliriz?

Burun, Kulak, Pati ve Kuyruk Uçlarının Soğuk Olması

Kedinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız burun, kulak, pati ve kuyruk uçlarına dokunarak üşüdüğünden emin olabilirsiniz. Bu uçları vücudunun diğer noktalarına oranla çok daha soğuk ise kedinizi hemen ısıtmaya başlayın. Kedinizin ısınmadığını görüyorsanız hemen bir veterinere götürün.

Hareketsiz Olmaları

Eğer kediniz hareketsiz bir şekilde duruyorsa tabii ki hemen üşüdüğünü düşünmeniz gerekmiyor. Fakat başını patilerinin arasına almış şekilde hareketsiz bir biçimde uzun süredir duruyorsa üşüdüğünden endişelenebilirsiniz. Bunların üzerine kedinizde yorgunluk belirtisi de gözlemlediyseniz veterinerinize götürmek için zaman kaybetmeyin.

Kedileri Sıcak Tutmak İçin Yapılması Gerekenler

Kedilerin üşüdüğünü anladıktan sonra onları sıcak tutmalıyız. Kedileri sıcak tutmak için birçok yöntem vardır. Eğer evde bir kediniz var ise onu sıcak tutmanın en kolay yolu bir kedi yatağı veya evi almaktır. Aldığınız yatağı evinizin sıcak bir yerine koyarak kedinize sıcak bir ortam sağlamış olursunuz.

Kediniz yerinde durmayan türden ise yerlere battaniye veya kalın örtüler atarak kedinizin hem sıcak kalmasını hem de hareket alanı bulmasını kolaylaştırırsınız. Ayrıca kedinizin hareket etmesi vücudunun daha sıcak olmasını sağlayacaktır.

Kedinizi sıcak tutacak bir diğer yöntem ise ona fazladan mama vermeniz olacaktır. Bu şekilde kedinizin aldığı kaloriyle üşümesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki aslında kedilerin en sıcak oldukları yer sizin yanınızdır. Kucağınızda oldukları an en sıcak ve en rahat oldukları andır.

Sokakta kalan birçok kediyi de unutmamak gerekir. Özellikle apartmanlarınıza giren kedileri kış aylarında kovmayın. Dışarda üşüdükleri için apartmanınıza sığınıyorlar. Kış mevsiminde dışarıda bulunan kediler ve diğer hayvanların doymaları için yerlere mama, ısınmaları için de halı veya paspas bırakmanız onlar için çok önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.