Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Zehirlenme Vakaları (Sebepleri ve Tedaviler)

Kedilerde ve Kedilerde zehirlenme, sıklıkla karşılaşılan durumlar arasındadır. Zehirlenme nedenleri kedilerin ve kedilerin yaşam koşullarına ve yaşına göre değişkenlik gösterir. Tedavi süreçlerinden beslenme alışkanlarına kadar birçok nedenle kedilerde zehirlenme mümkündür. En bilinen zehirlenme türü ise bozuk gıdalar nedeni ile kedilerin zehirlenmesidir.

Kedilerde Zehirlenme Vakaları (Sebepleri ve Tedaviler)
Kedilerde Zehirlenme Vakaları (Sebepleri ve Tedaviler)

Kedilerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Evcil hayvanların zehirlenme nedenleri genellikle insanların dikkatsizliği nedeni ile meydana gelir. Zehirlenen Kedilerde bazı belirtiler oluşur. Bu belirtilerin başında ise kusma gelir. Belirtilerin kaynağı genellikle böcek ilaçları, bozulan gıda, çöpler, yeşil alanlarda farklı böceklerin ısırmasında kaynaklı kedilerde zehirlenme meydana gelebilir. İnsanların bilinçli bırakmış olduğu zehirli gıdalar ise canlılara yapılan en büyük kötülüktür. Zehirlenen bir köpeği kurtarmak ise hızlı davranılması durumunda mümkündür. Zehirlenen bir kedi  gördüğünüzde en yakın veterinere götürmeniz oldukça önemlidir. Veterinere götürürken yapılacak müdahaleler arasında

Zehirlenme semptomları;

  • Kusma kedilerde zehirlenme
  • İshal
  • Felç
  • Histeri
  • Uyuşma
  • Depresyon
  • Titreme
  • Heyecan
  • Koma
  • Salya köpürme ya da akma şeklinde
  • Deride ya da gözde şişkinlik, kızarıklık
  • Deride yanma, ağızda yara
  • Ağızdan ya da anüsten kan gelme durumu
  • Vücutta çürüklük

Böylesi durumlarda yapılması gereken muhakkak acil olarak ilk müdahaleyi yapmaktır. Veteriner ile konuşarak ilk yardım yapabilir, yakın olması halinde hemen veterinere ulaştırabilirsiniz. Evinizin bahçesine ektiğiniz bitkilerin hayvanları zehirlemesi muhtemeldir. Biraz dikkat ile çevrenizi canlıları koruyacak biçimde düzenlemeniz böyle durumların yaşanmasının önüne geçer.

Kedilerde Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde ağızda salya ya da kusma ile başlayan zehirlenme, ağızdan köpük çıkmasına kadar değişkenlik gösterebilir. Bu durumda zehirlendiği maddenin ne olduğu, hangi yolla bulaştığı ve miktarı oldukça önemlidir. Zehirlenmelerde özellikle yediği zehrin bir parçası hala ağzında ya da çevresinde bulunabilir. Veterinere giderken yanınızda götürmeniz hastalık süreci için oldukça önemlidir. Zehri aldığını gördüğünüz hayvana müdahale etmeniz daha kolaydır. Görmediğiniz bir zehirlenme sonucu ise bazı semptomları gözlemlemeniz gerekir. Kedilerin zehirlenmesinde en büyük rolü bitkiler oluşturur. Kedilerde ilaç yemek ise zehirlenme nedenleri arasındadır.

Kediler Nelerden Zehirlenebilir?

Kedilerin zehirlenme nedenleri arasında zehrin yutulması vardır. Etrafta bulunan fare, böcek, haşere ilaçları kedi  tarafından yenebilir. Bu durumda zehirlenmesi muhtemel bir durumdur. Çöplerden beslenen hayvanların beklemiş, diğer maddelerle karışmış besinleri tüketmesi nedeni ile zehirlenmeler meydana gelir. Çikolata, küflü ve bozuk yiyecekleri tüketen Kedilerde kedilerde zehirlenme oldukça sık görülür. Yılan, akrep, böcek ve arı sokması da zehirlenme sebepleri arasındadır. Veterinere sormadan bazen kedilere verilen, insanlara uygun ilaçlar olan İbrufen, akteminopen, salisilik asit gibi ilaçlar da zehirlenmeye sebep olmaktadır.

Kediler Zehirlendiğinde Evde İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle birçok köpeğin zehirlenme vakalarında hayatının kurtarıldığı etkili bir yöntemden bahsedelim. Bu yöntem genel anlamda kedi  zehirlenme müdahale eden hayvan severler tarafından kullanılmaktadır. Zehirlenme sırasında veterinere ulaşamazsanız ve oldukça uzak bir mesafede iseniz yapmanız gereken 2–3 adet çiğ yumurtayı köpeğin yutmasını sağlamak arkasından hemen bol su içirmek. Kısa sürede kustuğunu ve tüm zehrin çıktığını göreceksiniz.

Zehirlenmede özellikle mukoza zar rengine bakılmalıdır. Zehirlere göre farklı renklerde olabilir. Kedilere bakıldığında, akataminopen zehirlenmesinde mukoza kahverengi, karbon monoksit zehirlenmelerinde ise parlak kırmızıdır. Bilincinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Depresyon, koma, felç gibi durumun varlığı kontrol edilmelidir. Zehrin kaynağını biliyorsanız prospektüsünü bulundurun. Köpeğin yediği zehir miktarı ve süresini belirleyin. Solunum, kalp atışı ve vücut ısısını kontrol edin.

Kedilerde Zehirlenme Vakaları (Sebepleri ve Tedaviler)
Kedilerde Zehirlenme Vakaları (Sebepleri ve Tedaviler)

Kediler Zehirlenmesinde Tedavi Süreci

Kedilerde zehirlenme sonrası tedavi süreci ilk yardım ve veteriner hekim tarafından yapılacak tedavi sürecini kapsıyor. En etkili tedavi ise köpeğin veteriner hekime ulaşana kadar yapmanız gereken il yardımdır. Bunu veterinerinizi arayarak telefonda vereceği direktifleri uygulayarak yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra zehrin tespiti için kusmuğunu muhakkak veterinere götürmelisiniz. Kullandığı zehir parçası ya da bir maddesi bulunuyorsa onu da hemen veterinere götürmeniz işleri hızlandırır.

Zehirlenen Köpeği Kusturmak Doğru Mudur?

Ağız yoluyla alınan zehirlerde, veterinere sormadan kusturmayın. Yakıcı zehirlerde süt vermek uygun olsa da veteriner bilgisi dâhilinde yapın. Bunun yanı sıra yoğurt ve yoğurt suyu vücuttaki zehri emer, zehrin atılmasında etkilidir. Bazı durumlarda köpeği kusturmamanız gerekir.

Bunlar;

  • Bilinci kapalı olursa
  • Solunum sıkıntısı çekiyorsa
  • Nöbet geçiriyorsa
  • Şişkinlik varsa
  • Zehir üzerinde kusturulmaması bilgisi varsa
  • Petrol bazlı, yakıcı, şüpheli bir zehirse
  • Kalp atışı zayıfsa

Bu durumlarda kedi  kusturulmamalıdır. Bu belirtiler yoksa acil müdahale için veteriner önerisine göre hidrojen peroksit %3 ağız yoluyla verilir. Vücut ağırlığına göre 500 gr için 1 çay kaşığıdır. 15–20 dakikada bir 3 kez olacak şekilde veterinere gidene dek uygulanmalıdır. Zehirlenmenin kaynağını bilmiyorsanız kusmuğu, zehri biliyorsanız kabı veterinere köpeğinizle birlikte götürmelisiniz. Kusturma olmuyorsa mide kısmından pompalama yapılabilir. Zehrin belirlenmesi ile panzehir verilebilir ya da yeni zehri aldıysa tıbbi kömür kullanılabilir.

Zehirlenen Köpeğe Antibiyotik Tedavisi Şart Mıdır?

Zehirlenen kedi lerin neyden kaynaklı zehirlenme tespit edilerek uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Bu durumda antibiyotik tedavisinin yanı sıra farklı tedaviler de uygulanabilir. Kusan ve zehri atan kedilerin rahatlaması adına bazı tedaviler yapılabilir. Zehir yakıcı bir madde ise iç organlara verdiği tahribat tespit edilir ve uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Zehirlenen Kedi Kaç Gün Yaşar?

Güncel zehirlerde yapmanız gereken; veterinere ulaşmak, köpeğinizi bol su ve yumuşak sabun ya da bebek şampuanı ile yıkayın. Yağ bazlı olan petrol ürünü zehirlenmelerinde bulaşık deterjanı ile yıkayın. Bunu yapmadan önce veterineri arayın, aksi halde su zehri aktif hale geçirebilir. Göze bulaşan zehir için gözlerin bol su ve steril solüsyonla yıkanması gerekir. Solunum yoluyla alınan zehirlerde, köpeğinizi temiz havaya çıkarın, solunum desteği uygulayarak şokta olup olmadığına bakın. Tedavi süreci ve tedaviye vereceği cevaba göre gelişen iyileşme süreci olumlu sonuçlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.