Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kediler Neden Kokar?

Kediler insanların hayatının bir parçası olan, oldukça sıcakkanlı ve dost canlısı hayvanlardır. Kedi sahibi olmanın sosyal açıdan fazlasıyla yararı olduğu bilimsel olarak da kanıtlıdır. Evinizin ve hayatınızın parçası olmasını istediğiniz kedinizin yaşam standardının düşmemesi için dikkatli olmalısınız. Bakımı, rahatsızlıkları veya nasıl davranılacağını bilmek bunların başında gelir. Kedinizle alakalı sıkça karşı karşıya gelebileceğiniz kediler neden kokar? Sorusunun cevabı ve çözümü de bilmeniz gerekenler arasında yer alır.

Kedinizin kokması ve etrafına rahatsızlık vermesi beklenmeyen bir durumdur. Çünkü kendi kendini temizleme özelliği bulunan bu canlıların kokularının olması olasılığı azdır. Altında yatan bazı nedenler olabileceğinden değerlendirme yapmak ve gerekli olduğunda veteriner desteği almak en iyi çare olacaktır. Aksi durumda kedinizin rahatsızlığı kokunun yanında daha önemli bir hal alarak canının yanmasına bile neden olabilir.

Kediler Neden Kokar?
Kediler Neden Kokar?

Ağızdan Kaynaklanan Koku

Kedilerin ağzında koku olmasını doğal sayan bazı kedi sahipleri vardır. Aslında bu durum hem doğru hem de yanlıştır.

Ağızdan kaynaklı koku ile alakalı dikkat edilmesi gereken ayrım şu açıdan ele alınmalıdır:

  • Geçici olarak yediği bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığına emin olmalısınız,
  • Kokunun nedeni ağızda meydana gelen bir enfeksiyon olabileceğinden yara veya farklı bir görüntü olup olmadığına bakılmalıdır,
  • Dişlerin çürük olup olmadığı da mutlaka değerlendirilmelidir.

Bunların tamamı kediler neden kokar? Sorusunda ilk olarak akla gelen nedenler arasında gelir. Çünkü insanlarda da koku denilince ağız ve bağırsak konusundan kaynaklanan bir sorun olup olmadığına bakılır. Kedinizin diş hastalıkları da olabilir. Plak veya tartar tarzında bir sorun ileri seviyeye geldiğinde ağız kokusu yapar.

Kuyruktan Gelen Koku

Kedilerin kuyruklarının hemen altında bulunan anüsleri bazen kokunun ana kaynağı olabilir. İshal olmuş ve ardından da anüs etrafında kalan kalıntılar kokmaya başlamış olabilir. Boşaltımdan kaynaklanan bir sorun da buna neden olmuş olabilir. Anüs ve çevresinde apse olması, kabızlık veya ishal seçenekleri kadar enfeksiyon üzerinde de durulması gerekir. Bunların uzman bir veteriner hekim tarafından değerlendirmesi ve sorunun kaynağı bulunması en önemlisidir. Aksi durumda sindirim kaynaklı rahatsızlık kokuyla birlikte kedinizin acı çekmesi ve hastalanması gibi istenmeyen sonuçları da beraberinde getirir.

Cilt Hastalıklarından Oluşan Koku

Kedilerin her ne kadar kendi kendilerini temizleme mekanizmaları olsa da cildinde rahatsızlık olmayacağı anlamına gelmez. Kirli olması halinde banyoya almak ve bakımlarını yapmak cildinin daha temiz olmasına neden olur. Kokunun da önüne geçilir. Cildinde gözle görülür şekilde enfeksiyon oluşmuş olabilir. İleri seviyede olması tahriş, kanama, derinin incelmesi gibi aşamalara gelinmesi demektir. Enfeksiyon olduğunu anlamak için kedinizin tüylerine dokunmanız ve sevmeniz bile yetebilir. Çünkü elinizin yağlı kaldığını hissetmeniz enfeksiyon ve kötü kokuyu açıklar. Kediler neden kokar? diye merak edenlerin aradığı cevap olabilir.

Kulaklarda Enfeksiyon

Köpeklerde olduğu kadar kedilerde de kulaklar sık sık enfeksiyon kapan yerlerdir. Çizilme, oyun oynarken kulağa zarar verme, kafanın sallanması veya bir yerlere vurulması gibi nedenler sıklıkla kulaklarda enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlar. Kulak enfeksiyonu kulağı ellediğinizde kedinizin rahatsız olmasıyla anlaşılabilir. Bunun yanında koku da bunu anlamak için en iyi ipuçlarından bir tanesidir. Kulağın düzenli şekilde kontrol edilmesi ve veteriner gözetiminde tedaviye başlanması sorunun ortadan kalkmasına yeterlidir.

İdrardan Kaynaklanan Sorunlar

Kedinizin idrarı bir sorun olduğunda kokusunu oldukça güçlü şekilde alabileceğiniz bir uyara dönüşür. İdrar yolunda bir enfeksiyon olması kokunun daha da etkin hale gelmesine neden olacaktır. Kediler neden kokar? diyenlerin cevabı olabilir. Çürümüş bir şeyler olduğunu zannedecek kadar yoğun ve rahatsız edici bir koku oluşabilir. Böyle bir kokuyu diğerlerinden ayıran etmen ise kedinizin sadece idrarını yaptığında kokması ve rahatsızlık hissini fark ettirmesidir. Birkaç gün gözlem altına aldıktan sonra veteriner hekimden görüş almak daha iyi bir karar olacaktır.

Fazla Banyo Yaptırmaktan Kaynaklanan Koku

Kedinizin bakımlı ve temiz olmasını sağlamak bakan kişi olarak en temel sorumluluğunuzdur. Ama fazla abartmak kedinizin rahatsız olmasına neden olabilir. Sık banyo yaptırılan kediler ciltlerinde bulunan koruyucu tabakayı kaybedebilir. Bu durum da rahatsızlık duymalarına ve değişik şekilde kokmaları sonucunu doğurabilir.

Bunun için:

  • Kedinizi fazla banyo yaptırmamamız önemlidir,
  • İshal veya kabız olduğunu fark ettiğinizde sıklaşabilir,
  • Veterinerinizin önerisine göre yıkamalısınız.

Kedinizi temizlemek sandığınızın aksine fayda sağlamak yerine zarar vermiş olabileceğinden banyo aralıkları konusunda veterinerden uzman görüş almalısınız.

Kediler Neden Kokar?
Kediler Neden Kokar?

Gaz Sorunu ve Kötü Koku

Kedinizin gaz çıkarması ve geçici şekilde etrafına kötü koku yayması zaman zaman yaşanan bir olaydır. Bunun rahatsız edici duruma gelmesi için sürekli olması gerekir. Sürekli olmasının anlamı ise geçici bir üşütme veya sindirimi zor bir besinin yenmesinden kaynaklanmadığıdır. Sindirim sisteminde sabit hale gelmiş bir rahatsızlık ihtimali üzerinde durulması en doğrusu olacaktır. Kedinizi gözlemleyerek sorunun neden kaynaklandığını anlamanız ve buna göre destek almalısınız. Gazın sürekli olması veterinerin değerlendirmesi ve nedenini bulması gereken bir tabloyu işaret edebilir. İdrar yaparken tıkanma veya idrara yapamama gibi faktörlerin eklenmesi de acil bir durumla karşı karşıya olunduğunu gösterir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizin kokusu ile alakalı en önemli olan geçici veya kalıcı olup olmadığıdır. Bahsedilen olasılıkların biri veya birkaçı kokuya neden olacağından veterinere gitmeden hemen önce kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Düzenli yıkanan, ishal veya kabız olduğunda ilgi gören ve bakımları yapılan, ağız ve diş sağlığına dikkat edilen, enfeksiyon veya yara gibi kontrolleri sahibi tarafından yapılan kedinin kokması için neden neredeyse kalmayacaktır. Kedinizin sağlığı ve yaşam kalitesinin düşmemesi için bahsedilen etmenlere karşı bilinçli olmak en temel çaredir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.