Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?

Can dostları olan kedilerin yaşadıkları sağlık sorunlarından biri de soğuk algınlığıdır. Kedilerde soğuk algınlığı sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. Pek çok önemli belirtiyle kendini gösterir. Kedi sahipleri kedilerinde ortaya çıkan belirtileri kolayca fark ederler. Soğuk algınlığı yavru kedilerde ve yaşlı kedilerde daha sık görülür. Bunun nedeni bağışıklık sistemiyle de ilgilidir.

Yavru kedilerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden hastalığa daha çabuk yakalanırlar. Yaşlı kedilerin ise yaşa bağlı olarak bağışıklık sistemleri zayıflar ve buna bağlı olarak daha kolay ve hızlı hastalanırlar. Bu noktada kedi sahiplerinin kedilerini gözlemlemeleri oldukça önemli. Kedilerde soğuk algınlığı nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtı bilinmelidir. Bu bilgiler edinildiğinde atılacak adımların belirlenmesi çok daha kolay olur.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?

Kediler Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk algınlığı basit bir sağlık sorunu olarak gözükse de eğer tedavi edilmezse kedilerde farklı komplikasyonlara neden olabilir. Soğuk algınlığı virüs ve bakterilerin vücuda girmesiyle hapşırma, ateş ve öksürme gibi belirtilerle kendin gösteren bir sağlık sorunudur.

Kediler Soğuk Algınlığının Nedenleri

Soğuk algınlığının iki ana nedeni vardır. Virüs ya da bakteri kapılması sonucunda meydana gelir. Virüs ve bakteri taşıyan kedilerden bulaşabilir. Sağlıklı bir kedi de bu virüs ve bakterilerin taşıyıcısı olabilir. Aşılama eksiklikleri de soğuk algınlığının nedenlerinden biri. Bunların yanı sıra; kedinin yaşı, genel sağlık durumu, yaşadığı diğer rahatsızlıklar da soğuk algınlığına sebebiyet verebilir.

Uzmanlar kedilerin kış mevsiminde yaşadıkları alanın soğuk olması ve üşümeleri sebebiyle de soğuk algınlığı yaşayacağını belirtiyorlar. Özellikle ev kedileri daha narin ve hassas büyüdükleri için soğuk havalar onları daha fazla etkileyebiliyorlar.

Kediler Soğuk Algınlığının Belirtileri

Şiddetli burun akıntısı. İlerleyen vakalarda burun akıntısı koyu sarı bir hal alır. Yani akıntı iltihaplıdır.

  • Gözlerde akıntı ve sulanma. İlerleyen durumlarda akıntı daha da yoğunlaşır.
  • Halsizlik ve bitkinlik hali
  • Boğaz ağrısına bağlı olarak yutkunmada zorluk
  • Hapşırma
  • Öksürük Kesik kesik öksürükler görülür.
  • Burnu kurur ve sertleşir. Burnuna temas edildiğinde ateş hissedilir.
  • Aşırı uyku hali
  • Hareket etmek istememe hali
  • Depresyon belirtileri
  • Ağız çevresi ve içinde yaralar
  • İştahsızlık

Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüğü anda vakit kaybedilmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Elbette güvenilir ve işinde uzman veteriner hekimlerden yardım alınması da büyük bir öneme sahip.

Her sağlık sorununda olduğu gibi soğuk algınlığında da erken teşhis ve tedavi son derece önemli. Erken teşhis sayesinde gerekli tedavi uygulanarak kedinin iyileşmesi sağlanır. Bununla beraber tedavi de çok daha kolay bir hale gelir.

Kediler Soğuk Algınlığı Teşhisi

Kedilere soğuk algınlığı teşhisi için ilk olarak kedinin detaylı muayenesi gerekiyor. Muayene sonrasında pamuklu çubuk yardımıyla kedinin tükürüğünden örnek alınır. Bunun sonucuna göre bir teşhis konulur. Ancak; ileri seviyede bir soğuk algınlığı yaşanmıyorsa bu teşhis yolu tercih edilmez.

Kediler Soğuk Algınlığı Tedavisi

Kedilerde soğuk algınlığı tedavisi için genel olarak antibiyotik içeren serum takviyesi uygulanır. Bunun yanı sıra; kedinin soğuk algınlığının şiddetine göre ilaç takviyesi de yapılabilir. Bazı kedilerde soğuk algınlığı rahatsızlığı için antibiyotiklerde kullanılabilir.

Soğuk algınlığı virüsü hava yollarına ve burun hatlarına zarar verdiği için bu bakteriyel enfeksiyonların tedavi edilmesi gereklidir. Tüm bu tedavi uygulamaları düzenli olarak devam eder ve tedavi sonlandırılır.

Kediler Soğuk Algınlığı için Ne Yapılmalı?

Kediler soğuk algınlığı yaşadıklarında evde de yapılabilecek bakımlar var. Kedi sahipleri bu rahatsızlık için bazı uygulamalar gerçekleştirebilirler.

Soğuk algınlığında göz akıntısına karşı temizlik yapılır. Bunun için çay önerilir. Bir parça pamuk çayla ıslatılır ve gözler silinir. Bu hem göz akıntılarının temizlenmesini sağlar hem de bu akıntıların azalmasını sağlar.

Üşüdüğü için sıcak ortam sağlanır ve kedi bu ortamda tutulur. Yatağına ek olarak battaniye ya da yünlü parçalar koyulabilir.

Bol su içmesi sağlanmalıdır. Hastalığın atlatması için su tüketimi oldukça önemli. Ne kadar su içtiği takip edilmelidir. Su kabı yakınında tutulmalıdır. Aynı zamanda suyu da düzenli olarak değiştirilmelidir.

Bunların yanı sıra veteriner hekimin reçete ettiği ilaçlar düzgün bir şekilde kullanılmalı ve talimatlarına harfiyen uyulmalıdır. Kediyle ilgilenilmesi de onun bu süreçte kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Anlaşılır?

Kediler Soğuk Algınlığı için Ne Önlem Alınabilir?

 

Kedilerin soğuk algınlığı yaşamaması için bazı önlemler alınabilir. Soğuk algınlığı kedinin bağışıklık sisteminin düşük olduğu zamanlarda meydana gelir. Bu nedenle kedilerin bağışıklık sistemi desteklenmelidir. Böylece kedinin mikroplarla ve virüslerle mücadele etmesi mümkün olur.

Kedilerin beslenmesine gereken önem verilmelidir. Kedilerin doğru bir beslenme düzeni olmalıdır. Beslenme düzeni için güvenilir markaların mamaları yer almalıdır. Besin değeri yüksek içerikli mamalar tercih edilmelidir. Kuru mamalarda ise kuru mamanın içeriğinin besleyici olması son derece önemli. Beslenme konusunda akla takılan her konu için veteriner hekimden destek alınmalıdır. Böylece beslenme konusunda doğru adımlar atılabilir.

Mevsimlere göre belli önlemler de alınmalıdır. Ev kedileri soğuk havalara karşı daha fazla hassasiyet gösterebilirler. Dolayısıyla kış aylarında kedilerin çok soğuk yerde bırakılmamaları gerekiyor. Genel olarak kediler sıcağı severler. Bu nedenle bu hususa da dikkat edilmelidir.

Kedinin yatacağı yerin, mama ve su kaplarının temizliği de ayrı bir öneme sahip. Tüm bunların temizliği yapılmalıdır. Kedinin mikrop ve virüs tehlikesinden korunması için temizlik ihmal edilmemelidir. Tüm bunlar sayesinde kedinin soğuk algınlığı yaşaması riskinin önüne geçilir.

Kediler Soğuk Algınlığı Bulaşıcı Mı?

Özellikle birden fazla kedi besleyen evlerde ortak mama ve su kaplarından da kolaylıkla soğuk algınlığı bulaşabilir. Dolayısıyla bu hususlara dikkat edilirse soğuk algınlığının bulaşıcılığı önlenebilir. Soğuk algınlığı rahatsızlığı yaşayan kedilerin özel eşyaları diğerlerinden ayrılabilir. Bu gibi önlemler işe yarar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.