Evcil Marketim
Kedi

Kediler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar

Kedilerde doğum süreci ve yavruların gelişim süreci diğer canlılara göre farklılık gösterir. Gebe kedilerin doğum sürecine girmesiyle birlikte yavru kediler dünyaya gelir. Tüm kedilerin sağlıklı doğması sonucu yavrular öncelikle göremez ve işitemez. Gözleri kapalı dünyaya gelen kedilerin kulakları da kapalı olduğu için yavruların doğumunda sağır olduklarını söyleyebilirsiniz.

Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yetişkin kedinin emzirmesi adına öncelikle yavru, koku duyusunu kullanır. Bu aşamada anne kedi yavrusunu yönlendirebilir. Yeni doğan kedilerde vücut ısısı düşüktür bu nedenle vücut ısısının düşmemesi için annesi tarafından soğuktan korunur. Annesi olmayan yavru kedilerin ise vücut sıcaklıkları sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Kardeşleri ya da annesiyle sürekli yakın temastan durması gereken yavru kedinin, ayrı bir noktada olması halinde hipotermiye maruz kalması ölmesine neden olur. Peki, kediler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar belirtelim.

Kediler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar
Kediler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar

Kedilerde İlk 3 Gün Gelişim Süreci

Kedilerin yavru olarak dünyaya gelmesiyle ilk günlerini sağlıklı geçirmeleri hayati öneme sahiptir. İlk gün işitme duyusunun gelişimi gerçekleşirken, yavaş yavaş açılan kanallar tamamen gelişim sürecini 2. haftada tamamlayacaktır. İkinci gün, doğarken bulunan göbek kordonu artık kurur, düşerek yavru kedinin bedeninden ayrılır. Üçüncü gün ise kapalı olan gözleri artık açılmaya başlar. Bu süreç tam olarak görüşünü netleştireceği 13. güne dek devam eder. Yavru kedilerin mavi göz rengiyle doğması sizleri yanıltmasın. Göz rengi zamanla değişecektir. O halde kediler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar haftalık süreçleri inceleyelim.

Kedilerde 2-3 Hafta Gelişim Süreci

Kedilerde 2,5 haftalık olması halinde tüylerini yalamaya ve keşfetmeye başlar. Kedilerin tüylerini yalaması sağlıklı olarak büyümesi için oldukça önemlidir. Vücudunda bulunan sıvının yeterli olduğunun habercisidir. 3 haftalık yavru kediler tam olarak göremese de artık bazı nesneleri ayırt edebiliyor. Dişlerinin çıkmaya başladığı bu süreçte insanlarda olduğu gibi biraz huysuzlanabilir.

Kedilerde 4-5 Hafta Gelişim Süreci

Kedilerin artık görme süreci tamamlanacak ve engelleri tespit noktasında daha net görecektirler. Yavru kedilerin insanlarda olduğu gibi motor becerilerinin gelişmesi önemlidir. Koşabilen, kendi başına mama yiyen ve ayakta duran bir yavru kedi haline gelirler. Katı gıdalarla beslenebilecek kadar büyüdükleri gözlemlenir. Ağırlığı ise 500 gr gibi ortalama bir kilo olan yavru kediler, beslenmesine göre daha fazla hareket ederek hızlı sindirirler. Peki, 5-6 ve 7. haftada kediler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar inceleyelim.

Kedilerde 5-6-7. Hafta Gelişim Süreci

6 haftalık olan bir yavru kedinin 1 kiloya ulaşması normaldir. Dişlerinin çıkmış olması katı mamalarla beslenmesi için idealdir. Süt emmeyi tamamen bırakır, konserve ve kuru mama çeşitlerini yer. Ağırlık bakımından kediler fiziksel gelişimini ne zaman tamamlar görelim.

Kedilerde Ağırlık

Kedilerin doğum yaptığında yavru sayısı kaç gram doğacağının habercisidir. Bazı yavrular daha kilolu olurken, bazı yavrular daha düşük ağırlığa sahip olarak doğar. Gelişim süreci, annesinden yeterli süt emmesi gibi durumlarla birlikte kısa sürede gelişir ve beslenir. Doğduklarında 140 gr ağırlığa kadar olabilen kediler, her gün 15–20 gr kilo alırlar. Hızlı bir gelişim sürecine sahip olarak kısa sürede toparlanırlar.

Kedilerde günlere göre ağırlık ortalaması;

  • 1 günlük 80­40 g
  • 5 günlük 150-40 g
  • 10 günlük 220-325 g
  • 15 günlük 280-375 g
  • 20 günlük 330­425 g
  • 25 günlük 360-445 g
  • 40 günlük 1000 gr yetersiz beslenme sebebiyle zayıf kalan kedilerin ek takviyelere ve suya ihtiyacı olabilir.

Tek başına kalan yavru kedilerin özellikle hayati sınırı aşmaları için insan desteğine ihtiyaç duyulabilir. Sütannenin bulunması halinde başka bir anne kediden yardım alınabilir. Bunun yanı sıra özel yavru sütleri hazırlayarak bu süreçte destek olabilirsiniz.

Vücut Sıcaklığı

Kediler doğum yaptıktan sonra sıcak alanlarda bulunması ve soğuktan korunması gerekir. Anne kedinin bu süreçte önüne hazır mama ve suyunu koymak işlerini kolaylaştırmaya ve yavruların yalnız kalarak üşümesini önler. Yavruların vücut sıcaklığının 35,5-37.7° olması bu sıcaklığın korunmasını gerektirir. Yavru kedilerin henüz derileri ve tüyleri oluşmadığından bu sıcaklığı dengede tutamazlar. Yapay ısı kaynakları ya da anne sıcaklığı ile bu durumu atlatabilirler. Hipoterminin hayati bir tehlike olması ve yavru kedilerle sıklıkla karşılaşılması sonucu daha dikkatli olunması gerekir. Yavru kedilerin doğrudan ısıya maruz kalması kesinlikle tavsiye edilmez.

Çorap ya da havlu içerisine pet şişelerde kontrollü olarak sıcak su konulabilir. Kapakların açılmaması oldukça önemlidir. Bu nedenle sıcak su koymadan önce doğru kapattığınıza ve sıcak suyun sızmamasına dikkat etmelisiniz. İnsanlarda olan bebeklerden farksız oldukları unutulmamalıdır. Annesiyle birlikte olan yavru kediler bu konuda daha şanslı olacaktır. Bu durumda annenin sürekli yiyecek bulması için yavrudan ayrılmaması için dikkat edilmelidir. Yavru kedilerin vücut ısılarını korumanın diğer bir yolu da gereken ısıya ulaştıktan sonra beslenmeleridir.

Kediler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar
Kediler Fiziksel Gelişimini Ne Zaman Tamamlar

Yavru Kedilerde Göz ve Kulak

Yavru kedilerin bazen annelerinden ayrı kalması insanlardan kaynaklı olabiliyor. Yavruların yeni doğması halinde tek bulduğunuzda uzaktan anne kedinin gelip gelmediğini gözlemlemeniz daha yararlı olur. Anne kedi kaza sonucu ölmediği takdirde bir kaç saate yuvasına geri dönecektir. Bazen anneden ayrılan yavru kediler göz ve kulaklarını kullanamadıkları için yemeklerini annelerinden emdikleri süt ile sağlarlar.

Bu sayede daha verimli ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirirler. İlk doğduklarında kör ve sağıdırlar. 5–8. gün itibariyle yetilerini yavaş yavaş kullanan yavru kedilerin annelerinden bağımsız olarak hayatlarına devam etmeleri 6–7 hafta sürecini bulur. Bu süreci anneleriyle atlatmasını sağlamanız yapacağınız en doğru davranış olacaktır. Dünyayı algılamaları, gelişmeleri ve motor becerileri için anne sütünden mahrum bırakılmamaları gerekir. Kedilerde sağlıklı yavrular daha sonra annelerinden yavaşça ayrılacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.