Evcil Marketim
Kedi

Kedilerde Fip Virüsü Nedir?

Kedi besleyen kişilerin, kedilerinin ölümüne neden olan hastalıkların başında, Fip virüsü geliyor. Yaygın olarak görülen bu virüsten dolayı, hem kedi sahiplenmek isteyenler, hem de sahiplenmiş durumda olanlar, kedilerde fip virüsü nedir? Sorusuna cevap arıyorlar.

Fip virüsü nedir?

Hemen hemen tüm kedi cinslerinde görülen Fip virüsü (Feline infectious peritonitis) çoğunlukla ölümle sonuçlanan çok önemli bir hastalık türüdür. Söz konusu virüs, her yaştaki kedilerde görülebilse de, iki yaşından daha küçük olan kedilerde fip virüsü daha yaygın olarak görülmektedir. Ülkemizde de bu hastalık yaygın olarak görülmektedir.

Fip Hastalığına Ne Sebep Olur?

Bilim insanları, kedilerde fip virüsü oluşmasına, kedi corona virüsünün sebep olduğu konusunda fikir birliğine varmışlardır. Söz konusu virüs hemen hemen bütün kedilerde bulunmakta ve aşı ile tedavi edilebilmektedir. Bu virüsün mutant formu ise, Fip virüsüne sebep olmaktadır. Kısacası bu hastalığın nedeni, mevcut corona virüsün mutasyon geçirmesinden kaynaklanmakta ve ölümcül olmaktadır. Corona virüsün mutasyon geçirme nedeni ise, henüz tespit edilememiştir.

Fip Virüsü Hangi Kedilerde Daha Çok Görülmektedir?

Hemen hemen her cins kedilerde fip virüsü görülmektedir. Yapılan araştırmaların sonucunda, Burmese, İran, Birman ve Bengal ırkına sahip olan kedilerde, fip virüsüne daha çok rastlanıldığı tespit edilmiştir. Özellikle düzenli sağlık kontrolü yapılmayan, sokak kedilerinde de bu virüse sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sokak kedilerde bu virüsün yaygın olarak görülmesi, hastalığın daha hızlı yayılmasına da neden olmaktadır. Ayrıca fip virüsü, erkek kedilerde dişi kedilere nazaran daha sıklıkla görülmektedir.

Fip Virüsü Nasıl Bulaşır?

Fip virüsü genellikle genetik olarak kedilerde bulunsa da, birçok yöntemle de sağlıklı kedilere bulaşabilmektedir. Bulaş yönteminin başında ise, hastalıklı kedinin dışkısı ile temas edilmesi gelmektedir. Birçok araştırma, hastalıklı kedinin dışkısının on ay boyunca virüs bulaştırabildiği sonucuna ulaşmıştır. Hastalığın diğer bir bulaşma yolu ise, hastalıklı kedinin ağız ve burun sıvısı ile temas edilmesi olarak kabul edilmektedir. Kısacası, hastalığın bulaşmasının ve yayılmasının en önemli nedeni, kontrolsüz sokak kedileri ile temasta bulunulmasıdır.

Fip Virüsünün Yayılmasında Sıcaklığın Etkisi Var mıdır?

Fip virüsü, dört mevsim de bulaşıcılığını sürdürmektedir. Kış aylarında ve soğuk havalarda, daha çok bu hastalığın görülmesi ise, virüsün soğukta daha uzun süre canlı kalmasından kaynaklanmaktadır. Normal hava şartlarında, en fazla bir ile iki gün canlı kalabilen virüs, soğuk havalarda nerede ise aylar boyunca canlı kalmakta ve bulaşıcılığını sürdürmektedir.

Fip Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Fip virüsü ilk olarak kedilerin bağışıklık sistemine zarar verdiği için, hastalığı kapmış kedilerde genellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilgili belirtiler görülür.

Fib virüsünün yaygın olarak görülen belirtilerinden bazıları ise, şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İştahsızlık: hastalığa yakalanan kedilerde iştahsızlık gözlenmekte ve bu kediler verilen mamaları yemeyi reddetmekte veya çok az yemektedir.
  • Kilo kaybı: hasta kedilerde iştahsızlıkla birlikte kilo kaybı da görülmektedir.
  • Yürüme bozuklukları: hastalıklı kedilerin yürümeleri dengesizleşmektedir. Arka ayaklarını toplamada zorluk çekmekte ve yalpalayarak yürümektedirler.
  • Sarılık hastalığının görülmesi
  • Ateş: hastalıklı kedilerde, aralıklarla devam eden yüksek ateş durumu, aylar boyunca sürebilmektedir.
  • Tüylerde dökülme ve matlaşma oluşması
  • Karında anormal şişlik oluşması
  • Nefes alıp vermede zorlanma ve dengesizlik

Bu belirtilerin yanı sıra, özellikle iki yaşından daha küçük ve yavru kedilerde, hastalıktan kaynaklı olarak gelişim sorunları da görülmektedir. Hastalığa yakalanan yavru kedilerin büyüme hızı çok büyük oranda yavaşlamakta ve normal yavruların boyutlarına ulaşamamaktadırlar.

Fip Virüsünün Tanısı Nasıl Konur?

Fip virüsünün kesin tanısı, ancak veteriner hekimin muayene ve tetkikleri ile konulabilmektedir. Veteriner hekimler, hastalık şüphesi ile gelen kedinin genel muayenesini yaptıktan sonra kan, idrar ve dışkı tahlillerini yaparak kesin tanıyı koyabilmektedir. Veteriner hekim, gerekli gördüğü takdirde hastalıklı kedinin izolesini sağlayarak, izlenmesini de gerçekleştirebilir. Bu izleme esnasında gerekli tahlillere devam ederek, tanısını kesinleştirebilir.

Fip Virüsünden Kedileri Korumak İçin Aşı Var mıdır?

Kedileri fip virüsünden korumak için, birçok ülkelerde aşı çalışmaları devam etmekte ve olumlu neticeler alınmaktadır. Fip virüsünün henüz aşısı olmamasına rağmen, standart olarak yapılan aşıların bu hastalığa yakalanmada önleyici olduğunu kabul eden görüşler de bulunmaktadır. Bu nedenle kedi sahipleri, kedilerinin aşılarını düzenli olarak yaptırmalıdırlar.

Fip Virüsünden Kediler Nasıl Korunulur?

Kedi sahiplerinin, kedilerini bu ölümcül virüsten korumak için öncelikle kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Kedilerin sokak kedileri başta olmak üzere, sağlıklı olduğundan emin olunmayan diğer kedilerle teması engellenmelidir. Aynı zamanda, özellikle alt katlarda ve bahçeli evlerde oturanların, sokak kedilerinin içeri girerek temas etmesi veya dışkılamasına engel olunmalıdır. Ev kedilerinin sahiplerinin verdiği mamalardan başka yiyeceklerle temas etmesine de izin verilmemelidir. Bunların yanı sıra, kedilerin düzenli sağlık kontrollerinin ve aşılarının, veteriner hekimler tarafından önerilen tarihlerde mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca, özellikle dışarıya çıkarılarak gezdirilen kedilerin, diğer kedilerin dışkısı ile temas etmesi önlenmeli ve eve dönünce detaylı temizliklerinin yapılması gerekmektedir.

Fip Virüsünün Tedavisi Var mıdır?

Fip virüsün kesinleşmiş bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Veteriner hekimler, hastalığa yakalanan kedilerin öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilaç ve vitamin tedavisi uygulamaktadır. Bu tedaviler genellikle hastalığın ilerleme hızını yavaşlatmaktadır. Hastalığa yakalanan kedilerin nerede ise tamamı, belirli bir süre sonunda hayatını kaybetmektedir. Bu süre bazen günlerle bazen de haftalarla ifade edilmektedir.

Birçok veteriner hekim, hastalığın seyrine bağlı olarak, hastalıklı kedinin daha fazla acı çekmemesi için, uyutulmasını tavsiye etmektedir. Bunun için de, tedaviden çok kedilerin bu hastalıktan korunması önem arz etmektedir. Hastalıklı kediden başka kediler de aynı ortamda bulunuyorsa, belirti göstermeseler dahi veteriner kontrolleri yaptırılmalı ve durumları dikkatle izlenmelidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.