Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Vestibular Hastalık Nedir?

Kedi sahipleri için endişe verici bir hastalık olan vestibular sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Hastalığa dair bilinmesi gereken pek çok önemli husus mevcut.

Kedilerde Vestibular Hastalık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kediler bazen hareket kabiliyetlerini kaybedebilir ve kendilerini yönetemeyip sersemleşebilirler. Bazı vakalarda ise bu durum sersemlikten çok daha fazla belirtilerle kendini gösterir. Kedi ayakta durmakta zorlanır, düşer ve hareket kabiliyetini kaybedebilir. Bu belirtiler vestibular bozukluk olarak adlandırılır. Denge kontrol merkezinin bir parçası olan vestibular sistemin bozulması sonucu ortaya çıkar.

Kedilerde Vestibular Hastalık Nedir?
Kedilerde Vestibular Hastalık Nedir?

Kedilerde Vestibular Hastalık Nedenleri

Kedilerde vestibular hastalığının nedeni iç kulağın derinliklerinde bulunan periferik vestibular sistemde meydana gelen değişimlerdir. Yarım daire kanallarındaki özel endolenfatik sıvıda ya da kanalları kaplayan özel duyusal hücre bağlarında bir anormallik oluşur. Bu anormallikten dolayı hastalık meydana gelir. Yani hastalığın temel nedenine dair genel kanı bu yöndedir.

İltihap anormal endolimf sıvı dolaşımı sinirlerin ya da reseptörlerin toksik hasara uğraması gibi durumlarda denge problemi ortaya çıkar. Bu durum için tek bir neden gösterilmesi mümkün değildir. Bu denge bozukluğu için tek bir neden gösterilemez. Bu yüzden hastalıkla ilgili kesin bir örüntü söz konusu değildir.

Vestibular hastalığı için yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde özellikle sonbahar ve yaz ayları başlarında hastalığın görülme sıklığı daha fazla olabiliyor. Bununla beraber bazı uzmanlar ve çalışmalar bu hastalığın enfeksiyonlarla ilintili olabileceğini savunuyorlar.

Kedilerde Vestibular Hastalık Diğer Potansiyel Nedenleri

Yukarıda da belirtildiği gibi vestibular sendromunun nedeni hakkında farklı görüş ve kanılar var. Bu sağlık sorunun potansiyel diğer nedenleri;

  • Omurilik hastalığı ya da travma
  • FIP (feline infectious peritonitis)ya da toksoplazmoz gibi hastalıkların sebep olabileceği beyin zarının enfeksiyonu
  • Kulak kanalındaki polip, tümör ya da enfeksiyonlar

Bunlara ek olarak zehirlenmeler de bu hastalığa neden olabiliyor.

Kedilerde Vestibular Hastalık Belirtileri

Felce benzeyen vestibular hastalığının birçok belirtisi mevcut. Bu belirtiler kedi sahipleri tarafından hemen fark edilebilir.

  • Göz bebeklerinin sağa sola doğru titremesi
  • Kedinden geçme hali
  • Acı çekiyor gibi sesler çıkarma
  • Yürümek için sürekli destek araması, mobilyalara ve duvarlara yaslanması
  • Başı bir yöne doğru eğme eğilimi
  • Yerde yuvarlanma
  • Kusma
  • Yürürken birden düşme eğilimi göstermesi

Hareket etme isteğini yitirmesi Bunların yanı sıra; kedide bir şaşkınlık hali görülür. Zira bu belirtiler aniden ortaya çıkar.

Hayvan da bu durum karşısında şaşkınlaşır. Bu belirtiler görüldüğü anda hiç zaman kaybedilmeden veteriner hekime başvurulmalı. Bu sağlık sorununun erken fark edilmesi, tanı konulup erken tedaviye başlanması oldukça önemli.

Kedilerde Vestibular Hastalık Tanısı

Kedi sağlığında birçok hastalığın tanısı için farklı testler, tahlililer ve tetkikler yapılır. Bunların sonuçlarına göre tanı konur. Ancak; vertibular hastalığında tanı için her hangi bir test uygulanmaz. Daha farklı bir ifadeyle; bu hastalığa tanı konulması testle mümkün olmaz. kedilerde vestibular hastalığı tanısı iç ve dış kulak muayenesi ile mümkün olabiliyor.

Vestibular sendromu ile felç birbirine benzer belirtiler gösteriyor. Bu nedenle uzman veteriner hekimin muayenesi ve gerekli incelemeleri olmadan hiçbir müdahale yapılmamalıdır.

Bununla beraber veteriner hekimin önermediği ya da reçete etmediği hiçbir antibiyotik ya da farklı bir ilaç verilmesi de son derece sakıncalıdır. Zira genelde kedi sahipleri tarafından bu sağlık sorununun kulak enfeksiyonu olduğu düşünülür ve antibiyotik ve benzeri ilaç kullanımı yapılır. Ancak; bu son derece yanlıştır. Bu rahatsızlıkta kedilere bilinçsizce ilaç verilmesi kedilerin sağlığında ciddi hasarlara yol açabilir. Dolayısıyla mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.

Kedilerde Vestibular Hastalık Tedavisi Mümkün Bir Hastalık Mı?

Kedi sahiplerinin endişe duydukları bir hastalık olan vestibular rahatsızlığının tedavisi mümkün. Uzman veteriner hekim kediyi muayene ettikten sonra gerekli tedavileri uygulayarak süreci başlatır. Elbette bu noktada önemli bir hususun atlanmaması gerekiyor.

Kedilerde vestibular rahatsızlığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Mutlaka önemsenmeli ve veteriner desteği alınmalıdır. Ancak; burada tercih edilecek veteriner kliniği de oldukça önemli. Alanında uzman veteriner hekimlerle çalışılması gerekiyor. Güvenilir veteriner klinikleri tercih edilmelidir.

Kedilerde Vestibular Hastalık Nedir?
Kedilerde Vestibular Hastalık Nedir?

Kedilerde Vestibular Hastalık Tedavisi

Muayene sonrası kediye vestibular tanısı konduktan sonra hemen tedaviye başlanır. İlk olarak kediye sakinleştirici ilaçlar verilir. Burada amaç kedinin sakinleşmesini sağlamaktır. Bu ilaçlarla kedinin stresi ortadan kaldırılır. Genel olarak antibiyotik kullanımına başlanır.

Kedilerde Glikokortikoidler kullanımları hastalığı iyiye ya da kötüye götürmez. Yani bu ilaç kedinin hastalığı üzerinde her hangi bir etkiye sahip değildir. Dolayısıyla ilaç kullanımı tamamen uzman veteriner hekim kontrolünde sürdürülmelidir. Doğru bir tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile hastalık kontrol altına alınır. Yaklaşık olarak iki ya da üç hafta içinde kedi normale dönmeye başlar.

Kedilerde Vestibular Hastalık Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde vestibular hastalık tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar da atlanmamalıdır.

Bazı kediler yerinden kalkamayabilir. Bu durumda kedinin cildinde sürekli yatmaktan yararlar oluşma riski vardır. Bunun önlenmesi için belli aralıklarla kedinin yatış pozisyonu değiştirilmelidir.

Tuvalet ihtiyacını karşılaması için kum kabına götürülmelidir. Eğer ihtiyacını olduğu yerde karşıladıysa yeri hemen temizlenmelidir.

Mama ve su kabı kediye yakın bir yerde tutulmalıdır. Yemek yemesi ivesu içmesi için kaldırılıp desteklenmelidir.

Denge kaybı yaşandığı için kedinin düşüp başını çarpma ihtimali var. Bu nedenle bu süreçte kedi yüksek yerde yatırılmamalı ve çarpabileceği her şey kaldırılmalıdır.

Bütün bunların yanı sıra; tedavi süreci boyunca uzman veteriner hekimin talimatlarına harfiyen uyulması oldukça önemli. Veteriner hekimle sürekli iletişim halinde olunmalıdır. Tedavi süreci veterinerin kontrolünde devam etmelidir. Veteriner hekime danışılmadan kediye hiçbir ilaç, kesinlikle verilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.