Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Dişeti İltihabı Tedavi Yöntemleri

Kedilerde diş eti iltihabı onların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Diş eti iltihabının nedenleri de dikkate alınarak tedavi edilmelidir. Alanında uzman veteriner hekimler muayene sonrası hastalığın genel durumuna uygun olarak kedilerde dişeti iltihabı tedavi yöntemleri ile bu hastalığı tamamen ortadan kaldırıyorlar.

Kedilerde Diş Eti İltihabı

Farklı sebeplere bağlı olarak gelişen diş etlerinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Diş eti iltihaplarında kedi ağrı ve acı duyar. Duyduğu bu rahatsızlık öncelikle beslenmesini olumsuz etkiler. Zira, yemek yemek istemez.

Canı yandığı için yemekten uzaklaşır. Bu hastalığın tedavi edilmemesi halinde ciddi olumsuz sonuçlarla karşılaşılması muhtemeldir. Bununla beraber bu bölgedeki iltihabın başka bölgelere dağılma ihtimali de mevcut. Bu gibi risklerle karşılaşılmaması için veteriner hekime gidilmelidir.

Zaman kaybedilmemesi de oldukça önemli. Erken teşhisle hastalık ilerlemeden tedavi edilebilir. Böylece tedavi çok daha kısa sürede tamamlanarak kedi sağlığına kavuşturulur.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Nedenleri

Kedilerde dişi eti iltihabı rahatsızlığının altında yatan birçok neden var. Elbette her kedide farklı bir nedenden dolayı bu hastalık gelişmiş olabilir. Bunun anlaşılabilmesi için veteriner hekim muayenesi gerekir. Zira, neden tespit edilerek bu nedene göre uygun bir tedavi yöntemi belirlenir.

Kedinin beslenme düzeninde nişastalı ya da nişasta oranı yüksek yiyeceklerin tercih edilmesi

  • Kedide hastalıklı olan bir dişin kendi kendine çıkarılması
  • Dişlerdeki çürükler
  • Ağız bakımı ve hijyeninin yeteri kadar sağlanamaması
  • Dişlere her hangi bir yabacı cismin sıkışması
  • Bu gibi nedenler hastalığın oluşmasında etkilidir.
Kedilerde Dişeti İltihabı Tedavi Yöntemleri
Kedilerde Dişeti İltihabı Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Diş Eti İltihabını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir?

Diş etlerindeki bu sağlık sorunun oluşumunu tetikleyen birçok faktör de mevcut.

  • Gut rahatsızlığı
  • Toksik maddelere maruz kalınması durumu, bunlar asitler, tuzlar ve ağır metaller
  • Keskin kemiklerden mukozal çizikler
  • Kafatasının yüz kısmının yapısal bazı özellikleri
  • Vitamin eksiklikleri
  • Şeker hastalığı
  • Kanserli bir tümör gelişimi

Bu gibi faktörler kedilerin diş etlerinde iltihaplanmalara neden olurlar.

Kedilerde Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş eti iltihaplarında birçok belirti mevcuttur. Bu belirtiler kedinin yaşam kalitesini ve aynı zamanda beslenmesini olumsuz etkileyen belirtilerdir.

  • Çok miktarda tükürük salgılama
  • Gözle görülür kızarıklık
  • Kötü ağız kokusu
  • İştahın fark edilir şekilde azalması
  • Diş etine baskı yapıldığında kan akışı yani kanama
  • Mukozanın soluk pembe renkten mavimsi bir renk tonuna geçmesi, renk değişimi

Bu belirtilerin birkaç birden aynı anda görülebilirken bazı vakalarda sadece birkaçı görülebilir.

Diş eti iltihabının ileri vakalarında ise vücut ısısında önemli bir artışta görülür. Kedinin yemek yemesi zorlaşır. Yemek yerken ağlama ve bağırma eğilimi gösterir. Özellikle kuru mama gibi sert besinler yerken daha da zorlanır. Kedi sahipleri kedilerini takibe aldıklarında bu belirtiler kolaylıkla fark edebilirler. Bu belirtiler gözlemlendiği anda veteriner hekime başvurulmalıdır.

Kedilerde Dişeti İltihabı Tedavi Yöntemleri
Kedilerde Dişeti İltihabı Tedavi Yöntemler30

Kedilerde Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konur?

Kedilerde bu rahatsızlığın tespit edilmesi ve teşhisin konması görsel incelemeye dayanır. Yani veteriner hekim kediyi detaylı bir muayeneden geçirdikten sonra diş eti iltihabı teşhisi koyar. Muayene sırasında dişlerdeki tartar varlığı, diş etlerindeki kızarıklık ve kanamalar, ağız kokusu gibi durumlar diş eti iltihabının varlığını gösterir. Veteriner hekim bu belirtileri gözlemledikten sonra diş eti iltihabı teşhisi konulur. Teşhis sonrasında hemen tedaviye geçilir.

Kedilerde Diş Eti İltihabında Tedavi Yöntemleri

  • Bu sağlık sorunu için üç farklı tedavi yöntemi uygulanıyor.
  • İlk tedavi yönteminde dişlerdeki plaklar ve taşlar temizlenerek dişler bunlardan arındırılır.

 

  • Diğer bir tedavi yöntemi ise ilaç tedavisidir. Diş eti iltihabı nedeniyle meydana gelen semptomların hafifletilmesi ve ağız boşluğunu dezenfekte edilmesi için veteriner hekim tarafından bir ilaç belirlenerek tedaviye başlanır.

Bunların yanı sıra destekleyici tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Elbette bu noktada veteriner hekim kedinin hastalığının şiddetine göre tedavi şekline karar verecektir.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi diş eti iltihabı rahatsızlığında da kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken hususlar mevcut.

Öncelikle tedavi süresince kediye veteriner hekimin tavsiye ettiği besinler verilmelidir. Eğer veteriner bir mama öneriyorsa kedi o mamayla beslenmelidir. Tedavi bitene kadar sert ve öğütülmesi zor olan gıdalardan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda verilecek besinlerin ısısına da dikkat edilmelidir. Çok sıcak ve soğuk besinler kesinlikle verilmemelidir. Kedinin diş etleri bu dönemde çok hassas olur. Besinler normal ısıda olmalıdır. Yemek istemeyen kedi zorlanmamalıdır.

Tedavi süresince kendini dinlenmesi önemlidir. Tedavi için uyku şart. Bu nedenle gürültüden uzak, sakin kalması yararlı olacaktır. Veteriner hekimin tüm talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulması da son derece önemlidir. Kedi sahibi bu talimatları dikkate aldığında hem tedavinin başarılı sonuç vermesine katkıda bulunacak hem de tedavi sürecini destekleyecektir.

Mama ve su kabının hijyenine dikkat edilmelidir. Kapların temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bununla beraber içme suyunun günde iki kez yenilenmesi de öneriliyor.

Kedilerde Diş Eti İltihabı için Evde Ne Yapılır?

İlk olarak veteriner hekim muayenesi yapılmalıdır. Gerekli tedavi mutlakla uygulanmalıdır. Kedinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve sağlığına kavuşması için profesyonel tedavi şart. Buna ek olarak; kedi sahipleri de diş eti iltihabı için bazı uygulamalar yapabilirler. Bitkilerin mucizevi etkilerinden ve şifalarından faydalanılabilir.

Diş eti hastalıkları için tıbbi papatya, yabani çilek ve kekik öneriliyor. Ancak; burada önemle belirtilmesi gerekiyorsa sadece bu bitkilerle tedavi yapılması hem zor hem de çok uzun bir süreci kapsar. Dolayısıyla veteriner hekimin tedavisi yanında bu bitkisel yöntemlerle tedavi desteklenebilir. Elbette bunların uygulanmasına ilişkin veteriner hekimin fikri de alınmalıdır. Veteriner hekim uygun gördüğü taktirde bu yollara başvurulabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.