Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerle yaygın olarak gördüğümüz eklem hastalıkları uzun vadede tedavi edilmediğinde yıkıcı etkiler getirebiliyor. Bu eklem rahatsızlıklarının pek çok sebebi olabilir. Genellikle çok hareketsiz, çok uyuyan ve fazla kiloya sahip kedilerde eklem hastalıkları yaygın olarak görülür.

Kedilerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri
Kedilerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerle Eklem Hastalıkları

Kediler bu rahatsızlıklar sebebiyle ağrı yaşayabilir. Genellikle huzursuz olurlar ve değişik bir ses tonuyla miyavlarlar. Kedinizde topallama ve hantal bir yürüyüş gözlemliyorsanız, bir veteriner hekimiyle görüşmelisiniz. Çünkü bu belirtiler eklem hastalığı bulunan kedilerde yaygındır. Eklem hastalıkları erken tedavi edilmesi gereken ciddi bir sorun. Bu yazımızda kedilerde eklem rahatsızlıkları ve tedavi yöntemleri hakkında sizleri bilinçlendireceğiz.

Patella Çıkığı

Diz kapağı yer değiştirmesi olarak da bilinen patella çıkığı, kedilerde kalıtsal bir hastalıktır. Patellanın (dizkapağı) anormal gelişimi nedeniyle oluşur. Diz kapağının yer değiştirmesi ile kalça, femur ve tibial yapıları içeren posterior deformiteler bu hastalıkla ilişkilendirilir. Hastalığın semptomları, yer değiştirmenin şiddetine göre değişir. Yer değiştirme küçükse, topallama nadiren meydana gelir. Diz kapağı kendi kendine hareket edebilir ve normal pozisyonuna dönebilir. Bu nedenle daha hafif vakalarda fark edilmesi daha zordur. Şiddetli vakalarda, bölgedeki ciddi kemik deformitelerinin yanı sıra topallama daha yaygındır.

Patella Çıkığı Tedavisi

Hastalık çoğunlukla fizik muayene ile teşhis edilir. Gerektiği zamanlarda görüntüleme yöntemleriyle de erken teşhis konulabilir. Patella çıkığının tedavisi ve cerrahi yöntemleri, kemik deformasyonunun varlığına ve çıkığın derecesine göre belirlenir. Bu aşamada sonuçları sağlıklı bacaklarla karşılaştırmak önemlidir. Patella kolayca değiştirilebilirse, patellanın her iki tarafındaki eklem kapsülleri büyümüş gibi görünür. Bu durumda eklem kapsülünün eski gerginliği geri yüklenerek tedavi yapılır. Patella protezi uygulamasında çapraz bağ yırtılmasından şüpheleniliyorsa eklemin açılıp incelenmesi gerekebilir. Kalça displazisi tanısında doğumsal kalça çıkığı ile yakından ilişkili bir patella çıkığı olgusu tedavi sürecinde değerlendirilir.

Dejeneratif Eklem Hastalığı

Kedi yaşlandıkça, eklemleri örten ve koruyan doku dejenere olacaktır. Bu hastalık, bir veya daha fazla eklemde kıkırdağın bozulması nedeniyle ortaya çıkan artrit ve osteoartrit ile karakterizedir. Dejeneratif eklem hastalığı her yaştaki kedilerde görülebilmesine rağmen, genellikle yaşlı kedilerde daha sık görülür. Artrit, genel olarak eklem iltihabı olarak tanımlanabilir. Osteoartrit eklem kireçlenmesi ile kendini gösterir.

Diğer eklem hastalıkları gibi, dejeneratif eklem hastalığının en sık görülen semptomu, obez kedilerde daha sık görülen topallamadır. Dejeneratif eklem hastalığı olan kediler genellikle zıplamaktan ve ani hareketler yapmaktan kaçınırlar. Uyku süresinin artmasıyla ve hareketsizlikle bunu anlayabilirsiniz. Kediler normalde etrafındaki olaylara ani tepkiler verirken bu hastalıkla beraber uyuşuk gözükürler. Bu hastalığa sahip bazı kediler tuvalete girmekte ve tuvaletten çıkmakta zorluk çekebilir.

Dejeneratif Eklem Hastalığı Tedavisi

Ağrıyı kontrol etmek için en sık kullanılan ilaçlardan biri, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlardır. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, farklı ülkelerde kedilerde kullanım için onaylanmıştır. Ancak bu ilaçların güvenliği farklı ülkelerde değişebilir. Özellikle uzun süreli tedavilerde ilaç seçiminde dikkatli olmak çok önemlidir. Yan etki riskini en aza indirmek için ilaç seçenekleri düşünülmeli ve dikkatli kullanılmalıdır.

Septik Artrit

Artrit, eklemlerde oluşan vücudun iltihabi bir hastalığıdır. Artrit ile etkileşime giren birçok hastalık vardır. Bu nedenle, artritin kendisi bir hastalık olarak kabul edilmez. Artrit, travma sonrası yaygın bir durumdur. Enflamasyon, eklem çevresindeki mikroorganizmalar tarafından, ameliyattan sonra veya mikroorganizmalar ekleme kan dolaşımı yoluyla girdiğinde ortaya çıkar. Tek bir kemikte meydana gelen hastalık diğer kemiklere de hızla yayılabileceği için erkenden önlem almak gerekir.

Septik artritli kedi dostlarımız genellikle ağrı, yüksek ateş, iştahsızlık, eklem şişmesi, etkilenen bölgede anormal ısı ve eklemleri normal hareket ettirememe gibi belirtiler gösterir. Zayıf veya anormal bağışıklığa sahip kedilerin bu hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Artrit ayrıca birçok enfeksiyon riskini de taşır.

Eklem iltihabına neden olan ve kedinizi bu riske duyarlı hale getiren durumlar genellikle şunlardır:

  • Yaralanma sonrası gelişen enfeksiyonlar,
  • Isırıklar (başka bir hayvanla kavga),
  • Ameliyat,
  • Vücudun diğer bölgelerindeki bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları.

Hastalığı teşhis etmek için öncelikle kedinizin yaralanması veya başka bir hayvanla kavga etmesi gibi durumları kontrol etmeniz gerekir. Bu bilgilere dayanarak, veterineriniz eklem iltihabının nedenini bulabilecek ve tedaviye başlayabilecektir.

Septik Artrit Tedavisi

Artritli kediler için kilo kontrolü önemlidir. Kedinin kilo kaybı, hasarlı eklemler üzerindeki baskıyı azaltır. Yediği yiyecek miktarını kontrol etmek ve atıştırmalıkları azaltmak, kedilerin kilo vermesine yardımcı olabilir. Daha fazla beslenme tavsiyesi için veterinerinize danışabilirsiniz. Terapötik masaj, kayropraktik, akupunktur ve hatta su terapisi tedaviye ek uygulanabilir. Fizik tedavi evde yapabileceğiniz bir şeydir. Nazik bir masaj veya germe egzersizi yapmak kadar basit.

Kedilerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri
Kedilerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Kalça Displazisi

Bu hastalık kedilerde yaygın bir gelişim hastalığıdır. Kalça ve bacaklarda meydana gelen yanlış kemik gelişimi sebebiyle ortaya çıkar. Yavruyken fark edilmeyen bu durum kedinin kemik gelişimiyle beraber daha kötü bir hal alır. Vücutta farklı bölgelerde kemik çıkıntıları meydana gelebilir. Eklemlerdeki aşınmayla birlikte kedi yürüyemez hale gelir. Bu hastalık ilerledikçe kedilerde topallamalar inanılmaz boyutlarda artar. Kedileri yaşadığı bu ciddi durum felç edici ağrılara bile sebebiyet verebiliyor. Kediniz yürürken bacaklarından gelen çıtırtı seslerini duyabilirsiniz. Özellikle yavru kediler bu hastalığın daha başındayken oynama ve zıplama sebebiyle mikro çatlaklar meydana gelecektir.

Kalça Displazisi Tedavisi

Hastalığı teşhis etmek için pelvik röntgen çekilmelidir. Fizik muayene ile birlikte hastalığın teşhisi konulur. Kalça displazisi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalık değil. Hastalığı durdurmak veya yavaşlatmak amacıyla ilaç tedavileri uygulanabilir. Hareket kısıtlılığına yer vermemek için fizik tedavi ve kilo kontrolü yapılabilir. Kilonun kontrol altına alınması kedinin ağrılarının şiddetlenmemesi için önem taşır. Hastalığın erken teşhisi için kedinizi yavruluktan itibaren gözlemleyin ve anormal bir durumda müdahale edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.