Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Gözlerde Sulanma ve Burun Akıntısı

Sevimli dostlarımız olan kedilerde gözlerde sulanma ve burun akıntısı şikayetleri çok sık görülür. Kedilerin gözleri fizyolojik olarak ıslak bir görünüme sahiptir. Fakat bazen bu sadece fizyolojik nedenlerden kaynaklanmaz. Gözlerde sulanma ve burun akıntısı bazı hastalıkların habercisi olabiliyor.

Kedilerde Göz Sulanması Neden Olur?

Kedi besleyenlerin büyük bir çoğunluğu kedilerde göz sulanması neden olur sorusunun cevabını merak ediyor. Göz sulanması hafife alınmaması gereken bir problemdir. Altında yatan birden çok neden olabilir. Göze toz kaçması bu nedenlerin en basit olanıdır. Kedinin gözüne toz veya bir kimyasal kaçtıysa otomatik olarak gözler sulanır.

Göz sulanmasının yanı sıra kızarıklık mevcut ise göz hastalıklarının habercisi olabilir. Aynı zamanda alerjiler de gözlerin sulanmasına neden olur. Kedinizde herhangi bir üst solunum yolu problemi varsa bu problem gözlere de yansır. Enfeksiyonlar göz yaşarmasına neden olur. Bazı durumlarda bu sulanma çok şiddetli seyir eder. Gözde aşırı bir akıntı oluşumuna yani epifora sebep olur.

Kedilerde Gözlerde Sulanma ve Burun Akıntısı

Kedilerde Gözlerde Sulanma ve Burun Akıntısı

Kedilerde Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?

Kedilerin gözlerinde oluşan çapaklar ve kirler gözlerde sulanmaya neden olur. Göz sulanmasını en aza indirmek için göz sağlığına dikkat etmek gerekir. Temiz bir su yardımıyla kedilerin gözlerini temizlemek onlara iyi gelir. Kedinin gözünü temizlerken yumuşak bir bez veya pamuk tercih edin. Böylece gözlerde tahriş meydana gelmez.

Kedilerde Göz Sulanması Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Kedilerin gözlerinde devamlı bir sulanma hissiyatı varsa bu hissiyat bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Peki, bu göz hastalıkları neler olabilir?

Kedilerde görülebilecek bazı göz hastalıkları şunlardır:

  • Göz hassasiyeti ve göz travmaları,
  • Kornea dokusunun iltihaplanması diğer bir ismiyle Keratit,
  • Konjonktivit,
  • Gözlerde ülser,
  • Glokom,
  • Körlük

Bunlar gibi göz problemleri, kedinin görmesine engel olur. Görüş kalitesini düşürür ve kedinin konforunu olumsuz yönde etkiler. Bu gibi sorunlar öncelikle hafif belirtiler ile başlar. Örneğin gözlerde sulanma yaşanması gibi. Ardından belirtiler giderek ciddileşir. En zor durum ise körlük aşamasıdır.

Kedilerde Göz Sulanması Tedavisi

Bu problem için birden fazla tedavi yöntemi mevcuttur. Uygun tedaviyi uzman veteriner belirler. Kediye uygun göz damlaları ve ilaçlar verilir. Göz sulanması normal bir durum olarak karşılanabilir. Fakat aşırısı normal bir durum değildir. Eğer enfeksiyon etkeni bir alerji ise kediyi alerjik reaksiyonlardan korumak gerekir. Günümüzde göz sulanması için tercih edilebilecek cerrahi yöntemler de mevcuttur. Kedinin durumuna göre cerrahi bir işleme gerek olup olmadığına, veteriner hekim tarafından karar verilir.

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur?

Kedilerde burun akıntısı, sosyal hayatı olumsuz yönde etkiler. Kedide huzursuz davranışlara ve solunum problemlerine yol açar. Peki, neden burun akıntısı olur?

Burun akıntısının nedenleri şunlardır:

  • Burundaki sinüslerin iltihaplanması,
  • Çeşitli enfeksiyonlar,
  • Bakteriler, virüsler ve mantarlar,
  • Burun bölgesine alınan travmalar,
  • Alerjik etmenler,
  • Burun dokusunun tahriş olması,
  • Burun boşluğunda tümör,
  • Buruna yabancı cisim kaçması,
  • Burunda polip oluşumu,
  • Üst solunum yolu problemleri

Bunlar, kedilerde burun akıntısına neden olan bazı problemlerdir. Burun akıntısı bazen çok basit bir nedenden dolayı bazen ise ciddi bir nedenden dolayı kaynaklanır. Sürekli tekrar eden akıntılarda mutlaka uzman bir veterinere danışmak gerekir.

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi

Öncelikle kedilerin uzman bir veteriner tarafından detaylı şekilde muayene edilmesi gerekir. Muayene esnasında görülen semptomlar dikkatli şekilde incelenir. Sorunu saptamak ve doğru bir teşhis koymak için çeşitli testlere ihtiyaç duyulur. Kan, idrar veya röntgen gibi ek görüntüleme tetkikleri tercih edilebilir. Tedaviyi burun akıntısının nedeni belirler. Nedene yönelik bir tedavi süreci belirlenir. Eğer buruna kaçan yabancı bir cisim mevcut ise ufak bir operasyon ile alınır.

Burun akıntısı böylece sona erer. Tümör, polip gibi oluşumlarda cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Genel olarak alerji kaynaklı vakalar ile çok sık karşı karşıya kalınır. Böyle bir durumda alerji testi yapılmalı ve alerjiye neden olan unsur ortadan kaldırılmalı. Kronikleşen burun akıntılarının tedavisi daha zor olabiliyor. Bu yüzden erken dönemde fark etmekte fayda vardır. Tedavi sonrası solunum kalitesi de büyük oranda artmış olacaktır.

Kedilerde Gözlerde Sulanma ve Burun Akıntısı
Kedilerde Gözlerde Sulanma ve Burun Akıntısı

Kedilerde Meydana Gelen Burun Akıntısına Karşı Neler Yapılmalı?

Çok sık karşımıza çıkan sorulardan biri, kedimin burnu akıyor ne yapmalıyım sorusudur. Böyle bir durumda kesinlikle telaşa kapılmamak gerekir. Bu durum normal bir durum olabilir. Bunu da en iyi veteriner hekimimizden öğrenirsiniz. Çok ciddi bir sorun değil ise evde kolaylıkla akıntıyı geçirmeniz mümkün. Kediler de biz insanlar gibi canlı varlıklardır.

Yani hastalanmaları gayet doğaldır. İhtiyaçları olan tek şey güçlü bir bağışıklık sistemidir. Güçlü bir bağışıklığa sahip kediler, hastalıklarla mücadele etmekte oldukça ustadırlar. Bu durumda kedi besleyenlere de büyük vazifeler düşer. Kediler için bağışıklık güçlendirici ürün takviyeleri tercih edebilirler. Böylece hastalık ilerlemeden erken dönemde durdurulmuş olur.

Kedi Nezlesi Nedir? Ne Gibi Belirtiler Görülür?

Kedi nezlesi, kedilerde görülen en yaygın hastalıklardan bir tanesidir. Aynı biz insanlar gibi kedilerde grip olur. Belirtileri de oldukça benzerdir. Kedide hapşırma, ateş, halsizlik, gözlerde sulanma ve burun akıntısı mevcut ise kedi nezlesinden şüphe edebilirsiniz. Aynı zamanda kas ve eklem ağrıları da kaçınılmaz olur. Kesinlikle nezle deyip hafife almayın.

Ciddiye alınmadığı taktirde kedi dostlarımızın ölümüne sebebiyet verebilir. Kediler virüs ve bakterilerden dolayı nezle olur. Enfeksiyon kapan bir kedide, burun akıntısı ve gözlerde sulanma başlar. Ortak kullanılan su ve mama kapları hastalığın yayılmasına neden olur. Güzel bir bakım, hastalığı atlatmak için oldukça önemlidir. Tedavi amacıyla kullanılan bazı antibiyotikler de vardır. Bu antibiyotiklerin iyileşme sürecinde ki payı büyüktür.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.