Evcil Marketim
Kedi

Kediler Doğuştan Kısır Olur Mu?

Kedilerde kısırlığın doğuştan olabileceği konusunda birçok merak edilen sorular vardır. Peki, kediler doğuştan kısır olur mu? Kısırlık her canlının üremesini engelleyen bir hastalık olarak biliniyor. İnsanlar gibi hayvanlarda da kısırlık doğuştan görülebilen rahatsızlıklar arasında olmaktadır. Dişi ve erkek kedilerde oluşan doğuştan kısırlık sorunları onların üremesine engel teşkil eder. Dişi kedilerin bazı nedenlerle hamile kalmaması, yavrularının olmaması görülen bazı durumlar arasındadır. Kısırlığın doğumdan itibaren olması halinde kedinin geçici ya da kalıcı olarak yavru sahibi olamama durumu ortaya çıkar. Hamile kalan bazı kediler ise sonradan ortaya çıkan kısırlık sorunları olabilir. Bu elbette çok fazla karşılaşılan ve alışık olunan bir durum değildir. Tedavi sürecine göre sonradan oluşan kısırlık ortadan kaldırılabilir. Doğum kaynaklı kısırlık tedavisi ise günümüzde oldukça zordur.

Kediler Doğuştan Kısır Olur Mu?
Kediler Doğuştan Kısır Olur Mu?

Kedilerde Kısırlık Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde oluşan kısırlık hastalığının bazı nedenleri vardır. Edimsel, çevresel ve doğumsal faktörler nedeni ile kedilerin üremesi sorun haline gelebilir. Dişi ve erkek kedilerde oluşan kısırlık sonradan oluşursa bazı yöntemlerle tedavi edilebilir.

Kedilerde kısırlık nedenleri;

  • İşlevsel sorunlar
  • Hastalık
  • Beslenme
  • Çevresel
  • Doğuştan

Kedilerin dişi genital bölgesinde oluşan bazı yapısal bozukluklardan kaynaklı edimsel ve doğumsal sorunlar ortaya çıkabilir. Yapısal bozukluk dişilerin genital organında oluşan bozukluklardan kaynaklanır. Genital organın normal olan yapısında gelişen bozukluk fonksiyonel bozukluk olarak ortaya çıkar. Bu nedenle üremesi ve yavrunun doğması zordur. Peki, kediler doğuştan kısır olur mu?

Ovaryum Bozukluğu

Gelişim bozuklukları arasında yer alan ovaryum gelişiminde oluşan tek veya çift taraflı olarak görülmemesi, ovaryumun gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle üreme gerçekleşmez. Ovaryum kisti en fazla dişilerde görülen kısırlığın nedenlerinin başında yer alır. Ovaryum kisti dişi kediler çoğunlukla tek taraflı oluşur. Geç kalınmış teşhislerde tedavi etmek zorlaşmaktadır. Dişi kedilerde genital ya da yapısal bozukluklar ovaryum bozukluğa göre daha kolay tedavi edilir. Kalıcı olmayan bu rahatsızlıklar gerekli tedavi yapıldığı sürece kontrol altına alınabilir. Ovaryum bozukluğu ise kalıcı bir sorun oluşturabilir.

Kalıcı Kısırlık Nedir?

Ovaryuma bağlı olarak kalıcı kısırlık oluşabilir. Özellikle dişi kedilerde ovaryum yok ise kedinin yumurta üretimi de yoktur. Dolayısıyla kalıcı kısırlık söz konusu olur ve tedavi edilemez. Kısırlık nedenleri arasında yer alan diğer bir konu ise Vulva, vajina ve uterus nedeniyle oluşan kısırlıktır.

Vulva, Vajina ve Uterus Nedeniyle Kısırlık

Vulvada, vajinada ya da uterusta oluşan yapısal değişiklik ve bozukluk çiftleşme için sorun teşkil ediyor. Kısırlık nedenleri arasında yer alan bu durumun tedavisi yapılmalıdır. Genital olan hastalığın genital kanalına olumsuz etkisi nedeniyle kısırlık oluşur. Tedavi yapılarak yavru sahibi olmak daha olası olabilir. Tedavi süreci ise uzun olabildiği gibi alınan cevaba göre üreme gerçekleşebilir. Peki, kediler doğuştan kısır olur mu?

Beslenme Nedeniyle Kısırlık

Kedilerin düzenli ve beslenme alışkanlığına sahip olması hastalık yaşamaması adına oldukça önemlidir. Beslenme alışkanlığı nedeniyle zamanla kısırlık oluşabiliyor. Aşırı beslenmenin olumsuz etkileri olduğu gibi beslenememe de oldukça ciddi problemlere yol açmaktadır. Normal kilonun altında bir seviyede olan kediler kısırlık sorun olabiliyor. Proteinden yoksun gıdalar tüketmek de aynı zamanda kısırlığa sebep olan faktörler arasında yer alıyor. Üreme yeteneğini düşüren iki kilo durumu aşırı kilo ve düşük kilodur. Peki, kediler doğuştan kısır olur mu?

Kedilerde Kabullenmeme Nedeniyle Kısırlık?

Kedilerin bazen eşlerini kabul etmemesi nedeniyle çiftleşmemesi normaldir. Kediyi kabul etmeyen dişi ya da erkek kedi farklı kedilerle bir araya getirilebilir. Kedinizin eş seçimine yardımcı olarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Dişiler kendi alanlarında daha rahat olurlar, bu nedenle erkek kediyi seçmek sizler için en ideal yaklaşım olacaktır. Aynı zamanda bazen farklı alanları yadırgayan kediler sırf bu nedenle çiftleşmeyebilir. Peki, kediler doğuştan kısır olur mu? Bunun cevabı elbette doğumsal kaynaklı çiftleşme ve üreme problemleri yaşanabileceğidir

Kediler Doğuştan Kısır Olur Mu?
Kediler Doğuştan Kısır Olur Mu?

Kedilerde Doğumsal Kısırlık Nasıl Tespit Edilir?

Kediniz için üreme konusunda yaşadığı problemi gidermenin en iyi yolu veteriner hekime danışmaktır. Kedilerin çiftleşme döneminde üremiyor olması sonrası kedinizi veteriner muayenesine götürmelisiniz. İnsanlarda olduğu gibi her tedavi erken teşhis ile daha mümkün hale gelir. Kedilerin doğumsal sorunları atlatabilmesi için ona sevgi ve ilgi göstermeniz gerekir. Doğuştan kısırlık yapısal bozukluk kaynaklıysa tedavi edilmesi ve bazı operasyonlarla düzeltilmesi mümkündür.

Bu yaklaşımla birlikte en iyi seçimi yapabilmeniz adına veteriner görüşünü almalısınız. Veteriner hekim tavsiyesine başvurarak ne yapmanız gerektiği, tedavi süreci konusunda sabırlı olmalı, tavsiyelere kulak vermelisiniz. Erken tedavi sonrasında kedinizin tekrar üremesi sizleri oldukça mutlu edecektir. Kedinizin doğumsal ve kalıcı bir kısırlık yaşaması ise sizleri üzmemeli kedinizi stresli halinden kurtarmak adına sevgi göstermelisiniz.

Kalıcı Kısırlık Tedavisi Olur Mu?

Kalıcı kısırlık sorunlarını çözmek zor bir tedavi süreci gerektirse de nadir görülen bir durumdur. İnsanlarda yaşanan kısırlık problemlerinde olduğu gibi kedinizin bir daha üremeyeceği hastalıklar olabilir. Veterinere düzenli kontrol ve erken teşhis ile gitmeniz, durumun hangi derecede olduğunu bilmeniz önemlidir. Yapısal sorunlarda tedavi elbette mümkün olabiliyor. Bunun için fazla geç kalmamalı, kediniz için en sağlıklı olanı yapmalısınız. Yavruluk döneminde tam olarak anlaşılmayan kalıcı kısırlık, üreme döneminde yaşadığınız sorunlarla veteriner tarafından tespit edilebilir. Bazen geçici kısırlık nedeniyle tedavi önerilir.

Kedilerin çiftleşmesinde iki östrus dönemi önemlidir. Bu süre 3–4 ay olup, bazı nedenlerden dolayı artış gösterebilir. Bu nedenler arasında stres, hastalık ya da hormonal sorunlar olabilir. Bu dönemlerde çiftleşme olmuyorsa o halde bir sorun olabileceği, geçici ya da kalıcı kısırlık hastalığı göz önünde bulundurulmalıdır. Veteriner hekime danışarak kısırlık nedenleri tespit edilmeli tedaviye başlanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.