Evcil Marketim
Köpek CinsleriKöpek

Kangal

United Kennel Club ve Türkiye Kinoloji Federasyonu tarafından resmi cins olarak kayda geçen kangal köpekleri, çalışkan bir bekçi ve çoban köpeği olarak bilinir. Bu köpek Türkiye’nin milli köpeği olduğundan ana vatanı Sivas’ta iki adet devlet yetiştirme merkezi bulunur.

Kangal
Kangal

Kangal Köpeklerinin Tarihi ve Kökeni

Türk Çoban Köpeği olarak da geçen Kangal köpeklerinin geçmişinin on ikinci yüzyılın başlarına kadar gittiğini ve kökenlerinin Doğu Anadolu Platosuna dayandığı biliniyor. Kangal köpeğinin erken dönem Mastiff cinsi köpeklerle akraba olduğu düşünülür, Amerikan Mastiff cinsinin ve Bullmastiff cinsinin yanı sıra Molosser cinsi köpeklerin ailesine de dahil edilebilirler.

Kangal köpeklerinin asıl amacı koyun sürülerini ve etrafa dağılan sığır sürülerini koruyarak çobanın yükünü hafifletmektir. Birçok farklı çiftlik hayvanlarını da koruma potansiyeli vardır ancak bunun gerçekleşebilmesi için Kangal köpeğinin özel olarak eğitilmesi gerekir. İlk olarak 1965 yılında İngiltere’ye hem ardından 1985 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne giden bu köpek cinsinden her yıl onar tane köpek Amerika’ya ithal ediliyor.

Kangal Köpekleri Nasıl Köpeklerdir?

Cins olarak çalışmaya oldukça müsait olan bu köpekler genellikle koyun, keçi ve büyük baş hayvanların çobanlığını yapmasıyla bilinir. Kendi ailesindeki insanlara, hayvanlara ve çocuklara karşı uysal ve sevecen davranan Kangal köpekleri dış etmenlere karşı oldukça saldırgandır.

Kangal Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Erkek kangal köpeklerinin boyu yetmiş altı santimetre ile seksen iki santimetre arasındadır, dişi Kangal köpeklerinin boyları ise yetmiş bir santimetre ile yetmiş altı santimetre arasında değişiklik gösterir. Gün içerisinde oldukça fazla yemesi gereken bu cinsin erkeklerinin ağırlığı elli kilogram ile altmış altı kilogram arasında değişir.

Daha hafif ve minyatür bir yapıya sahip olan dişi Kangal köpeklerinin ağırlığı ise kırk bir ile elli beş kilogram arasındadır. On iki yıldan on beş yıla kadar yaşayabilen Kangal köpeklerinin bronz bir kürkü vardır, bu kürkte siyahlıklar görmek mümkündür.

Sürü Koruması İçin Kangal Köpeklerinin En Uygun Kombinasyonu Nedir?

İnanılmaz bir içgüdüye ve avcıyı sezme özelliğine sahip olan Kangal köpeklerinin iki tanesi ya da üç tanesi yüz elli ile iki yüz elli koyundan oluşan büyük bir sürüyü koruyabilir. Sürüyü koruma konusunda en ideali iki kısır erkek ve bir dişi olacaktır.

Kangal Köpekleri Yırtıcı Hayvanlara Karşı Nasıl Davranır?

Bir Kangal köpeği yırtıcı bir hayvan duyar ya da sezerse sürüsünü korumak adına üç aşamalı bir yaklaşım sergiler. İlk olarak yırtıcıyı korkutmaya çalışır ve bunun için ona bolca havlar, ikinci olarak eğer avcı gitmezse ve yaklaşmaya devam ederse kükrer, avcı üzerine gelmeye devam ederse bu sefer saldırıya geçer. Saatte elli kilometreden daha hızlı koşabilen, Pitbull’un üç katı kadar güçlü bir ısırmaya sahip olan Kangal köpekleri yırtıcıyı devirmek için omuzlarını atarak saldıracaktır.

Kangal Köpeklerinin Kişilik Özellikleri Nasıldır?

Türk çobanları, Kangal köpeklerinin insanlara ya da koyunlara karşı herhangi bir saldırgan davranışta bulunmamasını sağladı. Koyunlarını kaybetmeyi göze alamayan çobanlar hayvanlarına zarar verilmesini kabul etmezler, bu eğitimden dolayı Kangal köpeklerinde sürü hayvanlarına saldırma eğilimi yoktur. İri cüsselerine ve boyutlarına rağmen koyunları ve sığırları koruyabilen Kangal köpekleri, çocuklarla ve ev hayvanları ile de barışçıl köpeklerdir.

Köpeğinizin koruması gereken herhangi bir sürü yoksa onların evcil hayvanlarınızı ya da çocuklarınızı koruması oldukça doğaldır. Ailesinin ya da sürüsünün başına herhangi bir şey gelmesini istemediği için her zaman tetikte olacak ve onları korumanın türlü yollarını bulacaktır. Kangal köpekleri sıkılganlıklarını yenmek amacıyla bir işe ihtiyaç duyan köpeklerdir, bu yüzden yeni köpek sahiplerine ve küçük aile evlerine tavsiye edilmezler.

Kangal Köpekleri Nasıl Beslenmelidir?

Yeterli miktarda protein içerikli mamaların yanı sıra ara sıra vereceğiniz çiğ et, Kangal köpeklerinin beslenmesi için yeterli olacaktır. Kangal köpekleri her ne kadar devasa bir cins olsa da bu cüssesine kıyasla oldukça az yer. Tamamen büyümüş, yetişkin bir erkek Kangal köpeği gün içerisinde üç bin dokuz yüz ile dört bin sekiz yüz kalori arasında yemelidir. Yetişkin bir dişi Kangal köpeğinin de üç bin ile dört bin yüz kalori arasında yemesi gerekir.

Yavru köpeklerin ise dişi olanlarının iki bin yüz ile iki bin sekiz yüz kalori, erkek olanlarının ise iki bin altı yüz ile üç bin beş yüz kalori arasında beslenmesi gerekiyor. Tamamen büyümüş olan bir erkek Kangal köpeği bu kalori alımına ulaşmak için bir günde toplamda yedi bardak, yani iki litre kuru mama tüketmelidir. Bu rakamlar köpeğin ne kadar aktif olduğuna, yaşına ve kilosuna göre değişse de temel olarak yenmesi gereken miktar iki litredir.

Kangal Köpeğinin Aktivite İhtiyaçları Nasıldır?

Kangal köpeklerinin haftada on üç kilometreye yakın, günde kırk beş dakika boyunca egzersiz yapmaları gerekir. Kesinlikle egzersiz yapmaya ihtiyaç duyan bu köpekler çok aktif değillerdir ancak özel olarak dolaşabilecekleri birkaç dönümlük alana ihtiyaç duyarlar.

Kangal Köpeklerinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Harika birer çoban köpeği olan Kangal köpeklerinin bakımları şu şekildedir:

  • Kangal köpekleri kısa ve çift katlı kürke sahip olduklarından taranmaya ihtiyaç duymazlar.
  • İlkbahar ve kış aylarında yılda iki kez paltosunu döktüklerinden her sezon başlangıcında metal bir tarakla ya da tüy alma aletiyle ağır bir şekilde fırçalanmalıdır.
  • Kangal köpeklerinin kürkleri haftada beş dakika fırçalanmalıdır.
  • Kangal köpeklerinin tırnakları ayda bir kez kesilmelidir.

Bu minimal temizlik onun kendisini rahat hissetmesi için yeterli olabilecek düzeydedir.

Kangal
Kangal

Kangal köpekleri Kolaylıkla Eğitilebilir Mi?

Sürü koruması olarak ve alan koruması olarak eğitebileceğiniz Kangal köpekleri, sürüsüne ve ailesine oldukça bağlıdır. Zaten oldukça zeki bir mizaca sahip olan bu köpekleri olumlu dönütlerle ve ödül mamalarıyla kolaylıkla eğitebilmeniz mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.