Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Göz İltihaplanması

Köpekler, bazı dönemlerde çeşitli göz enfeksiyonları geliştirebiliyorlar. Maruz kalınmış bakteriler ve viral enfeksiyonlar köpeklerin gözlerinde şişlik, sulanma, çapaklanma, iltihaplanma gibi farklı semptomlar ortaya çıkarabiliyor.

Bu yazıda göz enfeksiyonlarından iltihaplanma üzerinde duracağız. İltihaplanma da diğer pek çok bakteriyel enfeksiyonla benzer nedenlerden gelişebilir. Tedavisi yapılmadığında köpeklerde körlüğe ve görme yetisinin kaybına sebep olabilir.

Olası kötü senaryoların önüne geçmek adına göz iltihaplanması yaşayan köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekime götürmeli ve uygun tedavinin yapılmasını sağlamalısınız. Zamanında yapılan tedavi ile iltihap sorunu daha kısa sürede atlatılabiliyor.

Köpeklerde Göz İltihaplanması
Köpeklerde Göz İltihaplanması

Köpeklerde Göz İltihaplanması Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde göz iltihaplanması, göz akıntısının normalden fazla olması ve bunu takip eden başka belirtiler olarak tanımlanabilir.

Sık görülen göz hastalıklarından biri olarak değerlendirilir ancak göz akıntısı normalden uzun süre gözlemlendiğinde ve akıntının renginde değişiklikler olduğunda u ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Peki, köpeklerde göz iltihaplanması belirtileri nelerdir? Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gözde bulutlu bir görünüm
  • Gözlerde şişlik
  • Gözlerin içeriye doğru çekilmesi
  • Sarımsı akıntı
  • Gözlerde kızarıklık
  • Normalden fazla akıntı ve çapaklanma
  • Kaşıntı ve acı gözlenmesi

Bu belirtiler göz iltihabının habercisi olabilir ancak sorunun göz iltihabı olup olmadığında veteriner hekim muayenesi sonucunda varılır. Göz hastalıkları farklı belirtiler ile birbirlerinden ayrılırlar.

Köpeklerde Göz İltihabı Neden Olur?

Köpeklerdeki göz iltihabının birden fazla nedeni vardır. Öncelikle bakteriyel, mantarsal ve viral enfeksiyonlar gözlerde iltihap oluşturabilir. Genç köpeklerde daha sık gözlenmesine karşın daha yaşlı köpeklerde de rastlanabiliyor.

Tedavi edilmediğinde ortamdaki diğer köpeklere bulabilir. Başka bir neden ise alerjiler. Köpeklerin çimene, toza, bazı bitkilere olmak üzere birbirinden farklı şeylere alerjileri olabilir. Gözyaşı üretimindeki azalmalar da gözlerde iltihaba neden olabilir.

Köpeklerde herhangi bir kimyasal ürünle temasından dolayı kimyasal tahriş gelişmesi de göz iltihabı nedenlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Son olarak yabancı nesnelerin göze kaçması veya temas etmesi de göz iltihabı sorununa sebep olabiliyor.

Göz İltihabına Sebep Olan Göz Hastalıkları Nelerdir?

Göz iltihabı kendi başına değerlendirildiğinde bir hastalık olmasının yanı sıra diğer göz hastalıklarının da etkiler ile ortaya çıkabiliyor. Göz iltihabına sebep olan hastalıklar; alerji, konjunktivit, epifor, kuru göz sendromu, glokom olarak sıralanabilir.

Köpek sahipleri köpeklerinin gözlerinde bahsedilen belirtiler ile karşılaştığında en kısa sürede veteriner hekim muayenesi ile tedaviye başlamalıdır. Göz iltihabının hangi nedenle gelişmiş olduğuna en doğru cevabı veteriner hekim tanısı verir.

Köpeklerde Göz İltihabının Tanısı

Köpeğinizde göz iltihabının oluştuğunun kesin bilgisini veteriner hekim tarafından alabilirsiniz. Veteriner hekim öncelikle köpeğin gözlerini inceleyerek köpeğinizin klinik içerisinde yürümesini gözlemler.

İlk yapılan muayene sonucunda veteriner hekim köpeğin gözündeki anormal durumları anlayabilir. Gözlerdeki akıntının rengi, gözün beyazının hangi renkte olduğu, akıntının yoğunluğu gibi faktörler tek tek incelenir.

Fiziksel muayenenin ardından köpeğinize göz testi uygulanabilir. Bu göz testleri floresan boya ve Schirmer testi olarak bilinir. Tanı koyulduktan sonra tedaviye başlanır. Bu durumla karşılaşıldığında tedavi ne kadar erken olursa komplikasyonların etkisi o kadar fazla ortadan kalkmış olur.

Köpeklerde Göz İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Veteriner hekim muayenesinden geçmiş köpeğinize hekim tarafından reçete edilen antibiyotikler ve diğer ilaçları düzenli olarak uygulamak gerekir. Veteriner hekimler göz iltihabı durumunda köpeğinize antibiyotik verebilir. Bu ilaçlar genellikle günde3-4 kez olmaz üzere köpeğinizin gözüne damlatılır veya krem şeklinde sürülebilir. Damla yerine oral antibiyotikler verildiğinde bu ilaçları köpeğinize yiyecek aracılığı ile vermeniz gerekebilir. Reçete edilen ilaçların nasıl uygulanacağı konusunda veteriner hekiminizin detaylı bilgilendirmesini mutlaka not etmelisiniz.

Köpeklerde Göz İltihabı Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tanı ve tedavi sürecinde köpeklerin tozlu ortamlardan uzak olması gerekir. İlaçların belirlenen sürelerde sayıda uygulanması tedavinin seyri için çok önemlidir. Aksatılması geç iyileşmelere sebep olabilir. Bu nedenle ilaçların zamanında verilmesi gerekir.

Göz akıntılarını silmek için ılık bir bez kullanmak doğru olur. Havlu kullanmamaya özen gösterilmelidir. Havlu gözü çizebilir ve zarar verebilir. Göz çevresindeki iltihabı ılık bir bezle temizlemek köpeği rahatlatır. Detaylı bilgiler için veteriner hekiminizle iletişim kurmalısınız.

Köpeklerde Göz İltihaplanması
Köpeklerde Göz İltihaplanması

Köpeklerde Göze Yabancı Nesnelerin Kaçması

Bazen köpeklerde gözlerine yabancı cisimler kaçmasından dolayı ortaya çıkan iltihaplanma, yanma ve acı gözlenebilir. Bu yabancı cisimler gözde kornea ve konjunktiva üzerinde etkilidir. Gözün maruz kaldığı yabancı cisimler içerisinde en sık karşılaşılanı bitki parçaları oluyor.

Bitkiyle fazla uğraşılması sonucu bitki parçaları gözün içerisine girebiliyor ve enfeksiyona sebep olabiliyor. Bunların dışında farklı küçük parçacıkların da gözle teması benzer sonuçlar doğurabiliyor.

Böyle bir durumun belirtileri gözlerini kısarak bakımları, şişlik, gözlerini sürekli kaşımaları, sulanma ve çok fazla akıntı oluşması şeklinde kendini gösteriyor. Kısa sürede kendi kendine düzelebileceği gibi aynı sorunlar devam ettiğinde mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır.

Köpeklerde Göze Yabancı Nesne Kaçması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Köpeklerde göze yabancı nesne kaçması ev içerisinde rastlanılabilecek bir durum olmanın yanı sıra bu nesneler uçan nesneler de olabilir. Uçan nesneler genellikle köpeğin hareketli bir araç içerisindeyken yaşadığı durumlardan biridir. Hareketli bir araç içerisindeyken köpekler mutlaka sabit tutulmalıdır.

Araç içerisinden kafalarını cama ve başka açıklıklara çıkarmamaları gerekir. Göze herhangi bir nesne kaçtığı durumda ilk olarak göz bol su ile yıkanmalı ya da steril göz losyonuyla temizlenmelidir. Gözün içerisindeki nesnenin çıktığından emin olmak için doğru ışıkta incelenmesi gerekir.

Nesne çıkmamış ise en yakın veteriner kliniğine giderek destek alınmalıdır. Çözümü yapılmadığında köpeklerin gözünde başka enfeksiyonlar ve hatta körlük oluşabilir. Bu konuda dikkatli olmalı ve mutlaka veteriner hekim desteği alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.