Evcil Marketim
KediKedi CinsleriKedi Sağlığı

Birman Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Birman kedisi batılı ülkeler tarafından sevilen ve tanınan Fransa kökenli evcil bir hayvandır. İlk olarak Myanmar da görülmüştür. Burma da görülen birman kedisinin Fransa’ya erken götürülmesinden dolayı kökeni Fransa olarak kalmıştır.

1930’lu yıllarda Dr. Thompson’un, Wong Mau adlı kediyi Birmanya’dan Amerika’ya getirmesiyle bu türün cinsleri türemiştir. Dr. Thompson genetik ve uzman arkadaşlarıyla birlikte bu kedi türü üzerinde araştırma ve çalışmalar yapmıştır.

Wong Mau aslında bir melez kedi türüydü. Wong Mau üzerinde yapılan çalışmalar ile Birman kedisi ortaya çıktı. Ama bazı kaynak kitaplarda birman kedilerinin Ankara ve Siyam kedilerinin çiftleşmesinden ortaya çıktığını savunulsa da bu olayın doğruluk payı bilinmemektedir.

Birman Kedisi video Tıkla

Myanmar’da Kutsal Kediler

Birman kedileri 1967 yılında ayrı bir ırk olarak kendini kabul ettirmiş ve kayıtlara ayrı bir olarak geçmeyi başarmıştır. Mitoloji kitaplarında birman kedilerinin kendine has yapısı olduğu bahse konu olmaktadır. Myanmar’da birman kedileri kutsal sayılmaktadır. Birman kedileri mavi göze sahiptir. Fransa’da bu olay şöyle açıklanmaktadır. Birman kedilerinin gözlerinin maviliği kraliçelerden geldiğine inanılmaktadır. Türkiye sınırlarında da bu kedi cinsi bilinmektedir. Türkiye’de bilinmesine rağmen bulunması zor bir kedi türüdür.

Birman Kedisinin Olumlu Özellikleri

Birman Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
Birman Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Ortama kolay uyum sağlayan kedilerdir. Evin içinde bulunan diğer evcil hayvanlarla hemen kaynaşıp dost olabilme özellikleri vardır. Genç-yaşlı, çoluk-çocuk fark etmeksizin her yaşta insanlarla anlaşıp uyumlu bir şekilde yaşayabiliyorlar. Birman kedi türü sahibinin kalbini okşayabilecek karaktere sahip evcil bir hayvandır. Birman kedisi özellikleri ve bakımı hakkında daha detaylı bilgiye girmek gerekirse bu türlerin olumlu ve olumsuz yönlerini sizlerle paylaşalım.

Ragdoll Kedisi Özellikleri için tıklayın

Birman Kedisinin Olumsuz Yönleri

Birman kedisi edepli ve duygusal bir kedi olduğu için şefkate ihtiyaç duyar. Tüylerinin uzun olması sürekli bakım yapılmasını gerektirir. Tüyleri için muazzam bir bakıma ihtiyaç duyar.

Birman Kedilerin Dış Görünüşü

Göz ve yüz ifadesi insanlarda hayranlık uyandırır. Birman kedisi ilk bakışta diğer kedi ırklarından ayırt edilebilecek güzelliklere sahiptir. Kalın ve kaslı bir vücut yapısı vardır. Birman kedisinin boyun bölgesinde aslan gibi yaka olarak adlandırılan belirgin yaka tüyleri bulunur. Birman kedilerinin karın bölgesindeki tüyler dalgalı uzun ve ipeksidir. Vücudun karın bölgesi dışında kalan tüyleri düz, ipeksi ve uzun tüylerden oluşur.

  • Birman kedileri dış görünüş olarak siyam kedilerine benzetilmektedir. Tüylerinin rengi 20 farklı renkte olabilmektedir.
  • Genellikle mavi, kahverengi, krem ve leylak renklerinde görülürler.
  • Birman kedisinin burun bölgesinden yüzüne doğru olan bölgelerde koyu renk tüyler bulunur. Bacaklarında, kuyruğunda ve kulaklarında genellikle aynı renkte tüyler yer alır.
  • Ne çok iri bir cinstir nede çok küçük bir cinstir. Orta boyutlarda olan kedi türlerindendir. Erkekler ortalama 4-9 kilo arası değişmektedir. Dişiler ise 3-5 kilo arasında değişkenlik göstermektedir.

Amerika’da bu kedi türleri hakkında sürekli araştırmalar yapılıp bu türün gelişimine katkı sağlamak için çaba sarf edilmektedir. Amerika’da bu türe benzer orjinala yakın cinsi, hayvan sever derneği tarafından geliştirilmiştir.

Geliştirilen kedinin birman kedisinden pek farkı bulunmamaktadır. Sadece kafaları biraz daha yuvarlaktır. Aynı zamanda Birman kedilerinden daha yuvarlak gözlere ve daha küçük kulaklara sahiptir. Yine hayvan sever derneği tarafından Avrupa birman’ı adında bir tür daha geliştirilmiştir. Avrupa birman türü birman türüyle daha uyumlu olduğu görülmüştür.

Birman Kedilerinin Karakter Özellikleri

Birman Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
Birman Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Genelde uysal bir kedidir. Duygusal ve enerji dolu hayatları vardır. Sevimli ve afacandırlar. Dış mekanda bakım onlar için uygun değildir ve yaşayamazlar.

Bu kediler ev içine daha uyumludur ve bu kedileri evde beslemek her zaman daha doğru olur. Çok akıllı kedilerdir ve insanlar gibi araştırmayı çok severler. Meraklı kedilerdir ve sizinle saatlerce konuşmak için can atarlar.

  • Bu tür kedilerin eğitilmeleri çok kolaydır. Çevresini keşfetmeyi ve çevrenin analizini yapmayı çok severler.
  • İnsanlara yakın olmayı seven kedi türlerinin ilk sırasında yer alır. Sahipleri ile gerçek ve yakın bağ kurarlar. Acıktıklarını ve sevgiye ihtiyacı olduklarını yumuşak ses tonu ile size iletmeye çalışırlar. Aile bireylerinin en önemlisi kendisiymiş gibi yoğun ilgi bekler.
  • Oyunculukta üstüne yoktur ve afacan bir yapıya sahiptirler. Özellikle aile bireyleri arasındaki çocukları ve diğer evcil hayvanı daha çok severler.
  • Aktiftirler, sürekli hareket halinde bulunurlar. Bir şeyleri yakalayabilmek adına sürekli zıplama eğiliminde bulunurlar.

Evde yalnız kalmayı sevmezler ve çok çabuk sıkılırlar. Kedinizin evde yalnız kalması gerekiyorsa eğer, eve başka bir evcil almanız onun sıkılmaması için önemlidir. Kediniz yeni bir arkadaşı seve seve kabul edecektir.

Birman Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Birman Kedilerinde Sağlık

Birman kedisi özellikleri ve bakımı konuları hakkında en önemli alt başlık sağlık başlığıdır. Evde yaşamaları sağlıkları açısından olumludur. Ve evde aktif bir şekilde hareket halinde bulundukları sürece kalp ritim atışları sürekli düzenli olacağından sağlıklı yaşarlar.

Bu cins kedilerde hipotrikoz hastalığı kalıtsal olarak görülebilmektedir. Gözlerde tüy oluşumu sıklıkla görülen hastalıklardandır. Hayvanlarda titreme ve mide rahatsızlıklarının görülme olasılığı vardır.

Birman Kedisi Fiyatları

Birman kedisi fiyatları Türkyede 2022 yılında 4.000 lira ile 8.500 lira arasında satılmaktadır . Bu fiyat değişiklerinin bir çok sebebi vardır, bunlar rengi, seceresi ve aşı durumuna bağlı olan başlıca sebeplerdir .

Birman Kedilerinde Bakım

Birman kedileri ipeksi tüyleriyle bilinir. Bu uzun ve ipeksi tüylerin görünümünden bir şeyler kaybetmemesi için tüylerin gereğinden fazla bakıma ihtiyacı vardır. Bakımsız birman kedilerinin tüyleri uzunluğundan dolayı düğümlenerek açılması zorlaşacaktır.

  • İlkbahar dönemine girişte çok fazla tüy dökerler. Bu dönemde sık sık taranması kedinizin tüy bakımı açısından iyi olacaktır.
  • Banyoyu çok seven hayvanların ılık duştan sonra muhakkak kurutulması gerekir. Tüyleri uzun olduğu için duştan sonra kolay kolay kurumuzlar.
  • Diş sağlıkları için haftada 1-5 aralığında fırçalama yapmanız önerilir.
  • Pati ve tırnak bakımı iki haftada bir yapılmalıdır.
  • Göz akıntısı olan kedilerin gözleri steril bez yardımıyla temizlenmelidir.
  • Kulak temizliği hafta bir kez muhakkak yapılmalıdır. Ilık su yardımıyla veya sirkeli su ve ılık su karışımıyla bu bakımı yapmanız önerilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.