Evcil Marketim
Köpek BakımıKöpekKöpek Sağlığı

Yeni Doğan Köpek Bakımı

Köpek bakımı pek çok dikkat edilmesi gereken şey barındırır. Zor olan ve bilinmesi gerekenlerden biri de yeni doğan köpek bakımı olarak sayılabilir. Yeni doğan köpekler için bakım oldukça önemlidir ve birçok şeyin farklı ve özenli yapılması gerekir. Yeni doğan köpek bakımı için bazı şeylerin üzerinden geçelim şimdi de.

Yeni Doğan Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Eğer yeni doğan köpek annesinden ayrılmamış ise ilk etapta anne sütü mutlaka verilmelidir. Bunun dışında eğer annesini kaybetmiş ise veterinerden destek alınmalıdır. Yeni doğan köpeklerde en önemli etken anne sütünün besleyiciliğidir. Bu, yavrunun daha sağlıklı olmasını ve huzur duymasını sağlar. Yeni doğduğu için de besin ihtiyacı normal bir zamandan 3-4 kat daha fazla olacaktır. Yeteri kadar besin alıp almadığı kilosuna bakılarak sürekli olarak ölçülmelidir çünkü yavru normalden daha küçük olabilir. Yeni doğan köpeklerde düzenli bir emzirme için süresine de dikkat edilmeli.

Yeni Doğan Köpek Bakımı
Yeni Doğan Köpek Bakımı

Neden Yeni Doğan Köpekler Sahiplenilmeli?

Eğer köpekler annesinden bağımsız sahipleniliyor ise güvenli bir yuva bulması onlar için en iyisi olacaktır. Çünkü yavru köpeklerin bir eve ve sakinliğe ihtiyacı olabilir bu durumda da genel olarak sahiplenilmesi şarttır. Eğer annesi mevcut ise yani doğumdan sonra bırakmamış ise beraber sahiplenilmesi en mantıklısı olacaktır. Yeni doğan köpekler ilk etapta oldukça savunmasız sayılabildiğinden kendilerini koruyabilecek birine ihtiyaç duyarlar.

Yeni Doğan Köpeklerin Bakım Masrafları

Yeni doğan köpeklerin masrafları başta biraz fazla gelebilir bu oldukça doğal bir durumdur. Çünkü yavrunun beslenmeye, aşılanmaya ve yeni evinde güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. Veteriner yardımı ile bu sorunlar rahatlıkla çözülebilir ve en başında biraz masraflı olsa da sonrasında daha fazla düzene girecektir. Yavrunun ilk başta sadece annesine ihtiyacı vardır ancak bir durumdan dolayı annesini kaybetmiş ise burada sahiplenen kişinin o rolü üstlenmesi gerekir. Bu da zaman içinde biraz pahalı olabilmektedir.

Yeni Doğan Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan köpeklerin belirli ihtiyaçları vardır bunlara sahiplenen kişinin dikkat etmesi gerekir. Bu gibi şeylerde sahipleri gereken özeni gösterebilirse herhangi bir sorun yaşanmasının önüne geçilebilir.

Genel olarak dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Yavru köpeklerin ne ile beslendiğine dikkat edilmesi
  • Yavru köpeklerin uyku, beslenme sürelerinin ölçülmesi
  • Aşılanmasının yapılması
  • Ortamın ısısına dikkat edilmesi
  • Yavruların kilo probleminin olup olmadığına bakılması
  • Sık sık kontrollerinin yapılması gibi durumlara dikkat edilebilir.

Her yeni doğan yavrunun bu gibi çeşitli ihtiyaçları vardır çünkü yavrular doğdukları andan itibaren anneleri ile kalmak ister. Ancak yavru böyle bir imkana sahip değilse sahiplenen kişi ortamın ısısını, ne kadar uyuduğunu iyi ayarlamalıdır. Bunların kontrollerini veteriner yardımı ile rahatlıkla yapabilir.

Yeni Doğan Köpeklerin Beslenmesi

Yeni doğan köpekler genel olarak sadece anne sütü ile beslenir. Anne sütünün alınmaması, eksik alınması gibi durumlarda veteriner gereken yerde müdahale edebilir. Sonrasında çözülebilecek sorunlardan olsa da dikkatli olunması ve takibinin yapılması gerekir. Yeni doğan köpeklerin beslenmesinde eksiklikler zaman zaman yaşanabilir çünkü meme alamama yavru köpeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Yavru köpeklerin beslenmesi ilerleyen zamanlarda mama yöntemine dönebilir fakat belirli süreye kadar anne sütü gayet yeterli olacaktır. Eğer annenin memelerinde kızarıklık var ve süt gelmiyor ise enfeksiyon kapmış olabilir bu nedenle yavrunun dışarıdan beslenme takviyesi alması uygun olacaktır.

Yeni Doğan Köpek Ağladığında Ne Yapılmalı?

Yeni doğan köpekler ağladığında sakinleştirmek için ortamı sıcak tutmak ve köpeği sevmek iyi olacaktır. Yavru köpeğin özellikle yanında annesi yoksa kendini güvende hissetmesi için bunların yapılması gerekebilir. Zaten iki nedenden dolayı ağlayabilirler ya üşüdükleri ya da acıktıkları için. Bu yüzden de ortamın ısısını arttırıp karınlarının doyduğundan emin olursanız bir sıkıntı kalmayacaktır. Genel olarak ağladıklarında da panik yapmamalı ve önce kendiniz sakin olmalısınız çünkü bu nedenler dışında ağlayacaklarını düşünmüyoruz.

Yavru Köpeklere Aşı Yaptırılmalı mı?

Köpekler 1-1.5 aylık olduklarında aşı olma durumlarından söz edilebilir ancak. Bundan öncesi pek mümkün değil sonrasında da veterinere giderek bir aşı takvimi oluşturabilir düzenli aşılarını yaptırabilirsiniz. Köpek aşıları onun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olacak ve sonrasında oluşabilecek tehlikelere karşı önlem değerinde kabul edilecek. Aşıların ne kadar sürede ve nasıl olacağı veteriner tarafından belirlenir tabi ki.

Yeni Doğan Köpek Bakımı
Yeni Doğan Köpek Bakımı

Yavru Köpek Sahiplendikten Sonra Yapılması Gerekenler

Yavru köpek sahiplenildikten sonra yapılması gerekenler aslında hiç de zor değil. Eğer ki yavru annesinden ayrılmışsa öncelikle bir veteriner hekim yardımı ile bakımı yapılmalı, beslenmesi hakkında detaylı bilgi alınmalı sonrasında da eve götürülmeli. Yavru köpeklerin beslenmesi konusunda detaylı bilgiye sahip olunduğunda da geriye pek bir şey kalmayacak çünkü yavruların ihtiyaçları fazla olmayabiliyor. Onlar için güvenli bir yer, beslenmesi, şevkat gösterilmesi yeterli olacaktır. Yavru köpekleri sahiplendikten sonra kesinlikle bırakmamak gerekiyor çünkü bu onlarda duygusal olarak eksikliğe neden oluyor.

Yeni Doğan Köpekler Annelerinden Ayrılırsa Ne Olur?

Yavru köpekler zaman zaman annelerinden ayrılabiliyor. Annelerinden ayrıldıkları zaman da belirli bir süreye kadar yalnız, duygusal olarak boşlukta hissedebiliyorlar. Bu açıdan değerlendirildiğinde annelerinden ayırmamak, mümkünse en geç süreye kadar beslenilmesini sağlamak gerekiyor. Duygusal olarak boşluk yaşayan çoğu hayvandan bahsedebilmek mümkün. Yeni doğan köpeklerde de bu oldukça sık karşılaştığımız bir durum.

Çünkü anne hem kendi isteği ile hem de elinde olmayan durumlardan ötürü yavruyu bırakmak zorunda kalabiliyor. Yavru köpeklerin bile isteye annelerinden ayrılmaması gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım. Böylece yavru köpeklerin bakımlarından bahsetmiş olduk. Yavru köpek bakımı herkesin bilinçlenmesi ve ne yapacağını daha iyi şekilde anlaması için önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.