Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Yavru Köpekler Ne Zaman Havlamaya Başlar?

Yavru köpeğe ilk kez bakıyorsanız, muhtemelen ne zaman havlamaya başlayacağını merak etmişsinizdir. Belki de gelişiminin doğru ilerleyip ilerlemediğinden, hasta olup olmadığından, hala sessizse endişeleniyorsunuzdur. Peki, ama neden yavru köpekler ne zaman havlamaya başlar?

Köpekler Neden Havlar?

Köpekler için havlamak, birçok iletişim biçiminden biridir. Temel olarak, dikkat çekmek içindir ancak bir yavru köpek her ses verdiğinde, buna dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bir köpeğin havlamasının nedenleri çok çeşitli ve çok yönlüdür.

Bunlardan başlıcaları şunlardır;

  • Stres
  • Sevinç
  • Can sıkıntısı
  • Hayal kırıklığı
  • Kötü Eğitim
  • Genetik eğilim
  • Sağlık sorunları
  • Dış uyaranlar.

Havlamak saldırganlık belirtisi değildir. Havladığı şey, ister köpek, ister bir kişi olsun bu durum dışarıya yönelik bir alarm yani uyarıdır.

Yavru Köpekler Ne Zaman Havlamaya Başlar?
Yavru Köpekler Ne Zaman Havlamaya Başlar?

Bir Köpek Yavrusu Ne Zaman Havlamaya Başlar?

Yavru köpekler genellikle uluyarak başlar. Bu hayatlarının ilk haftalarında zaten oluyor. Ancak bu, her bebeğin ulumak zorunda olduğu anlamına gelmez. Yaklaşık altı hafta sonra, köpek ilk kez havlayabileceği noktaya kadar ses çıkaracaktır. Ancak kesin tarih, yavru köpeğin kişiliğine, hayatının koşullarına bağlıdır. Daha fazla “gürültülü”, “konuşkan” köpekler vardır – aynı anda ve zevkle çok havlarlar. “Ölçülü” köpekler biraz daha sessizce oynarlar. Yavru köpeğinizle çok şey yaptığınızda, onunla oynayın, eğitin. Ancak burada, evcil hayvanınızın seslendirme derecesinin büyük ölçüde mizacının ve kişiliğinin özelliklerine bağlı olduğu bir kez daha vurgulanmalıdır. Köpekler “tat alırlar” ve durmadan havlamaya başlarlar.

Yavru köpekler belirli davranış kalıplarını taklit etmeye ve benimsemeye çok düşkündür. Yavrunuzun örnek alacağı biri varsa diğer köpeklerle iletişim kurar, havlamalarını duyar, o zaman kendisi akranlarından daha erken havlamayı öğrenir. Yavru köpek eğitim programları, dört haftalık olduklarında başlar. Aynı zaman zarfında, yavru hayatında aktif ilk adımlarını atar, aktif olarak sosyalleşir. Yani, örnekler gözlerinin önünde yürüyecek.

Tabii ki, böyle bir köpek yavrusu, diğerlerinden önce seslendirmenin tüm nüanslarına hakim olacaktır. Yavru köpeğinizin aktif olarak gelişmekte olduğunu ve programın ilerisinde olduğunu hissetmek, konuyu kişisel kontrolünüz altına alın. Katı engeller ve kısıtlamalar oluşturun. Evcil hayvanınızın sebepsiz yere havlamasına izin vermeyin, bu tür girişimleri durdurun. Zamanında harekete geçmezseniz, yavru köpekler ne zaman havlamaya başlar sorusuyla alakalı gelecekte rastgele havlama ile ilgili sorunlarınız olacaktır.

Yavru köpek eğitim programları, dört haftalık olduklarında başlar. Aynı zaman zarfında, yavru hayatında aktif ilk adımlarını atar, aktif olarak sosyalleşir. Yani, örnekler gözlerinin önünde yürüyecek! Tabii ki, böyle bir köpek yavrusu, diğerlerinden önce seslendirmenin tüm nüanslarına hakim olacaktır. Bu, çeşitli nedenlerle olur, ancak çoğu durumda, erken seslendirme eğitimlerinin bir parçasıdır. Tıpkı bir insan yavrusunun konuşmayı öğrenmesi gibi, bir köpek yavrusu da çevresiyle etkileşime girdiğinde sesler çıkaracaktır.

Köpek cinsleri ile merak edilenler için tıklayın

Yavru Köpeğim Çok Havlıyor

Yavru köpekler sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açıktır. Yeni bir şey keşfettiklerinde, beceriyi pekiştirmek için bunu daha sık tekrar etmeye çalışırlar. Ve havlamak da bir beceridir. Yavru köpekler anne ve kardeşleriyle birlikte oldukları sürece daha sık havlarlar, çünkü havlamak da oyunun önemli bir parçasıdır. Daha sonra ona ne zaman havlayıp ne zaman havlamayacağını öğretebilirsiniz.

Bununla ilgili en iyi çözüm havlamayı görmezden gelmek ve durduğunda sakin kalmaktır. Bunun için sevme veya ikram şeklinde olumlu pekiştirme kullanın. Bununla birlikte, bir köpek yavrusu açlık, susuzluk, ağrı veya stres nedeniyle havlarsa, ihtiyaçları göz ardı edilemez.

Yavru Köpekler Ne Zaman Havlamaya Başlar?
Yavru Köpekler Ne Zaman Havlamaya Başlar?

Köpek Neden Havlamıyor?

Köpekler için havlama tipik olsa da, tüm köpekler eşit şekilde havlamaz. Bu kısmen ırk özelliklerinden (bazı ırklar genetik olarak havlamaya daha az eğilimlidir), kısmen de bireysel olanlardan kaynaklanmaktadır.

Biraz havlayan bazı köpek ırkları şunlardır;

  • İngiliz buldozer
  • harles spaniel
  • Tazı
  • Shar Pei
  • Alman köpeği
  • Akita Inu

Ancak köpeğin öncekinden daha az havlamaya başladığı zamanlar vardır. Yavru köpekler ne zaman havlamaya başlar.

Bunun birkaç nedeni olabilir:

  • Yaş: Daha yaşlı köpekler artık oyun oynamak ve sosyalleşmek için fazla hevesli değillerdir.
  • Sağlık Sorunları: Örneğin, larenjit köpeğinizin ağrılı havlamasına neden olabilir. Evcil hayvanınızın sağlıklı olduğundan şüphe duyuyorsanız veterinere gösterin.
  • Yeni Ev: Ailenize bir yavru köpek getirdiğinizde, çevreye alışması zaman alır. Ve onu bir barınaktan veya ona kötü davranan vicdansız sahiplerden alırsanız, daha da fazla zaman alacaktır. Ama alışma süresinden sonra her zamanki gibi havlayacaktır.

Zor Havlayan Irklar

Yavru köpekler ne zaman havlamaya başlar derken, bazı köpek ırkları neredeyse hiç havlamaz. Örneğin, Afrika kökenli küçük bir cins olan Basenji havlayamaz. Bunun yerine, Basenji kalıcı bir uğultu sesi çıkarır. Pug ve schnauzer gibi birçok küçük köpek ırkı da havlamaya isteksizdir. Bazı büyük köpekler de oldukça ılımlı havlar. Örneğin, boğa güreşçileri, sahiplerini bir yabancının köpeği veya davetsiz misafirin varlığına karşı uyarmak için zaman zaman havlamak üzere yetiştirilir. Yavru köpeğinizin ayrıntılı bilgilerini ve cins geçmişini öğrenmek, havlama eğilimini anlamada yardımcı olacaktır.

kopek-yavrusu

Hayat Deneyimi

Biz insanlar gibi, yavru köpekler de yeni ortamlarına uyum sağlamak ve aileleriyle arkadaş olmak için zaman ayırır. Yavru köpek size alıştıktan sonra daha isteyerek havlayabilir. Ne yazık ki, tüm yavru köpekler evinize gelmeden önce rahat ve arkadaş canlısı koşullarda yaşamadı.

Cezalandırma veya taciz gibi travma yaşamış bir köpek yavrusu, bu nedenle daha önce bir ceza almış olduğu için havlama alışkanlığına direnebilir. Ayrıca yavru köpekler de kendi vücutlarını ve yeteneklerini tanımak için zaman ayırırlar. Yavru köpekler genellikle gözleri görebildiği ve kulakları duyabildiği yaklaşık 3 haftalık olana kadar havlamazlar, bu yüzden sadece ilk bakışta sızlanabilirler. Yavru havlama sesine aşina değilse, havlamaya başlama olasılığı da azalacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.