Evcil Marketim
Köpek BakımıKöpekKöpek Sağlığı

Köpeklerde Kulak Temizliği

Köpekler dışarıda dolaşmayı seven hayvanlardır. Bu nedenle dışarıda çok fazla toz ve kire maruz kalırlar. Girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olan kulakları, bu tozların birikmesi için uygun bir alandır. Köpek sahipleri, her yürüyüş sonrası köpeklerin kulak içini kontrol etmeli ve gözle görülen ot gibi parçaları çıkarmalıdır. Bunun dışında köpeklerde kulak temizliği düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Ayrıca köpek sahipleri, kulak temizliğini nasıl ve hangi aralıklarla yapmaları gerektiğini bilmelidir. Köpeklerin kulak yapısı hassas olduğu için temizlik sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Köpeklerde Kulak Temizliği
Köpeklerde Kulak Temizliği

Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizlik ve bakım işlemine başlamadan önce kulaklar kontrol edilmelidir. İçeride iltihap varsa, cilt kırmızıysa, güçlü bir koku varsa ve kulak kaşıntıdan tahriş olmuşsa temizleme işlemine başlanmamalıdır. Bu durumda bir veterinere danışmalısınız. Tüm bu belirtiler aktif bir enfeksiyona işaret edebileceğinden, bir uzman tarafından tıbbi tedavi gerekebilir. Genel bakıştan sonra herhangi bir anormallikle karşılaşılmazsa temizleme aşamasına geçebilirsiniz. Temizliğe başlamadan önce havlu, veteriner tarafından önerilen solüsyon, pamuk ve diğer malzemeleri hazırladığınızdan emin olun.

Köpeklerde Kulak Damlası

Köpeklerde kulak yapısı L şekline benzer. Bu yapı kulak yapısı nedeniyle iç kulağa ulaşmak bir hayli zordur. Kulağı biraz yukarı kaldırarak kulak yolunu görünür hale getirmeniz gerekebilir. Bu işlemi köpeğinizin sakin olduğu bir zamanı kollayarak yapabilirsiniz. Köpeğinizin kulağını biraz yukarı doğru hareket ettirerek solüsyonu kulak yoluna akıtmanız gerekir. Kulağın tam olarak temizlenmesi ve mikropların ölmesi için bu işlemin tamamlandığından emin olun. Eğer zorlanıyorsanız köpeğinizin kulağını temizlemek için bir başkasından yardım alabilirsiniz. Biriniz köpeğin kulağını tutarken diğeriniz solüsyonu damlatmalısınız.

Kulak Damlası Sonrası

Solüsyonu kulak kanalına sıktıktan sonra, kulağın tabanına yaklaşık 30 saniye hafifçe masaj yapın. Masaj sayesinde solüsyonun kanal derinliklerinde biriken kirleri daha kolay parçalamasını sağlayabilirsiniz. Ardından, solüsyonun ve kirin çıkışını kolaylaştırmak için köpeğinizin kafasını eğebilirsiniz. Alternatif olarak, losyonu kulaklara uygulamak için pamuk veya gazlı bez kullanabilirsiniz. Solüsyon boşaldıktan sonra kulağın içini yumuşak bir bezle temizleyin. Kulak çubuğu gibi zarar verecek ürünlerin kullanımından kaçınmalısınız.

Köpeklere Kulak Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Köpeğinizin kulağı ırkına, yaşına ve hastalıklarına bağlı olarak daha fazla kirlenebilir. Köpeğinizin yaşam şekline ve ne sıklıkla yürüyüş yaptığını göz önünde barındırarak bir kulak temizliği sıklığı biçebilirsiniz. Köpeklerin tümü için bir genelleme yapacak olursak, ayda 1 defa kulak temizliği ve bakımı gerçekleştirmeniz köpeğiniz için faydalıdır. Bu temizlik sırasında köpeğinizde fark etmediğiniz kulak hastalıklarını da fark etme şansınız olacak. Köpeklerde kulak temizliği sahipler tarafından ihmal edilen veya unutulan bir durumdur. Köpeğiniz sıklıkla başını sallıyor ve kulağını kaşımaya çalışıyorsa temizlik vaktinin geldiğine işaret ediyor olabilir.

Köpeklerde Kulak Kiri Neden Olur?

Köpeklerde kulak kirinin meydana gelmesi en çok dışarıdaki tozlardan kaynaklıdır. Köpeğinizi sıklıkla dışarı çıkardığınız zamanda kulaklarının daha kirli olduğunu fark edebilirsiniz. Köpekler dışarı çıktıkları zaman sürekli çalı çırpıların içinde dolaşmaktan keyif alırlar. Bu gezi sırasında fark etmeden kulaklarının içerisine ot gibi maddeler kaçar. Köpeklerin kulak içi yapısı kolay ulaşılabilir olmadığından, cisim kaçması sonucunda çıkarması hayli zor olacaktır. Köpeğinizde kulak kirinin fazla olmasının sebebi enfeksiyon veya diğer hastalıklar olabilir. Köpekler hastalık dönemlerinde daha fazla burun ve kulak salgısı üretirler. Bu durum ise kulakta mikrop oluşmasına ve enfeksiyona açık hale gelmesine neden olur.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu

Köpeklerde kulak enfeksiyonu sık görülen bir sorundur. Kulağa yabancı bir cisim kaçması sonucunda görülür veya yetersiz sıvı alımının bir sonucu olabilir. Köpeğinizin kulağının temizlik ve bakımı bu nedenle önemlidir. Normal şartlarda fark edilmeyen bu durumlar bakım ve temizlik sırasında ortaya çıkabilir. Enfeksiyonu erken fark etmek tedavi sürecini kolaylaştıracaktır.

Köpeklerde şu belirtileri izleyin;

  • Kızarıklık
  • Şişlik
  • Kan
  • Kokulu salgı
  • Tahriş

Bu ve benzeri durumlar köpekler için normal değildir. Herhangi bir hastalığın habercisi veya başlangıcı olabileceğinden erken muayene önemlidir.

Köpeklerde Kulak Temizliği
Köpeklerde Kulak Temizliği

Köpeklerde Kulak Temizliği Önemi

Köpeklerde kulak temizliğini düzenli olarak yapmak ortaya çıkabilecek enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. İnsanlarda da böyle olduğunu düşünürsek, dışarıda her yere girmeye çalışan köpeklerin kulak sağlığı devamlı takip altında olmalıdır. Bu sayede hem köpeklerde kulak enfeksiyonu riski azalmış olacak hem de bakım esnasında kulaktaki herhangi bir sorun erkenden teşhis edilmiş olacaktır.

Köpeklerde Kulak Sağlığı Takibi

Köpeklerinizi 1-2 ayda bir veterinere götürerek genel bir kontrol yapılmasını isteyin. Bu kontrol kulak başta olmak üzere göz, burun, ağız ve patilerde gerçekleştirilebilir. Bu sırada kulak zarı ve bütünlüğünün kontrol edilmesi, köpeğinizin sağlığından emin olmanızı sağlar. Köpekler için ihmal edilen veya geciktirilen bu kontrolü aksatmamaya mümkün mertebe özen gösterin.

Köpekler bizimle konuşamazlar ve dertlerini anlatamazlar. Onların hareketlerinden ve beden dilinden bazı şeyleri anlamak mümkün. Köpeğiniz kulağını çok fazla kaşıyor ve başını dışarıya doğru sallıyorsa gözlemleyin. Kulağında pislik, enfeksiyon veya başka bir sorun olabilir.

Köpeklerde Kulak Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son olarak köpeğinizin kulak sağlığını yakından ilgilendiren temizlik aşamasında şunlara dikkat edin;

  • Köpeklerde kulak temizliği için veterinerden destek alın.
  • Kulak çubuğu gibi insanlar için üretilmiş malzemeleri kullanmayın.
  • İnsanlar için üretilen kulak temizleme solüsyonlarını kullanmayı düşünmeyin.
  • Temizlik esnasında nazik olun ve pamuklu bezler kullanın.
  • Temizlik sonrasında içeride solüsyon kalıntısı kalmamasına dikkat edin.
  • Temizlik sırasında kulak sağlığını gözden geçirin. Akıntı, kızarıklık, şişlik veya koku gibi belirtileri takip edin.

Köpeğinizin kulak sağlığını temizlik aşamasında kontrol etmeniz gerekir. Anormal bir durum karşısında veteriner hekiminize danışın. Enfeksiyonlu bir kulak ilaçlarla tedavi edilmelidir. Sizin müdahale etmeye çalışmanız işi daha kötü bir hale sokabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.