Evcil Marketim
Kedi Bakımı

Yavru Kediler Kuru Mamaya Ne Zaman Başlar?

Yavru kedilerin, hayatlarının ileriki süreçlerinde sağlıklı olmasını belirleyen en önemli unsur; yavru kedilerin doğumundan 1 yaşına erişene kadar geçe süredeki beslenmeleridir. Yavru kedilerin, ilk bir yaşına kadarki beslenmeleri ve yedikleri çok önemlidir. Hayatının geri kalan sürecinde bir kedinin sağlıklı bir bünyeye sahip olması için, besin değerleri yüksek olan yiyeceklerle beslenmesi gerekmektedir. Yüksek besin değerli yiyecekler ve bu konuda en önemli etkenin doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırılmak olduğu unutulmamalıdır. Peki, yavru kediler kuru mamaya ne zaman başlar? Buyurun, yazımızda bütün ayrıntıları ile yavru kediler ve beslenmeleri hakkında bilgi edinelim.

Yavru Kediler Kuru Mamaya Ne Zaman Başlar?
Yavru Kediler Kuru Mamaya Ne Zaman Başlar?

Yavru Kediler Nasıl Beslenmeli?

Yavru kedilerin, doğduklarından itibaren ihtiyaç duydukları enerji ihtiyaçları ve besi alma süreci diğer yetişmiş yani olgun kedilere göre iki üç kat daha fazla olmaktadır. Yavru kediler ilk olarak 6 ve 7 hafta gibi bir süre anne sütü ile beslenmelidir. Bu süreç onun için çok önemlidir. Çünkü ilk olarak yüksek besin değerini anne sütünün karşıladığı bilinmektedir. Yavru kediler ilk yüksek besin değerini anne sütünden karşıladıkları için ne kadar doğru ve yeteri kadar anne sütü alırsa o kadar gelişmesi hızlanacak ve sağlıklı bir bünyeye kavuşacaktır.

Yavru kedilerin anne sütünü bıraktığı zaman ise düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanması en önemli süreçlerden biridir. Yavru kedinin hem düzenli hem de dengeli ve doğru bir beslenme programın sahip olması gelişimi açısından çok önemlidir. Yazının ilerleyen kısımlarında; ‘yavru kedilerin bakımı nasıl olmalı, yavru kediye kuru mama olarak hangi besinler verilmeli, yavru kediler ne zaman kuru mamaya başlar?’ gibi soruların cevapları verilmiştir.

Yavru Kedilere Nasıl Bakılmalı?

Yavru kedilere nasıl bakılmalı ve bakımında nelere dikkat edilmelidir? Bu bilgiler maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Yavru kediler, çok hızlı büyürler. Kademeli olarak da geliştikleri için büyüme dönemlerinde günlük en az beş ya da dört öğün olarak beslenmeleri ayarlanmalıdır.
  • Bir yavru kedinin yanında her zaman içebilecekleri bir su bulunmalı ve aynı zamanda düzenli olarak temizliği de kontrol edilmelidir.
  • Yavru kedinin bulunduğu ortam her zaman sıcak olmalıdır veya yavru kedi her zaman sıcak tutulmalıdır. Tüylerinin yeni çıkması ve vücut yağlarının henüz onları ısıtacak kadar artmadığı nedenleri ile sıcak ortama ihtiyaç duyarlar.
  • Yavru kedinin yaşadığı kutuya ya da kedi evine düzenli aralıklarla (3 – 4 saatte bir yeterli olacaktır) havluya sarılı bir sıcak su konulmalıdır. Bu, yavru kedinin yaşadığı yerdeki ısının sabit kalmasını sağlayarak, kedinin hep sıcak bir ortamda bulunmasına yardımcı olur.
  • Yavru kedi uyuduğu zaman sıcak kalması için yumuşak ve sıcak tutan bir battaniye örtülmesi önerilir.

Yavru kedinin ilk aylarında yukarıda sıralanan yavru kedi bakımı ile ilgili her şey yapılmalıdır. Bu maddeler, yavru kedinin sağlıklı bir gelişim süreci ile ilerlemesini sağlayacak en önemli noktalardır.

Yavru Kediler Kuru Mamaya Ne Zaman Başlar?
Yavru Kediler Kuru Mamaya Ne Zaman Başlar?

Yavru Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yavru kedilerin doğumunun ilk haftasında gözleri kapalı olur. Fakat ilk hafta; işitme, koku alma ve tat alma gibi çeşitli duyuların geliştiği gözlemlenir. Yavru kedinin ikinci haftasında ise artık gözleri açılmış olur. Dolayısı ile odaklanabilir ve etrafı tanımaya başlayabilir. Bununla birlikte kaldıkları yuvanın da kokusunu duyarak tanımaya çalışır. İlerleyen haftalarda ise artık yavru kedinin oyun isteği de kendini göstermeye başlar ve sosyalleşmeye ve diş çıkarma hazırlıklarına da başlanır. Görme becerileri ve keskinliği de artan yavru kediler, dördüncü haftada daha meraklı bir yapı haline bürünürler.

Etraftaki her şeyi tanımaya ve kokusunu duymaya başlarlar. Oyun becerileri de bu arada oldukça gelişmiş olur. Daha sonraki haftalarda da yavru kedi bebek dişlerini tamamen çıkarmış olur ve kedinin kendine has karakter ve kişiliği de oluşmaya başlar. Bununla birlikte; ‘yavru kediler kuru mamaya ne zaman başlar?’ sorusunun cevabı olarak da şu verilebilir: ‘beşinci haftada, yavru kedilere kuru mama verilmeye başlanabilir.’ Çok abartmamak ile birlikte yavru kedilerin kuru mama yemeye alışmaları yavaş yavaş ilerlemelidir. Bunu da yavru kedinin sahibinin takip etmesi gerekmektedir.

Yavru Kediler 1 Aylık Olunca Nasıl Beslenmelidirler?

Normla bir kedi yavrusunun vücut ağırlığı 100 gram olarak hesaplanmıştır. Bununla birlikte bir yavru kedinin ihtiyacı olan süt miktarı ise 30 ml’dir. Yavru kedinin süt ihtiyacının karşılandığı halde eğer hala gelişiminde bir gerilik ve yavaşlık görülüyor ise sütün yanında daha başka ek besinler verilerek, yavru kedinin gelişiminin hızlanması sağlanabilir. Bununla birlikte unutulmamalıdır ki yavru kedilere fazla yemek vermeye çalışılmamalıdır. Fazla yemek vermek hem kedinin dengeli beslenmesini önleyecek hem de gelişiminde geri dönülmez zararlar verilebileceği de akılda bulundurulmalıdır.

Örnek olarak bir yavru kedinin gelişim dönem ve haftalarına göre verilen şu oranlar gelişimi için yeterli olmaktadır:

  • 1 haftalık olan yavru kedilere 2 – 3 saat gibi bir sürede besin verilmelidir.
  • 2 haftalık olan kedi yavrularının ise en fazla 4 – 6 saatte bir gibi bir oranla beslenmeleri öngörülmektedir.
  • 3 haftasını doldurmuş ve daha büyük kediler için ise günlük 6 – 8 saat gibi bir sürede besin verilmesi önerilmektedir.

Bir yavru kedinin beslenmesi yukarıda verildiği gibi olmalıdır. Aksi takdirde yavru kedinin gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir.

Yavru Kediye Kuru Mama Olarak Hangi Besinler Verilmeli?

‘Yavru kediler kuru mamaya ne zaman başlar?’ sorusunun cevabı olarak; yavru kedilerin beşinci haftadan itibaren kuru mamaya yavaş yavaş alıştırılması gerektiğini dile getirmiştik. Buradaki en önemli sorun ise yavru kedilere hangi tür besinlerin kuru mama olarak verileceğidir. Yavru kedilere verilecek kuru mama ne olursa olsun besin değerinin yüksek olduğu mamaların verilmesi önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.