Evcil Marketim
KediKedi BakımıKedi Sağlığı

Kediler Dakikada Kaç Nefes Alır?

Evinizde, kedi beslemeyi düşünüyorsanız, sahip olmak istediğinizi kedi cinsinin tüm özelliklerini öğrenmelisiniz. Kedinizi beslerken, sağlıklı olduğunu takip etmeli ve sağlık sorunu tespit ettiğinizde, veterinere götürmelisiniz. Çeşitli nedenlere bağlı olarak kedilerde solunum sorunları görülebilecektir. Bunun için kediler dakikada kaç nefes alır bilinmelidir. Kedilerde solunum sayısı dakikada 10 – 20 arası değişmektedir. Nabız ise yetişkinler ile yavrularda farklıdır. Yetişkin kedilerde nabız dakikada 180 – 200, yavru kedilerde ise 110 – 140 olmaktadır. Bu değerlere göre kendiniz kontrol ederek, solumun zorluğu yaşayıp yaşamadığını tespit edebilirsiniz.

Kediler Dakikada Kaç Nefes Alır?
Kediler Dakikada Kaç Nefes Alır?

Kedilerde Solunum Zorluğu Belirtileri

Kedilerin tüm yaş ve cinslerinde nefes alıp verme zorlukları görülebilmektedir. Bu tür sorunlar tedavi edilmediğinde, kedilerde ölüme neden olabilecek sonuçlar doğurabilecektir. Kedinin nefes alıp vermesinde sorun görüldüğü anda veterinere götürülmelidir.

Solunum zorluğu belirtileri şunlardır;

  • Burun delikleri sonuna kadar açılır,
  • Nefer alırken, mide ve karnı hareket eder,
  • Ağzını açarak nefes almaya çalışır,
  • Nefes alırken ayaklarını açmaya çalışır,
  • Gürültülü bir şekilde nefes alıp verir,
  • Daha hızlı nefes alıp verme durumu görülür,

Bu belirtiler, her yaş kedinin solumum sorunu yaşadığını gösterebilecektir. Kedi sahipleri, günlük olarak kedilerinin hareketlerini takip etmelidir.

Solumun Zorluğu Sebepleri Nelerdir?

Kediler dakikada kaç nefes alır bilgisine sahip olanlar, kedi hastalıklarını ve hastalık tedavi yöntemlerini de bilirler. Çeşitli hastalıklar, kedilerde solunum zorluğu çekmesine neden olabilecektir.

Kedilerin solumuz zorluğu sebepleri şunlardır;

  • Kanama,
  • Tümör çeşitleri,
  • Burun hastalıkları,
  • Burun deliklerinin küçük olması,
  • Enfeksiyon hastalıkları,
  • Üst soluk borusu ve boğaz hastalıkları,
  • Yutulan ve boğaza takılan yabancı maddeler,
  • Akciğer hastalıkları,

Kedilerde görülen solunum zorluğuna neden olabilecek rahatsızlık türleri çok fazladır. Kedilerin sağlığı için bir sorun gözlemlendiğinde zaman geçirmeden veteriner ile görüşülmeli ve muayene edilmesi sağlanmalıdır.

Kedilerde Hızlı Solunum

Kediler dakikada kaç nefes alır hızlı solunum normal midir? Kedilerde, bazı hastalıklar ve durumlar, solunum zorluğu yaşamasına neden olabilirken, bazen de hızlı nefes almalarına neden olmaktadır. Kedinin nefes alıp vermesinde anormallik hissedildiğinde, dakikada kaç nefes aldığı, nabız durumu kontrol edilmelidir.

Kedilerin hızlı nefes alıp vermesinin sebepleri şunlardır;

  • Astım hastalığı,
  • Kandaki oksijen seviyesinin düşmesi,
  • Kandaki kırmızı kan hücre seviyesinin düşmesi,
  • Kalp yetmezliği,
  • Akciğerlerinde kanama oluşması,
  • Göğüs boşluğunda sıvı birikmesi,
  • Tümörler,

Kediler, yaşadıkları hastalık etkilerine göre ya nefes almakta zorlanır ya da heyecanlı gibi çok hızlı nefes alıp verirler. Acı çekmeleri, yüksek ateş gibi durumlar, kedilerde, nefes nefese kalma gibi belirtiler gösterecektir.

Kediler Dakikada Kaç Nefes Alır?
Kediler Dakikada Kaç Nefes Alır?

Solunum Zorluğu Teşhisi

Kedilerde, insanlar gibi sağlık sorunları yaşayabilmekte ve yaşanılan sorunlar, solunum zorluğu çekilmesine neden olabilmektedir. Kedinizin solunum zorluğu yaşadığını teşhis edebilmek için kediler dakikada kaç nefes alır bilgisine sahip olmalısınız. Nefes alıp vermesinde bir anormallik, hareketlerinde zorlanma gibi durumlar gözle görülebilecektir. Solunum zorluğu kedilerde hayati önem taşımakta ve hemen müdahale edilmesi gerekmektedir.

Kedilerinizde rahatsızlık durumlarını gözlemlediğinizde, veterinerinize, kedinizin sağlık sorunu geçmişi, hareketlerindeki değişiklikler gibi tüm bildiklerinizi aktarmalısınız. Veteriner, kedinin, hareketlerini izleyerek, nefes alıp vermesini, nabız durumunu kontrol ederek teşhis koyacaktır. Solunum sorunun tedavi edilebilmesi için veterinerin önerdiği yöntemler ve ilaçlar kullanılmalıdır.

Solunum Zorluğu Tedavisi

Evinizde kedinizin solunum zorluğu çektiğini gördüğünüzde, acil olarak veterinere götürmeli ve tedavisini yaptırmalısınız. Veteriner tarafından konulan teşhis sonucuna göre belirlenen tedavi yöntemlerine uymak önemlidir. Bazı durumlarda, tedaviler, hastane ortamında yapılmakta ve solunum zorluğu çeken kedilere, hava verilmektedir. Hastalık türlerine göre tedavi yöntemi belirleneceğinden, hastaneler, sağlık sorunlarının çözümü için daha etkili olacaktır. Kedilere hava verme işlemleri, ağızdan ya da damardan yapılabilmektedir. Uygulanacak tedavi yöntemlerine veteriner karar vermektedir.

Tedavi Sonrası Yapılacaklar

Veteriner tarafından tedavi edilen kediniz, sizinle birlikte eve gönderildiğinde, tüm tavsiyelere uyarak, ilaç kullanma ve diğer tedavi yöntemlerine devam etmelisiniz. Tedavi sonrası, solumun zorluğunun giderilebilmesi için veteriner tarafından verilen ilaçlar zamanlı olarak kontrollü kullanılmalıdır. Hastalık durumuna göre ilaç kullanım süresi uzun olabilecektir.

Tedavinin tamamlanabilmesi için tüm ilaçlar önerildiği süre kadar kullanılmalıdır. Veteriner, hastalığın seyrini takip edebilmek için belirli dönemlerde bazı testleri yapmak isteyebilecektir. Veterinerin önerdiği takvime uyarak, zamanında gerekli testler yaptırılmalıdır. Tedavi sonrasında kedinin nefes alma zorluğu devam ediyorsa veteriner sürekli olarak bilgilendirilmeli ve anormal durum görüldüğünde acil olarak götürülmelidir.

Kedilerde Solunum Hızının Kontrol Edilmesi

Herkes, kedilerinin nefes alıp vermesini ve bir sorun olup olmadığını takip edebilirler. Bunun için ilk işlem, kedinin karın hareketlerini ve göğsünü takip etmek olacaktır. Dakikada kaç nefes aldığını kontrol etmek için dakika tutarak gözlemleme yapmalısınız. Kedinin vücut sıcaklığı yüksekse, ölçeceğiniz oran yüksek olacaktır. Bir kedi, dakikada 20 ila 30 nefes alıp verme yapacaktır.

Bu oran üzerinde nefes alıp veriyorsa, kedide, hastalık, ağrı ve şok belirtileri var denilebilecektir. Kedi yorucu bir oyun oynamışsa nefes nefese kaldığı gözlemlenebilir. Huzursuz ve yorgun görünün bir kedinin nefes nefese kalması, ateşinin yükselmesi ciddi hastalık belirtisi olabilecektir. Kendiniz bu teşhisleri koyduktan sonra veteriner ile görüşerek, detaylı bilgi alabilir ya da kedinizi götürerek muayene ettirebilirsiniz.

Kedilerin Fizyolojik Değerleri

Kedi beslemeye başladığınızda, sağlıklı olabilmesi için fizyolojik değerlerini bilmeli ve zaman zaman kontroller yapmalısınız. Kedilerin normal vücut ısıları 38 – 39 °C, solunum sayıları ise 10 -20 /dk’dır. Nabız yavru kedilerde, 110 -140/dk olurken, yetişkin kedilerde, 200/dk olabiliyor. Kedilerin hareketlerini ve gelişimlerini takip edebilmek için kızgınlık sürelerini ve dönemlerini de takip etmek gerekiyor. Kediler yılda 2 – 4 defa kızgınlık dönemi yaşayabilecek ve her dönem ortalama 10 -12 gün sürebilecektir. Bu mevsimlere göre değişiklik gösterebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.